Yedikule Zindanları

Yedikule Zindanları, İstanbul‘un ve aynı zamanda Türkiye‘nin en eski açık hava müzelerinden biridir. Bir gözlem kulesi görünümünde olduğu için Yedikule Hisarı olarak da bilinir. Oldukça eski bir tarihi olan yapının ilk yapılış amacı zindan değildir. Burası Bizans döneminde misafir olarak gelen kralları ve başka ülkelerin önemli misafirlerini görkemli bir şekilde ağırlamak için inşa edilmiştir. Bizanslıların inşa ettiği 4 kulenin ardından, Fatih Sultan Mehmet de İstanbul‘un fethinden sonra 3 kule daha ekleyince kule sayısı 7’ye çıkmıştır. 

Bizans ve Osmanlı uygarlıklarının bir yapıda bütünleştiği bu mimari eser, yüzyıllar boyunca ilgi çeken bir yer olarak bilinmiştir. Günümüzde de müze olarak ziyaret edebileceğiniz bir yer halini alan Yedikule Zindanları‘nı İstanbul içinde gidilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz.

Yedikule Zindanları Hakkında Bilgi

İstanbul’un Fatih ilçesinde yer alan Yedikule Zindanları, tarih boyunca farklı zamanlarda bazen görkemli bir misafirhane, bazen gözlem kulesi, bazen kız sanat evi, bazen hayvanat bahçesi, bazen konser ve tiyatroya ev sahipliği yapan bir mekan, bazense mahkumların cezalandırıldığı bir zindan olarak işlev görmüştür.

Günümüzde müze olarak ziyaret edilebilen bu yapı kale surları ve kulelerden oluşur. İnşa tarihi ise 390 yılıdır. Oldukça eski bir tarihi olan bu zindanlar, farklı uygarlıklara tanıklık eden görkemli bir yapı olduğundan efsanelere de öznelik yapmıştır. Bizans ve Osmanlı dönemlerinde esirler ve mahkumlar burada cezalandırılır, işkence görürlerdi. İsmini, alanda bulunan 7 kuleden alan yapının her kulesinin farklı bir ismi bulunur. Yedikule Zindanları Genç Osman, Cephanelik, III. Ahmet, Hazine, Zindan, Top ve Bayrak adlı bu 7 kuleden oluşur.

Genç Osman Kulesi: Osmanlı padişahlarının arasındaki en genç isim olan Genç Osman bu alanın ikinci katında öldürüldüğü için kule ismini buradan almıştır. Ayrıca Yedikule Zindanları kanlı kuyusu da burada bulunur. Bu kuyu öldürülen kişilerin atıldığı yer olarak bilinir. Kuyu günümüzde ziyarete açıktır.

Cephanelik Kulesi: Devlete bağlı olduğu zamanlarda cephane deposu olduğundan ismi Cephanelik Kulesi olarak kalmıştır. İki hapisane haricinde devlet suçluları burada infaz ediliyordu.

III. Ahmet Kulesi: Kulenin adının bu padişahtan almasının sebebi zamanında kulenin onarımında büyük katkısı olmasıdır. Ancak depremlere dayanamayan kule günümüze kadar gelmeyi başaramamıştır.

Hazine Kulesi: Adından da anlaşılacağı gibi bu kulede devletin hazinesi saklanıyordu. Ancak bir dönem bu şekilde muhafaza edilmesinin ardından III. Murat‘la başlayan devirde hazine tekrar sarayda tutulmaya başlandı.

Zindan Kulesi: Kulenin bir diğer adı Kitabeler Kulesi‘dir. Zindan amacıyla kullanılan iki kuleden birisi olan kulenin içinde bulunan ahşap bölümler çıkan yangınlar sonucunda büyük hasar görmüştür.

Top Kulesi: Çıkan yangınlarda hasar gören yerlerden bir diğeri olan top kulesi de hapishane olarak kullanılıyordu.

Bayrak Kulesi: Kulelerin arasındaki en sağlam yapı olarak ün yapan kule bayrağın dikili olduğu yerdir. Yeniçeri askerleri de burada nöbet tutarlardı.

Ayrıca İstanbul‘un en eski mescidi de buranın yanında yer alır. Girişte bulunan Altın Kapı ise bir savaş sonrası zafer takı olarak dönemin Bizans İmparatoru Theodosius‘un isteğiyle yapılmıştır. Sonraki zamanlarda oğlunun da 4 tane kule ekleyip kapıyla birleştirmesiyle yapı bu halini almaya başladı. İstanbul‘un fethinden sonra eklenen 3 kule ile 7 kuleli bir eser olmuştur.

Yedikule Zindanları Efsanesi

Yedikule Zindanları işkenceleri ile ün salmıştır. Bir efsanesi de yıllar boyunca yaygınlaşmıştır. Efsaneye göre bu zindanlarda Paganlar da işkence görüyormuş. Fakat Paganlar kendilerini acıya karşı eğitmiş kişiler olduğundan yapılan işkencelere karşı dirayetli davranıyorlarmış. Bu da işkenceyi yapan kişileri daha sinirlendirdiği için şiddetin boyutu da artıyormuş. Zulüm büyüyünce, Paganlardan biri daha fazla dayanamayıp Latince bağırmaya başlamış. Pagan, bu haykırışında işkence gören insanların ruhlarının İsa‘nın dünyaya geldiği güne kadar zindanların içine hapsolmasını, Mesih geldiğinde ise yerlerinden kalkarak hesap sormak için bağırmalarını söylemiştir. Tarihte yer eden bu haykırışın yanı sıra bir rivayete göre zaman zaman zindandan Latince haykırışlar duyulduğu söylenirmiş.

Yedikule Zindanları Giriş Ücretleri Ve Ziyaret Saatleri

Giriş ücreti 10 TL olan mekan bir süredir ziyarete kapalıdır.
*Fiyat ve saat bilgileri Eylül 2019 tarihinde güncellenmiştir.

Yedikule Zindanları Nerede?

Yedikule Zindanları, İstanbul’un Fatih ilçesinde yer alıyor. Ulaşım için ise farklı seçenekleriniz mevcut.

Otobüs: 80 Yedikule-Eminönü, 80 T Yedikule-Taksim, 80 B Yedikule-Beyazıt, BN 1 Halkalı-Eminönü, BN 2 Küçükçekmece- Eminönü hat numaralı belediye otobüsleriyle Yedikule otobüs durağında indikten sonra, kısa bir yürüyüşle müzeye ulaşabilirsiniz.

Marmaray: Marmaray’ın Kazlıçeşme durağında inerseniz yürüyerek Yedikule Zindanları‘na ulaşabilirsiniz.

Otomobil: Şahsi aracınızla gidecek olursanız, Mecidiyeköy yönünden giderken Topkapı çıkışına girerseniz Abdi İpekçi Spor Salonu levhalarını takip ederek ulaşım sağlayabilirsiniz.

Adres: Yedikule Mahallesi, Yedikule Meydanı Sk. No:9, Fatih/İstanbul