İstanbul Arkeoloji Müzesi

İstanbul gezilecek yerlerin ilk duraklarından biri olan İstanbul Arkeoloji Müzesi, Osmanlı İmparatorluğu’ndan Türkiye Cumhuriyeti'ne miras kalan nadide kurumlardan biridir. Müze 1869 yılında Müze-i Hümayun ismiyle kurulmuştur. İstanbul Arkeoloji Müzesi bugün dünyanın en büyük müzelerinden biridir. Müze kompleksi içerisinde yer alan Çinili Köşk, Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul'a yaptırdığı sivil mimari örneklerindendir. Bugün bu yapı Türk çini ve seramiklerinin sergilenmesinde kullanılmaktadır. Çinili Köşk’ün çevresinde yer alan iki binadan biri Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk Güzel Sanatlar Akademisi olarak inşa edilmiş ve daha sonra Eski Şark Eserleri Müzesi olarak düzenlenmiştir. Müze 1881’de Osman Hamdi Bey’in müdür olarak atanması ile büyük bir gelişme kaydetmiştir. Müze'nin en ünlü eserlerinden İskender Lahdi’de bu dönemde müze koleksiyonuna dahil edilmiştir.İstanbul Arkeoloji Müzesi, II. Dünya Savaşı sırasında savunma amacıyla boşaltılmıştır. Bundan sonraki süreçte Osman Sümer Müze'yi Unger ilkelerine göre tekrar düzenlemiştir. İstanbul Arkeoloji Müzesi 1963 yılında tadilata ve yeniden düzenlemeye alınmış ve 1974 yılında tekrar ziyarete açılmıştır.

İstanbul Arkeoloji Müzesi Hakkında Bilgi

Osmanlı İmparatorluğu’ndan Türkiye Cumhuriyeti’ne miras olan İstanbul Arkeoloji Müzeleri Türkiye’deki ilk müzecilik çalışmalarını bünyesinde barındırır. Tarihi eser toplama Fatih Sultan Mehmed döneminden itibaren yapılsa da ‘Müze-i Hümayun’ yani İmparatorluk Müzesi zamanında sistemli hale gelmiştir. Aya İrini Kilisesi’nde o zamana kadar toplanan arkeolojik eserler İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nin temelidir. Zamanla eserlerin sayısı arttıkça Aya İrini Kilisesi’ndeki mekan yetersiz kalır ve yeni bir inşaatın yapılması gerekir. Bütçe ayrılamadığından yeni bir bina yapılamasa da Fatih Sultan Mehmet döneminde inşa edilen “Çinili Köşk” müzeye çevrilir. Günümüzde İstanbul Arkeoloji Müzeleri’ne bağlı olan bu köşk 1880 yılında restore edilip hizmete açılır.
Arkeoloji Müzesi: Neo-Klasik mimarinin en güzel ve görkemli örneklerinden biri olan Arkeoloji Müzesi, dikkat çekici bir mimariye sahiptir. Geniş merdivenlerle ulaşılan iki girişi, dörder sütun ve alınlıklarla bir tapınağa benzer. Alınlık üzerinde bulunan Osmanlıca yazıda eski eserler müzesi anlamındaki ‘Asar-ı Atika Müzesi‘ yazmaktadır. Bu yazının üzerinde bulunan Tuğra, Osmanlı Padişahı II. Abdülhamit’indir.
Çinili Köşk: Çinili Köşk Müzesi, Fatih Sultan Mehmet’in yaptırdığı sivil mimari örnekleri içindeki en eski eserdir. Yapıda Selçuklu tarzı mimari göze çarpmaktadır. Kapısının üzerinde inşa tarihi Miladi 1472 senesi olarak yazmakla beraber mimarinin kim olduğu bilinmemektedir. Bu müzenin koleksiyonlarında 11. asırdan 20. asır başlarına kadar giden Selçuklu ve Osmanlı zamanına ait yaklaşık 2000 eser teşhir edilmektedir. Müzedeki eserler, 1981 yakın olduğundan İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü’ne bağlandığında mevcut olan eserler ve arkeolojik kazılarda bulunan, satın alma, bağış ve müsadere yoluyla giren eserlerdir.
Eski Şark Eserleri Müzesi: Buradaki koleksiyonda Anadolu ve Mezopotamya’nın Yunan öncesi, Mısır ve Arap Yarımadası’nın İslam öncesi çağlarına ait eserleri görmek mümkündür. Bu eserlerin büyük kısmı 19. asır sonunda başlayıp yaklaşık 1914 yılına kadar süren kazılarda bulunmuş ve Osmanlı İmparatorluğu’nun o zamanki başkenti İstanbul’a getirilmiştir. İslamiyet öncesi Arabistan eserleri, Mısır eserleri, Mezopotamya eserleri, Anadolu eserleri, Urartu eserleri ve çivi yazılı belgeler kısımlarından meydana gelen müzede anlatım bölgesel bir sınıflama ile yapılmıştır. Bu bölümün önemli eserleri arasında Akad Kralı Naramsi’nin Steli, Kadeş Anlaşması, İştar Kapısı gibi eserlerin yanında yaklaşık 75.000 tane çivi yazılı belge bulunmaktadır.

İSTANBUL ARKEOLOJİ MÜZESİ

İstanbul Arkeoloji Müzesi Eserleri

İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde dünyanın en önemli eserleri arasında sayılan pek çok eser bulunuyor. Çeşitli kültürlere ait bir milyonu aşkın eserin bulunduğu müzenin Arkeoloji Müzesi bölümünde; Sappho başı, Marsyas heykeli, Miletos Faustina hamamları heykel grubu, Ephebos heykeli, Okeanos heykeli, İskender Lahdi, ağlayan kadınlar lahdi, vize tümülüsü, Simurg kabartmaları, Siloa yazıtı, Büyük İskender başı, Palmyra mezar odası ve Tykhe heykelini inceleyebilirsiniz. Eski Şark Eserleri Müzesi kısmında güneş saati, adak heykelcikleri, Mısır mezar buluntuları, Naramsin Steli, İştar kapısı, Yerkapı sfenksi, Hammurabi kanunu, Kadeş Anlaşması ve en eski aşk şiirini görebilirsiniz. Müzenin son yapısı olan Çinili Köşk’te ise; çini mihrap, kandiller ve İznik yapımı eserler ve Ab-ı Hayat Çeşmesi’ni ziyaret edebilirsiniz.

İstanbul Arkeoloji Müzesi Fiyat ve Ziyaret Saatleri

İstanbul Arkeoloji Müzesi’ne giriş ücreti: 36 Türk Lirası. Müze kart ise geçerli oluyor.
Müze, pazartesi hariç haftanın her günü açık. Yaz döneminde  09:00 – 20:00 arasında açık olan müze, kış döneminde ise 09:00 - 17:00 saatleri arasında açık...
Gişe ise yazın 19:00'a kadar, kışın ise 16:30'a kadar açık.
*Fiyatlar Eylül 2019 tarihinde güncellenmiştir.

İstanbul Arkeoloji Müzesi Nerede?

İstanbul Arkeoloji Müzesi nerede diyecek olursanız Adres: İstanbul Arkeoloji Müzeleri Alemdar Cad. Osman Hamdi Bey Yokuşu Sk, 34122, Gülhane / Fatih, İstanbul
Telefon: +90 212 520 77 40 – 41
E posta: [email protected]

İstanbul Arkeoloji Müzesi Ulaşım

Tramvay: Kabataş – Bağcılar Tramvay hattının Gülhane durağında inerek İstanbul Arkeoloji Müzesi’ne ulaşabilirsiniz.
Vapur: Anadolu yakasından gitmek isterseniz Kadıköy-Eminönü ve Üsküdar-Eminönü vapurlarını tercih edip buradan tramvay hattına ulaşabilirsiniz.
Otobüs: 28, 28T, 30D, 325YK1, 399B, 399C, 399D, 46Ç, 92G, 26, 26A, 26B, 70KE, 70FE, 336E, 47, 47E, 33Y, 92C, 97A, 31E, 82, 92, 94, 146B, 33, 33B, 78, 32, 35, 80, 90, 91O, 36KE, 37E, 38E, EM1, EM2, 44B, 99, 54E, 66, 74, 74A, 36CE, 47Ç, 77Ç, 93, 81, 99A hat numaralı İETT otobüslerini kullanarak Eminönü’ne giderek buradan tramvay hattına aktarma yapabilirsiniz.