Çilingoz Tabiat Parkı

Çilingoz, İstanbul ilinin Çatalca ilçesinde yer alan bir tabiat parkıdır. Plajı, ormanı, piknik yerleri ile tatillerinizi taçlandıracak olan Çilingoz adeta İstanbul içindeki gizli cennet olarak biliniyor. Pek çok aktiviteye de olanak tanıyan Çilingoz Tabiat Parkı, şehirden uzaklaşmadan farklı bir boyuta geçebileceğiniz nadir yerler arasında bulunuyor.

Burada kamp kurup, bungalov evlerde konaklama yapıp doğaya karışabilirsiniz. Ayrıca Çatalca içinde Çilingoz’dan sonra gezebileceğiniz farklı yerler de bulunuyor. Bol oksijen, deniz, kum, güneş için her fırsatta gidebileceğiniz ve asla sıkılmayacağınız Çilingoz, ilk haftasonu kaçamağınızın hedef rotası olabilir.

 

Çilingoz ve Çevresi Hakkında Bilgi

Çilingoz Tabiat Parkı 2005 senesinden bu yana yaban hayatı koruma sahası ilan edilmiş durumda. Bu sebeple de alanda av yasağı var. Bölgedeki ağaç türleri arasında koyun iki yanındaki yarlar, mağaralar ve dere kenarlarının yanı sıra kumul üstündeki zengin bitki örtüsü sahile ayrı bir zenginlik katıyor.

Bölgede görebileceğiniz ağaçlar arasında kayın, kızılağaç, gürgen ve saçlı meşe bulunuyor. Koruma altındaki canlılar arasında ise bıldırcın, karabatak, çulluk, atmaca, ağaçkakan, leylek ve saksağan gibi kuş türlerinin yanı sıra geyik, karaca, tilki sansar, kurt, çakal, sincap gibi türler de yer alıyor.

2011 yılında tabiat parkı ilan edilen alanın yanında Çilingoz Deresi bulunuyor. Ayrıca Çatalca’nın ilçe sınırları içinde İstanbul’un su ihtiyacını karşılayan Yıldız, diğer adıyla Istıranca Dağları‘nın büyük kısmını görebilirsiniz. İlçede tarihi bir yapı görmek isterseniz Roma ve Bizans devrinden kalmış ve uzun duvar adı ile bilinen, 75 kilometrelik görkemli su bentlerini ziyaret edebilirsiniz. Farklı bir tatil planlıyorsanız yine Karadeniz’e kıyısı olan eski bir Rum köyü olan Yalıköy‘e de gidebilirsiniz.

Geçmiş zamanlarda korsanların eğlence merkezi olarak kullandığı bu köy ilginizi çekebilir. Köyün ilgi çeken özelliklerinden bir diğeri de sahilindeki kumun, camın ham maddesi olarak kullanılması. Bu yüzden sahilde Şişe Cam tesislerinden kalma eski bir iskele mevcut. Zamanında gemilerle iskeleden Paşabahçe‘ye kumlar taşınsa da artık iskele kullanılmıyor. Ancak kum transferi devam ediyor. 

Bunun yanı sıra eski İstanbul evlerinde süsleme amaçlı olarak kullanılan ve podima taşı adı verilen taşların da çoğunun da kaynağı yine Yalıköy. Taşların adının podima olmasının sebebi ise Yalıköy’ün eski adının Podima olmasıdır.

Çilingoz Denizi

Çilingoz Tabiat Parkı, iklim koşulları ve yoğun bir yapılaşma olmaması sebebi ile deniz kirliliğinin olmadığı bir doğal güzellik olarak ziyaretçilerini karşılıyor.

Temiz bir deniz arayışınız varsa İstanbul içinde bulabileceğiniz en iyi alanlardan biri olan Çilingoz Denizi‘nin olumsuz tarafı ise Karadeniz kıyısı olması sebebi ile dalgalı olması. 1200 metrelik kumsala sahip olan Çilingoz’da denize girecekseniz dikkatli olmanız ve yalnızken yüzmeyi tercih etmemenizde fayda var. Ayrıca deniz hızla derinleşiyor. Denize atlamayı seviyorsanız Çilingoz akvaryum denilen ve basamaklarla çıkılarak doğal bir kayalığa ulaşan bölümü tercih edebilirsiniz.


Çilingoz Giriş Ücreti

Çilingoz Tabiat Parkı’na giriş oldukça uygun bir fiyatla sağlanabiliyor.

Sahip olduğu olanaklar düşünüldüğünde ve benzer alternatiflerle kıyaslandığında fiyatlar gayet makul. İstanbul içinde olması da gidiş-geliş ücretini hayli azaltacağından her fırsatta kaçabileceğiniz yerler arasında bulunuyor.

Çilingoz giriş ücreti, tabiat parkının girişinde nakit olarak yapılıyor. Yaya olarak ya da bisikletinizle giriş yapacaksanız 7 Türk Lirası, motosikletli giriş için 18 Türk Lirası, otomobil ile giriş için 29 Türk Lirası, küçük minibüsler ile giriş için 71 Türk Lirası, büyük minibüs için 113 Türk Lirası, otobüs için 197 Türk Lirası ücret ödemeniz gerekiyor.

*Fiyatlar Eylül 2019 tarihinde güncellenmiştir. 

Çilingoz Nerede ve Nasıl Gidilir?

Çilingoz İstanbul’un Çatalca ilçesinde Karadeniz kıyısında yer alıyor. Ulaşım için ise farklı alternatifleriniz bulunuyor.

Otomobil: Çilingoz’a şahsi aracınızla gidecek olursanız Çatalca-Saray hattı üzerinde yer alan Binkılıç Beldesi’nin çıkışına gelince sağa dönerek yaklaşık 17 kilometre devam eden orman içindeki yolu tercih edebilirsiniz. Ayrıca Terkos’un kuzeyinde kalan Ormanlı ve Karacaköy rotalarını tercih edebilirsiniz.

Otobüs: İstanbul’a 120, Çatalca’ya 60 kilometre mesafede bulunan Çilingoz’a toplu ulaşım araçları ile gitmek için Yenibosna’dan kalkan ve Binkılıç Beldesi’ne sefer yapan halk otobüslerini tercih edebilirsiniz. Binkılıç’a ulaştıktan sonra yolculuğun devamına taksi ile devam edebilirsiniz.