- 1 view
Kız Kulesi, İstanbul’un Üsküdar ilçesine bağlı ve denizin ortasındaki küçük bir ada üzerine inşa edilmiş zarif bir kuledir. Yapımı çok eski yıllara dayanan ve efsanelere konu olan bu kule tüm ihtişamıyla çok sayıda yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapıyor.
Ulaşımın günümüzde teknelerle sağlandığı Kız Kulesi, özel günlerinizi unutulmaz kılmak için gidebileceğiniz bir restoran olarak hizmet veriyor. Denizin ortasında şık bir yemek ve sonrasında kulenin üst kısmından İstanbul manzarasını seyretmek için Kız Kulesi’ne mutlaka gitmelisiniz.
Galata Kulesi‘nde karadan bir manzaranız varken bu seyir keyfi Kız Kulesi’nde denizin ortası olarak karşınıza çıkar. Bulunduğu konumuyla, efsanesiyle ve denizin ortasındaki güzelliğiyle sizi kendine hayran bırakmayı başaracak olan Kız Kulesi’ni ziyaret etmek istediğiniz yerler listesine eklemelisiniz.
Kız Kulesi Hakkında Bilgi
Kız Kulesi, Üsküdar’ın Salacak Mahallesinde İstanbul Boğazı’nın Marmara Denizi’ne yakın kısmında yer alır. Üsküdar’ın simgesi olarak bilinen bu tarihi yapının geçmişi MÖ 24 yıllarına kadar uzanır. Eser, aynı zamanda Üsküdar’da Bizans Dönemi’nden günümüze gelebilen tek eser olma unvanına sahiptir.
Bugünkü yapının temeli ve alt katın çoğu kısmı II. Mehmed zamanında yapılmıştır. Tarih boyunca gümrük istasyonu, gösteri platformu, savunma kalesi, sürgün istasyonu, karantina odası gibi işlevleri olan yapının asıl görevi gemilere yol gösteren bir fener olmasıdır. Kuleye günümüzdeki şeklini veren ise II. Mahmud’dur. Bu sebeple kulenin üstündeki mermer levhada 1832 tarihinden kalma, Hattat Rasim’in eseri olan bir tuğrası bulunur. 2000 yılında tekrar restorasyondan geçen yapı, o tarihten itibaren restoran olarak işletilmektedir.
Kız Kulesi Efsanesi
Kız Kulesi güzelliği ve tarih boyunca farklı amaçlar için kullanılmasıyla efsanelere de konu olmuş benzersiz bir yapı. Eserle ilgili pek çok efsane bulunsa da en çok bilineni şüphesiz yılanlı hikaye.
Efsaneye göre Bizans İmparatoru’nun bir kızı olur. Uzun zamandır beklenen bu kız bebek sarayın sevgilisi haline gelir ve doğum günü bayram ilan edilir. İmparator kızının üzerine çok titrer ve devletin en yetkili kişilerinden onu tahta hazırlamasını ister. Ancak bir kahin imparatora giderek kızının 18 yaşına varmadan bir yılan sokması sonucu öleceğini söyler.
Kral ise kızını korumak için denizin ortasında bulunan kuleyi düzenletir ve burada güvende olacağını düşünür. Tasarısına göre kızını 18 yaşından sonra tekrar yanına alabilecektir. Yenilettiği kuleye kızını kapatan imparator yılanların denizi geçemeyeceğini, böylece kızına bir şey olmayacağını düşünerek rahatlar.
Bu planın üzerinden yıllar geçer. Kızı 18 yaşına yaklaşır. Ancak kaderden kaçamazlar. Bir gün prensesin yemesi için kuleye bir sepet içinde üzüm gönderilir. Üzümlerin arasında sepete çöreklenen yılan kızın üzüm yediği sırada onu sokar ve zehrini verir. Prenses ölür.
Acı kaderiyle yüzleşen imparator ise bu yaşanan olaydan sonra olacakları değiştiremeyeceğini kabullenir. Kızını gömerse toprağın altında yılanların onu yine rahat bırakmayacağını düşünerek bir tabut hazırlatır. Kızını da mumyalatan baba, tabutun, Ayasofya’nın yüksek duvarlarından bir tanesinin üzerine konulmasını emreder. Böylece kızının hiç değilse ölüsünü yılanların rahat bırakacağını düşünür. Ancak daha sonra duvarın üzerine konulan tabutta iki delik oluştuğu fark edilir. Yılanlar imparatorun kızını öldüğünde de rahat bırakmamıştır.
Kız Kulesi Kahvaltı
Boğazın en güzel yerinde İstanbul’u selamlayan Kız Kulesi’nde kahvaltı etmek isterseniz haftanın herhangi bir gününü tercih edebilirsiniz. Hafta içi gitmek isterseniz kahvaltı 09.00-13.00 arasında oluyor ve serpme kahvaltı şeklinde servis ediliyor.
Rezervasyonla dahil olabileceğiniz kahvaltı için fiyat, tekneyle ulaşım dahil kişi başı 75 Türk Lirası olarak ücretlendiriliyor. Hafta sonları ise yine 10.00-13.00 arasında olmakla birlikte serpme kahvaltı şeklinde sunuluyor. Serpme kahvaltının fiyatı ise tekne ulaşımı dahil kişi başı 95 Türk Lirası. Ayrıca kahvaltı ücretlerine müze girişinin de dahil olduğunu belirtmek isteriz.
*Fiyatlar Eylül 2019 tarihinde güncellenmiştir.
Kız Kulesi Akşam Yemeği
Kız Kulesi’ni günün her öğünü için tercih edebilirsiniz. Akşam yemeği servisi kulede 19.45’te başlıyor. Kulenin atmosferine uygun canlı müzik eşliğindeki yemek menüsü iki farklı seçenekle sunuluyor. İki menünün fiyatı ise 225 ve 275 Türk Lirası. Menünüze içecek dahil etmek isterseniz ekstra ücret ödüyorsunuz.
*Fiyatlar Eylül 2019 tarihinde güncellenmiştir.
Kız Kulesi Ulaşım
Vapur: Beşiktaş ve Eminönü’nden sefer yapan vapur ve motorlarla Üsküdar’ a geçebilirsiniz. Kız Kulesi’ne gitmek için sahilden ring seferleri yapılıyor. Daha sonra yine bu ulaşım araçlarını tercih etmeniz gerekiyor.
Otobüs: 2 Üst Bostancı-Üsküdar, 6 Küçük Çamlıca-Üsküdar, 9A Atakent-Üsküdar, 9Ç Çekmeköy-Üsküdar, 9Ü Demokrasi Caddesi-Üsküdar, 11A Alemdar-Üsküdar, 12 ve 12A Üsküdar-Kadıköy başta olmak üzere pek çok otobüs hattı Üsküdar’dan geçiyor.
Marmaray: Avrupa Yakası’ndan gidecek olursanız Marmaray’ın Üsküdar durağında inebilirsiniz.
Ring Seferler: Kız Kulesi’ne giden tekne ringleri Salacak’tan 09.15’te başlayıp her 15 dakikada bir 18.30’a kadar devam ediyor. Akşam ise 20.15’ten sonra 00.30’a kadar rezervasyonlu ziyaretçiler taşınıyor. Ayrıca Kabataş’tan da direkt olarak Kız Kulesi’ne ulaşım sağlanıyor.