Yalova Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Marmara Bölgesi’nin güneydoğusunda yer alan ve Marmara Denizi’ne kıyısı bulunan Yalova, 1995 yılında İstanbul’dan ayrılarak, Bursa’ya bağlı Armutlu beldesi, Kocaeli’ne bağlı Altınova, Subaşı ve Kaytazdere ile birleşerek il statüsüne geçmiştir. Türkiye’nin kuzeybatısında bulunur bulunur, Kocaeli ve Bursa ile komşudur. Yalova’nın 6 ilçesi ve 14 belediyesi vardır. Bu ilçeleri şöyle sıralamak mümkündür: AltınovaArmutluÇınarcıkÇiftlikköyTermal ve Yalova Merkez. Marmara Denizi’ne kıyısı olan şehir İstanbul’a yakınlığıyla ulaşılması kolay noktalardan biridir.

Devamını Oku

Yalova ile İlgili

Yalova Nerededir?

Yalova, Marmara Bölgesi’nin güneydoğusunda, Armutlu Yarımadası'nın kuzey kıyısında bulunan, Samanlı dağlarının kuzey eteklerine kurulmuş bir şehirdir. Türkiye’nin kuzeybatısında bulunur. Yalova; Kocaeli ve Bursa şehirlerine komşudur. Güneyinde GemlikKörfezi bulunmaktadır.

Yalova’ya Nasıl Gidilir?

İstanbul’dan bir saat on beş dakikada, Bursa’dansaArmutlu’ya giden tarifeli feribot ve deniz otobüsleriyle Yalova’ya ulaşabilir, dilerseniz karayolunu kullanarak birçok şehirden kalkan otobüsleri kullanabilirsiniz. İstanbul’a yakın bir konumda bulunan Yalova’ya gitmek için İstanbul aktarmalı ulaşım seçeneklerini değerlendirebilir, İstanbul’a uçakla veya otobüsle gelip Yalova’ya deniz yolu veya tekrardan otobüse binerek ulaşabilirsiniz. Eğer Trabzon’dan gelecekseniz haftanın üç günü seferi bulunan Kocaeli-Trabzon uçuş seferi ile Kocaeli’ne gelebilir oradan Yalova’ya ulaşabilirsiniz. Özel aracı ile gelmek isteyenler İstanbul’dan kalkan feribotları tercih edebilir ya da karayolunu kullanarak Yalova’ya ulaşabilirler.

Yalova’ya Ne Zaman Gidilir?

214844690_x.jpeg

Yalova’ya her mevsim gidilebilir. Yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve bol yağışlı geçiren Yalova’ya kültür ve deniz tatili için gitmek isteyenler yaz aylarını tercih edebilirken, kaplıca ve av turizmi için gitmek isteyenler kış aylarını tercih etmelidir. Özellikle okulların yarıyıl tatillerinde termal turizm için Yalova tercih edilebilir ama bu iki hafta boyunca fiyatlar diğer haftalara göre bölgede iki kat artış gösterebilmektedir.

Yalova’da Nerede Kalınır?

Gitmek için her mevsimin elverişli olduğu Yalova’da birçok fiyat alternatifi olan konaklama seçenekleri arasında otellermoteller ve pansiyonlar bulunuyor. Özellikle kış aylarında kaplıca turizmi yükselişe geçmektedir. Termal turizmi gelişmiş olan Yalova’da kaplıca sularından yararlanmak için birçok otelde konaklayabilir veya gün içinde kaplıca havuzunu ve şifalı suları kullanabilmek için odalar kiralanabilmektedir. Termal ilçesi kaplıca turizmi için tercih edilebilir. Limak Yalova Thermal Boutique, Thermalium Wellness, Uğur Termal Residence bunlardan bazıları. İhtiyaçlarınız doğrultusunda bunları değerlendirebilirsiniz. Sömestir tatili döneminde bu bölgede odalar hem çabuk bitiyor hem de fiyatlar artıyor. Bu dönemde tercih edecekseniz önceden rezervasyon yaptırabilirsiniz.

Devamını Oku

Yalova’da Gezilecek Yerler

1995 yılında il olsa da tarihi milattan önce 3000’li yıllara dayanan Yalova’da şifalı sulardan büyüleyici doğal güzelliklere kadar birçok gezilecek ve görülecek yer var. Atatürk’ün “Yalova benim kentimdir” diyerek anlattığı şehirde Atatürk’ün birçok izini bulabilecek o dönemlere gidip tarihi damarlarınızda hissedebileceksiniz. Termal sularıyla da ün salmış olan Yalova, kaplıca sularıyla şifa dağıtmaya da devam ediyor. Kenti ziyaretiniz esnasında kaplıcalara uğramayı atlamamalısınız.

Yalova’da Gezilecek Yerler

Tarihiyle, doğasıyla, şifalı sularıyla Yalova’da ziyaret edecek çok yer var. Yürüyen Köşk, Delmece ve Erikliyaylaları, DipsizGöl, ElmalıkKalesi ve KaraKilise bunlardan sadece birkaçı. Kaplıca sularıyla, yeşilin her tonunu görebileceğiniz SamanlıDağları’yla Yalova, gezmek için bir sürü alternatif sunuyor. Bu tarihi alanlarla ilgili detayları yazımızda bulabileceksiniz.

Devamını Oku

Yalova’da Şehir İçi Ulaşım

Altı ilçeden oluşan Yalova içinde ulaşım şehir içi otobüslerle, minibüslerle, ticaritaksilerle ve deniz kıyısındaki yerlere ulaşım için kiralık teknelerle ulaşım sağlanabilmektedir. Kiralık veya özel bisikletlerle bisiklet yolları kullanılarak da şehir içinde gezebilirsiniz.

Yalova Mutfağı

Tarıma elverişli topraklarında yetiştirdiği ürünleriyle Yalova, yıllar boyunca aldığı göçlerle kendi mutfağını geliştirmiştir. Göç eden farklı etnik gruplar kendi kültürlerini bölgeye getirip var olanla birleştirmiştir ve günümüzdeki zengin mutfak ortaya çıkmıştır.

Devamını Oku

Yalova’da Alışveriş

Yalova’dan dönmeden kendiniz ve sevdikleriniz için alacağınız hatıra ve hediyelik ürünler şüphesiz yörenin doğal ürünleri olacaktır. Hem mevsimindeki sebze ve meyveleriyle hem de sera sayesinde yetiştirdiği ürünleriyle mutfağını güçlendiren Yalova’da ürünlerin en tazesini bulmak için salı ve pazar günleri Çiftlikköy’de kurulan semt pazarına uğrayabilir, hem pazarcıdan alışveriş yapabilir hem de kendi yetiştirdikleri mahsulleri satan köylüden alışveriş yapabilirsiniz. Özellikle kış aylarında tezgâhlarda küçücük kivileri görebilirsiniz. Çınarcık işi olarak bilinen bir iğne oyası olan sanat eserlerini de alabilirsiniz. İpek, pamuklu ve keten kumaşların üzerine iplik çekilmesiyle yapılan bu işi, sehpa örtülerinde, oda takımlarında görebilirsiniz. Yalova’da açılan kurslarla ustaların birçok kişiye öğrettiği bu işin ünü Türkiye’yi aşmış durumdadır. İşin ustaları yaptıkları ürünleri yurt dışına da satmaktadır. Çiniişlemeleri, ipek, halıdokumacılığı ve hatsanatı eserleriyle de ünlü olan Yalova’da gezdiğiniz yerlere ait küçük hediyelik eşyalar da alabilirsiniz. Alışveriş için şehirdeki alışveriş merkezlerini tercih edebilir ya da Yalova Çarşısı’na uğrayabilirsiniz.

Yalova’da Gece Hayatı 

Küçük bir şehir olan Yalova’da özellikle Çınarcık bölgesinde eğlencenin dozu artıyor. Son dönemlerde turizmin gelişmesiyle Yalova’nın gece hayatındaki canlılık da göze çarpmaktadır. Daha çok Çınarcık bölgesinde yoğunlaşan gece hayatı; barlar, canlı müzik yapan mekânlar ve restoranlarla hareketlenmektedir. Özellikle yaz aylarında artan nüfusla beraber Çınarcık ünlü yazlık rotalar kadar misafirlerine eğlence vadetmektedir. Sabahın erken saatlerine kadar devam eden eğlencede herkes kendi zevkine göre bir mekân bulabilir. Kale Club, Mojito Club, Ambiance Cafe eğlencenin yaşandığı noktalardan birkaçıdır. İlçe belediyeleri de yaz dönemi boyunca bazı aktiviteler düzenlemektedir. Bu eğlenceler kapsamında şehre ünlü şarkıcılar ve DJ’ler de misafir olmaktadır. Yalova’nın turistik destinasyonlarını gezdikten ve termalde rahatlayıp leziz Yalova yemeklerini tattıktan sonra günü sonlandırmak için şehirde bulunan Club Kio, Sindoman Cafe&Bar ve Cafe Kırmızı gibi mekânlarda sıcak ve soğuk içeceklerin tadını çıkarabilirsiniz. Ayrıca şehirde bulunan 5 yıldızlı otellerin barları da geç saatlere kadar hizmet vermektedir.

Sahilde geceleri yürüyebilir, ateş yakan şarkı söyleyen gruplarla karşılaşabilirsiniz. Şehir içinde ya da sahil kısmında çocuklu aileler ve sakin bir gece geçirmek isteyenler çay bahçelerin tercih edebilir ya da sahilde kısa bir yürüyüş turu atabilirler.

Yalova’daki Festivaller

Yalova’ya gittiğinizde halkın geleneksel eğlencelerine katılmak kaçınılmaz olacaktır. Sinemadan müziğe birçok etkinliğe katılabilir, ilçelerin kendilerine özgü yaptığı festivallerle yöre halkını daha iyi tanıyabilirsiniz.

Altın Çınar Festivali Kültür ve Sanat Festivali: 2017 yılının temmuz ayında Çınarcık ilçesinde 13.sü düzenlenen Altın Çınar Festivali 3 gün sürüyor. Festival kapsamında ünlü sanatçılar çeşitli konserler verirken gün içinde de birçok etkinlik de düzenleniyor.

Yalova Uluslararası Kafkas Halk Dansları ve Müzik Festivali: Yalova Kuzey Kafkas Derneği tarafından organize edilen festivalde yöresel kıyafetlerle çeşitli dans gösterileri sergileniyor ve konserler veriliyor. Festival tam bir görsel şölen sunuyor.

Geleneksel Delmece Yaylası Şenlikleri: Temmuz ayında gerçekleşen şenlikte geçmişteki yaylacılığın hatırlanması amaçlanıyor. Kendi ürettikleri ürünleri takas yoluyla paylaşan kişiler aynı zamanda birçok organik ürünü de satışa sunuyor.

Uyarı: Her festivalin tarihleri yolculuk öncesi kendi sitelerinden teyit edilmelidir.

Yalova İçin Faydalı Bilgiler

Zabıta ve İtfaiye: 110

Sahil Güvenlik: 158

Jandarma: 156

Ambulans: 112

Belediye Başkanlığı: 0 226 811 50 00 - 04

Yalova Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 6oC
    • Şub 6oC
    • Mar 8oC
    • Nis 12oC
    • May 16oC
    • Haz 20oC
    • Tem 22oC
    • Agu 22oC
    • Eyl 19oC
    • Eki 15oC
    • Kas 12oC
    • Ara 8oC

Kısa Kısa

Nüfus: 247.000 / İklim: Akdeniz ve Karadeniz İklimi / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 1-2 gün