Eshab-ı Kehf Külliyesi

Eshab-ı Kehf Külliyesi Kahramanmaraş ilimizin Afşin ilçesinde yer alır. Burada bulunan külliye, hikâyesi ile insanlık tarihinde farklı zaman, mekân ve şekillerle aktarılsa da zulüm karşısında dinden çıkmamak için bir mağaraya sığınıp bu mağarada 309 yıl boyunca uyuyakalan yedi arkadaşa ithaf edilmiştir, bu nedenle adı “Yedi Uyurlar Mağarası” diye de geçmektedir.
Antik Çağ’dan beridir kutsal bilinen ve Eshab-ı Kehf ismi ile adlandırılan oldukça kayalık bir tepe yamacındaki mağaranın etrafına inşa edilmiştir bu külliye. Dini kitaplarda, mağarada yıllarca uyuyan arkadaşların uyandıktan kısa bir süre sonra vefat ettikleri anlatılır. Sonrasında bu olaya şahit olan ve dini duyguları ile derin hisler yaşayan bölge insanları ve dönem padişahı tarafından mağaranın yanına bir kilise yapıldığı da anlatılan hikâyeler arasındadır. 

Eshab-ı Kehf Ne Demek

Eshab-ı Kehf ne demek sorusuna yanıt vermek için, Kuran-ı Kerim’de geçen “Ashabu’l-Kehf ve’r-Rakim” ifadesinden de yardım almamız gerekir. İfadeyi “mağara ve kitabe halkı” diye açıklayabiliriz. Ayrıca Arapçadan “Mağara Arkadaşları” şeklinde dilimize tercüme edilmektedir.

Eshab-ı Kehf Hikayesi

7 genç, içinde yaşadıkları toplumun zorla dayatılan inanç ve davranışlarını reddedip, Allah’ın emir ve yasaklarından taraf kalmak için; şehirlerinden kaçarak, peşlerinden gelen sahipsiz bir köpeği de yanlarına alarak bir mağaraya saklanmışlardır. Saklandıkları bu mağarada 309 yıl uyuyakalan gençler, çeşitli kaynaklarda benzer şekilde Eshab-ı Kehf hikâyesi ve Ashabı Kehf Yedi Uyuyanlar diye anlatılmaktadırlar.

1

Eshab-ı Kehf Nerede

Hem Hristiyanlık hem de İslamiyet inancında önemli bir ortak konu olan ve Yedi Uyurlar Mağarası diye isimlendirilen bu mağaranın nerede olduğu konusunda farklı ve birbiri ile çelişen fikirler mevcuttur. Günümüzde Asya, Avrupa ve hatta Afrika kıtalarında belki de onlarca mağara Eshab-ı Kehf adıyla bilinmektedir. Ülkemizde, Ashabı Kehf kıssası bizim mağaramızı anlatır diyen birden fazla ilçe vardır. Selçuk, Tarsus ve Afşin ilçeleri Eshab-ı Kehf Yedi Uyurlar mağarası için iddia sahibi olan ilçelerimizdir. Mevcut belgeler üzerinde konuyu inceleyen genel otoritenin kanaati Eshab-ı Kehf olayının Afşin’deki mağarada gerçekleştiğini yönündedir. İslam âlimlerinin çoğu Eshab-ı Kehf olayının Afşin’deki mağarada gerçekleştiği düşüncesinde olduğu gibi, çeşitli dönemlerde Eshab-ı Kehf Cami ve Külliyesi konusunda incelemeler yapan bilim insanları da aynı görüşü paylaşmaktadırlar. Ancak bulguların geneli Ashabı Kehf nerede sorusuna Eshab-ı Kehf Afşin bölgesinde sonucunu daha kuvvetli bir şekilde işaret etmektedir.

Eshab-ı Kehf Cami

Bölgedeki hâkimiyeti döneminde Bizans İmparatoru II. Theodoius tarafından yaptırılan ve İsa Mescidi diye bilinen kilise, Anadolu Selçukluları Devleti hâkimiyetine geçtiğinde, Nusretüddin Hasan Bey, kilisenin geriye kalan harabesini de kısmen kullandırarak ve ilave yapılar da ekleterek 1215 – 1234 yılları arasında başlayıp biten inşaat süreci ile günümüze kadar gelen camiyi yaptırmıştır.

Daha sonraki çeşitli devletler ve dönemlerde cami, eklenen bölümler ile geliştirilmiştir. Gerek Hristiyan gerekse İslam âlemi için önemini koruyan Eshab ı Kehf Mağarası Cami ve Külliyesi her iki dine mensup ziyaretçiler tarafından ilgi görmekte olan bir inanç turizmi noktasıdır.

Eshab-ı Kehf Filmi

1999 İran yapımı olan olan Eshab-ı Kehf filmi Mağara Arkadaşları adı ile Türkçeye çevrilmiştir. Farajullah Salahshur yönetmenliğinde çevrilen film; putperestlikten uzak kalıp dini inançlarına sahip çıkmaya çalışan 7 arkadaşa dair olan Eshab-ı Kehf hikâyesinin anlatıldığı ve izleyicinin beğenisini alan bir İran sineması örneğidir.

Eshab-ı Kehf Nasıl Gidilir?

Kahramanmaraş Afşin bölgesinde olan Eshab-ı Kehf ulaşım alternatiflerini sizler için derledik.

Otomobil: Kendi aracınız ile yolculuğu seçerseniz, günümüzde çok yaygın kullanılan navigasyon cihazlarından da destek alarak, sorunsuz olarak Kahramanmaraş’a ve 125 kilometre sonra da Afşin’e ulaşabilirsiniz. Eshab-ı Keyf ile Afşin arası mesafe ise 7 kilometredir yani yaklaşık olarak 13 dakikadır.

Otobüs: Afşin ilçesine Kahramanmaraş Merkez, Elbistan ve Göksun ilçeleri üzerinden otobüsle ulaşım sağlanabilmektedir. Ramazan aylarında, belediye tarafından teravi için çift yönlü olarak ücretsiz ulaşım da sağlamaktadır.

Uçak: Kahramanmaraş Havalimanı kent merkezine 8 kilometre uzaklıktadır. Haftanın değişik günlerinde büyük şehirlerimize doğru uçuşlar mevcuttur.

Eshab-ı Kehf Giriş Ücreti

Eshab-ı Kehf’e giriş ücreti alınmamaktadır.

Eshab-ı Kehf Ziyaret Günleri

Eshab-ı Kehf her gün ziyaret edilebilmektedir.

Eshab-ı Kehf İletişim

Adres: Eshab-ı Kehf Külliyesi, Afşin – Kahramanmaraş
Telefon: Kültür Sanat ve Turizm Şube Müdürlüğü (0 344) 225 24 15