Sultanahmet Meydanı

Sultanahmet; Yerebatan Sarnıcı’nı, Sultan Ahmet Camii’ni, müzeleri, çarşıları ve daha pek çok tarih kokulu eserlerin yanı sıra meşhur köftecileri sınırlarında bulunduran bir İstanbul semtidir. Konu başlığı İstanbul gezisi ise, akla gelen ilk yerlerden biri olan Sultanahmet, yerli ve yabancı turistlerin mesken tuttuğu bir turizm alanıdır.

Hem kültürel hem turistik anlamda gezerek bir günün yetersiz geleceği kadar da büyüktür. Sultanahmet nerede diyecek olursanız İstanbul Avrupa Yakası’ndaki tarihî Fatih Yarımadası’nda ve İstanbul için 4 mevsim gezilecek yerler arasında bulunuyor.

Sultan Ahmet Kimdir?

İstanbul’un bu tarihî semti adını Osmanlı padişahlarından olan Sultan Ahmet’ten alıyor. Sultan 1. Ahmet, Kanuni Sultan Süleyman’dan sonra gelen padişahlar arasında devlet işleriyle en çok ilgilenen padişah olarak bilinir. Padişahı önemli kılan faktörler arasında hanedan veraset sistemini değiştirmesi önemli rol oynar.

Sultan Ahmet Han kardeş katli yasasını kaldırarak şehzadeler arasındaki rekabetin ve taht kavgalarının önüne geçmiştir. Onun getirdiği yasaya göre ailenin aklı başındaki en büyük üyesi padişah olmaya başlamıştır.

Bugün meydanında gezdiğimiz devasa caminin bulunduğu yer Sultan Ahmet’in mirası diyebiliriz. Padişah, kendi adını verdiği caminin inşaatında bizzat çalışmıştır. Yakalandığı tifüs hastalığı yüzünden 27 yaşında vefat eden Sultan Ahmet, bugünkü caminin yakınlarında bulunan türbesine defnedilmiştir.

Sultanahmet Gezilecek Yerler

Sultanahmet, gezilip görülecek çok sayıda eseri barındıran üç imparatorluktan günümüze eser taşıyan, tarihi, turistik, kültürel ve mimari açıdan oldukça zengin bir semttir. Gezmek için eğer imkanınız varsa birkaç gün ayırabilirsiniz. Sultanahmet, 7 tepeli İstanbul’un ilk tepesi olarak kabul edilir.

Sultanahmet Meydanı: Dünyanın en önemli meydanlarından biri olarak kabul edilen Sultanahmet Meydanı’na 2. asırda Romalılar tarafından hipodrom inşa edilmiştir. Hipodrom yalnızca at yarışı için değil, aynı zamanda müzik, dans, akrobasi gibi diğer sosyal aktiviteler için de kullanılmıştır. Alanın olduğu yere daha sonra Ayasofya, Örme Sütun, Dikilitaş, Yılanlı Sütun gibi günümüze değin gelen eserler yapılmıştır.

Sultanahmet Camii: Temeli, adını veren 1. Ahmet tarafından atılan ve 1619 yılında tamamlanan cami Ayasofya’nın tam karşı hizasında bulunur. İçindeki çinilerle meşhur olduğundan turistler tarafından Blue Mosque yani Mavi Cami olarak da bilinir. Doğu Roma İmparatorluğu’nun Büyük Sarayı yerine yaptırılan caminin külliye, medrese, mektep, çarşı, kasr, darüşşifa, imaret ve türbe bölümleri bulunur. Medrese bölümü günümüzde Başbakanlık Arşivi olarak kullanılmaktadır.

SULTANAHMET

Ayasofya Müzesi: İlk yapılış amacı kilise olan ve 4. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen Ayasofya, daha sonra bir yangın sonucunda yok olduğu için yerine 6. yüzyılda yenisi yaptırılmıştır. Kilise, İstanbul’un fethinden sonra camiye dönüştürülse de 1935 yılından sonra müzeye çevrilmiştir. Güney kapısındaki Hz. İsa ve Hz. Meryem mozaiği, İmparatorluk Kapısı üstündeki Hz. İsa’nın önünde diz çöken VI. Leon mozaiği, Üst Galeri’deki Deesis ve Komnenos mozaiği, Henricus Dandolo mezarı, sonradan eklenen mihrap, Sultan I. Mahmud döneminde yapılan şadırvan, Sultan II. Selim Türbesi, I. Mahmud Kütüphanesi gittiğinizde mutlaka görmeniz gereken eserler arasında yer alıyor

SULTANAHMET

İstanbul Arkeoloji Müzesi: Türkiye’nin en önemli ve kapsamlı arkeoloji müzelerinden biri olarak kabul edilen müze, Osmanlı eserlerini korumak amacıyla yaptırılmıştır. Müzenin müdürlüğüne 1881 yılında Kamplumbağa Terbiyecisi tablosunun yaratıcı olarak bildiğimiz Osman Hamdi Bey getirilmiştir. Eserler, pek çok farklı dönem ve uygarlıktan günümüze kadar gelmiştir.

Yerebatan Sarnıcı: Doğu Roma İmparatorluğu tarafından 6. yüzyılda inşa ettirilen yer altı sarnıcı bir bazilikanın altında yer alıyordu. Buraya zamanında Belgrad Ormanı’ndan su taşınıyordu. Osmanlı döneminde de aynı amaca kullanılan sarnıç 1980’lerden bu yana ziyaret edilebilen tarihi bir yer konumunda.

Gezilecek diğer yerler: Konu Sultanahmet olunca gezilecek yerler listesi sıralamakla bitmeyecek kadar uzun oluyor. Alman Çeşmesi, Haseki Hamamı, Gülhane Parkı, Bukoleon Sarayı, Eski Şark Eserleri Müzesi, Topkapı Sarayı, III. Ahmet Çeşmesi, Aya İrini Müzesi, Arasta Çarşısı, Türk İslam Eserleri Müzesi, Cağaloğlu Hamamı, Soğukçeşme Sokağı, Milyon Taşı, Cumhuriyet Müzesi, Sokullu Mehmet Paşa Camii, Binbirdirek Sarnıcı, İbrahim Paşa Sarayı, Firuz Ağa Camii, Şifa Hamamı, Mozaik Müzesi, Büyük Saray Mozaikleri Müzesi, Çinili Köşk Müzesi, İslam Billim ve Teknoloji Tarihi Müzesi, İstanbul Sağlık Müzesi ve Vakıflar Halı ve Kilim Müzesi de görülmeye değer yerler arasında bulunuyor.

SULTANAHMET

Sultanahmet Köftecisi

Sultanahmet’te bu kadar gezilecek yer olduktan sonra insanın aklına ister istemez yemek durakları takılıyor. Buraya gidecek olursanız yemek molanız için tercih etmeniz gereken yer şüphesiz Sultanahmet Köftecisi olmalı. Benzer adlarla pek çok dükkan Sultanahmet köftesi satıyor. Bölgedeki bilinen en eski Sultanahmet Köftecisi ise 1920 yılından beri hizmet veren ve ilk adı Turan Kebapçısı olan bir dükkan. Günümüzdeki ismi Tarihi Sultanahmet Köftecisi – Selim Usta. Elbette siz kendi tercihinize göre farklı mekanlar arasından istediğinize oturabilirsiniz.
Tarihi Sultanahmet Köftecisi Selim Usta: Alemdar Mh., Divan Yolu Caddesi, No: 12 İstanbul Telefon: 0 212 520 05 66 – 0 212 513 64 68