Osmanlı İmparatorluğu’na tam 92 sene süresince başkentlik yapmış olan ve hemen her metrekaresine yayılmış zengin tarihî eserleriyle büyük bir tarihî mirası bizlerle paylaşan şehrimiz Edirne’nin bir ilçesidir Uzunköprü ilçemiz.40 bin nüfuslu Uzunköprü ilçesine adını veren 1393 metre uzunluğundaki tarihî taş Uzunköprü ayrıca bu güzel şehrin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne eklenen tarihî eserlerinden biridir ve dünyanın en uzun taş köprüsü olarak bilinmektedir.

Edirne'yi ziyaret etmeyi düşünüyorsanız, Edirne gezi rehberi videomuza göz atmayı unutmayın. Edirne gezisi hakkında bilinmesi gerekenleri pratik şekilde bir arada bu videoda bulabilirsiniz!

Uzunköprü Tarihi

Uzunköprü tarihi Osmanlı İmparatorluğu’nun başkentinin Edirne olduğu döneme dayanmaktadır. Eski adı Cisr-i Ergene’dir ancak zaman ile Ergene Nehri’nin üzerine inşa edilmiş olan eşsiz taş köprüsünden dolayı bu isim yerini, direk Uzunköprü ismine bırakmıştır. Zaman ile ilçenin Uzunköprü olarak oturan adı 1917 senesinde resmi olarak da Uzunköprü şeklinde değiştirilmiştir.

Ergene adı ile Ergene Nehri üzerine, Sultan II. Murat tarafından kurulan bu güzel Osmanlı kenti, Rumeli yakasında kurulan ilk Türk kenti olarak da çok önemlidir.

Sultan II. Murat, tarihî Varna seferi dönüşünde suları taşkın nedeniyle yükselmiş olan Ergene Nehri’ni geçememiş ve uzun sürede bu gibi zamanlarda ulaşımın kesilmemesi adına buraya bir köprü yapılmasını emretmiştir.

Yapımına Baş Mimar Muslihiddin tarafından, 1425 senesinde başlanmış olan köprünün bitimi 1444 senesini bulmuştur.

Uzunköprü yapıldığı dönemde “Cisr-i Ergene” diye adlandırılmıştır. Köprünün yanına bir de külliye yaptıran Sultan II. Murat, bu bölgeye Türk göçmenleri getirtmiş ve bugün ki Uzunköprü ilçesinin yerleşimi bu şekilde başlamıştır. Göçmenler bölgede hâkimiyet ve güvenlik sağlamış, ayrıca Uzunköprü sayesinde nehri aşmak zorunda kalmayan Osmanlı ordusunun akınlarına kış aylarında da devam edebilmesi sağlanmıştır.

1

Uzunköprü Köprüsü

1393 metre uzunluğunda, 5,5 metre ile 6,80 metre arasında değişen genişlikte olup yüksekliği ortalama 14 metredir. 174 tane kemeri ile dünyanın günümüze ulaşan en uzun taş köprüsü olma özelliğine sahiptir Uzunköprü Köprüsü. Ayrıca Ergene Nehri üzerindeki tek Anadolu – Balkanlar bağlantısıdır. Edirne- Çanakkale kara yolu üzerinde bulunan tarihî taş Uzunköprü günümüzde de ulaşıma açıktır.

Ergene Nehri’nin Meriç Nehri ile buluşma noktasından yaklaşık 40 kilometre kadar içeride olan köprü, Edirne’ye ulaşan yolların da kesiştiği bir konumda inşa edilmiştir. Bu niteliği ile birlikte Uzunköprü stratejik, askeri, ekonomik özelliklere de sahip bir yerleşim merkezi ve köprüdür.

Köprü mimari olarak boşaltma gözleri ve selyaranlardan oluşmaktadır. Ayrıca köprünün ayaklarına işlenmiş hayvan figürleri mevcuttur.

1823 yılında yaşanan depremler ve meydana gelen seller dolayısıyla köprüdeki dörtlü kemer grubu yıkılmıştır. 2. Mahmut tarafından yerlerine daha büyük boyutlu üç kemer inşa ettirilmiştir. 1901 senesindeki sel baskını ile Uzunköprü’nün üç gözü yıkılmıştır. Yerine iki adet genişçe kemer yapılmış ve onarım 1904 senesine kadar sürmüştür.

Bu bölgenin de tarihini değiştiren anıtsal köprü, yapımında kullanılan malzeme ve teknik ustalık sayesinde, zaman zaman kendisini oldukça zorlayan coğrafi koşullara rağmen yaklaşık 6 asırdır ayaktadır.

2

Uzunköprü Nerede?

Ülkemizi Balkanlar’a ve Avrupa’ya bağlayan yolların bulunduğu noktada bulunan Uzunköprü Edirne’nin en büyük ikinci ilçesidir. Edirne’ye 64 kilometre uzaklıktadır. Uzunköprü nerede ise Yunanistan sınırına bitişik sayılacak kadar yakın konumda olup sınıra yaklaşık 6 kilometre uzaklıktadır.

Uzunköprü Ulaşım

Edirne – Keşan kara yolu üzerinde bulunan Uzunköprü ulaşım konusunda gerek otomobil gerekse toplu taşıma ile rahatlıkla ulaşılacak bir mevkidedir.

Otomobil: Edirne – Keşan kara yolu üzerinde bulunan Uzunköprü ilçesine İstanbul tarafından gelirken TEM (E80) izlenip Havsa çıkışı sonrası güney istikametine yol kat etmeniz gerekir. Günümüzde yaygın kullanılan navigasyon uygulamaları seyahatinizi kolaylaştıracaktır.

Otobüs: Tüm büyük şehirlerden Edirne’ye ulaşım sağlayabileceğiniz sürekli seferleri olan pek çok otobüs firması mevcuttur. Edirne Otogar’a vardıktan sonra, Edirne – Uzunköprü arasında çalışan otobüslere aktarma yaparak yaklaşık 1 saat içinde Uzunköprü ilçesine ulaşabilirsiniz.

Uçak: Uzunköprü ilçesine İstanbul Yeşilköy Havalimanı 245 kilometre, Çorlu Havalimanı ise 165 kilometredir.

Uzunköprü Belediyesi

Uzunköprü Kaymakamlığı tarafından ilan edilen bilgiye göre (2017 senesi) Uzunköprü Belediyesi ilçede yerleşik yaklaşık nüfus olan 62 bin kadar kişiye hizmet vermektedir. Uzunköprü nüfus olarak köyden şehre oluşan göçten kısmen etkilenmiş, kırsal nüfusta yoğunluk azalırken ilçe merkezinde artış gözlenmiştir.

Uzunköprü Belediyesi İletişim Bilgileri

Adres: Halise Hatun Mahallesi Atalar Caddesi – Uzunköprü / Edirne

Telefon: 0 (284) 513 11 08

Faks: 0 (284) 513 10 14