- 1 view
Masumiyet Müzesi İstanbul Beyoğlu’nda yer alan ve İstanbul’un ilk şehir müzesi olma unvanını elinde bulunduran müzedir. Müzenin geçmişi, müzeyle aynı adı taşıyan Nobel Edebiyat Ödüllü Orhan Pamuk’un 2008’de yayımlanan romanıyla başlar. Roman uluslararası bir başarı yakaladıktan sonra, romandan esinlenerek Beyoğlu’ndaki bir mekân müzeye dönüştürülmüştür. Masumiyet Müzesi gerçek mi, diye soracak olursanız bir romanın kurmacasından yola çıkılarak hayata geçirilen ilk müze olduğunu söyleyebiliriz. Yerli ve yabancı turistlerin beğenisini toplayan Masumiyet Müzesi’ni gezmeli, romanı okumadıysanız mutlaka başlamalısınız.
Masumiyet Müzesi Hakkında Bilgi
Masumiyet Müzesi Füsun ile Kemal karakterleri arasında geçen bir ilişkiyi anlatır. Müze de bu ilişki düzleminden çıkılarak kurulmuştur. Romanda Kemal, Füsun’un ayakkabı, küpe gibi eşyalarını toplar. Müze de Orhan Pamuk’un olayın geçtiği yıllara ait benzeri parçaları alması fikrinden doğar.
Çukurcuma’da açılan müze Orhan Pamuk’un almış olduğu bir evin restore edilmesi ile oluşturulmuştur. Yapının mimarlığını ise İhsan Bilgin, Cem Yücel ve Alman mimar Gregor Sunder Plassmann üstlenmiştir.
Müzenin yer aldığı haritayı Masumiyet Müzesi kitabının 574. sayfasında görebiliyorsunuz. Müzede, romanda adı geçen eşyaları görmenizin yanı sıra 1950’li yıllardaki İstanbul hayatına da tanık oluyorsunuz. 2012 yılında ziyarete açılan müzede; romanda anlatılan kahramanların kullandığı, giydiği, işittiği, gördüğü, biriktirdiği eşyaları, dikkatle düzenlenmiş kutu ve vitrinleri inceleyebilirsiniz.
Masumiyet Müzesi Hediyelik Eşya Dükkanı
Masumiyet Müzesi’ne gitmek için romanı okumuş olmanız gerekmiyor. Ancak parçalara daha fazla anlam yüklemeniz kitabı okumanızla mümkün olacaktır. Müzeyi gezdikten sonra romandaki karakterin sergilenen eşyalarının benzerlerini satış dükkânından alabilirsiniz. Ayrıca müzenin internet sitesi üzerinden de alışverişinizi gerçekleştirebilirsiniz. Alabileceğiniz eşyalar arasında magnet, Füsun’un küpesi, broşu, kartpostal, afiş, ayraç ve kırık kalp bulunuyor. Orhan Pamuk’un tarifi üzerine farklı sanatçılar tarafından tasarlanan eserler yaklaşık 15 ile 150 Türk lirası arasında değişiyor.
Masumiyet Müzesi Ziyaret Günleri ve Saatleri
Salı, çarşamba, cuma, cumartesi ve pazar günleri: 10.00 – 18.00
Perşembe Günleri: 10.00 – 21.00
Masumiyet Müzesi’nin pazartesi günleri kapalı olduğunu hatırlatmakta fayda var. Ayrıca 1 Ocak’ta, Ramazan ve Kurban Bayramlarının ilk günlerinde de ziyarete kapalı oluyor.
*Saatler ve günler Eylül 2019 tarihinde güncellenmiştir.
Masumiyet Müzesi Giriş Ücreti
Tam Bilet Fiyatı: 25 Türk lirası
İndirimli Bilet Fiyatı: 15 Türk lirası
Sesli Rehber / Rehberli Tur: 5 Türk lirası
Grup rezervasyonları için [email protected] adresine mail atabilirsiniz.
Bilet almak için müzenin yanında yer alan gişeye gitmeniz gerekiyor. Gişe pazartesi günleri hizmet vermiyor. Diğer günler 10.00 – 17.30 saatleri arasında, Perşembe günleri ise 10.00 – 20.30 saatlerinde alım yapabilirsiniz.
*Fiyatlar Eylül 2019 tarihinde güncellenmiştir.
Masumiyet Müzesi'ne Nasıl Gidilir?
Çukurcuma’da, İstiklal Caddesi ile Tophane arasında kalan Masumiyet Müzesi’ne gitmek için farklı alternatifleriniz bulunuyor.
Yürüyerek: Masumiyet Müzesi’ne Taksim’den 12, Galatasaray’dan 8, Tophane’den 8, İstanbul Modern’den 10 ve Cihangir’den 10 dakikada yürüyerek ulaşabilirsiniz.
Tramvay: Tramvay ile ulaşım sağlamak isterseniz Tophane durağından indikten sonra yaklaşık 10 dakika yürümeniz gerekiyor.
Otobüs: 129 T Bostancı – Taksim, 25 G Sarıyer – Taksim, 37 T Yıldıztabya – Taksim, 40 Rumelifeneri – Taksim, 48 T Hamidiye Mahallesi – Taksim, 49 T Yeşilpınar – Taksim, DT 2 Ortaköy Dereboyu – Taksim otobüsleri ile Taksim meydanına ulaşabilirsiniz. Buradan 10-15 dakika yürüyerek Masumiyet Müzesi’ne ulaşabilirsiniz.
Otomobil: Müzeye şahsi aracınızla gitmek isterseniz navigasyon desteği ile rahatça ulaşabilirsiniz.
Masumiyet Müzesi İletişim
Adres: Çukurcuma Caddesi, Dalgıç Çıkmazı, 2, Beyoğlu / İstanbul
Telefon: (0 212) 252 97 38