- 1 view
Yoros Kalesi, İstanbul‘da Anadolu Kavağı’nın tepe kesiminde yer alan ve Doğu Roma döneminden kalma tarihi bir kaledir. Özellikle bahar ve yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağındadır. Çünkü bulunduğu konumdan harika bir Boğaz manzarası görülmektedir. Bir diğer güzelliği de doğasında piknik yapılabilme imkanıdır.
Kale, Doğu Roma İmparatorluğu’nun güçsüzleştiği zamanlarda Cenevizlilerin eline geçmiş ve uzun süre onların himayesinde kalmıştır. Bu yüzden bir Ceneviz kalesi olduğu inancı hakim olmuştur. Kalenin kapladığı alan İstanbul’da bulunan diğer tüm kalelerin kapladığı alandan daha geniştir. Günümüzde iç kesimdeki kulelerin bazıları iyi durumdadır ve duvarlarda Yunanca yazıtlar yer alır. Kalenin ismini nereden aldığı kesin olarak bilinmemektedir. “Kutsal yer” anlamındaki Hieron kelimesinden geldiği görüşü yaygın olmakla birlikte, Antik Çağ Tanrılarından Zeus’un sıfatı olan “uygun rüzgarlar” anlamına gelen ‘ourios’tan geldiği de sanılıyor. Ayrıca Yoros adının doğrudan doğruya “dağ” anlamındaki oros kelimesinden geldiği ihtimali üzerinde de duruluyor.
Yoros Kalesi Tarihi
Anadolu yakasında bulunan ve Boğaz’ın Karadeniz girişinin doğu kısmında yer alan Yoros Kalesi, Rumeli Kavağı üzerindeki diğer kale olan İmros Kalesi ile birlikte boğazın girişini kontrol etmek hedefiyle kurulmuştur. Kalenin taşlarının bir bölümü, antik ve erken Bizans dönemlerine ait yapılardan devşirilmiş malzemelerden oluşmaktadır. Taşların arasında işlenmiş mimari parçalar da bulunur. Kalenin asıl girişi, doğu yönünde, yaklaşık 120 metre kadar yükseklikteki tepenin üstünde en hakim noktada inşa edilmiştir. Yapı 14. yüzyılın sonlarında, Boğaziçi’nin Anadolu yakasına tamamen hakim olan Osmanlılar tarafından fethedilse de tarih içinde sıklıkla el değiştirmiştir. Kalenin yakınlarında bulunan ormanlık bölgede, içinde buranın zaptı sırasında şehit düşenlerin mezarları olan bir şehitlik anıtı da bulunur. İstanbul’un fethinden itibaren Türk hakimiyetine giren Yoros Kalesi, Osmanlı Devleti’nin hemen her yerdeki kıyı kalelerini tamir ettiren II. Bayezid tarafından restore ettirilmiştir. Bu onarımla beraber içine Yoros Kalesi Mescidi denilen bir ibadethane yaptırılmıştır. Sonraları kale dizdarı görevini yürüten Mehmed Ağa da bir hamam inşa ettirmiştir. Ayrıca İstanbul Üniversitesi adına TC Kültür ve Turizm Bakanlığı izni ve TC Bakanlar Kurulu Kararı ile Prof. Dr. Asnu Bilban Yalçın tarafından kazı çalışmalarına devam edilen Yoros Kalesi, 15 Nisan 2013 yılında UNESCO Miras Geçici Listesi’ne dahil edilmiştir.
Yoros Kalesi Kahvaltı
Yoros Kalesi manzarası ve doğal güzelliğiyle gidenleri büyülemesinin yanı sıra kalenin adını alan Yoros Cafe ve restoran ile de ziyaretçilerini ağırlıyor. Boğaz manzarası eşliğinde yemek yiyip bir şeyler içebileceğiniz Yoros Cafe’yi tercih edebilirsiniz. Kafe, kalenin hemen karşısında bulunuyor. Tarih ve doğanın bütünleştiği, Boğaz manzarası eşliğinde kahvaltı, taze balık, et ve tavuk çeşitleri bulabileceğiniz, kışın kapalı alanında da oturabileceğiniz güzel bir mekan. Ayrıca kafe düğün ve nişan organizasyonu için de hizmet verebiliyor. Gece gidecek gruplar için tekne ile ulaşım sağlayabiliyorlar.
Adres: Anadolu Kavağı Mahallesi Feneryolu Caddesi No: 3/A Tel: 0216 320 20 56- 0216 320 21 48- 0533 696 82 39
Yoros Kalesi Gezilecek Yerler
Yoros Kalesi’ni gezdikten sonra Anadolu Kavağı’nı da turlayabilirsiniz. Anadolu Kavağı, İstanbul’un Beykoz ilçesine bağlı küçük bir sahil ve balıkçı kasabası olarak sizi karşılayacak. Bir gününüzü şehrin gürültü ve hengamesinden uzaklaşarak geçirmek isterseniz, İstanbul merkeze çok uzak olmayan bu alanı tercih edebilirsiniz. Özellikle hafta sonlarında çok turist çeken ve havaların ısınmasıyla oldukça kalabalık nüfusa ulaşan Anadolu Kavağı, sahilinde bulunan balıkçı tekneleri, yemyeşil tepeleri ve Boğaz manzaralı evleri ile huzur ve dinginlik içerisinde bir manzara sunuyor. Deniz, ağaçlık, temiz hava ve tarih içerisinde bir gün geçirmek için Anadolu Kavağı ve Yoros Kalesi’ni ilk fırsatta ziyaret edebilirsiniz.
Yoros Kalesi Ulaşım
Vapur: Eminönü’den kalkan vapurlarla, Boğaz manzarası eşliğinde Yoros Kalesi’ne gidebilirsiniz. Bunun yanı sıra yaz aylarında düzenlenen Mehtap Gezisi’nin Bostancı ile Anadolu Kavağı arasında sefer yapan vapurlarını tercih edebilirsiniz. Anadolu Kavağı’na Sarıyer’den kalkan vapurların da gittiğini belirtelim.
Otomobil: Şahsi aracınızla gidecek olursanız Tem üzerinden Beykoz – Kavacık yönünden girerek 15 dakikalık yoldan sonra Anadolu Kavağı’na ulaşabilirsiniz. Eğer E-5’ten gidecek olursanız Üsküdar sapağından çıkış yapıp sırasıyla Beylerbeyi, Kanlıca ve Beykoz’u geçerek Yoros Kalesi’ne varabilirsiniz.
Otobüs: 15 A Kavacık – Anadolu Kavağı otobüsleriyle ulaşabilirsiniz.
Adres: Anadolu Kavağı Mahallesi, Beykoz/İstanbul