- 1 view
Harbiye Askeri Müzesi, İstanbul‘un Harbiye semtinde bulunan bir müzedir. Harbiye semti adını, bu müzenin Osmanlı İmparatorluğu‘nun son döneminde Harp Okulu olarak kullanılmasından alır. Mustafa Kemal Atatürk‘ün de mezun olduğu okul, günümüzde askerî kültür varlıkları kapsamına giren eserleri toplar, sınıflandırır; bu malzemelerin restorasyonunu yaptıktan sonra çağdaş yöntemlerle sergiler, depolar ve arşivler. Askeriyeye bağlı kültür sitesi komutanlığının bu bağlamda yaklaşık olarak 55.000 objesinin 5000’i müzede teşhir edilir. Müzeye gittiğiniz zaman dünyanın en eski bandosu olan, Mehteran Birlik Komutanlığı‘nın mehter konserlerini de izleyebilirsiniz. Askerî objeler, Atatürk‘ün ve dönem arkadaşlarının öğrenim gördüğü sınıf, eski belgeler ve mehteran dinletisi için İstanbul‘da bir gününüzü Harbiye Askeri Müzesi‘ne ayırabilirsiniz.
Harbiye Askeri Müzesi Hakkında Bilgi
Oldukça eski bir müze olan Harbiye Askeri Müzesi‘nin temeli 15. yüzyıla kadar dayanıyor. Zamanında bünyesinde çok fazla eser barındırdığı için mekana sığmayarak, objelerin bir kısmı Çinili Köşk‘e taşınmıştır. Bu sayede de İstanbul Arkeoloji Müzesi‘nin açılmasına neden olmuştur. Müzenin ilk eserleri Aya İrini‘de ziyarete açılmıştır. 1940 yılına kadar burada kalmıştır. 2. Dünya Savaşı‘nda ise müze faaliyetlerini devam ettirememiştir. Savaş riski ortadan kalkınca tekrar faal olmaya başlayan askeri müze, 1966 senesine gelindiğinde nitelik olarak ziyaretçi ihtiyacını karşılayamadığı gerekçesiyle bakım ve onarıma alınmıştır. Yenilendikten sonra, 1993 senesinin 10 Şubat’ında ziyaretçilerini selamlamaya başlamıştır. Müze sineması, kütüphanesi, yayınları ve mehteri günümüzdeki müzecilik anlayışına uygun ve modern bir hâldedir.
Bugün eserlerin sergilendiği binanın tarihi de oldukça eski. Osmanlı döneminden kalan bu eser 1841 senesinde inşa edilmiştir. İlk olarak Kara Harp Okulu olarak hizmet vermiştir. Fakat daha sonra 1853 senesine gelindiğinde çıkan bir yangında kül olmuştur. Bu yüzden 10 sene içerisinde tekrar yapılmış ve 1863 yılında Kara Harp Okulu olarak eğitim ve öğretim vermeye devam etmiştir. Yetenekli ve vatanperver askerlerin yetiştirildiği bir kurum olarak ün yapmıştır. Mekanı bir çok komutanlık farklı amaçlar için kullandıktan sonra restorasyona girmiştir. 1993 senesinde ise askeri müzenin teşhir binası olarak hizmet vermeye ve ziyaretçilerini ağırlamaya başlamıştır.
Harbiye Askeri Müzesi Bölümleri
Müzenin gezebileceğiniz pek çok alanı bulunuyor. Bu alanlar 2000 yılında yeni bölümlerin eklenmesiyle genişlemiş durumda. Müzenin sergi koridorunda askeri okulun öğrencileri tarafından yapılan ve profesyonel ressamlarınkileri aratmayacak kadar profesyonel tablolar bulunuyor. Ayrıca harp okulundaki spor müsabakalarından kazanılan kupalar ve madalyalar da ziyaretçilere açık durumda. Kazanılan ilk basketbol kupasını Harbiye Askeri Müzesi‘nde görebilirsiniz. Askeriye tarihine ışık tutan çok sayıda fotoğraf, Atatürk‘e ait çok sayıda eşya, askerlerin kıyafetleri, silahlar, kürsüler, masalar da yine görebileceğiniz objeler arasında bulunuyor.
Kara Harp Okulu’nun Ankara’da kurulmasından sonra, İstanbul Harbiye’deki bina, birçok komutanlık tarafından farklı amaçlar için kullanıldı.
Askeri Müze Mehter
Harbiye Askeri Müzesi‘ni diğer müzelerden farklı kılan farklı konseptteki içeriği ve zengin argümanı. Ayrıca her gün dünyanın en eski bandosu olan Mehteran Birlik Komutanlığı’nın konseriyle de diğer müzelerin dışında bir etkinlik gerçekleştirilmiş oluyor. Böylece hem müze gezip hem de konser dinlemiş olabiliyorsunuz. Mehter Takımı ayrıca yılın önemli günlerinde Türkiye’nin dört bir yanındaki etkinlerde sahne alıyor. Harbiye Askeri Müzesi‘nin açık olduğu her gün saat 15:00-16:00 arasında gerçekleştirilen mehteran takımının gösterilerini seyredebilirsiniz.
Mehterin Tarihi
Harbiye Askeri Müzesi’nde her gün mehter takımının konser vermesinin önemli bir sebebi var. O da Türk Ordusu’nun mehterle olan bağından geliyor. Milattan önceki yıllarda bile Türklerde askeri birliklerde müzik aletlerinin çalındığı biliniyor. Göktürk Kitabeleri‘nde de mehteranın ceddi kabul edilen tuğ takımlarından bahsediliyor. Savaşlara giderken orduyu destekleyen ve coşturan bir misyonu olan mehter bu anlamıyla kara ordularından ayrılmayan bir unsur olarak biliniyor. Bir egemenlik göstergesi olan davul, bayrak ve tuğ geleneği Türkler vasıtası ile tüm İslam alemine yayılıyor. Tarihte askerî girişimlerin, coşkulu davullar ve güçlü ritimlerle desteklenmesi ritüeli, Hunlar‘dan başlayarak zamanımıza kadar gelen sürede, pek çok Türk Devleti‘nin ordularında uygulanmaya devam etmiştir.
Harbiye Askeri Müzesi Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri
Harbiye Askeri Müzesi 09:00-17:00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Ancak dinî bayramların ilk günü ve yeni yılın ilk günü dışında, pazartesi ve salı günleri de ziyarete kapalıdır.
Giriş ücreti ile ilgili bilgi için mesai saatlerinde Tel: 0 (212) 233 27 20 numarasını arayarak bilgi alabilirsiniz. Mehteran konseri ise ücretsiz izlenilebilir.
Harbiye Askeri Müzesi Nasıl Gidilir?
Harbiye Askeri Müzesi‘ne ulaşım oldukça kolaydır. Farklı ulaşım araçlarıyla ve şahsi aracınızla rahatça gidebileceğiniz müze, İstanbul’un Harbiye semtinde bulunuyor.
Otobüs: DT 2 Ortaköy-Dereboyu, 32 T Cevatpaşa-Taksim, 89 C Başakşehir-Taksim, 79 M Kayaşehir-Mecidiyeköy, 54 E Okmeydanı-Eminönü, hat numaralı otobüslere binerseniz Harbiye Askeri Müze durağında inerek mekana ulaşabilirsiniz.
Metro: Osmanbey durağında inerek yaklaşık 10 dakika yürüdükten sonra askeri müzeye ulaşabilirsiniz.
Otomobil: Şahsi aracınızla gitmek isterseniz Mecidiyeköy‘den Taksim yönüne doğru giderken sol tarafınızda kalacaktır.
Harbiye Askeri Müzesi İletişim Bilgileri
Adres: Valikonağı Caddesi, Harbiye, Şişli / İstanbul
Tel: 0 (212) 233 27 20