- 1 view
Hayranlık uyandıran yemyeşil Emirgan Korusu’nu Osmanlı Hükümdarı IV. Murad, İranlı Emir Gün’e hediye olarak vermiştir. Fakat daha sonralarında defalarca kez el değiştirmiştir. En son 1940’ta belediye başkanı olan Lütfi Kırdar tarafından kamulaştırılmış ve halkın hizmetine açılmıştır. Özellikle Osmanlı döneminde birçok padişah İstanbul’un çeşitli yerlerinde bahar ve yaz aylarında kullanılmak üzere çeşitli tepelerde, tıpkı Emirgan Korusu gibi alanlar yaptırmışlardır. Bunlardan bazılarına Cemile Sultan Korusu, Fethi Paşa Korusu, Yıldız Parkı Korusu, Huber Korusu ve Hidiv Kasrı gibi yerler örnek gösterilebilir.
Burası Sarıyer‘in Emirgan mahallesine bağlı ve iki köprünün arasında bir korudur.
Parkın sahip olduğu doğal güzellikler, şehrin bu kadar merkezi bir konumunda olmasıyla düşünülünce bir kez daha hayranlık yaratıyor. Bir anda başka bir dünyaya geçip, bu hengameden sıyrılabiliyorsunuz. İçerisindeki pembe, sarı ve beyaz köşkler de tarihi olma sebebi ile görülmeye değer.
Emirgan Korusu Nerede?
Emirgan Korusu harita üzerinde baktığınızda, sizi Emirgan ile İstinye semtleri arasında karşılar ve İstanbul Boğazı kıyısında, büyük bir alanda sırtlayarak yamaçlar üstüne yayılır. İstanbul’un kalabalığından sıkıldıysanız, çok uzaklara gitmenize gerek kalmadan kendinizi doğanın ve büyülü bir Boğaz manzarasının içinde bulmak için Emirgan Korusu’nu tercih edebilirsiniz.
Emirgan Korusu Nasıl Gidilir?
Buraya nasıl gideceğinizi merak ediyorsanız hemen söyleyelim. İstinye, Bahçeköy, Sarıyer yönünden gelecekseniz 25E, 42T, 40T hat numaralı otobüsleri kullanabilirsiniz. Kabataş tarafından gelecekseniz yapmanız gereken 25E, 40T, 22RE numaralı otobüslerden birini tercih etmek. Mecidiyeköy’den Emirgan’a giden otobüs 29Ş. Zincirlikuyu istikametinden gelecek olursanız 40B numaralı belediye otobüsüyle Emirgan Korusu’na ulaşabilirsiniz. Taksim’den de 40, 42T, 40T otobüsleri yaklaşık on iki dakikada koruya ulaşıyor. Mecidiyeköy’den 25L’ye binip 4. Levent durağında indikten sonra EL2’ye binerseniz Emirgan’a ulaşabilirsiniz. İstinye İskele’den 40 numaralı otobüsün de Emirgan’a ulaşması yaklaşık 22 dakika sürüyor. Anadolu yakasından gelecekseniz Kadıköy’den vapurla ya da Üsküdar’dan ise motor ve vapurla Beşiktaş’a geçtikten sonra Beşiktaş – Ortaköy güzergahından giden herhangi bir otobüsle ulaşım sağlayabilirsiniz. Emirgan Korusu’na özel aracınızla gitmek isterseniz sahil yolunu kullanarak Beşiktaş yönünden Emirgan’a geldiğinizde Sakıp Sabancı Caddesi’nde solda kalarak tabelaları takip edip Emirgan Korusu’na gelebilirsiniz. İstinye tarafından gelecek olursanız İstinye Bayırı’na girmeyip Tormak Burnu’nu geçtikten sonra düz devam ederseniz sağdaki tabelalarla Emirgan Korusu’na ulaşabilirsiniz.
Emirgan Korusu Beyaz Köşk
Emirgan Korusu Beyaz Köşk adını, binanın renginden alıyor. Emirgan Korusu’ndaki en özel botanik düzenlemeye ve bitki çeşitliliğine sahip köşktür. Özellikle bahar aylarında rengarenk açan çiçekler ve ağaçların arasında keyif yapmak istiyorsanız Beyaz Köşk’ü çok seveceksiniz. Şehir gürültüsünden bir anda sıyrılıp doğal bir ortama geçiş yapmak, buradaki tarihi köşkte güzel bir kahvaltı etmek kalabalık nüfuslu yerlerde yaşayanlar için bulunmaz bir nimet. Köşk, Sarı Köşk ile aynı koruda bulunuyor.
Emirgan Korusu Pembe Köşk
Emirgan Korusu Pembe Köşk de tıpkı Beyaz Köşk gibi yapının renginden alıyor adını. Koru içinde, iki katlı tipik bir Osmanlı evi görüntüsündeki bu köşk sıcak bir atmosferle misafirlerini karşılıyor ve kafeterya olarak hizmet veriyor. Bunun yanı sıra nişan, kokteyl, düğün, toplantılar için kışın yüz kişiye, kışın üç yüz kişiye kadar organizasyonlar yapılabiliyor. Siz de bir organizasyon planı yapıyorsanız önceden arayarak rezervasyon yaptırabilir, tarihi dokusuyla ve rengarenk çiçeklerle güzel bir gün planlayabilirsiniz.
Emirgan Korusu Kahvaltı
Emirgan Korusu’nun özellikle hafta sonları erken saatlerden itibaren dolup taşmasının, yoğun bir ziyaret almasının nedeni de buradaki eşsiz kahvaltı veren bu renkli köşkler. Herkes Emirgan Korusu kahvaltı keyfi için buraya gidiyor. Hafta içi serpme kahvaltı şeklinde verilen kahvaltılar, hafta sonları ise açık büfe olarak karşınıza çıkıyor. İki köprüyü kadrajına sığdıran Sarı Köşk, kahvaltı konu olunca favori oluyor. Burada kahvaltı etmek hafta içi yaklaşık 25, haftasonu açık büfe olduğunda ise kişi başı ücreti 35 Türk Lirası oluyor. Yoğun zamanlardan birinde gidecek olursanız lezzetli ve kaliteli malzemeler kahvaltının başrolü olsa da üst seviye hizmet sağlanamayabiliyor. Bu kadar mükemmeliyetçi olmazsanız zaten keyfinize diyecek yok. Köşklerde kahvaltı servisine gelince sabah dokuzda başlıyor öğlen ikide de bitiyor. Emirgan Korusu kahvaltı için en iyi tercihlerden biri olacak. Güzel bir kahvaltının üzerine orman havası olarak uzun uzun yürümek paha biçilemez. Şimdiden afiyet olsun.
Emirgan Korusu Giriş Ücretli mi?
Emirgan Korusu için herhangi bir giriş ücreti yok. Eğer şahsi aracınızla gidecek olursanız otopark ücreti vermeniz gerekecek. Bu ücret de iki saate kadar 10 TL, iki ile dört saat arası 20 TL, gün boyu ise 40 TL olarak belirlenmiş. Fişin kaybedilmesi durumunda yine 40 TL ödeniyor.
Emirgan Korusu Düğün Fotoğrafları Çekimi
Emirgan Korusu düğün fotoğrafları çekilmek için de elverişli. Hem renkli köşkler hem de çeşit çeşit ağaç ve bitkilerin arasında bu özel günlerinizi ölümsüzleştirebiliyorsunuz. Kahvaltıya gittiğiniz zaman yanınızdan bir gelin ve damat geçtiğini görebilirsiniz.
Emirgan Korusu İletişim
Emirgan Korusu iletişim için numara 444 66 44. Kahvaltı organizasyonu için vakit kaybetmeden arayın.