Eskişehir Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Geçmişini yaşayan ama bir o kadar da yeni kalan güzel şehir...Yunus Emre’nin yurdudur, Nasrettin Hoca’nın mirasıdır... Kuruluşa ve kurtuluşa şahit olmuş şehrin köklü tarihini mutlaka yaşamalısınız. Türkiye'de en yaşanılabilir şehirler listesinde son yıllarda ilk sıralarda yer alan şehrin keşfine beraber çıkalım.
Odunpazarı evleri, lületaşı ve çiböreği ile ünlü bu güzel İç Anadolu şehri, aynı zamanda ilk Köy Enstitüsü'nün açıldığı (1940), Osmanlı'da verginin ilk kez alınmaya başlandığı ve 1961'de ilk yerli otomobilimiz Devrim'in üretildiği "ilklerin" merkezi.
Eskişehir, ilk çağlardan Selçuklu Dönemi’ne, Osmanlı Dönemi’nden Cumhuriyet Dönemi’ne kadar her dönemden tarihî izler taşır. Geçmişini yarınlara taşıyan ve daima modernleşen şehir olması özelliğiyle Türkiye’de tek sayılır. MÖ 14. yüzyılda Hititler burada şehri merkez alan bir devlet kurmuşlar, daha sonra MÖ 12. yüzyılda Frigler Anadolu’ya geçmiş ve Dorylaion adıyla Eskişehir’e yerleşmişlerdir. Han ilçesinin yakınında bulunan Midas Anıtı veya diğer adıyla Yazılıkaya; Frig'lerin bölgedeki yerleşiminden kalan önemli eserlerden birisidir. Şehir ayrıca Perslerin ve Bizans’ın da hakimiyetine girmiştir. Selçuklular döneminde şehir “Sultanönü” adını almış, ardından Osmanlı topraklarına geçmiştir. Eskişehir, Cumhuriyet Dönemi için de önem taşımaktadır. Kurtuluş Savaşı muharebelerinin üçü burada yaşanmıştır. Yüzyılların tüm yaşanmışlığı şehre yansımıştır ve bu nedenle şehirdegezilebilecek birçok tarihî yervardır. Efsanevi İpek Yolu da Eskişehir üzerinden geçmekteydi ve yol üzerinde kurulmuş olan kervansarayların ve hanların kalıntılarının şehrin çevresindeki köylerde bulunduğu düşünülmektedir. Bu nedenle bazı köylerin ören yeri olduğu düşünülerek Değişören, Örenköy gibi isimler verilmiştir.