- 1 view
Türkiye’de özel sektör desteği ile hayata geçirilen ilk müze, Eskişehir Eti Arkeoloji Müzesi olarak bilinmektedir. Bünyesinde Neolitik, Kalkolitik, Tunç, Hitit, Frig, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerini kapsayan yaklaşık 22.500 eser bulunmaktadır.
Eti Müzesi Hakkında Bilgi
Eskişehir Eti Müzesi Neolitik Çağ’dan günümüze ışık tutan bir arkeoloji müzesidir. Eskişehir ve çevresindeki antik kentlerde planlı kazılar ve rastlantı sonucu ortaya çıkan mimari parçalarla, heykeller, Eskişehir Eti Arkeoloji Müzesi’nde bir araya getirilmiştir. Parçalar arasında satın alma, bağış ve müsadere yoluyla gelen eserler de bulunmaktadır.
Yaklaşık olarak 1.300 metrekarelik bir alana kurulu olan müze binası 3 bloktan oluşan toplam 4000 metrekarelik kullanım alanına sahiptir. İdareye ait olan A blokta bodrum katı laboratuvar ve fotoğrafhane, zemin katı kafeterya, 1.ve 2. katlar ise kütüphane ve idari bölüm olarak hizmet vermektedir. B bloğun zemin katında sergi, konferans gibi etkinlikler için çok amaçlı bir salon bulunmaktadır.
C bloğun zemin katı yarı açık teşhir ve süreli sergi salonu, B ve C blokların bodrum katı da depo olarak kullanılmaktadır. B ve C blokların birinci katı tamamen arkeolojik eserlere ayrılmıştır. Eskişehir Eti Arkeoloji Müzesi’nin bahçesinde ise taşınmaz kültür varlıkları sergilenmektedir.
Eskişehir Eti Arkeoloji Müzesi Ne Zaman Kuruldu?
Eskişehir Eti Arkeoloji Müzesi ilk olarak 1944-45 yıllarında müze deposu olarak Alaaddin Camii’nde kurulmuştur. Sonrasında müze deposu Odunpazarı semtinde bulunan Kurşunlu Külliyesi’nin medrese odalarına yerleştirilmiş, büyük boy eserler de avluda teşhir edilmiştir. Çevrede yapılan kazılar devam ettikçe çıkarılan eserlerin müzede sergilenmesi güçleşince, yeni bir binaya ihtiyaç duyulmuştur.
Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Akarbaşı Mahallesi’nde yeni bir müzenin yapımına başlamış ve 1974’te ziyarete açılmıştır. Ancak zamanla müze binasının yetersiz kalması ve çağın koşullarına uygun, modern bir müze ihtiyacı nedeniyle Eskişehir Eti Arkeoloji Müzesi 2001 yılında ziyarete ve bilimsel çalışmalara kapatılmıştır.
Kültür ve Turizm Bakanlığı 28.02.2007 tarihinde Eskişehir’in en büyük şirketlerinden ETİ ile protokol imzalamış ve bugünkü müze inşaatının sponsoru ETİ Şirketler Grubu olmuştur. Müze inşaatı 2010 yılında tamamlanmış, eserlerin salonlara yerleştirilmesi aşamasından sonra 28 Mayıs 2011 tarihinde ziyarete açılmıştır.
Eskişehir Eti Arkeoloji Müzesi Eserleri Hakkında Bilgi
Eskişehir Eti Arkeoloji Müzesi eserleri hakkında en temel bilgi, müze teşhirinde arkeolojik alanlarda yapılan bilimsel arkeolojik kazılardan çıkan önemli buluntuların, kronolojik olarak sergilenmesidir.
Eserler yoğunluk olarak Dorylaion (Şarhöyük, Eskişehir-Tepebaşı), Pessinus (Sivrihisar-Ballıhisar), Han Yeraltı Şehri (Han Yazılıkaya), Keçiçayırı (Seyitgazi-Bardakçı), Çavlum Köyü Eski Hitit Nekropolü (Odunpazarı-Çavlum), Demircihöyük (Çukurhisar-Tepebaşı), Karacahisar (Odunpazarı-Karacaşehir), Küllüoba (Seyitgazi-Yenikent) alanlarındaki kazılardan çıkarılmaktadır. Eskişehir Eti Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen eserler arasında mermer heykel ve heykelcikler, steller, pişmiş topraktan günlük kullanım kapları, idoller, cam kaplar, boncuklar, metal kaplar, silahlar, takılar, sikkeler bulunmaktadır.
Eskişehir Eti Arkeoloji Müzesi’nde eserler, Tabiat Tarihi, Tarih Öncesi Çağ Eserleri, Klasik Çağ Eserleri ve Sikke ve Taş Eserleri bölümlerinden oluşmaktadır. Müzenin Tabiat Tarihi bölümünde sergilenen hayvan ve bitki fosilleri arasında, eski bir file ait olan diş ve kemikler büyük ilgi görmektedir. Yaklaşık 22.500 taşınır kültür varlığından 200 adedi teşhir edilmekte, kalan 20.500 eser 900 metrekarelik müze depolarında korunmaktadır. Müze’deki eserleri 4 ana başlıkta incelemek mümkündür.
Ünik eserler: Lületaşı Mühür Çavlum mezarlık kazısı, dünyadaki ilk lületaşı mühür Fayans Scarabe Mezopotamya eseridir. Bu eser aynı zamanda 4.000 yıl önce Anadolu (Eskişehir) ile Mezopotamya arasındaki ticarî ilişkilerin kanıtıdır.
Yazılı Hiti Mühür, Pişmiş toprak ve Şarkhöyük kazısı: Roma Çağı’nda, sikke basan kentler, Midaion, Dorylaion, Pessinus ve Nacoleia’dır.
Canlandırmalar: Eskişehir Eti Arkeoloji Müzesi’nde 2 vitrin canlandırmada, Çavlum ve Mezarlık-Küllüoba Arkeolojik kazı çalışması resmedilmektedir. 5 vitrin yarı canlandırmada ise Demircihöyük günlük yaşam, Demircihöyük Sarıket Mezar, Küllüoba ocak-ateş, Şarhöyük Hitit ocak ve Şarhöyük Hellenistik Kremasyon mezar görselleri sergilenmektedir.
Dijital aktiviteler: İnteraktif uygulamalar ve etkinlikler yapılmaktadır.
Eskişehir Eti Arkeoloji Müzesi Giriş Ücreti
Eskişehir Eti Arkeoloji Müzesi yaz döneminde (1 Nisan-1 Ekim), 08.00-19.00 saatleri arasında; kış döneminde (1 Ekim-1 Nisan) ise 08.00-17.00 saatleri arasında, haftanın yedi günü ziyarete açıktır. Müzekart’la ücretsiz, kartınız yoksa 7 TL’ye ziyaret edebilirsiniz.
Eskişehir Eti Arkeoloji Müzesi’ni http://www.eskisehirkulturturizm.gov.tr adresinden sanal turla da gezebilirsiniz.
*Saatler ve ücretler Eylül 2019’da güncellenmiştir.
Eskişehir Eti Arkeoloji Müzesi Nasıl Gidilir?
Eskişehir Eti Arkeoloji Müzesi Akarbaşı Mahallesi, Atatürk Bulvarı üzerindedir. Özel aracınızla gidecekseniz Eskişehir Odunpazarı bölgesine ulaşmalı, buradan Atatürk Bulvarı yönünde devam etmelisiniz. Odunpazarı bölgesine 15 dakikalık yürüyüş mesafesinde bulunan Eskişehir Eti Arkeoloji Müzesi’ne, Atatürk Bulvarı yönüne giden tüm belediye ve halk otobüsleri ile de kolayca ulaşım mümkündür. Eskişehir’e Türkiye’nin her ilinden otobüs, büyükşehirlerinden de uçak seferi bulunmaktadır.