- 1 view
Büyük Çamlıca Tepesi’nden açık havalarda Marmara Denizi, Adalar, Haliç, Beyoğlu, Boğaziçi, hatta Karadeniz’e uzanan geniş bir manzara gözler önüne serilir. Güneye bakıldığında bazen Bursa’daki Uludağ’ın karla kaplı zirvesini bile görebilirsiniz. Üsküdar’ın 4 km doğusunda yer alan büyük Çamlıca, İstanbul’un en yüksek noktasıdır. Yamaçları kaplayan televizyon ve radyo vericileri ormanı bile bu nefes kesici manzarayı bozamaz.
1980 yılında Türk Turing ve Otomobil Kulübü tarafından düzenlenen zirvedeki parkta hoşça vakit geçirebileceğiniz bahçeler, zarif mermer kameriyeler ve 18. yüzyıl tarzı iki kahvehane bulunur.
Güneydeki Küçük Çamlıca daha mütevazi bir parka sahiptir; bu yüzden tepedeki küçük çay bahçesinin ziyaretçisi pek azdır. Öte yandan, burası da güzel manzaralar eşliğinde yürüyüş yapmak için idealdir.
Küçük Çamlıca Tepesi
Küçük Çamlıca Tepesi İstanbul’da Anadolu Yakası’nın Üsküdar İlçesinde bir tepedir. Deniz seviyesinden yüksekliği yaklaşık 230 metre kadardır. Tepede, Küçük Çamlıca Korusu ve Sofa, Cihannüma, Topkapı köşklerinden oluşan Küçük Çamlıca Köşkleri bulunur. Bu mekanlar yerli ve yabancı turistlerin akınına uğrar. Büyük Çamlıca Tepesi ise denizden 268 metre kadar yüksekte bulunur. Tepe, Nurbaba Tekkesi ve TV verici kulelerine ev sahipliği yapar. Turing Başkanı Merhum Çelik Gülersoy tarafından restore edilerek halka kazandırılan ve tepede yer alan Büyük Çamlıca tesisleri temiz havası, manzaralı konumuyla giden turistlerin büyük beğenisini kazanmaktadır. Çamlıcalar’ın jeolojisi kompleks bir yapıdan oluşmaktadır. İstanbul’un doğu kısmında, Üsküdar-İzmit yolu üzerindeki Kısıklı mevkii ile Çengelköy ve Bekâr deresi arasında bulunur. İstanbul’u kuş bakışı gözlemleme olanağı sunan bu eşsiz tepe, boğaza ve Marmara Denizi’ne hakim bir konumda bulunur. Tepe, özellikle İstanbul aşıklarının gidip görmesi ve fotoğraf çekmesi gereken yerler listesinde başı çeker. Temiz havası ve hoş ortamıyla parkurlarda yürüyüş yapabileceğiniz gibi Çamlıca tepesi gece çıktığınızda da size ayrı bir zevk verecektir. Yukarıdan İstanbul’un gece ışıltısına bakmak bu tepeden bakınca bir başka görünür. Mevsimi geldiğinde lalelerle donatılan Büyük Çamlıca Tepesi, İstanbul’un en güzel doğal alanlarından biri oluyor. Bir bahar havasında mesire alanlarının tadını çıkarmakta fayda var.
Çamlıca Tepesi Camii
Çamlıca Camii, Çamlıca Tepesi’nde bulunan bir camidir. Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihindeki en büyük cami olma özelliğine sahiptir. 2013 yılında ilk temelleri atılan ve hafriyat çalışmasına başlanan bu devasa yapının kapasitesi 37 bin 500 kişilik. Caminin mimarları bir yarışmayla belirlendi ve yarışmaya 62 proje katıldı.
Yarışmadan; iki ikincilik, iki üçüncülük, beş mansiyon çıktı ve ikinci olan projelerden Hayriye Gül Totu ve Bahar Mızrak’ın projesinin hayata geçirilmesine karar verildikten sonra temeller 6 Ağustos 2013’te atıldı. Mimarlardan biri Selçuk Üniversitesi’nden, diğeri de Lefke Üniversitesi’nden mezun olsalar da on yıllık arkadaşlar. İstanbul’un her yerinden görülecek olan caminin toplam 6 minaresi bulunuyor. Ulaşım için de 3 kilometrelik bir tünel yapılması tasarlanmaktadır. Caminin açılması için öngörülen tarih ise 2017 yılı. Bu büyük camide minarelerin yüksekliği 1071 Malazgirt Zaferi’ni, kubbenin yüksekliği ‘İstanbul’da yaşayan 72.5 millet’ deyişini, kubbenin çapı ise İstanbul’un plakasını simgeliyor. Kadınlar için ayrılan bölümde emzirme odasına kadar her şey düşünülmüş. Caminin dış cephesi ise Ünye taşlarıyla kaplı.
Çamlıca Tepesi'ne Nasıl Gidilir?
Çamlıca Tepesi’ne nasıl gidileceğini sorarsanız hemen söyleyelim. Çamlıca Tepesi’ne metrobüsle Altunizade’ye kadar geldikten sonra oradan da minibüs vasıtasıyla ulaşabilirsiniz. Ayrıca Kadıköy’den birçok otobüs ve minibüsler yardımıyla da gidebilirsiniz. 522 Alemdağ-Çıksalın, 13 Ataşehir-Kadıköy, 11ÜS Sultanbeyli-Üsküdar, 9ÜD Şahinbey-Dudullu, 14R Kadıköy-Rasathane, 14Y Yavuztürk- Kadıköy, 129T Bostancı-Taksim, 14 Yenidoğan-Kadıköy hat numaralı İETT otobüsleriyle Çamlıca Tepesi’ne ulaşabilirsiniz. Eğer özel aracınızla gelecek olursanız Altunizade mevkine geldikten sonra Çamlıca tabelalarını takip etmeniz yeterli olacaktır.
Çamlıca Tepesi Giriş Ücreti
Çamlıca Tepesi giriş ücreti bulunmuyor. Sadece oturacağınız mekanlarda yiyecek içecek ücretinizi ödüyorsunuz. İyi eğlenceler!