Chefchaouen (Şafşavan)

Şafşavan Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bir dini inanışın veya geleneğin sebep olduğu mavi şehir, insanların görmek için can attığı Fas’ın kuzeyinde bulunan küçük bir kenttir.

Chefchaouene, 1471 yılında bir kale olarak kurulmuştur. Süreç boyunca İspanyollar ve Yahudiler çoğunlukta olmak üzere birçok etniğe ev sahipliği yapmıştır. Kuzey Fas’taki Rif dağlarının eteklerine kurulan bu kent şu an 40.000 kişilik nüfusa sahiptir.

Kentin adı, kurulduğu dağın şeklinin “Keçiboynuzu” na benzemesi üzerine, berberi dilinde anlamı “boynuz” olan Chefchaouene’dan gelmektedir.

Fas’ın küçük ama popüler olan bu kentin, turist çekme potansiyelinin bu kadar yüksek olmasının sebebi mavi olmasıdır. Evlerin, merdivenlerin, duvarların, direklerin, kapıların kısacası şehrin mavi-beyaz tonları arasında boyanmış olmasıdır.
Şehre gelen veya gelmek isteyen turistlerin en çok merak ettiği soruya açıklık getirelim. Bu şehir niye mavi?

Tanıtıcı Video:
 

 

 

Devamını Oku

Chefchaouen (Şafşavan) ile İlgili

Şafşavan Nerededir?

Batısında Atlantik Okyanusu, kuzeyinde Akdeniz bulunan Fas’ın komşuları; doğuda Cezayir ve güneyde Moritanya’dır. Chefchaouene ise başkent Rabat ile Cebelitarık Boğazı’nda bulunan Tangier şehrinin ortasındaki bölgededir. 

Şafşavan'a Nasıl Gidilir?

Türkiye’den Fas’a doğrudan iki uçak firması uçmaktadır. Bu firmalar sadece “Casablanca” şehrine uçmaktadır. Uçuş süresi yaklaşık 4 – 4.5 saattir. Ancak bu şehirden diğer şehirlere tren veya otobüsle ulaşım kolaydır.

Şafşavan'a Ne Zaman Gidilir?

Akdeniz iklimine sahip kente, bahar aylarında gitmek oldukça elverişlidir. Mart, Nisan, Mayıs, Eylül ve Ekim ayları mavi şehri gezmek için ideal aylardır. Kuzeyden gelen Akdeniz ikliminin etkisi ile yazların sıcak geçtiği Chefchaouene’da kış ayları ılık ve yağışlıdır.

Şafşavan'da Nerede Kalınır?

Oraya gittiğim zaman nerede kalırım endişesi yaşamanıza gerek yok. Çünkü kentte, 40.000 kişilik nüfusuna rağmen yaklaşık 40 otel bulunmaktadır. Chefchaouene’nın yüz ölçümünün küçük olması bir noktadan diğer bir noktaya yürüyerek dahi olsa az zamanda gitmenizi sağlıyor. Oteller, kentin doğusuna inşa edilmiştir. Fakat yine de merkez noktada otel bulabilirsiniz.

Şafşavan Gezilecek Yerler

Şehrin maviliğini görmek için birçok ülkeden turist gelmektedir. Bu küçük şehre gelen ziyaretçilerin en çok yapmak istediği kaybolmaktır. Chefchaouene’nın dar ve mavi sokakları insanlara denizin müjdesini verir gibidir. Çölün ortasında deniz havası veren bu kentte mutlaka gezilmesi gereken yerler vardır.

Şafşavan Gezilecek Yerler

Şafşavan'da Medine, Kasbah, Grandee Mosque, Ras El Maa ve Plaza Uta-Hammam el gibi mekanları gezebilirsiniz.

Detaylı bilgiye yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.

Devamını Oku

Şafşavan Şehir İçi Ulaşım

Mavi kentin şehir içi ulaşımı maalesef gelişememiştir. Bunun büyük sebeplerinden bir tanesi sokakların oldukça dar olmasıdır. Şehir halkı bir yerden bir yere giderken eşekleri ya da atları kullanmaktadırlar. Şehir içinde araba, otobüs, motosiklet görmeniz çok düşük ihtimaldir. Yollarda ya da kapı önlerinde bisiklet görebilirsiniz. 

Casablanca Havaalanından Chefchaouene’a Ulaşım

Türkiye’den giden uçakların Fas sınırları içinde sadece Casablanca şehrine inmesi Chefchaouene’a ulaşım sorunu oluşturmaktadır. Chefchaouene’a ulaşabilmek için havaalanından 4 farklı yolla mavi kente ulaşabilirsiniz.

Otobüs

Fas’ın en çok kullanılan otobüsleri olan CTM otobüsleri ile ulaşma imkânınız bulunmaktadır. Yaklaşık 5 saat süren yolculuk sizi yorabilir fakat yolda bolca karışılacağınız Fas’ın güzellikleri ve ardından rüya şehre ulaşmanız sizin yorgunluğunuzu hafifletecektir.
Otobüs ücreti ise 150 MAD’dır. Yaklaşık olarak 45 TRY’dir.

Araç Kiralama

Casablanca’dan araç kiralayarak ulaşabilirsiniz. Sadece yakıt tutarı 480 MAD yani 150 TRY’dir.
  
 Büyük Taksi

  • “Grand Taxi” denilen eski model taksiler ile “Tangier” ya da “Tetouan” şehrine ulaşıp oradan özel taksiler ile ulaşabilirsiniz. Büyük taksiler belirli şehirlere giderler.
  • Grand Taxi, kilometrede 0.2 TRY ücret almaktadır.
  • Casablanca şehrinden Tangier’e 60 TRY’ye ulaşabilirsiniz.

Özel Taksi

Her yere gidebileceğiniz özel taksiler ile mavi şehre ulaşabilirsiniz. Taksi ücreti ise kilometrede 3 TL ile 4 TL arası değişmektedir. Casablanca’dan kente ulaşmak 900 TRY civarındadır. 
 

Fas Mutfağı

​Akdeniz’in kültürüyle Doğu’nun kültürünün birleşmesi sonucu ortaya çıkan Fas mutfağı, eşine az rastlanan yemeklere ev sahipliği yapmaktadır. Akdeniz’in zeytinyağı, balığı ve sebzesiyle beraber Doğu’nun bitki aromaları ve baharatı birleşince, ortaya nefis yemekler çıkmaktadır. Acı ve baharatı benimsemiş olanların damak zevkine uyan bir mutfaktır. 

Chefchaouene’da bulunan en meşhur Fas yemekleri baissara, tajine, harira, köfte, tagra, salada marroqui, salada variadas olarak bilinmektedir.  Hemen hemen her restoranda bulabileceğiniz Fas’ın geleneksel çorbalarından birisidir.

hTajine, keçi veya koyun etinin geleneksel baharatlarla harmanlanmasından sonra Akdeniz’in havasında yetişmiş taze sebzelerle toprak testide pişirilmiş bir yemektir. Geleneksel çorbalardan bir diğeri olan Harira, domatesin çorbasının baharatla ve kuzu etiyle birleşmiş halidir. Belirli balıkları ünlü baharatlar ve soslarla birleştiren Fas aşçıları, ortaya nefis bir balık yemeği çıkarmaktadır. 
 
Akdeniz’in havasında yetişen sebzelerle beraber oluşturan salada marroqui, zeytinyağı ile sofraları süslemektedir.
 
Chefchaouene’da bulunan halkın pişirdiği ekmekler çok övülmektedir. İçinde katkı maddelerinin olmadığı ve doğal yollarla yetiştirilen tahılların unuyla yapılan ekmek, odun ateşinde pişirildikten sonra lezzetine kavuşmaktadır.

Fas’ın geleneklerinden bir tanesi olan Ras-el Hanout, 30 farklı baharattan oluşan bir karışımdır. Her baharatçının kendine özgü Ras-el Hanout baharat tarifi bulunmaktadır. Kendilerinin istediği ölçüde koyup özgün bir baharat çıkaran baharatçılar, turistler tarafından ilgi görmektedirler.

Chefchaouene ’da bahsetmeden geçilmemesi gereken bir diğer bilgi ise nane çayının burada meşhur olduğudur. Hemen hemen her kafede veya restoranda bulabileceğiniz nane çayı Chefchaouene’a özgü içeceklerden bir tanesidir. Plaza Uta da çok farklı baharat kombinasyonlarıyla oluşturulan nane çayı satıcıları bulabilirsiniz.
 
Restoranlar 

  • Molin'arté: Medine'nin kalabalığından uzaklaşıp sakin bir yer tercih edenler için Akdeniz mutfağı ile hizmet vermektedir.
  • DARCOM: Geleneksel yemeklerden biri olan tajine’yi yiyebileceğiniz güzel bir yerdir.
  • Restaurant Populaire Bab Ssour: Vejetaryen menüsü ile tercih edilen restoranlardan biridir.
  • Pizzeria Mandala: Fas ve Akdeniz mutfağına sahip çoğu restoranın aksine nadir bulabileceğiniz İtalyan mutfağına sahip restorandır.
  • Aladdin: Medine'nin manzarası eşliğinde Fas mutfağını tadabileceğiniz yerlerdendir.
  • Cafe Glacier RAHMOUNI: Uluslararası bir mutfağa sahip restorandır.
  • Restaurant Morisco: Öğle yemeği için tercih edilen mekânlardan biridir.
  • Chez Hicham: Fransız mutfağına ev sahipliği yapan bir restorandır.

 
Bahşiş- Kentte yemeklerin ucuz ve güzel olması dolayısıyla bahşişler hesabın %15 civarı verilmektedir.

Şafşavan'da Alışveriş

Medine bulunan çoğu ürünün el emeği olması satın almak için sizi ikna etmeyi başarır. Pirinç çaydanlıklar, tabaklar, battaniyeler, şallar, Aztek desenli deri çantalar, Fas’a özel terlikler, deve kılından yapılmış hırkalar, el yapımı tagine kaplar, baharatlar bunlardan bazılarıdır. 

Şafşavan Gece Hayatı

Halkın %90’nın Müslüman olduğu şehirde, gece hayatı bulmak veya yaşamakoldukça zordur. Buna rağmen merkezde gece hayatını yaşayabileceğiniz birkaç tane restoran ile bar bulunmaktadır. Bunlar Parador Restautant and Bar ve Oum Rabie-Restaurant&Bar'dır. Parador'a bira ya da şarap içmek için uğrayabilirsiniz. Bar Oum Rabia ise genellikle erkek gruplarına önerilir. Atlas Chaouen adlı otelde bir caz bar vardır. Otelin diskosu da 23.00'dan 03.00'a kadar açıktır. Bu bölgedeki tek gece kulübüdür. Bunun yanında Şafşafan geceleri çok güzel aydınlatılmaktadır. Sokaklarında yürüyüşe çıkarak muhteşem kareler yakalayabilir, meydandaki kafelerde vakit geçirebilirsiniz. 

Şafşavan Festivaller

Kum Maratonu
151 mil boyunca ve 6 gün süren bu festivale 30 ülkeden yaklaşık 600 yarışmacı katılmaktadır.
Yer: Sahra Çölü
Zaman: 5-16 Nisan
 
Gül Festivali
Fas Dades vadisi içinde küçük bir vaha kasabası Kelaa-des-Mgouna Fas’ın en büyük gül suyu damıtım merkezidir. Her yıl bahar ayında muhteşem şarkı ve danslarla kutlanır.
Yer: Kelaa-des-Mgouna
Zaman: Mayıs
 
Dünya Kutsal Fes Müzik Festivali
Her yıl düzenlenen bu manevi müzik festivaline birçok sayıda derviş ve sanatçı katılmaktadır.
Yer: Fes – Fas
Zaman: 8-16 Haziran
 
Essaouira Gnawa ve Dünya Müzik Festivali
10 yıldan beri devam eden festivale Essaouira ev sahipliği yapmaktadır.
Yer: Essaouira
Zaman: 21-24 Haziran
 
Marakeş Popüler Sanat Festivali
2000 yılından beri halk şarkıcıları, falcılar, cambazlar, oyunculuk toplulukları, yılan oynatıcıları festivalde bulunmaktadır.
Yer: Marakeş
Zaman: Temmuz
 
Imichil Evlilik Şöleni
Atlas dağlarında gerçekleşen bu festival berberi kültürünü yaşamak için harika bir yoldur.
Yer: Imichil (Marakeş yakınlarında)
Zaman: Ağustos

Şafşavan Resmi Tatiller

  • 1 Ocak           Yılbaşı
  • 11 Ocak        Bağımsızlık Bildirisi
  • 1 Mayıs         İşçi Bayramı
  • 14 Mayıs       Ordu Bayramı
  • 23 Mayıs       Milli Bağımsızlık Günü
  • 30 Temmuz  Muhammed VI’nın Taç Giyme Günü
  • 14 Ağustos  Eddahab Nehri Bölgesinin Kazanım Günü
  • 20 Ağustos  Halk ve Kralın Devrim Bayramı
  • 21 Ağustos  Kralın Doğum Günü ve Gençlik Bayramı
  • 6 Kasım        Sahraya Yapılan Yeşil Yürüyüşü Anma Günü
  • 18 Kasım      Bağımsızlık Günü ve Muhammed V’in Sürgünden Dönüşü

 

Şafşavan Faydalı Bilgiler

  • Fas Telefon Kodu: +212
  • Ambulans: 15
  • Polis: 19 veya 177
  • İtfaiye: 15

 

Şafşavan Dış Temsilcilikleri

Fas’ta bulunan Türk Büyükelçiliği, başkent Rabat’ta bulunmaktadır.
Telefon: +212 537 66 15 22
Faks: +212 537 66 04 76
E-posta: [email protected]
Posta Adresi: 7, Avenue Abdelkrim Benjelloun 10010 Rabat – MAROC
Web Sitesi: http://rabat.be.mfa.gov.tr
Çalışma Saatleri: Pazartesi – Cuma (09:00-12:30) (14:00-17:30)

Şafşavan Para Birimi

Fas’ın para birimi Fas Dirhemi'dir. Yerel sembolü DH, ISO kodu ise MAD olarak geçmektedir. Dolaşımdaki madeni paralar şunlardır; 1 , 2 ve 5 dirhem. Dolaşımdaki banknotlar ise; 10, 20, 50, 100 ve 200 Fas dirhemidir.

Şafşavan Resmi Dili

Resmi dil Arapçadır. İş ve yönetim çevrelerinde Fransızca, kuzey bölgelerde İspanyolca kullanılır. Berberce ise daha çok çöle yakın ve medeniyetten uzak yerlerde kullanılmaktadır.
Vereceğimiz örneklerin karşılığı Arapçadır.

Merhaba: Ahlan
Affedersiniz: Sma h li
Lütfen: ‘Afak   
Teşekkür ederim: Sh ukran
 

Şafşavan Saat Farkı

Fas (GMT +1) ile Türkiye (GMT +3 / Yaz Saati) arasında 2 saat fark vardır. Fas’ın saati Türkiye’den geridedir. Türkiye’de saat 14:30 iken Fas’ta 12:30’dur.

Chefchaouen (Şafşavan) Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type C / 250V / 2.5 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 8.9oC
    • Şub 9.6oC
    • Mar 10.7oC
    • Nis 12oC
    • May 14.8oC
    • Haz 18.4oC
    • Tem 21.9oC
    • Agu 22.2oC
    • Eyl 20.1oC
    • Eki 16.2oC
    • Kas 12.3oC
    • Ara 9.7oC

Kısa Kısa

Ülke: Fas Krallığı
Nüfus: 40.000
Dil: Arapça - Fransızca
Para Birimi: Fas Dirhemi (MAD)
Ortalama Kaç Günde Gezilir: 1 Gün 
İklim: Çöl ve Deniz İklimi