Çiçek Pasajıİstanbul Beyoğlu’nda bulunan tarihi ve ünlü bir pasajdır. İstiklal Caddesi üzerinde konumlanan Çiçek Pasajı’nı önemli kılan özelliklerden biri de pasajın bulunduğu yerin 1844 ile 1870 yılları arasında tiyatro binası olarak kullanılmasıdır. Naum Tiyatrosu’nda bir yangın çıkınca mekân kullanılamaz hale gelmiştir. Daha sonra bulunduğu alana ise Çiçek Pasajı inşa edilmiştir. Günümüzde Beyoğlu’nun simgelerinden biri olarak anılan, yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği Çiçek Pasajı’nı gezmediyseniz ilk fırsatta zaman ayırmalısınız. Ziyaretiniz sırasında fotoğraf makinenizi yanınızdan ayırmamalısınız.

Çiçek Pasajı Hakkında Bilgi

Çiçek Pasajı'nın tarihi Osmanlı Dönemi’ne kadar gider. İstanbul’da kurulan, Venedikli Jüstinyen’in Galatasaray civarında inşa ettirdiği Fransız tiyatrosundan sonra 2. tiyatro olma unvanına sahip Naum Tiyatrosu’nun bulunduğu alanda yer alan Çiçek Pasajı, günümüzde en çok rağbet gören Taksim mekânları arasındadır.

Tiyatro yandıktan sonra, yapının bulunduğu alan dönemin zenginlerinden olan Hristaki Zografos Efendi tarafından satın alınır. Mimarlığını Rum Cleanthy Zanno`nun üstlendiği ve yeni bir üslupta inşa edilen çarşı binası, Cité de Péra adıyla hayata geçer. Mekânın bulunduğu sokak, tiyatro olduğu döneme ithafen Sahne Sokağı adıyla anılır.

Bir pasaj niteliğinde olan yapıda 24 dükkân ve 18 lüks daire bulunuyordu. Günümüzde bile adından söz edilen dükkânlar arasında ise Maison Parret ve Vallaury’nin pastanesi, Nakumara’nın Japon mağazası, Dulas’ın Natürel çiçekçisi, Schumacher’in hamur işleriyle ünlü fırını, Yorgo’nun meyhanesi, Keserciyan’ın terzihanesi, Acemyan’ın tütüncü dükkânı, Hristo’nun kafesi yer alıyordu. Daha sonraki zamanlarda pasaja çok sayıda çiçek dükkânı açıldı. O döneme kadar Hristaki Pasajı olarak bilinen mekân Çiçek Pasajı olarak anılmayı başladı. 1940’lı yıllarda farklı meyhaneler açılınca pasajın müşteri yoğunluğu da arttı. Meyhane ortamında tutunamayan çiçekçiler de dükkânlarını farklı yerlere taşımaya başladı. 1950’lerde pasajda çiçekçiler yerine meyhaneler olmasına rağmen pasajın adı hatıra olarak kalmaya devam etti. 1978 senesine gelindiğinde bakımsızlık yüzünden bir gece aniden çöken bina, 10 sene boyunca o halde kaldı. Daha sonra Çiçek Pasajı’nın onarılması için bir dernek kuruldu. Dış cephe bakımı, cephe yenilemesi, çiçeklendirme ve aydınlatma gibi sorunlu kısımları yenileme çalışmalarıyla 2005’te tekrar Beyoğlu’nun gözbebeği olarak sevenlerine kavuştu.


Çiçek Pasajı'nda Nereye Gidilir?

Çiçek Pasajı’nda çok sayıda meyhane bulunuyor. Günün istediğiniz saatinde beğeneceğiniz bir mekâna oturup yemek eşliğinde içkinizi içebilirsiniz. Çiçek Pasajı fix menü ile hizmet veren mekânlara da sahip. Gidebileceğiniz yerlerden bazılarını aşağıda inceleyebilirsiniz.

Çiçek Pasajı İkinci Bahar Restaurant: Mekân 11.00 – 00.00 saatleri arasında hizmet veriyor.
Adres: Hüseyinağa Mah. İstiklal Cd. Çiçek Pasajı No: 18,  Beyoğlu / İstanbul
Telefon: (0212) 244 50 20

Çiçek Pasajı Ceneviz Meyhanesi: Mekân 11.00 – 00.00 saatleri arasında hizmet veriyor.
Adres: Hüseyinağa Mahallesi, İstiklal Cd. No:84, Beyoğlu / İstanbul
Telefon: (0212) 245 49 45

Kime Ne Restaurant: Mekân 10.00 – 00.00 saatleri arasında hizmet veriyor.
Adres: Hüseyinağa Mahallesi, Sahne Sk. 7/12, Beyoğlu / İstanbul
Telefon: (0212) 244 12 66

Mahzen Restaurant: Mekân 11.00 – 02.00 saatleri arasında hizmet veriyor.
Adres: Hüseyinağa Mahallesi, İstiklal Cd. No:80, Beyoğlu / İstanbul
Telefon: (0212) 249 03 29

Ayrıca gidebileceğiniz diğer restoranlar arasında Palmiye Restaurant, Huzur Restaurant ve Stop Restaurant da bulunuyor. Restoranlarda 2 kişi için fiyat ortalaması 200 ile 350 Türk lirası arasında değişiyor.

*Fiyatlar ve saatler Eylül 2019 tarihinde güncellenmiştir.

Çiçek Pasajı'na Nasıl Gidilir?

Nostaljik Tramvay: Taksim’den Tünel’e giden nostaljik tramvaya binerek Çiçek Pasajı’na ulaşabilirsiniz.

Yürüyerek: Taksim Anıtı’ndan Karaköy’e doğru İstiklal Caddesi üzerinden giderken sağ tarafta göreceğiniz Çiçek Pasajı için yaklaşık 15 dakika yürümeniz gerekiyor.

Metro: Metro ile Çiçek Pasajı’na gitmek isterseniz Şişhane durağında inerek İstiklal Caddesi çıkışından çıkarsanız yaklaşık 5 dakika yürüyerek ulaşım sağlayabilirsiniz.

Otobüs: Taksim’e giden 129 T Bostancı – Taksim, 25 G Sarıyer – Taksim, 37 T Yıldıztabya – Taksim, 40 Rumelifeneri – Taksim, 48 T Hamidiye Mahallesi – Taksim, 49 T Yeşilpınar – Taksim, DT 2 Ortaköy Dereboyu – Taksim otobüsleri ile meydana gidebilirsiniz. Daha sonra 15 dakika yürüyerek pasaja gidebilirsiniz.