- 1 view
Türk Edebiyatı’na “Risaletü’n Nushiyye” ve “Divan” adlı eserleri kazandıran tasavvuf şiirin en önemli temsilcisi Yunus Emre, Anadolu’nun yetiştirdiği büyük halk ozanlarından biridir. Doğum ve ölüm tarihinin yanı sıra doğum yeri ve öldüğü yer konusunda da farklı bilgiler olması nedeniyle; Anadolu’nun pek çok şehir ve kasabasında Yunus Emre’ye ait türbeler mevcuttur. Eskişehir’deki Yunus Emre Külliyesi ve Türbesi 1974 yılında Kültür Bakanlığı tarafından ziyarete açılmıştır.
Yunus Emre Türbesi Eskişehir
Doğum ve ölüm tarihi ile ilgili farklı bilgiler bulunan Yunus Emre’nin 13.-14. yüzyıllarda yaşadığı, doğum yerinin de Eskişehir’in Mihalıççık ilçesine bağlı Sarıköy olduğu bilinmektedir. Yunus Emre’nin 13. yüzyıldan beri Eskişehir’de bulunan mezarı, Yunan işgali sırasında yıkılmıştır. Yunus Emre Türbesi’nin Eskişehir’de olduğunun söylenmesinin en önemli nedeni, 1946 yılında yapılan kazı çalışmalarıdır. Yunus Emre’nin na’şını bulmak amacıyla yapılan bu kazılarda, mezarlardan çok sayıda iskelet çıkmıştır.
Kazılara eşlik eden heyettekilerin iskeletler arasında kafatası en büyük olanı görünce “Bu bir Türkmen kafasıdır” demesi üzerine, bu iskeletin Yunus Emre’ye ait olduğu görüşü hâkim olmuştur. Yunus Emre’nin demiryolu bitişiğindeki, dikdörtgen planlı taşlardan, 1,5-2m yüksekliğindeki bir avlu içinde yer alan ilk mezarı yıkılınca, 1949 yılında bir çeşmenin arkasına yeni mezar inşa edilmiştir. Yunus Emre törenle buraya nakledilmiş, 1970 yılında da üçüncü mezara konulmuştur. Yunus Emre’nin yaşadığı 13. yüzyılın Selçuklu Mimari üslubuna uygun olarak yapılan bu son mezar, 8 sütunlu, kemerli, etrafı açık sekizgen bir mekândır ve türbe formundadır.
Yunus Emre Türbesi içerisinde mezarın dışında çeşme, müze, cami, şadırvan ve kültür evi inşa edilerek, bir külliye oluşturulmuştur. Yunus Emre’nin mezar taşının ön cephesinde, ozanın ünlü “Gelin tanış olalım, işi kolay kılalım, sevelim sevilelim, dünya kimseye kalmaz” sözleri yazılıdır. Bu sözler aynı zamanda Yunus Emre’nin yaşam felsefesini de özetlemektedir.
Yunus Emre Türbesi Hakkında Bilgi
Yunus Emre’ye ait ilk mezar 13. yüzyıla aittir ve Eskişehir Sarıköy 297 parselde kayıtlıdır. Daha sonra mezar podyum üzerindeki ikinci mezara, son olarak da Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından mermer üzeri işli lahit yaptırılarak mezar üzerine monte edilmiştir.
Birbirine kemerlerle bağlı lahit, etrafı açık anıt mezarın ortasına yerleştirilmiştir. Bu anıt mezarın bulunduğu yere 1982’de bir kültür evi, cami ve şadırvan eklenmiştir. Kültür Evi’nde kurulan müze binası, kesme taştan tek katlı, giriş revaklı, pencereleri kemerli, tek teşhir salonu ve idari odası olan bir binadan oluşmaktadır. Teşhirde Yunus Emre zaviyesine ait 4 adet berat, 2 adet muhasebe koçanı, 1 adet muhasebe defteri, 2 adet muameleli ve telhisli arzuhal, 1 adet “Defter Hane-i Amire Kadı’nın Özü”nün kopyası ile birinci ve ikinci mezarlardan nakil sırasında çekilmiş olan fotoğraflar yer almaktadır.
Ayrıca Yunus Emre’yi tanıtan kitaplarla, Yunus Emre’nin dörtlüklerini içeren levhalar sergilenmektedir. Burada Yunus Emre’nin ilk mezarından arta kalan mimari parçalar ve bazı etnografik eserler de bulunmaktadır. Müze, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Eskişehir Arkeoloji Müzesi’ne bağlıdır. Yunus Emre Külliyesi ve Türbesi içinde ayrıca bir de Yunus Emre Heykeli bulunmaktadır.
Yunus Emre Külliyesi ve Türbesi Nerede?
Yunus Emre Külliyesi ve Türbesi Eskişehir ilinin 115km doğusunda bulunan Mihalıççık ilçesine bağlı Yunus Emre Beldesi’nde, eski adıyla Sarıköy’dedir. Yunus Emre Külliyesi ve Türbesi, Eskişehir-Ankara demiryolunun hemen güneyinde kalmaktadır. Her gün 09.00-17.00 saatleri arasında, ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.
Yunus Emre Türbesi Eskişehir Nasıl Gidilir?
Yunus Emre Külliyesi ve Türbesi’ne özel aracınızla gidecekseniz, Eskişehir’den Ankara yönüne doğru 90 kilometre ilerlemelisiniz. Yolda Mihalıççık ilçesi tabelası ve buradan saptıktan sonra da Yunus Emre Türbesi tabelası size yardımcı olacaktır.Toplu taşıma kullanacaksanız, otobüsle kent merkezine ulaştıktan sonra, 2 kilometre uzaklıktaki otogardan kalkan Mihalıççık otobüslerini kullanabilirsiniz. Her saat başı kalkan otobüslerle Mihalıççık’a, oradan da direkt olarak türbeye giden minibüslerle ulaşım son derece kolaydır. Eskişehir’e Türkiye’nin her ilinden otobüs, büyükşehirlerinden de uçak seferi bulunmaktadır. Ayrıca demiryolu ulaşımı da mevcuttur.