- 1 view
Beylerbeyi Sarayı, İstanbul‘un Üsküdar ilçesinin Beylerbeyi semtinde bulunan, tarihî bir saraydır. Sultan Abdülaziz‘in isteği üzerine 1861 ile 1865 yıllarında, aynı zamanda Dolmabahçe Sarayı’nın da mimarı olan Sarkis Balyan’a yaptırılmıştır. Sarayın yaptırılma kullanılma amacı padişahların sayfiye mekânı ve yabancı devlet başkan ya da hükümdarlarının ağırlanacağı bir devlet konuk evi olmasıdır. Günümüzde halkın ziyaretine açık olan sarayı, Beylerbeyi’ne giderek ziyaret edebilirsiniz.
Beylerbeyi Sarayı Hakkında Bilgi
Beylerbeyi Sarayı‘nın tarihi, Osmanlı dönemine kadar gidiyor. Saray 12 Nisan 1865 tarihinde, Beylerbeyi Camii’nde kılınan Cuma namazıyla, Sultan Abdülaziz Han tarafından açılmıştır. Sarayın içi ve dışında Batı mimarisi etkisindeki Barok stili hâkimdir. Saray, bodrum ve 2 diğer 2 katla birlikte 3 kattan oluşur. 23 oda ve 6 salon olmak üzere 29 bölümü vardır.
Saray haremlik ve selamlık olarak iki ana kısımdan meydana gelir. Ana binaya ait üç kapı bulunur. Bu kapılardan Üsküdar tarafında olanı Selamlık bölümü, Beykoz‘a bakan yüzdeki de Harem bölümü kapısıdır. Tavanlar, Osmanlı askerî gemi resimleri ile bezelidir. Bunun sebebi ise Sultan Abdülaziz Han’ın donanmayı çok seviyor olmasıdır. Ayrıca bu deniz sevgisi nedeni ile Beylerbeyi Sarayı içindeki bazı odalardaki koltukların ve duvar aynalarının kenarları gemi halatı ile süslüdür. Üslup olarak doğa ve Batı sentezi olan saray, Harem ve Mabeyn bölümleri ile Türk evi plan özelliği taşır.
Tarihte Beylerbeyi Sarayı
Beylerbeyi Sarayı, Sultan Abdülaziz tarafından yazlık saray olarak kullanılıyordu. Sultan Abdülaziz ve II. Abdülhamid’in hükümdarlık zamanlarında yabancı devlet hükümdar ya da başkanlarının ziyaretlerinde kendilerine tahsis edilince, devlet konukevi olmaya başladı. Beylerbeyi Sarayı’nda ağırlanan ilk önemli misafir, Fransa İmparatoriçesi Eugénie olmuştur.
Saraya misafir olan diğer konuklar arasında Avusturya-Macaristan İmparatoru Joseph (1869), Prusya Veliaht Prensi Frédéric Guillaume Nicola Charles (1869), İtalya Veliahtı (1869), İran Şahı Nasıreddin (18 Ağustos 1873) vardır. Ayrıca bu dönemde Beylerbeyi Sarayı ile beraber Dolmabahçe ve Topkapı Sarayı da padişahın izin vermesi durumunda müze olarak gezilebiliyordu.
Sarayda Cumhuriyet döneminde de bir değişiklik olmadan devlet konukları ağırlanmıştır. Ayrıca 1936 senesinde Balkan Oyunları Festivali de burada düzenlenmiştir.
Beylerbeyi Sarayı Kahvaltı
Beylerbeyi Sarayı denize nazır manzarası ve çekici iç dekorasyonunun yanı sıra, ziyaretçilerine görkemli bahçesinde kahvaltı keyfi de sunuyor. Saray bahçesinde bir saray kahvaltısı yapmak bu esnada Boğaz’ın rüzgarına kendinizi bırakmak isterseniz alan içinde yer alan restoranı tercih edebilirsiniz.
Manzara, mekân ve lezzet düşünüldüğünde fiyatları da gayet uygun diyebiliriz. Hafta sonu gidecek olursanız yoğunluktan dolayı yer bulamayabilirsiniz. Bu yüzden erken gitmekte fayda var. Hafta içi ise daha tenha olduğundan yer sorunu yaşamazsınız.
Beylerbeyi Sarayı Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri
Beylerbeyi Sarayı’na giriş ücreti tam 40 TL, indirimli ise 20 TL’dir. Beylerbeyi Sarayı hangi günler açık diyecek olursanız Pazartesi ve Perşembe günleri kapalı olduğunu belirtelim. Haftanın diğer günleri açık olan sarayı 09:00-17:00 saatleri arasında gezebilirsiniz.
*Fiyatlar Eylül 2019 tarihinde güncellenmiştir.
Beylerbeyi Sarayı Düğün
Beylerbeyi Sarayı’na hayran kalmamak mümkün değil. Yaşayan bir tarih olarak Boğaz’daki ihtişamını koruyan sarayda düğün ve özel günler için organizasyon düzenleyebilirsiniz. Ancak özel günlerinizi bu görkemli sarayda ölümsüzleştirmek isterseniz, bütçenizi biraz yüksek tutmanız gerektiğini hatırlatalım.
Saraylar içerisinde oldukça popüler olan Beylerbeyi, konu düğün olunca Dolmabahçe’nin de önüne geçiyor. Burada bir düğün yapmanın başka mekanlara kıyasla oldukça pahalı olacağını belirtmeliyiz.
Beylerbeyi Sarayı Nasıl Gidilir?
Otobüs: 14M Kavacık- Kadıköy, 15 Beykoz – Üsküdar, 15C Ferah Mahallesi – Üsküdar, 15E Tekke Mevkii – Üsküdar, 15F Beykoz – Kadıköy, 15K Kirazlıtepe – Üsküdar, 15B Arkboyu – Üsküdar, 15R Rasathane – Üsküdar, 15T Tokatköy – Üsküdar, 15Z Güzeltepe – Üsküdar hatlarını kullanarak Beylerbeyi Sarayı’na gidebilirsiniz. İnmeniz gereken durağın adı Beylerbeyi Sarayı.
Vapur: Eğer Kabataş, Eminönü, Beşiktaş tarafından gidecek olursanız öncelikle motor ya da vapur kullanarak Üsküdar’a geçmeniz gerekiyor. Sonrasında Üsküdar’dan Beykoz yönüne giden dolmuşları tercih ederek Beylerbeyi Sarayı’na gidebilirsiniz. Üsküdar’dan bu yol yaklaşık olarak 3 kilometre mesafede bulunuyor.
Otomobil: Araç ile Avrupa Yakası’ndan gitmek için 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nü geçtikten sonra Üsküdar yönüne saparak Beylerbeyi’ne varabilirsiniz.
Beylerbeyi Sarayı İletişim
Adres: Abdullah Ağa Caddesi Beylerbeyi Mahallesi Beylerbeyi Sarayı, 34676 Üsküdar/İstanbul
Telefon: (0212) 236 90 00