Nikola Tesla Müzesi

Belgrad gezilecek yerler listesine Nikola Tesla Müzesi ile devam ediyoruz. Alternatif akımın mucidi Sırp asıllı önemli bir bilim adamı olan Nikola Tesla anısına yapılmış bu küçük ama ilginç müzede Tesla’nın yaptığı deneyleri görme ve icatlarını deneyimleme şansını yakalamış olacaksınız. Sırp kahramanı kabul edilen Tesla’nın yaptıklarını görüp daha iyi anlamak için müzeyi Belgrad Üniversitesi öğrencilerinin sağaldığı rehberlik hizmetinden  yararlanarak gezmenizi öneririz.

 

Böylece başardıklarının daha iyi farkına varacak ve bu hakkı yenilmiş bilim adamına saygınız artacaktır.

1952'de kurulan müze Tesla'nın kişisel eşyalarını sergilemek amacı taşımaktadır. Müzede 160.000 kadar kişisel belge ve 5700 kadar kişisel eşya sergilenmekte olup Tesla'nın icatlarını yakından görme fırsatı bulabilirsiniz. Tesla Müzesi'nde Tesla'nın hayatımıza kattığı; florasan lamba, neon ışıkları, hızölçer, elektron mikroskobu, mikrodalga fırın gibi önemli eşyalarle bir dehanın kendi zamanının çok ötesindeki buluşlarına şahit olacaksınız. Tesla, bu iki katlı yapının giriş katında sizi heykeliyle karşılayacak.

Tesla şimdiki Sırbistan, önceki Yugoslavya bölgesinde 1856'da doğmuştur. Mühendislik yapmak istediği için önce Graz'daki politeknik okuluna daha sonra da Prag'da üniversite eğitimine devam etti. Bu sırada anadili Sırpça'nın yanında bildiği Almanca'ya ek olarak İngilizce, Fransızca ve İtalyanca'yı da öğrendi. Zor bir hayat yaşayan Tesla, bilimsel çalışmalarının çoğunu Edison, Westinghouse gibi girişimcilerle mücadele ettiği ve icatlarını başkalarına kaptırdığı için hakkı en çok yenmiş biliminsanları arasında sayılır. Bu icatlarının hikayelerini müzede izletilen kısa videolar sayesinde öğrenebilirsiniz. Tesla'nın külleri de bu müzede camın arkasındaki bir kapta bulunmaktadır. 

Müze Belgrad'ın en merkezi yeri olan Republic Square'e 15 dakikalık mesafede olup Belgrad'da kesinlikle görülmesi gereken yerlerden.
Vejeteryan, kadınlarla ilişkisi olmayan, aşırı titizlik hastalığı bulunan Tesla'nın hayatının son dönemleri parasal sıkıntılarla geçmiştir. Tesla, 1943'te 86 yaşında Amerika'da bir otel odasında kalp krizinden hayatını kaybetmiştir. Öldüğünde bir silah teknolojisi üzerinde çalışmakta olan ünlü dehanın tüm dökümanlarına ABD tarafından el koyulmuştur. Bugün icatlarıyla günümüz teknolojisini şekillendirmiş olan mucitin resmi 100 Sırp Dinarının üzerinde yer almaktadır.

  • Deneyleri ve icatları haricinde Tesla’nın yaşamına da dokunmanızı sağlayacak bu müzenin giriş ücreti 500 RSD’dir. Fiyata rehberlik hizmeti de dahildir. 
  • Müze Ziyaret Saatleri: 10:00-18:00.
  • Web Sitesihttp://www.tesla-museum.org/