Yuşa Tepesi, İstanbul’un Beykoz İlçesi‘nde yer alan denize en yakın ve 200 metre ile en yüksek tepesidir. Tepede bulunan Yuşa Türbesi tüm inançlar tarafından kutsal kabul edilen bir adak noktasıdır. Civarda yer alan diğer yapılar ve caminin 3. Osman’ın sadrazamlarından 28. Çelebizâde Mehmet Said Paşa tarafından yaptırıldığı, sonrasında ise 1863 yılında Sultan Abdülaziz tarafından restore ettirildiği bilinir.
Tarihin ilk zamanlarından beri bölge kutsal olarak kabul edilmiş ve alana tapınaklar yapılmıştır. Yuşa Tepesi daha önceleri Zeus tapınağına ve Hagios Michael Kilisesine de ev sahipliği yapmış olsa da yapılar deprem yüzünden günümüze gelememişlerdir. Kutsal kabul edilen ve manzarasıyla da büyük beğeni toplayan Yuşa Tepesi’ni gezmediyseniz gezi rotanıza eklemenizde fayda var.

Yuşa Tepesi Hakkında Bilgi

Yuşa Tepesi adının nereden geldiğini merak ediyorsanız bu isim bir rivayetten geliyor. Efsaneye göre Yuşa Peygamber, Hazreti Musa ile Mecmeul Bahreyn’e yani Boğaziçi’ne gidiyor ve burada hayatını kaybettiği için tepeye gömülüyor. Peygamberin bu tepede yatması sebebiyle o zamandan beri Yuşa Tepesi deniyor.

Bir başka rivayete göre de tepe, Karadeniz’den görünen ilk yer olduğu için Fenikelilier tarafından kurtarıcı yani “yesu” diye anılıyor. Günümüzde Yuşa Tepesi dilek dilenen ve hazreti Yuşa için dua edilen kutsal bir yer olarak binlerce ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor.

Yuşa Türbesi’nin girişinde yazan bir kitabeye göre tepe, Boğaziçi’nin sahile en yakın ve en yüksek tepesi konumundadır. Yuşa Camii veya diğer adıyla Yuşa Aleyhisselam’ın türbesi, bu tepenin en tepesinde, Karadeniz’i ve boğazı gören muhteşem bir yerdir.

Alanın kutsal olması sebebiyle çeşitli uygarlıkların kendi dinlerine mabetler ve tapınaklar inşa ettiği tepeye 1755 tarihinde bir mescid yapılmıştır. Yuşa Peygamber için ayrılan mezar alanın çevresinde duvar örülmüştür ve türbenin bakımı yapılmıştır. İnsanların yoğun ilgi göstermesi sebebiyle 3. Selim izdiham olmaması için mevlid bile okunmasını yasak etmiştir.

Hz. Yuşa Tepesi Sırrı

Yuşa Tepesi bu kadar mistik olaylarla bilinince sırları da dilden dile dolaşıyor. Yine bir rivayete göre Sultan Süleyman’ın hükümdar olunca, sütkardeşi Şeyh Yahya Efendi için biri Beşiktaş’ta biri de Anadolu kavağında, iki adet dergah yaptırır. Sütkardeş Şeyh Yahya Efendi bir gün rüyasında tanımadığı birini görür. Gördüğü kişi ona Yuşa Peygamber olduğunu, bir tepede bulunduğunu ve kendisini gelip bulmasını söyler.

Fakat Şeyh Yahya bu durumu önemsemez. Ertesi gece aynı rüyayı tekrar görür. Bu sefer rüyasındaki adam ona gelmediğini ve kendisini bulması gerektiğini tekrar eder. Rüyayı tekrar gördüğü için düşünmeye başlayan şeyh Hazreti Yûşa’nın kabrini araştırır ve bunun sonucunda mezarın Filistin’de olduğu yönünde bilgiler edinir.

Bu yüzden de düşünü ciddiye almaz ve gördüğü tepeye gitmez. Ama tekrar uykuya daldığında aynı kişi tarafından azarlanır. Tedirgin uyanır ve rüyasında gördüğü alanı araştırarak gider. Yolda bir çobana rastlar. Ona ne kadar süre boyunca burada yaşadığı sorar. Uzun zamandır bölgeye hakim olduğunu duyunca çobana bölgede ilginç bir duruma rastlayıp rastlamadığını sorar.

Çoban ise hemen yemyeşil çimenlik bir alan göstererek hayvanlarının o yeşil alanda hiç otlamadığını hatta üzerine bile basmadığını, yalnızca çevresinden geçtiğini söyler. Bunun üzerine Şeyh Yayha Efendi, türbenin yerini bulduğunu anlar. Zaman kaybetmeden sütkardeşi Kanuni Sultan Süleyman’a gider ve durumu anlatır. Bunun üzerine koyunların otlamadığı yeşil alana bir türbe inşa edilir.

Hz. Yuşa ve Mucizeleri

Tam adı Yûşâ bin Nun Aleyhisselam olan ve orta boylu, buğday tenli, büyük gözlü, yiğit bir kişi olduğu bilinen Yûşâ aynı zamanda, İsrailoğulları’nın başkomutanıydı. Yuşa peygamberin adı aslında “Yeşu” olup Arapça’ya “Yuşa” diye geçtiği şeklinde rivayetler de vardır.

Yuşa’nın babasının adının, Nun; annesinin adının Meryem olduğu söylenir. Yûşâ Aleyhisselam’ın annesi aynı zamanda Hz. Musa’nın kız kardeşidir. Hazreti Musa ile aynı zamanda yaşadığı söylenen Yuşa Hazreti Yusuf’un neslinden gelmektedir. Yuşa ismi Tevrat’ta da adı geçen biridir. Ama Tevrat’ta Yeşu şeklinde bahsedilir.

Hazreti Yuşa’nın mucizelerine gelecek olursak pek çok olayda bahsi geçer. Rivayete göre Şeria Nehri’ni ayakları hiç ıslanmadan geçebilmiştir. Bakışlarıyla Eriha Surları’nı yıkmıştır. Bahsi geçen Yuşa Peygamber’in Beykoz’daki tepede yattığına inanılır. Bu bilginin bir kesinliği yoksa da, halk alana büyük önem ve ilgi gösterir. İnsanlar buradaki türbeye gelerek her türlü dileklerini dile getirip adak adar. Dilekleri tutanlar adaklarını gerçekleştirerek huzura ererler.

Yuşa Hazretleri Mezarı Neden Uzun?

Yuşa Hazretleri boyu türbe alanına bakıldığı zaman çok uzun görünüyor. Çünkü mezar alanı 17 metrelik bir uzunlukta. Mezarın çok uzun olmasıyla ilgili de rivayetler bulunuyor. Bir kesimin görüşüne göre mezarın uzun olmasının sebebi, Yuşa’nın bir peygamber sebebiyle bir saygı ve sevgi göstergesi olarak uzun olması.

Diğer bir görüşe göre ise mezar manevi bir hissiyatla bulunduğu için mezar alanının tam olarak belirlenememesi. Fakat bu inanışı abartarak gerçek üstü sonuçlara varan insanlar da yok değil.

Ziyaret edenler Yuşa’nın yüce bir kişilik olması sebebiyle kendisinin de 17 metre boyunda olduğu yanılgısına düşebiliyorlar. Belirtmekte fayda var ki Hazreti Yuşa’nın boyu 17 metre boyunda değil. Alanın bu kadar uzun olmasının sebebi yukarıda açıklanan sebeplerden biri diye düşünebiliriz.

Yuşa Hazretleri Türbesi Saatleri

Türbeyi, 09:00 – 18:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Yuşa Türbesi Nasıl Gidilir?

Adresi: Anadolu Kavağı Mh., Beykoz / İstanbul

Hz. Yuşa tepesine ulaşmak için şahsi aracınız yok ise otobüs en mantıklı seçenek olarak karşınıza çıkıyor. Çünkü tepeye çıkan başka bir toplu ulaşım aracı bulunmuyor. Ulaşım için ilk olarak Beykoz ilçesine varmalısınız. Bunun için Üsküdar’dan hareket eden 15 Beykoz- Üsküdar hat numaralı numaralı otobüsleri kullanabilirsiniz. Ya da Kadıköy üzerinden 15 F Kadıköy- Beykoz veya 15 BK Dereeski- Kadıköy- Beykoz hat numaralı otobüsleri de tercih edebilirsiniz. Mecidiyeköy üzerinden gitmek isterseniz 121 A otobüslerini kullanabilirsiniz. Bu araçla Beykoz On Çeşme durağına gitmeniz gerekiyor. Daha sonra 15A numaralı otobüsleri kullanırsanız Yuşa Tepesi durağında inebilirsiniz.