Adını “Taş Beşik” kelimesinden aldığına inanılan ilçeyle ilgili ünlü seyyah Evliya Çelebi ise bir papazın, İsa’nın çocukluğunda yıkandığı Beşik-Taşı diye bilinen bir tekneyi Küdüs’ten getirdiğini ve buradaki kiliseye koyduğunu yazmıştır. İlçe, Osmanlı döneminin son yıllarında Çırağan Sarayı, Dolmabahçe Sarayı ve Yıldız Sarayı’nın inşası ile Osmanlı Devleti ve cumhuriyetin ilk yıllarında önemli bir yer elde edinmiştir. 1930 yılında Beyoğlu’ndan ayrılarak ilçe olmuştur. Günümüzde Boğaz manazarası, lüks otelleri, tarihi yerleri, ünlü mekanları ve Beşiktaş Spor Kulübü'nün etkisiyle ilçeden öte şehir gibidir.
Etiler, Bebek, Ortaköy, Levazım, Kuruçeşme, Kabataş, Arnavutköy gibi lüks semtler Beşiktaş’a bağlıdır. Yazıda ise sadece Beşiktaş merkez sınırlarına bağlı kalmaya çalışıyorum. Çünkü her semt için anlatılacak sayfalarca konu var. En azından meydandan yürüyerek görülecek yerler olarak yazıyı sınırlandırdım. Ama her biri için saatler değil gün ayırmak gerekiyor.
Beşiktaş Ulaşım: Her semt için ulaşım yolları farklı da olsa genel olarak ilçeye Zincirlikuyu üzerinden metrobüs ile, Kabataş ve Beşiktaş üzerinden vapur-motor ile Kabataş üzerinden tramvay ile ulaşmak mümkün. 2016-2017 yılları arasında Kabataş İskelesi kapalı olacak. Bu dönemde ise Beşiktal’ta metro çalışması devam ediyor. Bittiği anda ulaşım çok rahatlayacaktır.
Beşiktaş Gezilecek Yerler/Beşiktaş Görülecek Yerler:
- Beşiktaş Vodafone Arena Stadı: Türkiye’nin ilk akıllı stadı Boğaz manazası ile dünyanın en güzel konumuna sahip stadlarından biridir.
- Ihlamur Kasrı: Tek katlı kasır Abdülmecit’in döneminde Balyan ailesi tarafından yapılmıştır. Merasim Köşkü ve Maiyet olarak iki binadan oluşur. Giriş ücreti tam 5 TL ve indirimli 2,5 TL, bahçe giriş bileti ise 1 TL olarak fiyatlandırmıştır (2016). Sadece bahçede zaman geçirerek kafetaryadan da yararlanabilirsiniz.
- Yıldız Sarayı: Atatürk’ün 19 Mayıs Kurtluş Savaşı’na çıkmadan önce padişah Vahdettin ile görüştüğü odaya ev sahipliği yapan saray, yeşil alanlarıyla büyüler.
- Dolmabahçe Sarayı: Stadın yanında yer alan saray Atatürk’ün vefat ettiği odayı hala korumuştur. Muhteşem hediyeler, halılar,avizeler ve manzaraya ev sahipliği yapan saray İstanbul’da görülmesi gereken yerlerin başında gelir.
- Çırağan Sarayı: Şu anda otel olarak kullanlıyor. Denize tamamen hakim otel Türkiye’nin en pahalı otellerinden biridir.
- Deniz Müzesi: Genelde müze denince akıllara küçük objeler gelir. Ama Deniz Müzesi devasa eserlere sahiptir. Saltanat Kayıkları ve kadırgalar büyüleyicidir. Deniz Müzesi yazısı için tıklayınız.
- Barbaros Hayrettin Paşa Heykeli: Tarihi Kadıköy iskelesinin yanında yer alır. Kaykaya binen gençlerle kalabalığını her daim korur.
- Balık Pazarı: Balık pazarı ve çevresi her daim canlıdır. Çok sayıda restoran ve mağaza etrafını sarmıştır.
- Sinan Paşa Pasajı: İlçedeki tek pasajda bulamayacağınız ayyakkabı ve tekstil ürünü bulunmuyor.
- Sinan Paşa Cami: Mimar Sinan tarafından inşa edilmiş bir Osmanlı camisi ilçenin merkezindedir.
- Resim Müzesi: 2014 yılında açılan müze Mimar Sinan Güzel Sanatlar’ın yanında yer alır. 10 oda ve 3 salondan oluşur.
- Beşiktaş Sahil: İskele ve Bahçeşehir Üniversitesi’ne doğru olan kısım tamamen Boğaz’a hakimdir. Çay veya soğuk bir şeyler içebileceğiniz mekanlarla çevrilidir.
- Saray Koleksiyonları Müzesi: Dolmabahçe’nin Beşiktaş yönünde Conrad ve Hilton oteli ihtişamıyla ikinci plana iten Shangri-La Otel ile Başbakanlık Çalışma Ofisi’nin arasında yer alır. Sergi; Dolmabahçe, Beylerbeyi, Yıldız Sarayları ile Aynalıkavak, Küçüksu, Ihlamur, Maslak Kasırları’nda kullanılan eşiyalardan oluşmuştur.
- Akaretler Sıra Evleri: W otel ve gece hayatıyla ünlü mekanlar yer alır. (Kalamata, Vogue)
Beşiktaş Mekanlar / Foto Galeri için tıklayınız
Beşiktaş’da en iyi mekanı neresidir derseniz ben de size ne yiyip içeceksiniz diye sorarım. Dönerin, kahvaltının, balığın en iyisini burada bulmak mümkündür.
- Karadeniz Döner: Her daim önünde sıra olur. Sıra yoksa zaten döner bitmiştir.
- Mendel’s Coffee: Tatlıları çok özel ve farklıdır. Akaretler Sütiş ve Kahve Dünyası karşındadır.
- Kahvaltıcılar Sokağı (Pişi ve Siyah Beyaz): İki mekanı özellikle tavsiye ederim. Kahvaltı sevmeyen biri olarak ikisine de bayıldım. Siyah ve Beyaz’ın iç konsepti de ilgi çekicidir.
- Latife: Kahvaltıcılar sokağının girişinde kartal heykelinin arkasında yer alır.
- Kazan: Beşiktaş taraftarları için özel bir mekandır. Soğuk bira için birebir.
- Define Büfe: Kazan’ın yanında Fulya’ya çıkan yol üzerindedir. Bölgenin en iyi büfesidir.
- Köyiçi Restoranlar: Özellikle maç öncesi her hangibirini ziyaret edin. Çok eğleneceksiniz. Tabii Galatasaray veya Fenerbahçe’yi destekliyorsanız aynı derecede keyif alamayabilirsiniz.
- İntiba: Çok sayıda şubesi vardır. Döneri iyidir.
- Soydan Turşucusu: Türkiye’nin en iyi turşular listesinde yer alır. İntiba’nın yan sokağındadır. Bence Asri Turşucusu'ndan çok daha lezzetlidir. Turşu seviyorsanız mutlaka uğrayın.
- Balkan Lokantası: Ev yemeklerini çok uygun fiyata lezzetle sunarlar.
- Şöhretler Köftecisi: Turşucu, Balkan Lokantası ve köfteci aynı sokakta yer alır. Dükkan içerisindeki resimleri görünce orası olduğunu anlarsınız. Etleri Gönen’den gelir.
- 7-8 Hasanpaşa Fırını: Tarihi fırın yıllara meydan okuyarak hizmet vermeye devam ediyor.
- Beşiktaş Dürümce: Girişi küçük gibi gözükse de en üst katı Boğaz manzarasına sahip mekanda özellikle Adana kebap çok lezzetlidir.
Blog yazıları, eğer bir yer için ünlü şairler bir şiir yazmışsa onla biter ya bizimkisi de o hesap son sözü Beşiktaş taraftarına bırakmak gerekiyor:
Barbaros Meydanın’da dün gibi sevdan,
Derin bir nefes çektik Abbasağa’dan,
Bir umudum sensin anlıyor musun,
Hayat yaşanmıyor ki senle olmadan,
Beşiktaş seninle ölmeye geldik…
Bonus:
Ortaköy Cami (Büyük Mecidiye Cami) ve Esma Sultan Yalısı sadece ilçenin değil İstanbul’un ve Türkiye’nin simgesi olmuştur. Beşiktaş’tan Çırağan yönüne doğru yürüyerek geleceğiniz bölgede waffle-kumpir ve manzaranın tadına doyulmaz.