Arasta Çarşısı

Eskişehir Arasta Çarşısı“Cam, Çini ve Seramik Çarşısı” adıyla da bilinmektedir. 2012 yılında Kentsel Sit Alanı kapsamındaki bir yapı grubunun yıkılıp yeniden yapılmasıyla, Odunpazarı Belediyesi tarafından Eskişehir’e kazandırılmıştır.

Arasta Çarşısı Hakkında Bilgi

Arasta Çarşısı,Odunpazarı Kentsel Sit Alanı sınırları içinde bulunan alışveriş noktalarına alternatif oluşturma fikrinden hareketle inşa edilmiştir. Çarşı, bölgenin fiziki iyileşme sürecine de ivme kazandırmıştır. Arasta Çarşısı aynı zamanda Butik Otel, Kırım Tatar Kültür ve Çibörek Evi ile çevrelenmiş olan alanda, farklı bir kentsel buluşma noktası niteliğini taşımaktadır. Arasta Çarşısı bünyesinde kültürel aktiviteler ve benzeri ihtiyaçlar için, “Çok amaçlı açık hava salonu” da yer almaktadır.

Arasta Nedir?

Arasta, üstü genellikle tonoz veya çatıyla örtülü, bir sokağın iki yanında karşılıklı sıralanmış dükkânların oluşturduğu çarşı anlamına gelmektedir. Farsça “Süslemek, düzenlemek, tanzim etmek” anlamına gelen arasta, önceleri “ordugâhta kurulan pazar” anlamında kullanılmıştır. Türkçeye “çarşı” olarak geçmesinin nedenlerinden biri, dükkânların düzenli olarak sıra halinde dizilmiş olmaları; diğeri de ordu disiplini uyarınca, tanzim edilmiş satış yapmaları prensibidir.

Arasta Çarşısı Tarihi

Arasta Çarşısı tarihi bir terimdir. Arasta bölgesinde her dükkânın ayrı bir kapısı bulunmamaktadır. Bugün bazı iş hanlarında hala görüldüğü gibi, çarşı kapısı her dükkân için sabah açılmakta, akşam da kapanmaktadır. Geçmişte, bu tür çarşılardan elde edilen gelir sosyal yardım kuruluşlarına aktarılmaktaydı. Eğer arasta külliye içinde kurulmuşsa, gelirleri genellikle külliyenin camisine bırakılırdı. Tarihteki Arasta Çarşılarına en güzel örnek, Edirne Selimiye Külliyesi ve Sultanahmet Camii’nin karşısındaki Arasta Çarşısı’dır.

Eskişehir Odunpazarı Çarşısı

Odunpazarı semtinde olduğu için Eskişehir Odunpazarı Çarşısı da denilen Arasta Çarşısı’nda özellikle cam, çini ve seramik eserleri satışa sunulmaktadır. Eskişehir’deki cam sanatının hem ülke genelinde, hem de dünyaca tanınması amacıyla oluşturulan Arasta Çarşısı’nda ancak cam, çini ve seramik konusunda sertifikası olanlar dükkân açabilmektedir. Eskişehir Odunpazarı Arasta Çarşısı’nda halen cam konusunda kurslarda eğitim almış, sertifikalı girişimcilerin ağırlıkta olduğu 14 dükkân bulunmaktadır.

Odunpazarı Belediyesi mevcut alışveriş noktalarına alternatif yaratmak ve şehrin fiziki gelişimine ivme kazandırmak amacıyla, Arasta Çarşısı içinde bir de “Açıkhava Çok Amaçlı Salonu” kurmuştur. Açıkhava Çok Amaçlı salonu, açıldığı günden bu yana çok sayıda kültürel etkinliğe ve toplantıya ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca her yıl düzenlenen Uluslararası Ahşap Heykeli Festivali ile Uluslararası Cam Festivali, Eskişehir Odunpazarı Çarşısı’nın cazibe merkezi olmasında önemli pay sahibidir. Festivaller süresince, Eskişehir Odunpazarı Çarşısı ve çevresinde, konserler, çalıştaylar, workshoplar ile “Topaç Çevirme etkinlikleri”, “Cam üfleme gösterileri” ve sergiler düzenlenmektedir.

Arasta Çarşısı Nerede?

Arasta Çarşısı Eskişehir’in tarihî ve turistik ilçesi Odunpazarı’nın, Orta Mahallesi’nde bulunmaktadır.

Arasta Çarşısı Nasıl Gidilir?

Eskişehir Arasta Çarşısı’na özel aracınızla gidecekseniz, önce şehir merkezine sonra da tabelaları takip ederek Odunpazarı’na ulaşmalısınız. Buradan Arasta Çarşısı’nı ya da çarşının bulunduğu Orta mahallesini sorarak kolayca bölgeye ulaşabilirsiniz. Toplu taşımayla gidecekseniz, Eskişehir’in merkezinden Odunpazarı’na çok sayıda otobüs ve dolmuş çalışmaktadır. Ayrıca tramvay hattını da kullanabilirsiniz. Eskişehir’e Türkiye’nin her ilinden otobüs, büyükşehirlerinden de uçak seferi bulunmaktadır. Ayrıca demiryolu ulaşımı da mevcuttur.