Çırağan Sarayı

Çırağan Sarayı, İstanbul’un Beşiktaş ilçesinde yer alan ve Osmanlı döneminden günümüze miras kalan görkemli bir saraydır. Barok mimarisinin görüldüğü sarayın müteahhitliğini Sarkis Balyan ve ortağı Kirkor Narsisyan üstlenmiştir. Zengin görünümlü sütunlar, odalardaki seçkin halılar, altın yaldızlı mobilyalar ve sedef işlemeleri ile bezeli Çırağan Sarayı‘nın caddeye bakan tarafı yüksek duvarlarla kapatılmıştır. Günümüzde otel olarak işletilen ve pek çok sosyal etkinliğe ev sahipliği yapan Çırağan Sarayı, boğaz manzarasında konaklama yapmak isterseniz ya da özel günlerinizi ölümsüz kılmak isterseniz tercih edebileceğiniz lüks mekanlar arasında yer alıyor.

Çırağan Sarayı Tarihçesi  

Boğaza hakim manzarasıyla görenleri ve gidenleri kendine hayran bırakmayı başaran Çırağan Sarayı, Sultan Abdülaziz’in talimatıyla inşa ettirilmiştir. Sarayın yapıldığı alanda önceleri III. Selim’in 1800 yılların başında yaptırdığı, ahşap bir sahil köşkü bulunuyordu. Bu köşk yıkıldıktan sonra bugün tüm heybetiyle duran meşhur Çırağan Sarayı inşa edilmiştir. Yıkılan sahil köşkünden çok daha büyük bir eser yapıldığından, sarayın inşaatı sırasında Beşiktaş Mevlevihanesi de yıkılmıştır.
Mermerden meydana gelen sarayın yüz ölçümü yaklaşık 80 bin metrekaredir. Ana binanın yanında harem ve ağalar dairesi olarak ayrılan üç bölüm bulunur. Tarihte Abdülaziz’in tahttan indirilmesinden sonra ailesi ile beraber Çırağan Sarayı‘na hapsedildiği ve bir gün burada ölü bulunduğu bilinir. Ayrıca V. Murat da aynı şekilde tahttan indirildikten sonra yaklaşık 29 sene boyunca ailesiyle beraber gözaltında tutulmak için Çırağan‘a kapatılır. Saray, 1908 senesinde II. Meşrutiyet ilan edildikten sonra meclis binası olarak kullanılır. 1910 yılına gelindiğinde bir elektrik sorunu yüzünden çıkan yangında kül olan saray bir dönem Beşiktaş Spor Kulübü’nün Şeref Stadı olarak değerlendirilir. 1990’lı yıllarda tekrar onarımdan geçen ve restore edilen yapı günümüzdeki görkemli haline kavuşur.

Çırağan Sarayı Hakkında Bilgi 

Bugünkü Çırağan Sarayı İspanyol Elhamra Sarayı‘na mimari açıdan benzer. Tarih boyunca pek çok kere yıkılıp yeniden yapılan saray, son olarak 1990’lı yıllarda onarımdan geçtiği için mimarisi Cumhuriyet Dönemi’ne aittir. Sarayın adı Lale Devri eğlencelerinden gelir. Farsçada ışık anlamına kelen Çırağan ismi saraya İbrahim Paşa tarafından konur. Saray bulunduğu caddeye de adını verir. Sarayın önemli özelliklerinden bir tanesi de Osmanlı Devleti’nde kısa bir dönem dahi olsa kraliyet ikametgahı olmasıdır. Çırağan Sarayı içi de en az dış cephesi ve bahçe alanı kadar ihtişamlıdır. Yapı, tarihin en önemli eserlerinden biri olduğu için İstanbul’un tarihi kimliği arasında da popüler bir yere sahiptir. Ulaşım açısından da oldukça merkezi bir noktada bulunan mekan günümüzde Çırağan Palace Kempinski Oteli olarak hizmet verir.

Çırağan Sarayı Restaurant 

Çırağan Sarayı günümüzde otel olarak işletiliyor. Aynı zamanda boğaz manzarasına karşı hizmet veren restoranları ve organizasyon salonları yer alıyor. Şık ve unutulmaz bir akşam yemeği yemek isterseniz Çırağan Sarayı Tuğra Resaurant‘ı tercih edebilirsiniz. Restoran sarayın birinci katında bulunuyor. Restoran masalarında Osmanlı motifli tabaklar, duvarda sultanların portreleri, fonda sanat müziği ile kendinizi zaman tüneliyle farklı bir dönemde gibi hissedebilirsiniz. Restoranın menüsünde bulabilecekleriniz arasında başlangıçlar, çorbalar, börekler, pilavlar, salatalar, ana yemekler ve tatlılar bulunuyor. Siz masaya geçtiğiniz anda atıştırmalıkların servis edildiği restoranda ayrıca her misafire minik bakır kaplarda Çerkez usulü patatesli mantı ikram ediliyor. Burada iki kişilik bir menü için ortalama 400-600 Türk Lirası arasında bir hesap ödeyebilirsiniz.
Tuğra Restoran‘ın dışında Gazebo LoungeLaledan RestoranBosphorus Grill de sarayda yemek için tercih edebileceğiniz mekanlar arasında bulunuyor.
 

Çırağan Sarayı Kahvaltı 

Çırağan Sarayı’nda ayrıca hafta sonları Boğaz manzarası eşliğinde zengin seçenekli kahvaltı hizmeti de veriliyor. Pazar kahvaltısı 12.00 ile 16.00 arasında servis ediliyor. Kahvaltının kişi başı ücreti 300 Türk Lirası. Kahvaltı için 6-11 yaş arası çocuklara yarı yarıya indirim uygulanırken 5 yaşına kadar olan çocuklardan ücret alınmıyor. Siz kahvaltınızı ederken çocuklarınızın maskotla beraber oynayabileceği oyun odaları yer alıyor.
 

Çırağan Sarayı Düğün Fiyatları 

Dilerseniz burada düğün, nişan gibi özel günleriniz için organizasyon yapabiliyorsunuz. Çırağan Sarayı fiyat olarak diğer mekanların çok daha üzerinde bulunuyor. Yapacağınız organizasyonlarda yemek servisi için kişi başı yaklaşık 600 Türk Lirası ücret fatura ediliyor. Düğün için tercih edilen dekorasyon malzemeleri ise cinsine ve kalitesine göre 100 bin ile 1 milyon Türk Lirası arasında değişiyor. 
 

Çırağan Sarayı Nerede ve Nasıl Gidilir? 

Çırağan Sarayı Beşiktaş’ın Çırağan Caddesi’nde yani sahil şeridinde yer alıyor. Ulaşım için pek çok alternatifiniz bulunuyor.
Vapur: Kadıköy ya da Üsküdar’dan vapur ve motor seferleriyle Beşiktaş’a ulaştıktan sonra 5 dakika yürüyerek saraya ulaşabilirsiniz. Ayrıca direkt olarak Çırağan Sarayı’na deniz taksi ile de varabilirsiniz.
Otobüs: 22, 22RE, 30D, 40, 40T, DT1, DT2, U1, U2 hat numaralı otobüslerle kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz.
Otomobil: Beşiktaş’tan yola çıkarak Çırağan Caddesi üzerinden Ortaköy istikametine doğru giderken sarayı yolun sağ tarafında göreceksiniz.

Çırağan Sarayı İletişim 

Adres: Yıldız Mah., Çırağan Cad. No:32, Beşiktaş/İstanbul
Telefon: (0212) 326 46 46