Chefchouen (Shefshowın), Fas’ın en az bilinen turistik şehirlerinden biri. Fas genellikle daha birçok ülkede olduğu gibi turistlerini genelde Marakeş, Kazablanka ve Fez altın üçgeninde ağırlıyor. Bu üçgenin dışında kalan ‘mavi şehir’ Chefchaouen ise bence Fas’ta görülmesi gereken yerlerin başında geliyor.
Chefchaouen Fas’ın kuzeybatısında, Rif Dağları’nın eteklerinde kurulmuş, mavi boyalı evleriyle fotoğrafçılara ender bulunur güzellikte fotoğraflar veren küçük bir kasaba.
Şehirdeki binaları maviye boyama geleneğini başlatanlar 1930’lu yıllarda İspanya’dan sürgün edilip bu şehre yerleşen Yahudiler.
İncil’de Yahudilere hitaben "Söyleyin İsrailoğullarına, giysilerinin kenarlarına içinden mavi iplik geçen püsküller taksınlar" ibaresinin bulunması, Yahudilerde giysilerinin bir kenarına, kendilerine mavi göğü, dolayısıyla Tanrı ve cenneti hatırlatan mavi püskül takma geleneğini başlatmıştır. Chefchaouen’a yerleşen İspanya Yahudileri bu geleneğe istinaden şehrin binalarını maviye boyamaya başlamışlardır. Şimdilerde her ne kadar Yahudi nüfusu çok azalmış da olsa bu gelenek şehir halkı tarafından devam ettirilmekte, şehri turistler ve fotoğrafçılar için bir cazibe merkezi haline getirmektedir.
Şehrin özellikle Avrupalı turistler arasında popüler olmasının diğer nedenleri ise şehre İspanya’dan ulaşımın kolaylığı ve şehirde marijuana satışının tolere edilmesi. Chefchaouen ve çevresinde bol miktarda kenevir ekimi yapılıyor.
Chefchaouen'e Ulaşım:
İspanya’nın Tariff şehrinden Fas’ın kuzeyindeki Tangier şehrine feribot ile 35 dakikada ulaşmak mümkün. Tangier-Chefchaouen arası ise otobüsle 3 saat. Fez’den gelir iseniz otobüs ile 4 saat.
Chefchaouen'dan diğer şehirlere giden otobüslerin kalkış saatleri
Şehre ulaşım sadece otobüslerle mümkün oluyor. Fas’ın birçok şehrine ulaşımda kullanılabilen "demirağlar" henüz bu küçük kasabaya ulaşmamış.
Otobüs garı (Gare Routière) eski şehir merkezine çok yakın. Gardan eski şehre, garın girişinde bekleyen petit taxi’lerle 10-15 Dirham’a gidebilirsiniz (10 dirham, 2.5 TL)
Garın çıkışında hostel ve otel satmaya çalışan satıcıların sizi kandırmasına izin vermeyin. Otel rezervasyonunuzu gitmeden internet üzerinden yaparak gitmenizde fayda var. Genelde ucuz ve kötü otellerin çığırtkanlığını yapan bu satıcılar size bu otellerin odalarını daha yüksek fiyata satacaklardır.
Fas bir "pazarlık olmadan olmaz!" ülkesi. Size herşeyin fiyatını ilk önce en az iki, üç katından başlayarak söyleyeceklerdir. Bir paket büskivinin bile fiyatı her markette farklı olabiliyor.
Faslılar genelde herşeyi tutturabildikleri fiyata satıyorlar çünkü restoranlardaki menüler hariç genelde hiçbir şeyin üzerinde fiyat etiketi yok. Alacağınız her ne ise fiyatını sorup, pazarlık etmek zorundasınız. Korkmayın, söylediklerinin yarı fiyatıyla başlayın pazarlığa.
Chefchaouen'de Nereleri Görmeliyim?
Medina: Şehir diğer Fas şehirlerinde de olduğu gibi ikiye ayrılıyor. Eski şehir (Medina) ve yeni şehir. Tüm Fas’ta duyacağınız Medina kelimesi şehirlerin eski şehir (old town) bölümüne verilen isim. Medina'ya yeni şehirden beş ayrı kapıdan girilebiliyor.
Şehrin kurulduğu yıllarda yapılan bu surlar tüm Medina’yı kuşatıyor. Zaman içinde hasar gören bu surlar İspanya’nın yardımlarıyla restore edilmiş. Medina’da dolaşırken mavi boyalı evlerin, sokak arasındaki fırınlardan yükselen ekmek kokularının keyfini çıkarın ve bol bol fotoğraf çekin. Medina sokaklarını yokuş aşağı takip ederseniz yolunuz eski şehir meydanı Plaza Uta el Hammam’a çıkacaktır. Bu meydanda bol miktarda kafe ve restoran bulunmakta.
Meydanda göreceğiniz Great Mosque (Büyük Camii) ve Kasbah görülmeye değer. Kasbah'ın içinde bir müze ve sanat galerisi bulunmakta. Giriş yetişkinler için 10 dirham.
Plaza El Uta Hammam meydanında bir din okulu.
Hamam: Şehirde çok miktarda hamam ve spa bulunmakta. Vaktiniz varsa birkaç saatinizi hamamda geçirebilir, masaj yaptırabilirsiniz.
Şelaleler: Şehirde surların doğusuna düşen bölümde bir de küçük şelale ve dere bulunmakta. Şehir halkı genelde haftasonları bu çevrede bulunan kafelerde toplanıyor. Şelaleler ve çevresi şehir halkının en önemli sosyalleşme mekanı. Haftasonları özellikle bu bölge çok kalabalık.
Bu derede bir de çamaşırhane bulunmakta. Kadınlar bu çamaşırhanede çamaşırlarını yıkayıp, ağaç dallarında kurutuyor.
Chefchaouen'den Ne alabilirim?
Keçi peyniri alabilirsiniz.
Şehir meydanında elinize katalogdan seçeceğiniz desenlerde kına dövmesi yaptırabilirsiniz.
Yün dokumacılığı şehirde gelişmiş olduğundan yünden yapılmış giysilerden alabilirsiniz. Hatta bazı mağazaların içinde dokuma makinasında çalışan işçileri de görebilirsiniz.
Doğal sabunlar satan bu küçük dükkana uğramayı ihmal etmeyin. Bu dükkandaki doğal sabunlar Chefchaouen’dan götürebileceğiniz güzel bir hediye seçeneği sunuyor. Hediye paketleri hem çok özenli hem çok renkli.
Küçük dükkanlarda satılan renkli boyalar Chefchaouen’un mavisini gökkuşağına tamamlıyor. Küçük paketlerde 4-6 dirham civarında bir fiyata satılan bu boyalardan alıp dekoratif amaçlı kullanabilirsiniz.
Şehri gezmek için iki tam gün yetecektir.