- 1 view
Yeşilçam sinemasının unutulmaz filmlerinden olan Hababam Sınıfı serisinin içinde çekildiği Adile Sultan Kasrı’nın bir odası, Ertem Eğilmez’in kuşaklar boyunca pek çok izleyiciyi güldüren ve hüzünlendiren Hababam Sınıfı serisinin onuruna Hababam Sınıfı Müzesi olarak düzenlendi. Burası sadece kendiniz için değil, çocuklarınızla da gidebileceğiniz ilginç bir müze deneyimi olacaktır.
Hababam Sınıfı Nedir?
Rıfat Ilgaz’ın en önemli eseri olan Hababam Sınıfı romanının filmleri, yönetmen Ertem Eğilmez tarafından dört filmlik bir seri şeklinde çekilmiştir. 1975 yılında Hababam Sınıfı, 1976 yılında Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı, 1977 yılında Hababam Sınıfı Uyanıyor, 1978 yılında ise Hababam Sınıfı Tatilde olmak üzere dört filmden oluşan serinin çekimlerinin çoğu Validebağ Korusu’nda bulunan Adile Sultan Kasrı’nda gerçekleştiği içi dizinin çekildiği oda günümüzde Hababam Sınıfı Müzesi olarak kullanılmaktadır.
Hababam Sınıfı Müzesi Hakkında Bilgi
Validebağ korusu içerisinde yer alan Adile Sultan Kasrı’nın bir odasından ibaret olan Hababam Sınıfı Müzesi içerisine ilk girdiğinizde sağ tarafta soba içerisinde kopya çekmeye çalışan Güdük Necmi ve onu yakalayan Mahmut Hoca heykellerini görürsünüz. İçeride bunlara ek olarak filmde rol almış başka oyuncuların da balmumu heykelleri mevcut. Duvarlarda Hababam Sınıfı ile ilgili posterler de bulunuyor. Kapının sol tarafında ise iskele, kara tahta, öğretmen masası ve çekimler sırasında öğretmenlere yapılan bir eşek şakası sonucu kırılan sandalyeyi göreceksiniz.
Müzedeki üçüncü balmumu heykel ise Hafize Ana’ya ait. Adile Naşit’in hayat verdiği karakter hepimizin hafızasında elinde zili ile merdivenlerden aşağı koşturuşuyla canlanır. Ancak müze ilk açıldığında bir ziyaretçinin zili alıp götürmüş olmasından dolayı zili sergilenen unsurlar arasında göremiyoruz. Adile Naşit heykelinin ardındaki duvarda da yine aynı şekilde filmden kareler, afişler ve posterler yer alıyor.
Sınıftaki son heykel ise Hababam Sınıfı serisinin hiç şüphesiz en bilindik karakteri olan İnek Şaban’a ait. Kemal Sunal’ın hayat verdiği karakterin heykeli sizi oturduğu sırada karşılıyor. Bunlar haricinde sıralar üstünde oyuncuların isimleri ve canlandırdıkları karakterlerin kartpostalları mevcut.
Hababam Sınıfı Müzesi Nerede?
Validebağ Korusu’nun içinde bulunan Adile Sultan Kasrı’nın bir odası, Yeşilçam klasiği Hababam Sınıfı’nın müzesi olarak tahsis edilmiştir. Müzenin iki farklı girişi mevcuttur. Birisi Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafında diğeri ise Öğretmenevi tarafında yer almaktadır.
Adres: Barbaros Mahallesi, Tophanelioğlu Cad. No.72 – Üsküdar / İstanbul
Adile Sultan Kasrı Hakkında Bilgi
Adını, Sultan Abdülmecit’in kız kardeşi Adile Sultan’dan alan saray, Adile Sultan’ın yazlık ikametgâhı olmak üzere 1856’da satın alınmış ve 1861 yılında Sultan Abdülaziz tarafından onarılması amacıyla yeniden yaptırılmıştır. Osmanlı Hanedanı içinde divan sahibi tek kadın şair olarak tanınan Adile Sultan’ın, Kandilli’nin imarına katkıda bulunduğu, yoksullara yardım ettiği ve özellikle eğitim konularına ilgi duyduğu biliniyor. Bu nedenle de Adile Sultan, kendi sarayını 1899 yılında kız okulu olmak üzere Milli Eğitim’e bağışlamıştır. Bir süre Kandilli Kız Lisesi olarak kullanılan saray, 1986 yılında geçirdiği yangın sonrasında değerli işadamı Sakıp Sabancı’nın bağışı ile restore ettirilmiştir.
Adile Sultan Kasrı, Üsküdar ilçesinde bulunan Validebağ Korusu’nda yer almaktadır. Dikdörtgen planlı yapının girişine çift kollu görkemli merdivenlerden ulaşılmaktadır. Kasrın birinci ve ikinci katlarında büyük orta sofa ve salon bulunmaktadır. Giriş, gerek birinci katta gerekse ikinci katta sahanlığa açılır. Bu mekânlar, sofadan üç basamak ve korkuluklarla ayrılır. Baş oda, büyük odalar ve servis/bekleme mekânlarıyla bağlantılıdır. Kasr’ın bir bölümü şu an öğretmen evi olarak kullanılmaktadır. Hababam Sınıfı’nın ilk film serileri burada çekilmiştir ve odalardan biri Hababam Sınıfı Müzesi olarak düzenlenmiştir. Ayrıca düğün, davet ve organizasyonlar için kiralanabilen bir bölümü mevcuttur.
Hababam Sınıfı Müzesi Giriş Ücreti
Müzeyi gezmek için herhangi bir ücret ödemeye ya da müze kart göstermeye gerek yok. Girişte danışma bölümünden 2 liraya galoş almanız gerekmekte.
Hababam Sınıfı Müzesi Ziyaret Saatleri
Müze haftanın her günü sabah 09.00 – 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Validebağ Korusu’nu da gezmek isterseniz toplamda 3 saat gezi için yeterli olacaktır. Adile Sultan Kasrı hafta sonu açık.
Hababam Sınıfı Müzesi Nasıl Gidilir?
Üsküdar – Eminönü iskelesinin önünden kalkan mavi minibüslere veya 6 Hat No.lu İETT otobüsüne binerek Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi ek hizmet binasında inin. Bu durakta indikten sonra tabelaları takip ederek müzeye ulaşabilirsiniz.
Hababam Sınıfı Müzesine giden otobüsler arasında 12C veya 11T Hat No.lu otobüsler de var. Bu otobüslere bindiğinizde Adile Sultan Kasrı durağında inip, Öğretmenevi girişinden müzeye giriş yapabilirsiniz.