Fethi Paşa Korusu

İstanbul’un Üsküdar ilçesinde yer alan Fethi Paşa Korusu muazzam doğası ve içerisinde yer alan köşkteki sosyal tesis ile yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken bir yer. Her ne kadar şehir merkezinde ve ulaşımı çok kolay olsa da, şehrin karmaşasından ve gürültüsünden fazlası ile uzak ve sakin olması ise onu daha da çekici kılıyor. Güzel bir sabah kahvaltısı, arkadaşlarınız ile beş çayı ve nezih bir akşam yemeği yemek için içerisinde mekanlar barındıran koru, gittiğiniz zaman favorilerinizin arasına mutlaka eklenecektir. 

Fethi Paşa Sosyal Tesisleri

Anadolu yakasının en güzel ilçelerinden Üsküdar Paşalimanı’nda çam ağaçlarının boylu boyunca uzandığı ve bölgenin oksijen deposu olarak adlandırılan Fethi Paşa Korusu içerisindeki Fethi Paşa Sosyal Tesisleri, 2.500 metrekarelik açık alan ve 800 metrekarelik restoran bölümüyle toplam 1.000 kişiyi ağırlayabiliyor.
Ziyaretiniz sırasında Sarayburnu’ndan Ortaköy’e kadar uzanan İstanbul manzarasıyla keyfiniz daha da yerine gelecek. Ve bu manzarayı kuş cıvıltıları ve yemyeşil bir doğa içerisinde izliyor olacaksınız.
Bunun dışında koru ve sosyal tesis çevresinde temiz havada yürüyüş ve koşu yapma imkanı da mevcut. Özellikle erguvanların açtığı dönemde harika bir ortam oluştuğunu hatırlatalım.

Fethi Paşa Korusu Tarihi 

Fethi paşa öldükten sonra Fethi Paşa Korusu varisleri tarafından paylaşılmıştır. 1980’li yıllara kadar da bir işlem görmediği ve terkedildiği için iyice bakımsız görünmeye başladı. Varislerden biri olan Avukat Şevket Mocan da kendine ait olan hisseyi 1958 senesinde İstanbul büyükşehir Belediye’ne devretti. Bu sebeple de bir süre boyunca Mocan Korusu diye bilindi. Koru’daki diğer hisseli alanlar daha sonra belediye tarafından istimlak edildi. Yine İBB tarafından korunun içerisinde bulunan iki köşk restore edildi. Restorasyonun ardından 2003 senesinde İBB Sosyal Tesisleri olarak ziyaretçi kabulüne başladı.

Fethi Paşa Korusu Kahvaltı Fiyatları 

Fethi Paşa Korusu kahvaltı fiyatları manzara ve koru havası düşünüldüğünde gayet uygun. Ortalama olarak 40-50 TL'ye kahvaltı edebiliyorsunuz. Kahvaltı tabağı 24 TL. Dilerseniz köşkün yanındaki kafe olarak hizmet veren mekanda da kahvaltı edebilirsiniz. İsterseniz tost, omlet, sigara böreği ya da paçanga böreği ile kahvaltınızı zenginleştirebilirsiniz. Öğlen ve akşam yemeği için de burada alternatif bulabilirsiniz. Hamburger, patates kızartması, pizza gibi kafe alternatifleri bulunuyor. Kafe bölümünde işleyişin self servis olduğunu belirtmekte fayda var. Yemek başlangıcı olarak alacağınız çorba 5-7 TL, salatalar 6 TL, piliç ya da köfte ızgara 15 TL, mezgit tava 25 TL, tatlı çeşitleri ise  8-11 TL arasında değişiyor. 

Fethi Paşa Korusu Dilruba Restoran 

Fethi Paşa korusu sadece sosyal tesisle bitmiyor. Aynı zamanda uzun bir yürüyüş için de tercih edilebilecek bir koru. Tek sorun korunun dik olması. Tepe noktaya çıkmak için yaklaşık 30 dakika yürümeniz gerekiyor. Arada da dinlenmeniz için koyulmuş banklar var. Dinlenirken boğazı seyredip, yürüyüşün zorluğunu keyfe çevirebilirsiniz. İşte bu dik yolun sonu korudaki diğer restoran olan Dilruba’ya çıkaracak sizi. Burada çocukların oynayabileceği park, mekanın açık ve kapalı alanı bulunuyor. Bir yanında orman manzarası diğer yanında tepeden bir boğaz seyri sizi keyiflendirebilir. Yürümekte zorlanıyorsanız buraya gelen servisler de mevut. Açıkbüfe kahvaltısı ise oldukça zengin. 07.30’dan 23.30’a kadar hizmet veriliyor. Restoran fiyatları Fethi Paşa Sosyal Tesisleri’nden biraz daha fazla olsa da manzarayı görünce fiyatların cazip olduğunu fark edeceksiniz. Kebap ve ızgaralar 35 TL'den başlıyor.  Tavuk yemekleri 27 TL, dürümler 25 TL civarında. 

Fethi Paşa Korusu Düğün Fiyatları 

Hem korunun büyüleyici atmosferi, hem merkezi oluşu hem de masmavi deniz manzarası düğün yapmak isteyenler için oldukça cazip. Sarayburnu’ndan başlayıp Ortaköy’e kadar uzanan bir manzara da Fethi Paşa’nın sunduğu ayrıcalıklardan biri olduğundan tercih sebebiniz olabilir. Düğün yemeği fiyatlarına gelince her türlü davet ve organizasyonunuz için çeşitli menüler mevcut. Menü fiyatları yiyecek tercihlerine göre 80-100 TL arasında. 

Fethi Paşa Kimdir?  

Fethi Ahmed ya da diğer adıyla Ahmed Fethi Paşa, 19. yüzyılda yaşamış Osmanlı asker ve devlet adamıdır. Fethi Paşa 1858 yılında ölmüştür. 1830 yılında tümgeneral olmuştur. Bu görevden sonra sırasıyla 1833’te Viyana Büyükelçisi ve bir süre sonra da mareşal de olmuştur. 1837-39 yıllarında Paris elçisi olan paşa, Ticaret Nazırlığı, Tophane Müşiri gibi görevler de üstlenmiştir. Osmanlı’nın önemli devlet adamlarından biriydi. Bu sebeple de günümüzde Kuzguncuk’taki Ahmet Fethi Paşa Yalısı, Üsküdar’daki Fethi Paşa Korusu, Karacaahmet’teki Rodoslu Ahmet Fethi Paşa Camii İstanbul’da onun ismiyle anılmaktadır. Rodosizade Fethi Paşa’dan “damat” olarak bahsedilir. Bunun sebebi ise Abdülmecit’in kız kardeşi Atiye Sultan’la evlenmiş olmasıdır. Sanata ilgisi olan Fethi Paşa, Tophane Müşiri olduğu zamanlarda, eski silahların deposu olarak kullanılan Aya İrini’yi arkeolojik eserlerle doldurarak müze haline getirmiştir. Aynı zamanda 1847 yılında Sultanahmet Meydanı’ndaki ilk arkeolojik kazıları başlatan kişi unvanına da sahiptir.

Fethi Paşa Korusu Nasıl Gidilir? 

Otomobil: Fethi Paşa sosyal tesislerine ulaşım için Boğaziçi Köprüsü’nün Beylerbeyi kavşağından çıkış yaparak, Paşa Limanı caddesi boyunca devam edebilirsiniz. Kuzguncuk iskelesinden devam edip Nacak sokaktan giriş yapabilirsiniz. Üsküdar tarafından gelirken Üsküdar iskelesi ve Paşa Limanı caddesini takip etmelisiniz.
Otobüs: 15. 15B, 15C, 15H, 15K, 15KÇ, 15M, 15N, 15P, 15R, 15S, 15ŞN, 15T, 15U, 15Y İETT Paşalimanı durağından geçen İETT otobüsleridir. Ayrıca Üsküdar İskele’nin karşı yolundan geçen minibüslerle de ulaşım sağlayabilirsiniz.
Yaya: Üsküdar İskele’ye ulaştıktan sonra otobüs duraklarının yanında sahil solunuzda kalacak şekilde yürüdükten sonra sağ tarafınızda dik bir yokuş olan Nacak sokağı görüp, oradan sapabilirsiniz. Sahilden sonra yaklaşık 10 dakika sürecektir.

Fethi Paşa Korusu İletişim

Adres: Kuzguncuk Mahallesi, No:, Paşa Limanı Cd. No:6, 34674 Üsküdar/İstanbul
Fethi Paşa Korusu Telefon Numarası: 444 1 034
Çalışma saatleri: Haftanın her günü 09.00- 22.30