Aspendos, diğer adıyla Belkıs, Antalya’nın Serik ilçesinde yer alan bir antik kenttir. Antik tiyatrosuyla meşhur olan kent, MÖ 10. asırda Akalar tarafından inşa edilmiş zengin bir yerleşimdir. Günümüze tüm görkemiyle ulaşan tiyatro ise 2. asırda Romalılar tarafından yapılmıştır. Biri büyük, biri küçük iki tepenin üzerine konumlanan Aspendos günümüzde her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin akınına uğramaktadır. Kent önemli bir ticaret yolu üzerinde bulunduğundan tarihler boyunca hakimiyet kurulmak istenen yerler arasında anılmıştır. Günümüzde müze olarak gezilebilen Aspendos’u ziyaret etmediyseniz zaman kaybetmeden bir gezi düzenlemelisiniz.

Aspendos Hakkında Bilgi

Aspendos’un en sağlam şekilde günümüze ulaşan yapısı açık hava tiyatrosudur. Aspendos şehri, bölgenin en büyük nehirlerinden olan Köprüçay‘a yakın bir tepe düzlüğünde konumlanmıştır. MÖ 460’lı yıllarda kente Büyük İskender hakim olmuştur. İskender’in ölümünden sonra ise şehir Ptolemaios egemenliğine girmiştir.

Tarih boyunca görenlerin sevgili haline gelen şehrin en büyük ekonomik kaynağı pamuk tarımında kullanılan ve yakınlardaki Kapria Gölü‘nden çıkarılan tuzdu. Tuzdan sonra bağcılık ve buna bağlı olarak şarapçılık, zeytin ve zeytinyağı ile diğer tahıl ürünleri ve yaş meyve şehrin diğer ihraç ürünleri arasında bulunurdu. Ayrıca Aspendos’ta yetiştirilen atlar Akdeniz dünyasının en beğenilen atları arasındaydı. Ekonomiyi ayakta tutan faktörlerden bir diğeri de kilim ve benzeri ürünlerin yanı sıra limon ağacından yapılan mobilyalardı. Bu ürünler Roma ve diğer Akdeniz kentlerinin aradığı hediyelik eşyalar olmuştu.

Kent, Bizans ve Selçuklu döneminde de varlığını sürdürmüştür. Tiyatronun dış cephesindeki anıtsal kapının eklentisinde ve cephedeki kırmızı “z” şekilli sıvı kaplamada Selçuklu döneminin izlerine rastlanır. Selçuklu Devleti, eserleri korumacı bir politika izlediğinden, sultanların konakladıkları ve kervansaray olarak kullandığı sahne binası günümüze kadar gelebilmiştir. Aspendos‘u 1930 senesinde Atatürk gezmiş ve restorasyonu için talimat vermiştir.

Aspendos Antik Tiyatrosu

Aspendos Tiyatrosu antik kentin en önemli yapılarından biri olarak günümüze kadar ulaşmıştır. Tiyatronun inşaatı 138 yılında başlanıp 164 yılında bitirilmiştir. Tiyatronun mimari olan kişinin Aspendoslu Theodoros’un oğlu Zenon olarak bilinir. 12 bin kişilik amfi tiyatronun yanında bir bazilika yer alır.  Açık hava tiyatrosuyla ilgili bir de efsane vardır.

Efsaneye göre Aspendos kralının dillere destan güzellikte bir kızı vardır. Herkes bu kızla evlenmek ister. Kral en sonunda, kim halk için en güzel eseri yaparsa kızını onunla evlendireceğini duyurur. Bu duyuruyla beraber iki ikiz kardeş en iyi yapmak için harekete geçerler. Kardeşlerden biri çok uzaklardan ve zorlu yollardan geçerek suyu kente taşıyan su kemerleri inşa eder. Diğeri ise tiyatroyu yapar. Kral iki esere bakar ve kızını su kemerleri yapana vereceğini ilan eder. Zenon ise bunun üzerine tiyatroda krala bir oyun oynar. Kral tiyatronun üst basamaklarında gezerken “Kral kızını bana vermeli” şeklinde bir fısıltı duyar ve tiyatronun akustiğinden çok etkilenir. Ne yapacağını bilemediği için büyük bir kılıçla kızını ortadan ikiye böler ve iki kardeşe verir.


Tiyatro günümüzde konserlere ev sahipliği yapan tarihi bir güzellik olarak kullanılmanın yanı sıra müze olarak gezilir. Antik kent ve çevresi sit alanı olduğundan civarda yemek molası verebileceğiniz bir yer bulunmadığını hatırlatmakta fayda var. Serik ilçesi üzerinde köylü kadınların yaptığı el açması gözlemeler ve çiğbörekleri atıştırarak yolunuza devam edebilirsiniz.

Aspendos Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

Aspendos Antik Kenti Ziyaret Saatleri: Kış dönemi (15 Nisan-2 Ekim arasında): 08.00-19.00
Yaz dönemi (3 Ekim- 14 Nisan arasında): 08.30-17.30 saatleri arasında gezilebilir.

Giriş Ücreti: 25 Türk Lirası. Müzeyi, Müzekart’la yılda 2 kere, Müzekart+ ile sınırsız olarak ücretsiz gezebilirsiniz.

*Fiyatlar Ekim 2019 tarihinde güncellenmiştir.

Aspendos Antik Tiyatrosu Nerede ve Nasıl Gidilir?

Aspendos Antik Tiyatrosu, kentin diğer kalıntıları ile beraber Antalya’nın Serik ilçesinde bulunuyor. Buraya ulaşmak için farklı yol alternatifleriniz bulunuyor.

Otomobil: Şahsi aracınızla gidecek olursanız Antalya-Alanya yoluna girdikten sonra yolun 44. kilometresinden kuzeye kıvrılan yolu takip edebilirsiniz. Bu yola girdiğiniz zaman yaklaşık 2 kilometre sonra antik kente ulaşmış olacaksınız.

Uçak: Antalya’ya uçakla ulaştıktan sona Aspendos’a günübirlik turlar yapan firmalarla kenti ziyaret edebilirsiniz.

Adres: Belkıs, Serik, Antalya

Tel: +90 (242) 247 76 60