Abant Gölü

Abant Gölü Nerededir?

Abant Gölü, Türkiye Cumhuriyeti’nin Karadeniz Bölgesi’nin Batı Karadeniz Bölümü’nde yer alan Bolu ilinin 34 kilometre güneybatısında, Abant Dağları üzerinde yer almaktadır. Göl, denizden 1.325 metre yükseklikte konumlanmaktadır.

Abant Gölü’ne Nasıl Gidilir?

Abant Gölü Bolu’ya 34, Ankara’ya 225, İstanbul’a 258, Bursa’ya 290 ve İzmir’e 620 kilometre uzaklıktadır. Bolu’ya Türkiye’nin birçok şehrinden doğrudan otobüs seferleri bulunmaktadır. Bu yolla Bolu’ya vardıktan sonra minibüs veya taksi ile Abant Gölü’ne ulaşılabilmektedir. Özel araç ile ulaşmak için ise Bolu Dağı’nın çıkışındaki Abant yol ayrımı takip edilerek göle ulaşmak mümkündür. E-5, TEM, Ankara-Bursa, Afyon-Antalya gibi karayolları kullanılarak yolculuk edilebilir. Abant ile İstanbul arasındaki yolculuk yaklaşık 3 saat sürmektedir. İstanbul’dan yolculuk ederken Anadolu Otoyolu üzerinden Kaynaşlı ayrımı takip edilebilir. Ankara’dan yapılan yolculukta ise İstanbul Otoyolu’ndan Bolu Dağı geçişine kadar gelen yol izlenip, tabelalar takip edilerek Abant’a ulaşılabilmektedir. Bolu’ya en yakın havalimanları ise 200 kilometre mesafedeki Ankara Esenboğa Havalimanı ile İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’dır. Bu noktalardan Bolu’ya ulaşım sağlayıp Abant’a geçmek mümkündür.

Abant Gölü’nün Özellikleri

Yılın her döneminde ayrı bir görsel güzelliğe ve huzurlu bir atmosfere sahip olan Abant Gölü’nün oluşumu, yer altında gerçekleşen çöküntüler sonucunda taş bloklarının vadiyi doldurması kaynaklıdır. 125 hektarlık alanı kaplayan Göl, denizden 1.325 metre yüksekte yer almaktadır. Göl, 1.196 hektarlık tabiat parkı içinde yer almaktadır ve gölün en derin yeri 18, ortalama derinliği ise 10-15 metredir. Göl, yer altı suları ile beslenmektedir. Suyu tatlı olan Abant Gölü’nden taşan temiz ve doğal su Dirgene Çayı’nı meydana getirmiştir. Gölden dökülen fazla sular Abant Deresi ve Bolu Çayı’na karışmaktadır. Çevredeki dağların zirveleri, tabiat parkının sınırlarıdır. Parkın en alçak noktası Abant Gölü seviyesi, en yüksek noktası ise 1.794 metre yükseklikteki Erenler Tepesi’dir. Oldukça berrak bir suya sahip olan gölün derin noktaları bile net bir şekilde görülebilmektedir.

Abant Gölü’nde Doğal Yaşam

Abant Gölü ve çevresi zengin canlı çeşitliliği ve rekreasyon potansiyeli dolayısı ile 1988 yılında Tabiat Parkı ilan edilmiş ve koruma altına alınmıştır. Zengin bitki örtüsüne sahip gölün çevresinde bulunan sarıçam, karaçam, kayın, meşe, kavak, dişbudak, gürgen, söğüt, ardıç ağaçları ve ormangülü, ılgın, fındık, muşmula, papazkülahı, alıç, çobanpüskülü, kuşburnu, eğrelti, böğürtlen, çilek, nane, ahududu, sarmaşık, ısırgan, atkuyruğu ve çayır otları başlıca bitki türleridir. Göl’ün kenarlarında ise çeşitli su bitkileri ve nilüferler ile doludur.  Göl kenarlarında su samurları da mevcuttur.
Çevredeki orman arazisinde yaşayan yabani hayvanlar arasında ise tilki, çakal, kurt, ayı, domuz, geyik, karaca, tavşan, sincap, gelincik; su kuşlarından; yaban kazları, yaban ördekleri, balıkçıl, sakarmeke, karabatak, turna; yırtıcılardan; şahin, doğan, kara akbaba, kaya kartalı, atmaca, baykuş, diğer kuşlardan; toygar, alakabak, puhu, gökdoğan, ağaçkakan, karatavuk, bülbül, ispinoz ve saka sayılmaktadır.

Abant Gölü’nde Yapılacaklar


Abant Gölü ve çevresi sahip olduğu doğal varlıklar ile dinlenmek ve spor yapmak için birçok imkâna sahiptir. Doğa içinde piknik, kamp, doğa yürüyüşü ve bisikletle gezmek gibi birçok aktivite yapma imkânı mevcuttur. Çepni Yaylası ise yamaç paraşütü yapmak için elverişlidir. Ayrıca Göl çevresinde bungalov evler, piknik alanları ve lokantalar da hizmet vermektedir. Abant Gölü, doğa içinde aktivite yapmak ve dinlenmek için ziyaret edilebilecek oldukça güzel bir doğal oluşumdur.