Erzincan Hakkında Bilinmesi Gerekenler

erzincan-haber.jpg

Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Erzincan Anadolu’nun en eski kültür merkezlerinden biri olmasının yanı sıra büyüleyici doğal güzellikleri ile turizm potansiyelini giderek artıran şehirlerin başında gelmektedir. TÜİK’in 2016 verilerine göre nüfusu yaklaşık 226.032 olan Erzincan’ın yüz ölçümü 11.903 kilometrekaredir. Erzincan Merkez başta olmak üzere ÜzümlüTercanÇayırlıRefahiyeKemahİliçOtlukbeli ve Kemaliye dâhil olmak üzere 9 ilçesi bulunmaktadır. En kalabalık ilçe Merkez olurken Otlukbeli nüfusun en az olduğu ilçedir. Tarihî İpek Yolu üzerinde bulunan Erzincan geçmişten günümüze birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. MÖ 2600 yıllarında Akadlar, MÖ 2000 yıllarında ise Hayaslılar ve Azzilerin egemenliğinde bulunan şehir MÖ 1600 yıllarında Hititlerin hâkimiyetine girmiştir. MÖ 900 yılında Anadolu’da hakimiyet kuran Urartular Tuşba’yı (Van) başkent ilan ettikten sonra sınırlarını Erzincan’a kadar ilerletmişlerdir. 1953 senesinde Erzincan’a 15 kilometre uzaklıkta bulunan Altıntepe’de yapılan arkeolojik kazılar sonucu Urartulara ait önemli bulgular elde edilmiştir. MÖ 650 yılında kısa süreli İskitlerin hakimiyet sürdüğü Erzincan Medler tarafından istila edilmiş, MÖ 550 yılında ise Persler yörede etkin olmuştur. 200 yılı aşkın süre Perslerin yönetiminde kalan şehir İskender’in Persleri yok etmesiyle Helenlerin yönetimine geçmiştir. Roma ve Pontus mücadeleleri arasında kalan şehir oldukça zor dönemlerden geçmiş, yöre halkı baskı ve zulümlerle mücadele etmek zorunda kalmıştır. Uzun yıllar Roma hakimiyetinde kalan şehir MS 395 tarihinde Sasanilerin egemenliğine girmiştir. 1071 Malazgirt Savaşı’ndan sonra Anadolu’nun kapıları Türklere açılmaya başlamasıyla Erzincan ve yöresi Mengüceklilerin hâkimiyetine girerek kesintisiz olarak 900 yıl Türklerin hâkim olduğu bir bölge olmuştur.

 

Tanıtım Videosu:

Devamını Oku

Erzincan ile İlgili

Editörün Kaleminden

Erzincan Nerededir?

Doğu Anadolu Bölgesi’nin Yukarı Fırat Bölümü’nde yer alan Erzincan doğusunda Erzurum, batısında Sivas, kuzeyinde Gümüşhane ile Bayburt, güneyinde Tunceli, güneybatısında ise Malatya ve Elazığ illeri ile komşudur. Ankara’ya 685 kilometre, İstanbul’a 1036 kilometre, Erzurum’a 188 kilometre mesafededir. Dağlar ve platolar ile kaplı olan il birinci derece deprem kuşağı üzerinde yer alır. Güneybatıdan Munzur Dağları, kuzeybatıdan ise Refahiye Dağları il sınırını oluştururken Esence Dağları ilin en yüksek noktasını oluşturur. Köhnem, Sipikor, Kop, Mayram, Mülpet, Kazankaya, Ergan şehirdeki diğer önemli dağlar arasında sayılabilir. 40 kilometre uzunluğu ile Erzincan Ovası şehrin en önemli ovasıdır. İlin en büyük akarsuyu ise Fırat Nehri’dir. Yedigöller, Aygır Gölü, Otlukbeli Gölü, Kadıgölü il sınırları içerisinde yer alan göllerdir.

Erzincan’a Nasıl Gidilir?

2902-erzincan-demiryolu-910x0.jpeg

Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Erzincan’a kara yolu ve demir yolu ile ulaşabileceğiniz gibi hava yolu ile de ulaşım sağlayabilirsiniz. Doğu Anadolu Bölgesi’nden Erzincan’a gitmek isterseniz mesafe yakın olacağı için özel aracınızı ya da şehirler arası otobüsleri tercih edebilirsiniz. İstanbul Erzincan arası mesafe 1.036 kilometredir ve yol araçla yaklaşık olarak 10 saat sürer. Ankara Erzincan arası mesafe ise 685 kilometre olup araçla yaklaşık 6,5 saatte gidilebilmektedir. Erzurum Erzincan arası 188 kilometredir ve özel aracınızla 1 saat 50 dakikada ulaşmanız mümkündür. Sivas Erzincan arası 246 kilometredir ve yol araç ile ortalama 2 saat 30 dakika sürer. Türkiye’deki birçok şehirden Erzincan’a direkt otobüs seferleri mevcuttur. Lüks Erzincan Seyahat, Can Barış Turizm, Fırat Turizm, Başak Turizm Erzincan ile diğer şehirler arasında ulaşım sağlayan otobüs firmalarından birkaçıdır. Erzincan Otogarı şehir merkezine 5 kilometre uzaklıkta, Cengiz Topel Mahallesi’ndedir.

Erzincan’a demir yolu ile de ulaşım sağlanabilmektedir. Ankara-Kars arasında karşılıklı sefer düzenleyen Doğu Ekspresi; Erzincan’dangeçer. Erzincan-Divriği Bölgesel Tren Hattı ile de yolcu taşımacılığı yapılmaktadır. 1988 yılında açılan Erzincan Havalimanı daha kısa sürede şehre ulaşım sağlamak isteyenlerin ilk tercihleri arasında yer alır. Şehir merkezine 9 kilometre uzaklıkta bulunan Erzincan Havalimanı’na Ankara ve İstanbul’dan direkt uçuşlar düzenlenmektedir. Ankara Erzincan arası uçakla 1 saat 15 dakika sürerken İstanbul’dan Erzincan’a uçakla 1 saat 40 dakikada ulaşmak mümkündür. Yurt dışından Erzincan’a Ankara ve İstanbul aktarmalı olarak ulaşım sağlanabilir.

Erzincan’a Ne Zaman Gidilir?

12782.png

Erzincan genelinde karasal iklim özellikleri görülse de yüzey şekilleri nedeniyle yer yer farklı iklim çeşitleri de ortaya çıkmaktadır. Ovalar ve dağlar ile çevrili olan Erzincan şehri, Malatya ve Elazığ dışındaki diğer tüm Doğu illerinden daha ılıman bir havaya sahiptir. Yazlar sıcak ve kurak geçerken kış ayları soğuk ve yağışlıdır. Kar en çok aralık ve mayısayları arasında yağar. Doğudan gelen Sibirya soğuklarının etkisi altından kalan kentte kışlar sert geçmektedir. Karın uzun süre yerde kaldığı Erzincan’da en soğuk ay ortalama -3,7 derece ile ocaktır. En sıcak ay ise ortalama 23,9 derece ile ağustos olan ilin ortalama sıcaklığı ise 16,6 derecedir. Diğer illere göre yaz mevsimi daha uzundur ve sıcaklık değerleri daha yüksektir. Yağışların %39’u ilkbaharda görülür ve en yağışlı mevsim de ilkbahardır.

Ergan Dağı Kayak Merkezi kış mevsimi boyunca kayak sporu yapmak isteyenleri ağırlamaktadır. Farklı zorluk derecesine sahip pistleri, telesiyej sistemi ve konaklama tesisi ile Doğu Anadolu Bölgesi’nin en iyi kayak merkezleri arasında yer almaktadır. Erzincan’a kış aylarında yolunuz düşerse Ergan Dağı’nda kış sporlarının tadını çıkarabilir, doğa yürüyüşüne çıkabilir, kar manzaraları eşliğinde mangal yapabilirsiniz. Bahar ve yaz aylarında ise Erzincan’ın doğal güzelliklerini keşfe çıkabilir, trekking ve rafting gibi adrenalin dolu sporları deneme imkanı bulabilirsiniz.

Erzincan’da Nerede Kalınır?

Tarihî İpek Yolu üzerinde yer alan Erzincan birçok medeniyete ev sahipliği yapan Doğu Anadolu Bölgesi’nin önde gelen şehirlerinden biridir. Gerek tarihî yapıları gerek doğal güzellikleri ile sadece yerli değil yabancı turistlerin de ilgi odağı olan şehir pek çok ille olan bağlantısı sayesinde geçiş konumundadır. Ülkemizin önemli turizm şehirlerinden biri olan Erzincan yöresel lezzetleri ile de gelenlere ziyafet sunmaktadır. Erzincan’a gelmeyi düşünüyorsanız Erzincan otellerinin dört mevsim boyunca hizmetinizde olduğunu unutmayın.

Devamını Oku

Erzincan Gezilecek Yerler

Çevresi dağ, ortası bağ olarak adlandırılan güzel şehir Erzincan bereketli toprakları ile her yıl yerli ve yabancı sayısız turist ağırlamaktadır. Ülkemizin en önemli nehirlerinden biri olan Fırat Nehri’ne ev sahipliği yapan Erzincan’a kara yolu, hava yolu ve demir yolu ile kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Tarihî yapılarının yanı sıra kanyonları, gölleri ve akarsularıyla görenleri büyüleyen doğal güzelliklere sahip olan Erzincan’ı doyasıya keşfetmek için en az 2-3 gününüzü ayırmanızı tavsiye ediyoruz.

Erzincan Gezilecek Yerler

Kültürel ve tarihî zenginliklerinin yanı sıra kendisine hayran bırakan doğal güzellikleri ile de Doğu Anadolu’nun önde gelen şehirlerinden biri olan Erzincan son yıllarda turizm alanında da önemli ilerlemeler kaydetmiştir. Erzincan gezilecek yerler listenizin ilk sırasında Mama Hatun Türbesi ve Kervansarayı’nı eklemenizi öneririz. Türk mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan bu yapı ile birlikte Erzincan Kalesi şehrin simgesi durumundadır. Şehir dini yapılar yönünden de zengindir. Gülabibey Camii, Abrenk Kilisesi ve Hıdır Abdal Türbesi Erzincan’da görülmesi gereken yerler arasında yer alır. Erzincan’ın tarihini merak edenlerin Erzincan Müzesi’ni mutlaka gezmelerini tavsiye ederiz. Erzincan’da sizleri eşsiz doğal güzelliklerin beklediğini de unutmayın. Karanlık Kanyon, Girlevik Şelalesi, Köroğlu Mağarası’nı ziyaret ederek Erzincan seyahatinizi unutulmaz kılabilirsiniz. Her yıl yüzlerce kişinin tedavi amaçlı geldiği Ekşisu Kaplıcalarına uğrayarak dinlenebilir, mesire yerlerinde piknik yapabilirsiniz. Adı geçen tüm bu yerlerle ilgili bilgiler aşağıda mevcuttur.

Devamını Oku

Erzincan Şehir İçi Ulaşım

2522.jpg

Kara yolu, demir yolu ve hava yolu ile kolayca ulaşılabilen Erzincan’da şehir içi toplu ulaşım halk otobüsleri ve minibüsler ile sağlanmaktadır. Erzincan Büyükşehir Belediyesi’ne ait ulaşım araçlarında Cankart kullanılmaktadır. Cankart şehir içi ulaşımı daha ekonomik ve pratik hale getirmeye yarayan bir karttır. Eğer öğrenciyseniz öğrenci belgeniz ile birlikte kimlik fotokopiniz ve bir adet vesikalık fotoğrafınız ile birlikte 5 TL karşılığında Cankart’a başvurabilirsiniz.

Erzincan şehir içi ulaşım fiyatları ise şu şekilde:

Bir ay boyunca sınırsız Cankart kullanımı 90 TL

1 tam bilet: 2,50 TL

1 öğrenci bileti: 2 TL

Cankart tam: 2 TL

Cankart öğrenci: 1,50 TL

Devamını Oku

Erzincan Mutfağı

Anadolu’nun en eski kültür merkezlerinden biri olan Erzincan’ın zengin tarihî geçmişi mutfağına da yansımıştır. Sebze yemeğinden et yemeğine, hamur işinden tatlıya kadar onlarca çeşit yemekle Erzincan mutfağı ziyaretçilerine unutamayacakları lezzetleri sunmaktadır. Hayvansal gıdalar ile birlikte buğday ürünleri Erzincan’da oldukça sık tüketilmektedir. Yarma, tarhana, bulgur ve erişte mutfaklarda ayrı bir öneme sahiptir. Kış aylarında tüketmek için özenle hazırlanır ve yemeklerde bolca kullanılırlar. Reçel yapımı için kurutulan sebze ve meyvelerden yararlanılır. Erzincan çorbası şehrin en meşhur başlangıç yemeklerinden biridir. Küçük köftelerin haşlanıp içerisine erişte, sarımsak, maydanoz ve baharatlar eklenerek yapıldığı çorba tadına doyulmaz bir lezzete sahiptir. Kesme ayran çorbası Erzincan mutfaklarında sıkça yapılan çorbalardan bir diğeridir. Her yörenin ayrı bir lezzette sunduğu yaprak sarmayı bir de Erzincan’da denemenizi tavsiye ederiz. Buğday, kuşbaşı et ve salçanın mükemmel uyumu sonucu ortaya çıkan keşkek özellikle bayram sofralarının olmazsa olmazlarındandır. Kuzu etinin incecik doğranarak tandır ekmeğinin üzerinde servis edilmesiyle damakları şenlendiren Kemah tiridi yolunuz Erzincan’a düştüğünde denemeniz gereken yöresel bir lezzettir. Nohut, mercimek ve fasulye, buğday ve kuzu eti ile hazırlanan kelecoş özel günlerde ikram edilen nefis bir yemektir. Dereotu, maydanoz, yeşil soğan ve çökelek ile hazırlanan çökelek piyazı oldukça pratik ve bir o kadar lezzetlidir. Krep ve omlete benzerliği ile bilinen kaygana sabah kahvaltılarında sıkça tercih edilir. Erzincan hamur işi yönünden de oldukça zengin bir ilimizdir. Tatar böreği ve kete, beş çaylarının en iyi eşlikçileri arasındadır. Ağızınızı tatlandırmak için şehrin yöresel lezzeti Erzincan lokumunu denemeyi sakın unutmayın. Haşlanan kayısıların üzerine tereyağı döküp fındıkla süslenerek servis edilen gasefe uzun süre aklınızdan çıkmayacak tatlılar arasındadır. Ekşili köfte, gıllor, siron, ısırgan aşı Erzincan’da denemeniz gereken diğer lezzetlerdir. Ayrıca Erzincan’a gittiğinizde ünlü tulum peynirini de mutlaka denemelisiniz. Evin Döner, Kebapistan, Seven Kevser Restaurant’ta Erzincan’ın meşhur yaprak dönerini yiyebilirsiniz. Girlevik Şelalesi’nin yanı başında mangal keyfi yapmak isterseniz Şelale Aile Restaurant’a gidebilirsiniz. İsterseniz mangal kiralayarak etinizi kendiniz pişirebilir ya da mekânın zengin menüsünden seçim yapabilirsiniz. Merkezde serpme kahvaltı için Cafe Telli’yi tercih edebilir, tatlı-kahve molası için Cafe Latte’ye uğrayabilirsiniz.

Erzincan’da Alışveriş

Erzincan seyahatinizde hem kendiniz hem de sevdikleriniz için birbirinden lezzetli yöresel ürünler satın alabilirsiniz. Cimin olarak da bilinen Erzincan üzümü şehrin en meşhur yöresel lezzetlerinin başında gelmektedir. Siyah rengi ve mayhoş tadı ile kentin tescilli ürünlerinden biri olan cimin oldukça faydalı bir meyvedir. Sadece Erzincan’ın Üzümlü ilçesi ve civarında yetişen cimin sıfıra yakın şeker oranı ile sağlık deposudur. Erzincan denince akla gelen ikinci yöresel lezzet tulum peyniridir. Sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi olan Erzincan tulum peyniri tertemiz yaylalardan beslenen Karaman koyunlarından elde edilen sütle yapılmaktadır. Tamamen katkısız üretilen Erzincan tulum peyniri diğer peynirlere göre daha parlaktır ve tadı çok lezzetlidir. Erzincan’da birçok markette tulum peyniri bulabilir, hem kendinize hem sevdiklerinize satın alabilirsiniz. Erzincan tulum peynirini yedikten sonra şehre bir daha gelmek isteyeceğinizden emin olabilirsiniz. Erzincan’ın tava leblebisi de hayli meşhurdur. Diğer leblebilerden farkı nohutunun daha iri olmasıdır. Erzincan’da yetişen nohutların kendine has bir lezzeti vardır. Erzincan leblebisi kavurma ve dinlendirme işlemlerinden geçtikten sonra taze taze satışa çıkartılır. Erzincan’dan ayrılırken yanınıza Karakovan balı almayı sakın unutmayın. Hiçbir şekilde insan eli değmeden, 1.700’e yakın çiçek özünden oluşan, katkısız, tamamen arıların ürettiği Karakovan balı her derde devadır. Birçok hastalığa iyi geldiğine inanılan Karakovan doğal ilaç görevi görmektedir. Erzincan’ın Kemah ilçesinde yetiştirilen Kemah cevizi almanızı tavsiye ettiğimiz bir diğer yöresel lezzettir.

Devamını Oku

Erzincan Gece Hayatı 

12463.png

Tarihî yapıları ve büyüleyici doğal güzellikleri ile öne çıkan Erzincan’da renkli bir gece hayatından söz etmek pek mümkün değildir. Büyükşehirlerde sıkça karşımıza çıkan disko ve barlar Erzincan’da yerini canlı müzik yapan mekanlara bırakmıştır. Erzincanlı gençlerin uğrak adreslerinden biri olan Hayaşa Cafe zengin yemek menüsü ve akşamları canlı müzik etkinlikleri ile kentin eğlence ihtiyacını büyük ölçüde karşılamaktadır. Karaağaç Mahallesi’ndeki Balcoon Cafe kentin en yeni canlı müzik mekânlarından birisidir. Ferah ortamı ile kendinizi evinizde hissedeceğiniz mekanda arkadaşlarınızla sosyalleşebilir ve lezzetli yemeklerin tadına bakabilirsiniz. Erzincan’da gece eğlenmek için bir diğer adres ise Eriza Butik Hotel’in teras restoranıdır. Canlı müzik eşliğinde dünya mutfaklarından seçkin lezzetleri deneyebilir, sevdiklerinizle keyifli bir gece geçirebilirsiniz. Nedim Tombul Caddesi’ndeki Cafe Latte’dekumda Türk kahvesi içmenizi tavsiye ederiz. Mekânda akşamları canlı müzik de oluyor. Fevzipaşa Caddesi’ndeki Cafetelli Erzincan’ın ünlü mekânlarından bir diğeridir. Et sevenlerin uğrak noktalarından biri olan mekan şık dekorasyonu ile de ilgi çekicidir. Ordu Caddesi’nde yer alan Mozaik Cafe&Bar içki servisi bulunan nadir mekânlardan biridir. Erzincan’a yolunuz yaz aylarında düşerse Kulem Cafe’nin geniş bahçesinde çay & kahve keyfi yapabilir, arkadaşlarınızla sohbet edebilirsiniz. Liman Cafe & Bistro geniş menüsüyle öne çıkan mekânlardan biridir. Dilerseniz kahvaltı yapabilir, meşhur suflesi ile birlikte anason çayını deneyebilirsiniz.

Erzincan’daki Festivaller

Erzincan seyahatinizde yöresel etkinliklere katılmak isterseniz bulunduğunuz tarihe denk gelen etkinliklere göz atmanızı tavsiye ederiz. Erzincan’da düzenlenen etkinliklerin listesini aşağıda bulabilirsiniz.

Kemaliye Kültür ve Doğa Sporları Şenlikler

Erzincan’ın Kemaliye ilçesinde her yıl haziran ayının sonunda düzenlenen festival dört gün boyunca adrenalin sporlarının merkezi haline gelmektedir. Birbirinden hareketli doğa sporları aktivitelerini yakından izlemek isterseniz kaçırmamanızı öneririz.

Kemah Sultan Melik Tarih, Kültür ve Spor Şenlikleri

Kemah Belediyesi tarafından her yıl temmuz ayının başında düzenlenen şenliklerde çeşitli gösteriler düzenlenmekle birlikte yöresel lezzetlerin tadımı yapılarak ilçenin daha fazla tanıtılması amaçlanıyor.

Refahiye Bal Festivali

Erzincan’ın değerli yöresel ürünlerinin başında gelen Refahiye balının tanıtımı amacıyla her yıl ağustos ayının son haftasında düzenlenen etkinlik oldukça renkli geçmektedir. Gerek yurt içi gerek yurt dışından pek çok katılımcının katıldığı Bal Festivali’nde dans gösterileri ile birlikte konserler de düzenlenmektedir.

Doğa, Kültür ve Tulum Peyniri Festivali

Her yıl temmuz ayının sonunda Ulalar köyünde düzenlenen festivalde peynir üretimine teşvik edilerek yarışmalar düzenlenmekte ve tulum peyniri ikramı yapılmaktadır.

*Her festivalin tarihi kendi sitesinden yolculuk öncesi teyit edilmelidir.

Erzincan İçin Faydalı Bilgiler

Zabıta: 444 9 024

İtfaiye: 0446 214 11 11

Polis: 155

Ambulans: 112

Belediye Başkanlığı: 444 9 024

Emniyet Müdürlüğü: 0446 224 03 84

Erzincan Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca -3oC
    • Şub -1oC
    • Mar 4oC
    • Nis 10oC
    • May 15oC
    • Haz 19oC
    • Tem 23oC
    • Agu 23oC
    • Eyl 18oC
    • Eki 12oC
    • Kas 5oC
    • Ara 0oC

Kısa Kısa

Nüfus: 226.032/ İklim: Karasal İklim / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 2 gün