Eskişehir Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Geçmişini yaşayan ama bir o kadar da yeni kalan güzel şehir...Yunus Emre’nin yurdudur, Nasrettin Hoca’nın mirasıdır... Kuruluşa ve kurtuluşa şahit olmuş şehrin köklü tarihini mutlaka yaşamalısınız. Türkiye'de en yaşanılabilir şehirler listesinde son yıllarda ilk sıralarda yer alan şehrin keşfine beraber çıkalım.

Odunpazarı evleri, lületaşı ve çiböreği ile ünlü bu güzel İç Anadolu şehri, aynı zamanda ilk Köy Enstitüsü'nün açıldığı (1940), Osmanlı'da verginin ilk kez alınmaya başlandığı ve 1961'de ilk yerli otomobilimiz Devrim'in üretildiği "ilklerin" merkezi.

Eskişehir, ilk çağlardan Selçuklu Dönemi’ne, Osmanlı Dönemi’nden Cumhuriyet Dönemi’ne kadar her dönemden tarihî izler taşır. Geçmişini yarınlara taşıyan ve daima modernleşen şehir olması özelliğiyle Türkiye’de tek sayılır. MÖ 14. yüzyılda Hititler burada şehri merkez alan bir devlet kurmuşlar, daha sonra MÖ 12. yüzyılda Frigler Anadolu’ya geçmiş ve Dorylaion adıyla Eskişehir’e yerleşmişlerdir. Han ilçesinin yakınında bulunan Midas Anıtı veya diğer adıyla Yazılıkaya; Frig'lerin bölgedeki yerleşiminden kalan önemli eserlerden birisidir. Şehir ayrıca Perslerin ve Bizans’ın da hakimiyetine girmiştir. Selçuklular döneminde şehir “Sultanönü” adını almış, ardından Osmanlı topraklarına geçmiştir. Eskişehir, Cumhuriyet Dönemi için de önem taşımaktadır. Kurtuluş Savaşı muharebelerinin üçü burada yaşanmıştır. Yüzyılların tüm yaşanmışlığı şehre yansımıştır ve bu nedenle şehirdegezilebilecek birçok tarihî yervardır. Efsanevi İpek Yolu da Eskişehir üzerinden geçmekteydi ve yol üzerinde kurulmuş olan kervansarayların ve hanların kalıntılarının şehrin çevresindeki köylerde bulunduğu düşünülmektedir. Bu nedenle bazı köylerin ören yeri olduğu düşünülerek Değişören, Örenköy gibi isimler verilmiştir. 

Devamını Oku

Eskişehir Nerededir?

Eskişehir Türkiye’nin İç Anadolu Bölgesi’nin kuzeybatısında yer almaktadır. Kendin doğu ve kuzeyindeki doğal sınır Sakarya Nehri’dir. Batı Anadolu Ormanları, İç Anadolu Stepleri şehrin bitki örtüsünü oluşturur.

Eskişehir'e Nasıl Gidilir?

Eskişehir’in ana karayolu bağlantısıİstanbulEskişehirAnkara devlet yoludur. Eskişehir’in her bölgesine ulaşım mümkündür çünkü şehir demiryolu ulaşımının merkezinde yer alır. Ankara’ya 264 km, Haydarpaşa Garı’na 375 km uzaklıktadır. Eskişehir’e ulaşım Türkiye’nin her yerinden otobüs aracılığıyla da sağlanabilir. Eskişehir’de havaalanı bulunmamaktadır. Uçak yolculuğu yapmak isterseniz Ankara’ya uçak ile geldikten sonra hızlı tren kullanarak Eskişehir’e ulaşabilirsiniz. 
 

Eskişehir'e Ne Zaman Gidilir?

Eskişehir sert karasal iklime sahiptir. Kış mevsimi çok soğuk geçen şehirde yaz mevsimi sıcak geçer. Eskişehir ayrıca diğer bölgelere yakınlığına bağlı olarak geçiş iklimine de sahiptir. Eskişehir’de aralık ayı itibariyle yoğun kar yağışı görülür. Nisan sonu itibariyle havalar ısınmaya başlar. Eskişehir’e gitmek için haziran, temmuz ve ağustos ayları uygun olacaktır. Yaz aylarının başlarında ve sonlarında akşamları hava serinleyebilmektedir.
 

Eskişehir'de Nerede Kalınır?

Eskişehir’de konaklamak için pek çok otel seçeneği bulunmaktadır. Tarihî dokuyu solumak için Odunpazarı Evleri’nin restore edilmiş konuk evlerinde kalabilirsiniz. Ayrıca Porsuk Çayı etrafına konumlanmış diğer otel seçeneklerinden size uygun olanını seçebilirsiniz.

Devamını Oku

Eskişehir Otelleri - Eskişehir Otelleri Fiyatları

Sanatı, kültürü, bilimi ve üniversiteleriyle Eskişehir en çok gençler tarafından tercih edilmektedir. Eskişehir otelleri ise hem iş hem de turistik amaçlı seyahat edenlere bütçelerine ve beklentilerine uygun konaklama avantajı sağlamaktadır. Yerleşim zamanı antik dönemlere uzanan kentin geçmişi Frigyalılar’a dayanırken şehir, pek çok müze ve arkeolojik kalıntılara ev sahipliği yapmaktadır. Midas Anıtı, Odunpazarı Evleri, Porsuk Çayı, Kurşunlu Camii ve Külliyesi, Han Antik Kenti, Balıkdamı Kuş Cenneti doğal ve tarihi yerlerden görülmesi gerekenler arasındadır. Bilim, Sanat, Kültür veya Sazova Parkı olarak anılan park ise yalnızca çocukların değil yetişkinlerin de ilgisini çekmektedir. Âdeta masallar diyarında hissedeceğiniz parkta Uzay Evi, Sualtı Dünyası, Amfi Tiyatro, Korsan Gemisi, Masal Şatosu ve Eti Sualtı Dünyası’nı görme fırsatını yakalayabilirsiniz. Kenti gezenlerin uğrak yeri olan 160 değerli ismin balmumu heykellerinin bulunduğu Balmumu Heykeller Müzesi’ni de ziyaret edebilirsiniz. Dünyanın ilk taş müzesi olan Lüle Taşı Müzesi’nde ise 60 sanatçının 400 yakın eseri sergilenmektedir. Dilerseniz girişi ücretsiz olan bu müzeyi de gezebilirsiniz. İsterseniz şifalı sularıyla dikkat çeken Eskişehir termal otellerde konaklayabilir ve yüksek termo mineralli suyun iyileştirici gücünden yararlanabilirsiniz. Karasal iklime sahip olan Eskişehir’i gezmek için haziran, temmuz ve ağustos aylarını tercih edebilirsiniz.

Devamını Oku

Eskişehir Gezilecek Yerler

Eskişehir tarihin birçok zamanına ev sahipliği yapmış köklü bir şehirdir. Bu sebepten Eskişehir'de gezilecek pek çok yer bulunmaktadır. Frigyalılara dayanan geçmişi ile pek çok arkeolojik kalıntı ve müzeye sahip kentteki yerleşim antik zamanlara kadar uzandığından antik kent kalıntıları da bulunmaktadır. Ayrıca şehrin ortasından geçen Porsuk Çayı ve çevresinde gelişen hareketli üniversite şehri; keşfedilecek birçok noktaya ev sahipliği yapıyor. 

Eskişehir Gezilecek Yerler

Eskişehir Odunpazarı Evleri, Porsuk Çayı, Sazova Parkı, Lüle Taşı Müzesi, Han Antik Kenti, Balıkdamı Kuş Cenneti ve Midas Anıtı gibi pek çok gezilecek yere sahip. Bu yazımızda yukarıda adı geçen gezilecek yerleri, Eskişehir'in Venedik atmosferine sahip merkezi ve yüzyıllar öncesine uzanan antik kentleri ile ilgili bilgileri bulabilirsiniz.

Devamını Oku

Eskişehir Şehir İçi Ulaşım

Eskişehir’de ulaşım oldukça kolaydır. Ulaşım genellikle tramvay, otobüs ve minibüslerle sağlanır. Tüm toplu taşıma araçlarına Eskart adı verilen elektronik kartlarla binebilirsiniz. Eskartı duraklara yakın gişelerden temin edebilirsiniz. Eskişehir’in gezilip görülecek yerlerine bu ulaşım araçlarıyla gidebilirsiniz. Ulaşımla ilgili detaylı bilgileri belediyenin internet sitesinde bulabilirsiniz.
 

Tramvay Hattı: Eskişehir'in en önemli ulaşım aracıdır. Estram olarak adlandırılır. Şehrin birçok noktasına tramvay ile gidebilirsiniz. 24 Aralık 2004’ten beri hizmet veren Estram tüm halkın en çok kullandığı topluma taşıma aracı haline gelmiştir.
 
Tramvay Bilet Fiyatları

  • Tam bilet: 2,70 TL

  • İndirimli: 2,55 TL

 

Devamını Oku

Eskişehir Mutfağı

Eskişehir oldukça zengin bir mutfağa sahiptir ve mutfağı Balkan, Kafkas göçmenlerinin etkisinde kalmış bir mutfaktır. Bulunduğu konum itibariyle de geçiş bölgesinde yer aldığı için mutfağı çeşitlilik gösterir. Bulgur, buğday ve hamur özellikle tercih edilenler arasındadır. Eskişehir diyince akla ilk gelen yemek çibörektir. Sanılanın aksine çiböreğin adı biraz çiğ bırakıldığı için çiğ börek değildir. "Çi" kelimesi Tatarca'da lezzetli anlamına gelmektedir ve çibörek de lezzetli börek anlamındadır. Eskişehir'de pek çok yerde çibörekçi bulabilirsiniz ancak en lezzetli çiböreği Kırım Çibörekçisi yapmaktadır. Ayrıca Papağan Çibörekçisi de popülerdir. Haşhaşla yapılan börekler ve çörekler Eskişehir'in diğer çok meşhur hamur işleridir. Haşhaş ve cevizle yapılan çöreklerden mutlaka denemelisiniz. Haşhaşlı çörek ve çibörek dışında da göbete gibi pek çok hamur işi daha mevcuttur. Balaban ise burada tadabileceğiniz bir başka meşhur yemektir. Et ve yoğurtla yapılan bu yemek dönere biraz benzemektedir ve oldukça lezzetlidir. Ayrıca sebze yemekleri olarak labada dolması, ebegümeci, kuzu kulağı gibi yemekler ön plandayken, gözleme de hemen hemen tüm kırsal alanda yapılan başlıca yemektir. Eskişehir'in tatlıları da çok oldukça güzeldir. Tatlılardan özellikle helvası çok meşhurdur. Met helvası olarak bilinen helva türü Eskişehir'e özgü bir helvadır.

Anadolu’nun buğday ambarı olan Eskişehir'de yemeklerin vazgeçilmez maddesi undur. Bölgedeki haşhaş tarımı dolayısıyla haşhaşın kullanımı da çok yaygın. Haşhaşlı, cevizli ekmek ve haşhaşlı bükme en sevilen lezzetlerdendir. Balkan ve Kafkas göçmenlerinin mutfak kültürü şehir mutfağını büyük ölçüde etkilemiştir. Balkan kültüründen gelen pırasalı Arnavut böreği, dızmana, kalakay, kıvırma böreği, ağzı açık, kelem sarma, ciğer sarması, kökrek dolma, düğü köfte çorbası, göceli tarhana çorbası, gözleme gibi yemek çeşitlerinin yanı sıra Çerkez mutfağının zenginliğine de sahiptir.

Ünlü Restoranlar 

  • Mazlumlar Muhallebicisi 

  • Fahrettin Usta Tarihî Meşhur Balaban Kebap

  • Eskişehir Çibörek Evi 

  • Pano Restoran ve Café

  • 222 Park Sish Restoran

  • Konak Balaban

  • Kırım Çibörek

Eskişehir'de Alışveriş

Eskişehir’de alışveriş yapabileceğiniz çok sayıda mekân vardır. Espark ve Kanatlı Alışveriş Merkezlerinde bilinen markaların mağazaları bulunmaktadır. Doktorlar Caddesi ise trafiğe kapalıdır ve cadde boyunca çeşitli mağazalar bulunmaktadır. Bunun dışında çok sayıda el sanatlarına, hediyelik eşyaya ulaşacağınız dükkânlar da bu şehirde yer almaktadır. Hamamların yoğunluğu nedeniyle Hamamyolu adı verilen bölgede ise her noktada alışveriş yapabileceğiniz dükkân bulunur. Özellikle Eskişehir’in semboli haline gelen lüle taşından yapılmış hediyelik eşyalar satın alabilirsiniz. Eskişehir mutfağında oldukça yaygın kullanılan haşhaşı da hamur işleri yapmak için alabilirsiniz. Ayrıca Eskişehir'in meşhur met helvasından almayı da ihmal etmemelisiniz.

Hediye almak için Atlıhan Çarşı, Çukur Çarşı ve Esnaf Sarayı’nda alışveriş yapabilirsiniz. Atlıhan El Sanatları Çarşısı, Odunpazarı’nda yer almaktadır. Cam Sanatları Müzesi'nden ise camdan yapılan eserler alabilirsiniz.
 

Eskişehir Gece Hayatı

Eskişehir’de öğrenci sayısının fazlalığı sebebiyle gece hayatı oldukça renkli ve hareketli geçer. Gece hayatını tüm güzelliğini yaşayan şehirlerden biridir burası. Özellikle öğrencilerin eğlendiği çok sayıda bar ve kulüp mevcuttur. Şehir merkezinde yer alan İsmet İnönü Caddesi gece eğlencelerinin popüler mekanlarına ev sahipliği yapmaktadır. Gece kulüplerinden en popüler olanı Espark Alışveriş Merkezi'nin karşısında, İsmet İnönü Caddesi'nde bulunan 222'dir. Bir gece kulübü olarak hizmet veren mekanda yıl boyunca zaman zaman konserler de düzenlenmektedir. 222'nin ilerisinde aynı cadde üzerinde bulunan Gate 26, Eskişehir'de sevilen bir gece kulübüdür. Kanatlı Alışveriş Merkezi'nin yakınında, Doktorlar Caddesi'nin paralelinde bulunan Barlar Sokağı, yani Vural Sokak'ta da pek çok bar bulunmaktadır. Buradaki eğlence merkezlerinde gece 02.00'ye kadar vakit geçirebilirsiniz. Barlar Sokağı'nda her kesime hitap eden farklı eğlence konseptleri bulunan mekânlar vardır. Ayrıca Eskişehir'in meşhur Haller Gençlik Merkezi, İstiklal Caddesi'nin pasajlarına benzemektedir ve çeşitli bar ve kafelere ev sahipliği yapmaktadır. Odunpazarı ilçesinde ise bulunan Kör Kamil Meyhanesi gibi aile gidebileceğiniz nezih mekânlar yer alır. 

Eğlence mekânlarının dışında film festivallerinden tiyatro günleri, caz ve rock konserlerine kadar pek çok etkinliğe katılarak eğlenceli vakit geçirebilirsiniz. Eskişehir bir öğrenci kenti olduğu için yıl boyunca pek çok etkinlik, konser ve festival düzenlenmektedir. Yaz-kış bu organizasyonlara denk gelerek şehrin yüksek dinamizmine tanık olabilirsiniz.

Devamını Oku

Eskişehir Festivaller

  • Eskişehir Dans Festivali (27–28 Şubat)
  • Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatro Festivali (Mart)
  • İnönü Zaferleri Günü (Nisan)
  • Uluslararası Yunus Emre Kültür Haftası (Mayıs)
  • Uluslararası Eskişehir Film Festivali (Mayıs)
  • Nasreddin Hoca Doğum Şenlikleri (Haziran)
  • Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Yörük Şenlikleri(Ağustos)
  • Uluslararası Eskişehir Festivali (Kasım)

Eskişehir Resmi Tatiller

  • Yılbaşı (1 Ocak)
  • Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı (23 Nisan)
  • Emek ve Dayanışma Günü (1 Mayıs)
  • Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı (19 Mayıs)
  • Zafer Bayramı (30 Ağustos)
  • Cumhuriyet Bayramı (29 Ekim)
  • Ramazan Bayramı
  • Kurban Bayramı

Eskişehir Faydalı Bilgiler

  • Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Toplu Taşıma Araçları Kayıp Eşya Bürosu (Otogar Z/19) Eskişehir
  • Telefon: 0 222 217 65 91
  • Ambulans: 112
  • Yangın: 110
  • Polis: 155

Eskişehir Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 0oC
    • Şub 1oC
    • Mar 6oC
    • Nis 10oC
    • May 15oC
    • Haz 18oC
    • Tem 21oC
    • Agu 21oC
    • Eyl 17oC
    • Eki 12oC
    • Kas 6oC
    • Ara 2oC

Kısa Kısa

Ülke: Türkiye
Nüfus 812.320
Dil : Türkçe
İklim: Sert Karasal İklim
Ortalama Kaç Günde Gezilir: 3 gün