Sadberk Hanım Müzesi

Sadberk Hanım Müzesi, Vehbi Koç Vakfı tarafından 1980 senesinde Sarıyer’deki Azaryan Yalısı’nda kurulan ve Türkiye’nin ilk özel müzesi olma unvanına sahip müzedir. Müze adını Vehbi Koç’un eşi olan Sadberk Hanım’dan alır. Başlangıçta bir koleksiyoncu olan Sadberk Hanım’ın kişisel koleksiyonunun oluşturduğu müzede günümüzde 20 bin civarında eser teşhir edilir. Türkiye’nin ilk özel müzesi olan Sadberk Hanım Müzesi’ni gezmediyseniz en kısa zamanda bir plan yapabilirsiniz.

Sadberk Hanım Müzesi Hakkında Bilgi

Sadberk Hanım kimdir diyecek olursanız, yukarıda da belirttiğimiz gibi bu ismin Vehbi Koç’un eşine ait olduğunu söyleyebiliriz. Burası, Vehbi Koç’un eşi anısına 1980 yılında Azaryan Yalısı’nda açmış olduğu Türkiye’nin ilk özel müzesidir.

19. asrın sonunda inşa edilen bu yalı, 1950 yılında Koç ailesi tarafından satın alınmıştır. 1978 senesine kadar yazlık olarak kullanılan yapı daha sonra 1978 ile 1980 seneleri arasında restorasyondan geçmiş ve müzeye dönüştürülmüştür. Müze koleksiyonun her geçen yıl büyümesi sebebi ile binanın yanındaki yapı da onarımdan geçerek Sevgi Gönül Binası olarak müze alanına dâhil edilmiştir. Günümüzde yaklaşık 20 bin eseri bünyesinde barındıran müzeye ait Sevgi Gönül Binası’nda milattan önce 6 bin yıllarından Bizans dönemi sonuna kadar Anadolu’da yaşamış uygarlıklara ait arkeolojik eserler yer alıyor. Azaryan Yalısı’nda da Osmanlı ağırlıklı İslam eserleri, Osmanlılar için yapılmış Avrupa, Uzak ve Yakın Doğu eserleri ile Osmanlı dönemi dokumaları, kıyafetleri teşhir ediliyor. Müzedeki zengin koleksiyonların yanı sıra, dönemsel sergiler ve sergi yayınlarını da burada takip edebiliyorsunuz. Çocuklara yönelik eğitim çalışmaları da Sadberk Hanım Müzesi’nin önemli faaliyetleri arasında bulunuyor. Böylelikle ister tek başınıza ister ailenizle gezebileceğiniz büyük ve kapsamlı bir müze turuna çıkabiliyorsunuz.

Sadberk Hanım Müzesi


Sadberk Hanım Müzesi Koleksiyonu

Sadberk Hanım Müzesi’nde görebileceğiniz 2 farklı konsept bulunuyor. Arkeoloji Bölümü’nde milattan önce 6.000 yılından Bizans dönemi sonuna kadar olan süreçteki uygarlıklara ait eserler kronolojik bir düzenle teşhir ediliyor. Pişmiş toprak kaplar, figürinler, ritüel semboller, cam eserler, sikkeler, süs eşyaları, tabletler, heykeller ve mezar stelleri bulabileceğiniz alanda 2 kata yayılan eserleri inceleyebilirsiniz.
Türk – İslam Eserleri Bölümü’nde ise 1. katta Erken İslam, Selçuklu, Eyyubî, Memlûk, Timur ve Safevi eserlerini kronolojik sıra ile bulmanız mümkün. Ayrıca İznik seramik kolesiyonu, gümüş ve tombak eserler, Çin porselenleri ve Osmanlı dokumasına ait seçkin eserler de bu bölümde görebileceğiniz eserler arasında yer alıyor.

Sadberk Hanım Müzesi Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

Sadberk Hanım Müzesi Ziyaret Saatleri: 10.00 – 17.00
Sadberk Hanım Müzesi Ziyaret Günleri: Çarşamba hariç haftanın her günü açık olan müze, 1 Ocak ve dini bayramların ilk günü kapalı oluyor.

Sadberk Hanım Müzesi Giriş Ücreti:

Tam: 10 Türk Lirası
İndirimli: 7 Türk Lirası (Müzekart+ ve Museum Pass kart sahipleri faydalanabiliyor)
Öğretmen ve Öğrenci: 3 Türk Lirası
Ücretsiz Giriş: Kokartlı rehberler, ICOM kart sahipleri, 65 yaş üzeri ziyaretçiler, engelli ziyaretçiler ve yanlarında 1 refakatçiler.

*Giriş zamanları ve ücretleri Eylül 2019 tarihinde güncellenmiştir.

Sadberk Hanım Müzesi'ne Nasıl Gidilir


Sadberk Hanım Müzesi'ne Nasıl Gidilir?

Sadberk Hanım Müzesi nerede diyecek olursanız Sarıyer’de sahil şeridine yakın bir konumda olduğunu söyleyebiliriz. Müzeye ulaşım için faklı alternatifleriniz bulunuyor.

Otomobil: Sadberk Hanım Müzesi’ne şahsi aracınızla gidecek olursanız sahil yolunu tercih edebilirsiniz. Navigasyon desteği ile rahatça ulaşım sağlayabileceğiniz Müze’nin kendisine ait bir otoparkı olmadığını hatırlatmak isteriz. Sahil yolu üzerinde bulunan otoparkları tercih edebilirsiniz. Bu sebeple biraz yürüyüşü de göze almanız gerekebilir.

Otobüs: Sahilden giden bütün otobüsler ile Sadberk Hanım Müzesi’ne ulaşım sağlayabilirsiniz.

Binebileceğiniz otobüslerden bazıları:

150 Hacıosman Metro – Rumelifeneri

151 Hacıosman – Kilyos

153 Bahçeköy – Sarıyer

154 Hacıosman – Koç Üniversitesi

25 Hacıosman – Havantepe

25 E Sarıyer – Kabataş

25 G Sarıyer – Taksim

25 S1 Hacıosman – Sarıyer

40 Rumelifeneri – Taksim

40 B Sarıyer – Beşiktaş

41 Sinpaş Sitesi – Sarıyer

41 C Ayazağa Sarıyer

59 RS Sarıyer – Rumeli Hisarüstü

Sadberk Hanım Müzesi Alışveriş

Sadberk Hanım Müzesi’ne giderseniz müzenin içinde alışveriş yapabileceğiniz bir hediye dükkânı olduğunu hatırlatmakta fayda var. Gittiğiniz zaman buradan anı olarak küçük eşyalar alabileceğiniz gibi sevdiklerinize hediyelik ürünler de bakabilirsiniz. Günün anlamı olarak alabileceğiniz eşyalar arasında cüzdan, çanta, ipek eşarp, kupa, sabun kesesi ve makyaj çantası, seramik, şemsiye ve takı çeşitleri yer alıyor.

Sadberk Hanım Müzesi İletişim

Adres: Büyükdere Piyasa Cad. No: 27- 29 Sarıyer / İstanbul 
Telefon: (0212) 242 38 13 -14