Her sene 10 Kasım’ın vazgeçilmez bir durağı Dolmabahçe sarayı... Atatürk’e saygı…
Her sene olduğu gibi saat 09:05 hayat duruyor. Bir dakika boyunca Atamıza saygı duruşu yapılıyor. Bu sene çok daha büyük bir kalabalık vardı. Sanırım artık daha çok farkındayız herşeyin ve daha fazla sahip çıkıyoruz Atatürk’ün emanetlerine…
Hazır yeni gelmişken Dolmabahçe Sarayı’ndan biraz buradan bahsedeyim.
Foto: wikipedia.org
Saray 1843 – 1856 seneleri arasında 31. Osmanlı padişahı Sultan Abdülmecid tarafından yaptırılmış. Üç katlı ve simetrik planlı olarak inşa edilen yapının mimarı Garabet Balyan. Tabii Garabet Balyan bu yapıyı tek başına yapmamış, kendisine Nigoğos Balyan destek olmuş. Osmanlı devleti tarafından özellikle 18. Ve 19. Yüzyıllarda yaptırılan pek çok eserde Balyan ailesinin imzası var. Bu aile Ermeni asıllı bir mimarlar ailesi.
Bu dönemde Osmanlı sultanlarının çok sayıda sarayı bulunurmuş. Ancak uzun süre ana saray olarak kullanılan Topkapı sarayı Dolmabahçe sarayının tamamlanmasından sonra önemini kaybetmiş.
Denize cephesi ise 600 metre olan sarayın 285 odası, 43 salonu ve 6 hamamı var. Ve saray çok güzel düzenlenmiş bir bahçenin içerisinde yer alıyor.
Osmanlı geleneksel sanat ve kültür öğeleri, Barok, Rokoko, Neo-klasik gibi batı kökenli mimari üsluplar ile birleştirilmiş. Sarayın giriş tarafında zamanında sultanın görüşmelerini yaptığı salon, diğer tarafında ise harem bölümü yer alıyor. Bu harem bölümüne ise uzun koridorlardan geçilerek ulaşılıyor. Bu bölümde yine Sultanın yatak odaları, sultanın annesinin yatak odası ve hizmetkarların odaları yer alıyor.
Saray gerek büyüklüğü ile gerekse sahip olduğu eserler ile büyülüyor. Önemli olan tüm odalar ve salonlarda aynı renk tonu kullanılmış. Pek çok duvar ve tavanda ise altın süslemeler göze çarpıyor. Saraydaki pek çok mobilya, perde, halı gibi eşyalar oldukça iyi korunmuş ve muhafaza edilmiş.
Özellikle Hereke yün ve ipek halılar göz kamaştırıcı güzellikte. Sarayda Avrupa ve Uzakdoğu’nun pek çok yerinden zamanında getirilmiş olan eşyalar da var. Sarayda dikkat çeken şeylerden biride gösterişli kristal avizeler. Bir de Beylerbeyi sarayı'ndaki avizeler çok etkileyici, onu da not olarak belirteyim.
Dünya üzerindeki saray içinde yer alan en büyük balo salonu da Dolmabahçe Sarayı’nda. Bu balo salonundaki kubbenin yüksekliği 36 metreymiş. Ve burada asılı avizenin ağırlığı 4,5 ton. Düşünün ne kadar dev ve gösterişli bir avize olduğunu.
Dolmabahçe Sarayı 1856 senesinden Halifeliğin kaldırıldığı 1924 senesine kadar padişah ve halifelere ev sahipliği yapmıştır. Burada yaşayan son halife ise Abdülmecid. 3 Mart 1924 tarihinde bir yasa çıkartılmış ve bu yasa ile birlikte Osmanlı hanedanı yurt dışına sürülmüş. Dolmabahçe Sarayı’nın da içerisinde olduğu tüm malvarlıkları Türk milletine kalmıştır.
Foto: wikipedia.org
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ulu önder Atatürk de İstanbul ziyaretlerinde bu sarayda kalmıştır. Hayatının son günlerini burada geçiren Atatürk, 10 Kasım 1938 senesinde saat 09:05’te hayata burada gözlerini yummuştur.Bu nedenle de saraydaki tüm saatler Atatürk’ün ölüm saatinde saat 09:05’te durmaktadır.
Siz de vakit kaybetmeden sarayı ziyaret etmek isterseniz, Pazartesi ve Perşembe günleri dışında her gün 09.00 - 16.00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Ancak içeride fotoğraf makinası ve kamera ile görüntü almak yasak.