- 1 view
Anadolu Hisarı, İstanbul’un Anadoluhisarı semtinde yer alan bir hisardır. Güzelce Hisarı olarak da bilinen hisar Göksu Deresi’nin İstanbul Boğazı’na döküldüğü yerde bulunur. Hisar, 7000 metrekarelik alan üzerine kuruludur. Yıldırım Beyazıt’ın talimatıyla 1393 yılında yapımına başlanan devasa kule kompleksi, 1395 yılında tamamlanmıştır.
Anadolu Hisarı ve Rumeli Hisarı, Boğaz’ın en dar olduğu 600 metrelik mesafede karşılıklı olarak konumlanmıştır. Tarih boyunca önemli bir yere sahip olan Anadolu Hisarı, günümüzde ziyaret edilen tarihi bir ziyaret noktası olarak binlerce yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapmaktadır.
Rumeli Hisarı‘na göre daha küçük bir alanı kaplayan hisar, Göksu Nehri‘ne yakın olması sebebiyle daha uzun bir gezi rotası oluşturmanıza katkı sağlayabilir. Tarih ve kültür dolu güzel bir gün geçirmek isterseniz Anadolu Hisarı ve çevresini gezmek için bir gününüzü ayırabilirsiniz.
Anadolu Hisarı Tarihi
Anadolu Hisarı’nı kim yaptırdı diyecek olursanız; yapı Yıldırım Beyazıt tarafından inşa ettirilmiştir. Hisar, yabancı ülkelerin geçişlerini denetim altında tutmak amacıyla yapılmıştır. Yapı, iç ve dış kale ile bu kalelerin surlarından meydana gelir. İç kale, dikdörtgen şeklinde ve dört kattan oluşur. Ayrıca hisarın ilk yapıldığı dönemde giriş kapısı olmadığı için iç kale surlarına asma bir köprü ile ulaşım sağlandığı bilinir. Surlardan üst katlara ulaşmak için ise kullanılan araç merdivendir.
İç kalenin surları aynı zamanda dış yapının kuzeybatı ve kuzeydoğu taraflarını birleştirir. Suların kalınlığı yaklaşık olarak üç metredir. Ayrıca dış kaledeki surların üzerinde kemer ve surları korumak adına inşa edilen üç kule yer alır. Topların yerleştirilmesi için gerekli olan menfezler ise dış surlarda bulunur. Hisarın ana kalesinde ve iç surlarında yapı malzemesi olarak, araları harçla dolu blok taşlar vardır.
Anadolu Hisarı, 1453 yılında gerçekleşen İstanbul Fethi sonrasında askeri önemini kaybeder ve yapının çevresi zamanla bir yerleşim bölgesi şeklini alır. Zamanın yıpratıcılığına boyun eğen hisarın günümüzde bazı bölümleri yok olur. Hatta günümüzde Anadolu Hisarı’nın ortasından yol geçer. Buna rağmen görsel güzelliği ve denize hakim konumuyla görenleri kendine hayran bırakmayı başarır.
Anadolu Hisarı Restaurantlar
Anadolu Hisarı’na gidecek olursanız civardaki restoranları ziyaret ederek kahvaltı ya da diğer öğünlerinizi geçirebilirsiniz. Börekçilerde kahvaltı edecek olursanız fiyatlar oldukça uygun. Buralarda kahvaltı etmek için ödeyeceğiniz tutar 2 kişi için yaklaşık 20 Türk Lirası ve 50 Türk Lirası arasında olacaktır. Diğer öğünler için tercih edebileceğiniz restoranlar için 2 kişilik fiyat aralığı ise 60 Türk Lirası ile 150 Türk Lirası arasında değişebilir.
Derebalık: Anadolu Hisarı Mah., Körfez Cad. 11/A, Beykoz/Istanbul Telefon: (0216) 332 26 09
Set Güverte Restoran: Anadolu Hisarı Mah., MÜ Anadoluhisarı Kampüsü, Beykoz/Istanbul Telefon: (0216) 462 09 47
Özen Börek ve Tatlı Evi: Anadolu Hisarı Mah., Setüstü Sok. 4/A, Beykoz/Istanbul Telefon: (0216) 308 00 70
Çengelköy Börekçisi: Anadolu Hisarı Mah., Körfez Cad. No:2, Beykoz/Istanbul Telefon: (0216) 332 06 20
Köfteci İrfan: Kavacık Mah., Fatih Sultan Mehmet Cad. 6/1, Beykoz/Istanbul Telefon: (0216) 413 75 75
*Fiyatlar Eylül 2019 tarihinde güncellenmiştir.
Anadolu Hisarı Nerede?
Hisar, Göksu Deresi’nin boğaza döküldüğü yerde Beykoz İlçesi’nde yer alıyor.
Anadolu Hisarı Nasıl Gidilir?
Anaadolu Hisarı’na gitmek için farklı alternatifleriniz bulunuyor.
Otobüs: 11H Ortaçeşme-Ümraniye, 15 Beykoz–Üsküdar, 15F Beykoz–Kadıköy, 15KC Çavuşbaşı-Üsküdar, 15P Soğuksu Mahallesi–Üsküdar, 15T Tokatköy–Üsküdar otobüsleriyle Anadolu Hisarı’na ulaşım sağlayabilirsiniz.
Vapur: Çengelköy-İstinye vapur seferleriyle Anadolu Hisarı iskelesinde inerek ulaşabilirsiniz.