Doğu Ekspresi ile Kars Macerası

Biliyorum, kimileri Doğu Ekspresi'ni duymaktan bıktı. Ama Ocak - Şubat 2018 yılında biletler bittiği için de eminim ki hala gitmek isteyen çok fazla. Trenle seyahat etmek hep ilgimi çekmiştir. Gabriel Garcia Marquez'in Doğu Avrupa'da Yolculuk isimli kitabı da heyecanımı doruğa taşıdı. Çünkü altyapımda Kutup Ekspresi filminin muhteşem sahneleri ve Agatha Christie'nin Doğu Ekspresi Cinayeti ile kavrulmuş tren fobim ve hobim de vardı. Aslında hayalim Sibirya Ekspresi veya Şark Ekspresi idi. Yıllar geçti ama tüm bunlar aklımın bir yerinde kaldı. Sonrasında Orhan Pamuk'un ilk ve tek siyasi kitabı Kar'ı da okuyunca kafamda ayrı bir rota çizdim.

Doğu Ekspresi

  • Türkiye'nin en heyecan verici tren rotası neresidir?

Doğu Ekspresi

  • Doğu Ekspresi Nereye Gider? Doğu Ekspresi Treni’nin ara durakları neresidir?

Son durak Kars, Kırıkkale - Kayseri - Sivas - Erzincan - Erzurum.

  • Kars denince aklıma ne geliyor?

Kars kaşarı, kaz eti ve askerliğinin Kars'ta yapan arkadaşımın "Askerliğini nerede yaptın?" sorusuna her seferinde üşenmeden Kars Vegas cevabını vermesi.

  • Bunların dışında Kars denince aklıma başka bir şey gelmiyor mu?

Orhan Pamuk'un Kar kitabı geliyor. Siyasi içerikli olduğu için derin mevzulara girmeye gerek yok. Gezginin ilk işi siyaset olmaz. Romanı okudum. Kars'da yer alan Rus yapılarını merak ettim. Moskova, Kharkiv ve Kiev seyahatlerimde bu etkiyi hep görmüştüm. Geniş meydanlar, dev yapılar ve eski taş binalar...

Kars Kaşarı, Kars Gravyer Peyniri, Kaz Eti tabi bunlar şehrin her şeyidir.

Ek olarak şunu da ileteyim ki televizyonda Afrika'da trenle yolculuk hakkında bir belgesel izlemiştim. Bunlar hep beni yolculuğa çekti. Kışı ve karı bekledim. Çünkü donmuş Çıldır Gölü’nde Alaska usulü balık tutanları görmek ve karlı Kars sokaklarında yürümek şehrin gerçeklerindendir. Okuyanlar hemen Kar romanını anımsar. Karlı bir günde dışarıyla iletişim kopmuştu...

Bu karda kışta tatil olur mu diyenlere bir kez daha tatilin ne olduğunu hatırlatmak isterim. Amacım farklı kültürlerle tanışmak. Antalya'ya bu sıcakta gidilir mi diyor musunuz? Çeşme tatilini kışa erteleyen veya Uludağ'a baharda gideyim diyen var mı? Bu mantıkla Moskova'ya da -20 derecede gitmiştim.

Doğu Ekspresi Biletleri Nereden Alınır?

Doğu Ekspresi biletlerini TCDD resmi sitesinden alabilir veya Sirkeci Garı gibi ana garlardan işlem yapabilirsiniz.

Doğu Ekspresi TCDD Tren Biletleri ve Tren Bilet Tipleri

3 tür bilet var.2+1 Pulman: Normal koltuklardır.
Örtülü Kuşetli: Koltuklar yatağa dönüşüyor. Size bir de örtü veriyorlar. Ama kendiniz seriyorsunuz.
Yataklı Vagon: Size ait bir oda gibi düşünebilirsiniz.

Doğu Ekspresi Kaç Saatte Kars'a varıyor?

25 saat (Tabii rötar olmazsa)

Doğu Ekspresi Kalkış Saatleri

Tren her gün 18.00’de Ankara Tren Garı'ndan sabah 08.00’de ise Kars'tan kalkmaktadır.

Doğu Ekspresi Yolculuğu Öncesi Yanınıza Almanız Gerekenler

Odada 2 priz var. Fakat birine buzdolabı bağlı olduğu için çoklu priz almanız faydalı olur. Soğuktan yana bir problem yok. Odalar klimalı istediğiniz kadar ısıtabilirsiniz. Vagonların bir ucunda alaturka, bir tarafında alafranga tuvalet yer alıyor. Trende tuvalet biraz kâbus oluyor. Ama yol 25 saat olduğu için kaçış yok.

Trenin yemekleri basit atıştırmalıklar. Bu nedenle yanınıza almak istediğiniz şeyler size kalmış. Alkol satılmadığı için alkol getiren kişi sayısı oldukça fazlaydı. Yemekli vagona yürümeye üşenenler de kahve veya Türk kahvesi için elektrikli cezve getirmişlerdi ki gerçekten mantıklı. Sık sık sıcak şeyler içen biriyseniz pijama ve terliklerle vagon değiştirmek üşendirici oluyor.

Yemek konusuna bir ek olarak şunu söyleyebilirim ki Erzurum'a gelmeden Cağ Kebabı sipariş edebilirsiniz. Biz Çınar Cağ Kebap isimli yerden Erzurum Şehir Stadı'nı görünce söyledik. Sıcacık ve gayet lezzetli dönerlerimiz zamanında durakta oldu.

Vagonla ilgili tüm detaylar videomuzdadır.

Bonus:Ankara Tren Garı ile Anıtkabir arası yürüyerek sadece 10 dakikadır. Arada bekleme süreniz varsa uğramayı unutmayın.

Kars Sokakları

Kars Gezilecek Yerler / Kars Görülecek Yerler / Kars Gezisi

Gezi kısmını 4'e ayırıyorum

  1. Kars Merkez (Tarihi Rus Yapıları ve Kars Kalesi)
  2. Çıldır Gölü
  3. Ani Harabeleri
  4. Sarıkamış

1-Kars Merkez

Kars Merkez Orhan Pamuk'un Kar kitabına da konu olmuştur. Yazarı sevmeyebilirsiniz. Orhan Pamuk Kar için ilk ve tek siyasi kitabım der. Gerçekten de bu kitabı yazmak için uygun bir yere benziyor. Ermeni, Kafkas, Türk ve Rus kökenliler hep birlikte yaşıyor. Kitapta anlatıldığı gibi geniş caddeler birbirini paralel kesiyor. Kaybolmanız imkânsız. Defterdar Sokak’ta çok sayıda enteresan bina var. Kiliseler hâlâ varlığını gösteriyor ya da şu anda cami olan Fethiye Camii gibi mimarisiyle dikkat çeker. Eseri kiliseden ayıran tek öge minaresidir.

Kars Kalesi'ne giriş ücretsizdir. Şehri tamamen görebilen bir konumdadır. Üzerinde bir kafe var. Fotoğraf çekmek için şehrin en güzel noktalarındadır. Kalenin aşağısında Havariler Kilisesi bulunur. Tavanında 12 havari bulunduğu için bu ismi almıştır. Kaleden şehri izlerken ilk olarak muhteşem mimariye sahip konservatuarı gördük. Nehir manzaralı tarihî yapıyı görünce tekrardan okumaya karar verdim. Okul işi bir yana şehre bakarken bir yerli "Ucube de şuradaydı da yıktılar dedi." Ama ucubeyi tepki için söylemedi. Geçekten haberlere ucube diye çıktığı için adı öyle kalmış. Türk-Ermeni dostluğunu anlatan Mehmet Aksoy'un eseri İnsanlık Anıtı için dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ucube demişti. Sonra da heykel yıkıldı. 2015 seçimlerinde bu şehirde AKP ve HDP neredeyse aynı oyu almıştır. Tabi ilçeler arası çok büyük fark vardır. Örneğin Digor'da HDP %86 oy almışken Sarıkamış’ta AKP %56 oy almıştır. Bölgedeki dengeleri anlamak için önemli bir veri olsa da neyse ki siyaset bizim işimiz değildir.

Kars'ın ilçeleri ise Akyaka, Arpaçay, Digor, Kağızman, Kars Merkez, Sarıkamış ve Selim Suzu’dur.

Tatiliyet Çıldır Gezisi

Kars’a Ulaşım

Şehre ulaşımın en iyi yolu giderken Doğu Ekspresi ve dönerken uçak iledir. Kars'a her gün çeşitli havayollarından uçuşlar bulunmaktadır.

Haritada da görülebileceği gibi gar ile başlayan şehir merkezi kale ile son buluyor diyebilirim. Bu alan yürüyerek 20-30 dakika sürüyor. Taksi de 15-20 TL’ye otelinize bırakıyor. Havalimanı da yakında. Uçak bileti bayileri de burada bulunuyor. Bu acentelere danışın. 5 TL ücrete havalimanına araç bulunuyor. 2017’nin aralık ayında gördüğümüze göre Ani ve Çıldır turu yapmak için taksi veya araç kiralamaktan başka yol yok. Buzlu yollarda araba kullanmak zor olduğu için taksi en iyisidir. Bu iki rota için taksiler 250-300 TL istiyor. 4 kişi olursanız fiyat yüksek sayılmaz çünkü taksici tüm gün sizle bekliyor ve bölgeler arası kilometre de çok fazla.

Akşam saatlerinde de yürümek oldukça güvenlidir. Sadece sahipsiz köpekler korkutuyor. Şehirde hava temiz ve sadece 85 bin kişi yaşıyor. Tabi ek olarak da 13-14 bin civarı öğrenci olduğu söyleniyor. Bu da şehri biraz daha hareketli yapıyor.

Kars Kaşarı / Kars Gravyeri Nereden Alınır

Peynir alabileceğiniz çok yer var. Ben Latifoğlu'ndan aldım. İyi çıktı. Faik Bey Caddesi'nde sinemanın yanında yer alıyor. Gravyer 50 TL ki birçok yerde 60-65 TL arası değişiyor. Kars kaşarı ise 30 TL. Siz yine de tatmadan almayın!

Kars Konaklama

Ana caddede çok sayıda otel bulunuyor. Konak Otel lokasyon olarak ve temizlik olarak fiyat denge açısından mükemmel.

Kafkasya Otel: Yer olarak neredeyse Konak Otel ile aynı. Temiz gözüküyor. Konak ve Kafkasya Otel tren istasyonuna yakın konumdalar. Yine de taksi ile gidecekseniz 10 TL tuttuğunu söyleyelim. Ayrıca havalimanına giden araçlar da önünden kalkıyor.
Kar's Otel: Ana caddede değil ama dış görünüşü şık. Ücreti biraz daha pahalı.
Katarina Sarayı: Binayı resimlerden gördüm. Muhteşem bir yapı. Bu mimariye rağmen fiyatları normal. Cheltikov ile Konak Otel arası ücretlerde hizmet veriyor. Ama bir akşam tarihî yapıya bakmaya gidelim dedik ki köpekler kovaladığı için korkudan geri döndük! Merkezden çok uzakta.
Kars-ı Şirin: Lokasyon iyi ve şık bir girişi var.Kars Cheltikov Otel: Kitaba konu olduğu ve tarihî bir binaya sahip olduğu için popüler. Ama fiyat saçma derecede pahalıdır. Önünde fotoğraf çektirmek bedava!

Kars Yemek

Kars’ta kaz eti yememek olmaz. Etsiz ama soğanlı mantı "hangel"e bayıldık. Piti yani kuzu incik efsane! Erişte aşı leziz. Özetle yemeklere laf edilmez. Üzerine de şerbet iyi gider. Sonra da un helvası veya gafil konak tatlısı. Peki bunları nerede yiyeceksiniz?

Ya Kazevi ya Hanımeli. İkisinde de hafta sonu canlı müzik var. Müzik dediğim saz ellerde atışma var. Çok keyifli. Yemekler ikisinde de iyi ki Hanımeli bize daha keyifli geldi. Kazevi de taş yapısıyla dikkat çekiyor ama bir 10 dakika yürümeniz gerekir. Bir gece Hanımeli ve Defterdar Sokak gezisi, diğer gece ise Kazevi, Cheltikov Otel Gezisi ve Katarina Sarayı’ndan direk otelinize dönüş yapabilirsiniz.

Yazının devamını okumak için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.