Tunus Hakkında Temel Bilgiler
Afrika kıtasının kuzeyinde yer alan ve Akdeniz’e kıyısı olan bir ülkedir Tunus. Batısında Cezayir, doğusunda Libya ve Akdeniz, kuzeyinde ise yine Akdeniz yer alır. Ülkenin güney kısmını Büyük Sahra Çölü kaplamaktadır. 23 bölgeye ayrılmış olarak yönetilen ülkenin başkenti, kendisiyle aynı ismi taşıyan Tunus şehridir.
Her ne kadar ülkenin bir bölümü çölle kaplı olsa da, Tunus’un ekonomisi ağırlıklı olarak tarıma dayalıdır. Çünkü kalan toprakları buna çok elverişlidir. Nüfusun yüzde 60’a yakını tarım sektöründe çalışır. Özellikle zeytin konusunda dünya sıralamasında önemli bir yere sahiptirler. Bunun dışında narenciye, meyve, sebze ve hurma yetiştirilen ürünler arasındadır. Son yıllarda turizmin de önem kazandığı Tunus’ta, bu konuda pek çok yatırım yapılmaktadır.
Modern yaşam ve tarihin bir arada olduğu bir ülke olan Tunus’ta insan ilişkileri önemlidir. Yerel halk kendi aralarında olduğu gibi, turistlere de çok sıcakkanlı yaklaşır. Halkın yaklaşık yüzde 98’ini Müslümanlardan oluşur. Kalan yüzde 2’lik kısmı Hristiyanlar, Museviler ve diğer inançlara sahip kişiler oluşturur.
Resmi dilin Arapça olduğu ülkede “Tounsi” ya da “Derja” olarak adlandırılan Tunus Arapçası ile Berberi dilleri de konuşulur. Ayrıca ticari ilişkilerde, eğitimde ve basılı yayınlarda Fransızca da tercih edilir ve hatta ülke içinde pek çok tabelada da yer alır.
Hem Akdeniz hem de çöl iklimine sahip olan Tunus’a deniz tatili için gidilecekse en iyi dönem yaz sezonudur. Güney bölümündeki çöl bölgesini ise Kasım ayında ziyaret etmek gerekir. Yaz aylarında gidecekler müzik, zanaat ve Tunus kültürü üzerine şekillenen festivalleri de kaçırmamalıdır.