Durusu Gölü olarak da anılan Terkos Gölü, İstanbul Avrupa yakasında, şehir merkezinden yaklaşık 50 kilometre uzakta, şehrin kuzeybatısında yer alan lagün kökenli bir göldür. Çatalca ve Arnavutköy ilçelerinin yakınlarında bulunan Terkos Gölü, zengin doğası ve temiz havasıyla özellikle hafta sonlarında doğaseverlerin uğrak noktası olmaktadır.

İstanbul'u ziyaret etmeyi düşünüyorsanız, İstanbul gezi rehberi videomuza göz atmayı unutmayın. İstanbul gezisi hakkında bilinmesi gerekenleri pratik şekilde bir arada bu videoda bulabilirsiniz!

 

Terkos Gölü Özellikleri

Günümüzden yüzyıllar önce Karadeniz’de bir koy olan Terkos Gölü zaman içerisinde bir kumsal ile denizden ayrılarak bir göle dönüşmüştür. Terkos Gölü’nü denizden ayıran bu kum tepelerinin genişliği yaklaşık 2 kilometredir.
Belgrad Deresi, Fındık Dere, Kanlı Dere, Deli Yunus Deresi, Çiftlikköy Deresi ve Başköy Deresi tarafından beslenen Terkos Gölü, lagün kökenlidir ve az tuzlu bir suya sahiptir. Deniz seviyesinden yüksekliği ise +4,5 ve -2 metre arasında bulunmaktadır. Terkos Gölü’nün sahip olduğu toplam su alanı yaklaşık 39 kilometrekaredir. Genişliği 5 kilometre, uzunluğu 12 kilometre olan Terkos Gölü’nün suyunun en derin olduğu yer ise 11 metredir. İstanbul şehrinin tatlı su rezervlerinin önemli bir bölümünü, yüzde 22’sini karşılayan Terkos Gölü’nde yıllık su potansiyeli 162 milyon metreküptür.
Terkos Gölü sadece suyunun içerisinde değil, çevresindeki doğada da pek çok canlı türüne ev sahipliği yapmaktadır. Özellikle yaban kazı ve ördeği avları burada sıkça yapılmaktadır. Ancak bu bölgede görülebilen değişik kuş türlerinin avlanması yasaktır.

Terkos Gölü
 

Terkos Gölü Balık Avı

Terkos Gölü balıkçılıkla ilgilenenler için önemli bir alandır. Terkos Gölü balık avı açısından turna yatağı olarak görülür. Bunun dışında sazan ve kızılkanat gibi balıklar da tutulabilmektedir. Terkos Gölü özellikle hafta içi  balıkçılar için sakin bir ortam sunmaktadır.

Terkos Gölü Piknik Yerleri

Terkos Gölü piknik yerleri ile özellikle hafta sonu günlerinde pek çok ziyaretçiyi ağırlamaktadır. Ücretli ya da ücretsiz olmak üzere farklı piknik alanları sunan Terkos Gölü çevresinde keyfinize uygun bir yer mutlaka bulacaksınız. Örneğin, Terkos Gölü yakınlarındaki Balaban Köyü tarafından giderseniz Balaban Piknik Alanı’nı uğrayabilirsiniz. Hafif tepelik olan alanda manzara muhteşem güzelliktedir, buraya otomobil giriş ücreti 5-10 TL arasında değişmektedir. İçeride mangal, çay, kahve, hamak ya da yastık kiralama gibi imkânlar sunan tesisler de bulunmaktadır. Ama dilerseniz kendi imkânlarınızla da açık alanlarda piknik yapabilirsiniz.

Terkos Gölü çevresindeki otellerde de piknik alanları mevcuttur. Örneğin Durusu Club Hotel’i tercih ederseniz, geziniz sırasında otelde binicilik dersi bile alabilirsiniz. Otelde bir de Yaban Hayatı Müzesi bulunuyor. Burada dünyanın altı kıtasındaki yaklaşık 40 ülkede avlanmış olan 200’e yakın av hayvanı trofesi bulunuyor.

Terkos Gölü Gezilecek Yerler

Terkos Nerededir?

Terkos Gölü, İstanbul Avrupa yakasında, şehir merkezinden yaklaşık 50 kilometre uzaklıkta, şehrin kuzeybatısında yer alıyor. Sınırları Çatalca ve Arnavutköy ilçelerinin ortasında bulunuyor.

Terkos Gölü Nasıl Gidilir?

İstanbul Avrupa Yakası’nda yer alan Terkos Gölü’ne aracınızla gitmek için TEM otoyolunu kullanabilirsiniz. TEM’den Hadımköy gişelerini geçtikten hemen sonra Durusu tabelasını göreceksiniz. Bu tabelayı takip ettikten yaklaşık 10 kilometre sonra Tank ve Süngü heykelini göreceksiniz. Heykelin solundan devam ederseniz Durusu köyü tabelalarını takip etmeniz yeterli olacaktır.