Dolmabahçe Sarayı

Dolmabahçe Sarayıİstanbulgezilecek yerler arasında akla ilk gelen yerlerden biridir. Sultan Abdülmecit tarafından 1843-1856 yılları arasında yaptırılmıştır. Dolmabahçe Sarayı Batı etkisinde Barok stilde yapılmıştır. Bazı tarihçiler Dolmabahçe Sarayı’nın batıdan alınan borçlarla yaptırılmış olmasını eleştirmektedir. Ancak Osmanlı bu sarayı yaptırarak bir güç gösterisi yapmayı hedeflemiştir. 

Ancak Dolmabahçe Sarayı bugün Ankara’dakine nispeten gerçekten de zarif bir mimariye sahiptir. Saray 1856’dan hilafetin kaldırıldığı 1924’e değin 6 padişaha ve Osmanlı Halifesi Abdülmecid Efendi’ye ev sahipliği yapmıştır. 1927 - 1949 yılları arasında ise Cumhurbaşkanlığı makamı olarak kullanılmıştır. Türk devriminin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk de 1927-1938 yılları arasında bu sarayı kullanmış ve son nefesini 10 Kasım 1938’de burada vermiştir.

Dolmabahçe Sarayı bugün bazı resmî işlerde halen kullanılmaktadır. Saray 1984’den itibaren müze-saray olarak ziyarete açılmıştır.

Dolmabahçe Sarayı, İstanbul’un Beşiktaş ilçesinde Boğaz’a nazır bir Osmanlı mirasıdır. Osmanlı dönemindeki saraylar arasında yer alan Dolmabahçe, Mustafa Kemal Atatürk’ün son zamanlarının geçtiği yerdir aynı zamanda. 31. Osmanlı padişahı Sultan Abdülmecid’in emriyle yaptırılan saray, günümüzde gezip görebileceğiniz bir müze konumunda bulunuyor. Bir zaman tünelinde gibi hissetmek ve Osmanlı dokusunu incelemek isterseniz sahilin yanı başında bulunan Dolmabahçe Sarayı‘nı gezip İstanbulu bir de bu açıdan seyredebilirsiniz.

dolma-bache-854897_960_720.jpg

Dolmabahçe Sarayı Hakkında Bilgi 

Dolmabahçe Sarayı İstanbul’un Avrupa yakasındaki Beşiktaş ilçesinde yer alır. Boğaz kıyısında yer alan sarayın olduğu alan tarih boyunca at koşturulan, cirit oynanan bir yer görevi görmüştür. Daha sonra Sultan I. Ahmet denizi doldurtarak alanı genişletmiş ve Beşiktaş Sarayı‘nı ve Dolmabahçe Kasrı‘nı yaptırmıştır. Fakat Sultan Abdülmecit bu yapıları yıktırmış ve üzerine Karabet Balyan’a 1842’de 11 yıl sürecek bir inşaat ile Dolmabahçe Sarayı’nı inşa ettirmiştir.

Toplamda 15 bin metrekare bir alana kurulu olan Dolmabahçe‘nin cephesi 350 metre, rıhtımı ise yaklaşık 650 metre genişliktedir. Görkemli olduğu kadar büyük de olan saray 220 oda, 22 salon, 8 hamam ve bir adet kütüphaneye sahiptir.

Sarayda Abdülmecit 6, Abdülaziz ise 15 sene yaşamıştır. V. Murat’ın da 3 aylık saltanatını burada tamamladığı bilinmektedir. II. Abdülhamit ilk olarak Dolmabahçe‘de, sonradan da Yıldız Sarayı’nda yaşamıştır.

10 Kasım 1938 tarihinde 17 numaralı odada vefat eden Atatürk de İstanbul’a geldiği zamanlarda Dolmabahçe Sarayı’nda kalırdı. Tarihi zenginliği de görsel estetiği kadar zengin olan bu sarayı gidip görme şansınız yoksa Dolmabahçe Sarayı 3D (Üç boyutlu) olarak internet üzerinden ziyaret edilebiliyor.

Dolmabahçe Sarayı Bölümleri 

Dolmabahçe Sarayının üst katında Haremi Hümayun ile sultanların odası yer alır. Bu alan günümüzde Resim ve Heykel Müzesi‘ne ayrılmış durumdadır. Sarayın çevresinde Kızlar Ağası daireleri, saray değirmeni, Hamlacılar koğuşu, odun ambarları yer alır. Sarayın bir ilgi çeken özelliği de çok sayıdaki anıtsal büyüklükteki kapılara sahip olmasıdır. Bu kapılar arasında en çok bilinen ve beğenilenler arasında cadde üzerindeki kapı ve saat kulesi yönündeki kapılar bulunur.

Dolmabahçe Sarayı’nın içi de en az dış kısımda bulunan güzellikler kadar dikkat çekicidir. Kabul salonu oldukça beğenilen alanlar arasında yer alır. Tavandaki 4,5 tonluk avize İngiltere Kraliçesi olan Victoria tarafından hediye edilmiştir.

Tarihsel olayların geçtiği odalar ise farklı isimler ile anılır. Elçilerin kabul edildiği oda Kırmızı oda, onun sağındaki oda ise Somaki salon olarak bilinir. Has oda, arz odası, aynalı oda, resim odası, esvap odası, vükela odası, taş oda da diğer odalar olarak karşınıza çıkar.

Sarayın içinde Abdülaziz’in Avrupa turu boyunca topladığı ve dönemin ressamlarına yaptırdığı zengin bir resim koleksiyonu bulunur. Tablolar arasında, tercüman odasında yer alan Ayvazovski’nin deniz tablosu bu serinin içinde en meşhur olanıdır. Dolmabahçe Sarayı içinde mavi tonu mermerler, billur, su mermeri ve somaki tercih edilmiştir. Sarayın içi saat, vazo, şamdan gibi yüksek değerli eşyalarla bezelidir.

Dolmabahçe Sarayı Atatürk'ün Odası 

Sarayın 17 numaralı odasında, yani günümüzde hususi daire adıyla anılan bölümün deniz yönündeki dördüncü odası, Atatürk’ün son nefesini verdiği yer olarak önemli bir yer tutar. Bu sebeple oda, içindeki tüm eşyalarla bir müzeye dönüştürülmüştür.

Oda aynı zamanda Abdülmecid’in ve ondan sonra gelen padişahların kış mevsiminde kullandığı yatak odasıdır. Odada görebileceğiniz parçalar arasında bronz işlemeli bir karyola, gardırop, komodin, halılar, kanepe ve koltuklar yer alır. Atatürk’ün vefatından sonra bu tarihi oda, olduğu şekilde muhafaza edilmiştir.

Doolmabahçe Sarayı Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

Selamlık Bölümü: Tam 60 Türk Lirası, İndirimli 30 Türk Lirası

Harem: Tam 40 Türk Lirası, İndirimli 20 Türk Lirası

Selamlık + Harem:  Tam 90 Türk Lirası, İndirimli 45 Türk Lirası

Saray Koleksiyonları Müzesi: Tam 20 Türk Lirası, İndirimli 10 Türk Lirası
Engellilerin ücretsiz olacak gezebildiği müzede, geziler bir grup ya da rehber eşliğinde oluyor.

Dolmabahçe Sarayı pazartesi günleri kapalı oluyor. Diğer günlerde ise ziyaret saatleri 09.00 – 16.00’dır.

Dolmabahçe Sarayı Nasıl Gidilir? 

Vapur: Üsküdar, Eminönü, Kadıköy’den sefer yapan vapur ve motorlarla ulaşım sağlayabilirsiniz. Beşiktaş’a ulaştıktan sonra saraya yürüyerek yaklaşık 5 dakikada ulaşabilirsiniz.

Otobüs: 28 ve 28T Topkapı-Beşiktaş, 30A ve 30M Beşiktaş-Mecidiyeköy, 40B Sarıyer-Beşiktaş, U1 ve U2 Ulus-Beşiktaş, 55B Gaziosmanpaşa-Beşiktaş, 57UL Beşiktaş-Kuruçeşme, 22 İstinye-Kabataş, 40 Rumelifeneri-Taksim, 42T Bahçeköy-Taksim hat numaralı otobüsleri kullanarak Beşiktaş‘a ulaşabilirsiniz. Sahil boyunda olan Dolmabahçe Sarayı‘na buradan sonra yürüyerek ulaşabilirsiniz.

  • Adres: Vişnezade Mah. 34357 Beşiktaş/İstabul
  • Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.