Tunus Hakkında Temel Bilgiler

o-TUNISIA-facebook.jpg

Afrika kıtasının kuzeyinde yer alan ve Akdeniz’e kıyısı olan bir ülkedir Tunus. Batısında Cezayir, doğusunda Libya ve Akdeniz, kuzeyinde ise yine Akdeniz yer alır. Ülkenin güney kısmını Büyük Sahra Çölü kaplamaktadır. 23 bölgeye ayrılmış olarak yönetilen ülkenin başkenti, kendisiyle aynı ismi taşıyan Tunus şehridir.

Her ne kadar ülkenin bir bölümü çölle kaplı olsa da, Tunus’un ekonomisi ağırlıklı olarak tarıma dayalıdır. Çünkü kalan toprakları buna çok elverişlidir. Nüfusun yüzde 60’a yakını tarım sektöründe çalışır. Özellikle zeytin konusunda dünya sıralamasında önemli bir yere sahiptirler. Bunun dışında narenciye, meyve, sebze ve hurma yetiştirilen ürünler arasındadır. Son yıllarda turizmin de önem kazandığı Tunus’ta, bu konuda pek çok yatırım yapılmaktadır.

Modern yaşam ve tarihin bir arada olduğu bir ülke olan Tunus’ta insan ilişkileri önemlidir. Yerel halk kendi aralarında olduğu gibi, turistlere de çok sıcakkanlı yaklaşır. Halkın yaklaşık yüzde 98’ini Müslümanlardan oluşur. Kalan yüzde 2’lik kısmı Hristiyanlar, Museviler ve diğer inançlara sahip kişiler oluşturur.

Resmi dilin Arapça olduğu ülkede “Tounsi” ya da “Derja” olarak adlandırılan Tunus Arapçası ile Berberi dilleri de konuşulur. Ayrıca ticari ilişkilerde, eğitimde ve basılı yayınlarda Fransızca da tercih edilir ve hatta ülke içinde pek çok tabelada da yer alır.

Hem Akdeniz hem de çöl iklimine sahip olan Tunus’a deniz tatili için gidilecekse en iyi dönem yaz sezonudur. Güney bölümündeki çöl bölgesini ise Kasım ayında ziyaret etmek gerekir. Yaz aylarında gidecekler müzik, zanaat ve Tunus kültürü üzerine şekillenen festivalleri de kaçırmamalıdır.

Tunus’un Başkenti, Şehirleri ve Bölgeleri

25next600.jpg

Tunus, 23 bölgeye ayrılmış olarak yönetilmektedir. Başkenti, ülkeyle aynı ismi taşıyan Tunus şehridir. Ülkenin diğer önemli şehirleri şöyledir: Kartaca, Djerba, Gabes, Kairouan, El Kef, Sfax, Sousse, Douz.

Tunus Nerededir?

Tunus-gezilecek-yerler1.jpg

Kuzey Afrika’da yer alan Tunus, Akdeniz'e kıyısı olan bir ülkedir. Batısında Cezayir, doğusunda Libya ve Akdeniz, kuzeyinde ise Akdeniz yer alır. Ülkenin güney kısmını Büyük Sahra Çölü kaplamaktadır.

Tunus’a Nasıl Gidilir

Tunus’a uçakla gidecekler için ana giriş kapısı Tunus şehri yakınlarındaki Tunis-Carthage Havalimanı’dır. Avrupa’dan uçuşların yapıldığı bir diğer havalimanı ise Habib Bourguiba, Skanes-Monastir’dır. Bu havalimanı tatil beldelerine daha yakındır. Buraya özellikle İngiltere üzerinden çok fazla uçuş bulunur. İstanbul’dan Tunus’a direkt ya da aktarmalı olarak gitmek mümkündür. Uçuş süresi yaklaşık 3 saattir. Bunun dışında İtalya, Malta ve Fransa’dan Tunus’a feribot seferleri mevcuttur.

Tunus’a Ne Zaman Gidilir?

sentido_azziza_beach_tunisia.jpg

Hem Akdeniz hem de çöl iklimine sahip olan Tunus’a deniz tatili için gidilecekse en iyi dönem yaz sezonudur. Güney bölümündeki çöl bölgesini ise Kasım ayında ziyaret etmek gerekir.

Tunus Kültürü

Tunus, modern yaşam ve tarihin bir arada olduğu ülkedir. İnsan ilişkilerinde oldukça sıcakkanlıdır ve turistlere sevgiyle yaklaşırlar. Fakat bu durum her bölgede geçerli olmadığından dikkatli olmakta fayda var.

Devamını Oku

Tunus Mutfağı

Ojja-with-Meatballs.jpg

Pek çok Akdeniz ülkesinde olduğu gibi Tunus’un yemek kültüründe de tazelik ön plandadır. Bunun dışında zeytinyağı, baharat, domates ve deniz mahsulleri yemeklerin temelini oluşturur. Ancak baharat konusunda diğer ülkelere kıyasla daha farklıdır. Acı kullanmayı çok severler. Kırmızı biber, sarımsak ve farklı baharatlarla hazırlanan “harissa” adlı acı sosu pek çok yemekte kullanırlar. Kullandıkları baharatlar arasında kakule, taze ve kuru nane, kişniş, kimyon, karabiber, toz kırmızı biber ve tarçın yer alır.

Kahvaltıda iyi beslenmeyi seven Tunuslular, tereyağı ve reçelli ekmek, yumurta, yoğurt ve zeytin tüketirler. Zeytini çok severler ve neredeyse her öğünde tüketirler. Et ürünü olarak kuzu ve koyun etini tercih ederler. Kimi zaman et yerine yumurta kullanırlar. Bir diğer özel et ürünü ise devedir. Özellikle festival dönemlerinde kapaklı güveçlerde, birkaç hafta toprak altında dinlendirilen deve eti ile özel yemekler hazırlanır.

Tunus’un en çok tüketilen ve bizim de yabancı olmadığımız yemeği “kuskus”tur. Yanında, ızgara ya da tavada pişirilen “merquez” adlı sosisle tüketilir

Bir diğer vazgeçilmez yemek ise “ojja”dır. Domates, kuzu ya da koyun eti, çırpılmış yumurta, biber ve harissa sos ile hazırlanır. Oldukça acıdır. Tatlılarda dikkat çeken ürün ise badem ve hurmadır. Her ikisi de ülkede bolca yetiştirildiğinden sıkça kullanılmaktadırlar.

Tunus’tan Alınacak Hediyelik Eşyalar

Souk_of_Tunis.jpg

Tunus’un tüm büyük şehirlerinde modern alışveriş merkezleri bulunmaktadır. Ancak tabii ki en orijinal ürünlere pazar yerlerinde ve eski Arap mahallelerinde rastlanmaktadır. Bunlardan en büyüğü Tunus şehrinde kurulmaktadır. Bu pazar yerlerinde özel zanaat ürünleri, takkeler, gümüş takılar, ülkeye özgü baharatlar, kaliteli halılar, zeytin ağacından oyma biblolar, nargileler, antika ürünler ve yöresel kıyafetler bulmak mümkündür.

Tunus’un Festivalleri

2013-01-02-TunisianMarriageCamels.jpg

Tunus’taki festivallerin çoğu yaz aylarında yapılmaktadır. Genellikle müzik, zanaat ve Tunus kültürü üzerine şekillenmiştir. Her yıl Ramazan ayında Tunus şehrindeki belediye tiyatrosunun çevresinde “Tunus Medine Festivali” düzenlenir. Geleneksel dini törenlerin yanı sıra farklı ülkelerden film gösterimleri yapılır ve konserler düzenlenir. Tunus’un en yüksek dağı Oasis bölgesinde her yıl Mart ayında festival düzenlenir. Burada Tunuslu şair Abou El Kacem Chebbi anmasının yanı sıra Tamerza kültürünü tanıtmak amacıyla farklı etkinlikler de yapılır.

Her yıl Temmuz ortasında başlayıp Ağustos ayında da devam eden Uluslararası Kartaca Festivali, şehirdeki Antik Roma Amfitiyatro’da yapılmaktadır. İlk kez 1964’te yapılan festivale zamanında James Brown, Louis Armstrong ve Ray Charles gibi isimler bile katılmıştır.

Temmuz ayında başlayıp Ağustos’ta sona eren ve Cerbe’de düzenlenen Uluslararası Ulysse Festivali’nde yerel oyuncular, müzisyenler ve görsel sanatçılar etkinlikler düzenler.

Her yıl Aralık ayında Tunus’un en eski ve ünlü festivali olan Uluslararası Sahra Çölü Festivali düzenlenir. Kimi zaman Deve Festivali olarak da anılan bu dönemde Tunus kültürünü tanıtmak amacıyla deve yarışları, Arap atı yarışları ve şiir yarışması gibi etkinlikler düzenlenmektedir

Tunus’taki Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

Yeni Yıl (1 Ocak)

Devrim ve Gençlik Günü (14 Ocak)

Mart Ekinoksu (20 Mart)

Bağımsızlık Günü (20 Mart)

Şehitler Günü (9 Nisan)

İşçi Bayramı (1 Mayıs)

Haziran Gündönümü (20 Haziran)

Ramazan Bayramı

Kurban Bayramı

Cumhuriyet Bayramı (25 Temmuz)

Kadınlar ve Aile Günü (13 Ağustos)

Eylül Ekinoksu (22 Eylül)

Muharrem (3 Ekim)

Hz. Muhammed’in Doğumgünü (12 Aralık)

Aralık Gündönümü (21 Aralık)

*Yanında tarih belirtilmeyen tatillerin günü yıla göre değişmektedir.

Tunus’ta İklim ve Hava Durumu

fas_turlari_buyulu_sahra_colu_26_2179_0004.jpg

Tunus’ta Akdeniz ve çöl iklimi olmak üzere iki farklı iklim türü görülmektedir. Ülkenin kuzey kesimlerinde Akdeniz İklimi hâkimdir. Yani kışlar ılık ve yağışlı, yazlar ise sıcak ve kurak geçer. Ülkenin güney kesimi Sahra Çölü ile kaplı olduğundan burada çöl iklimi görülür.

Tunus’un Kısa Tarihi

Tunus, gerek Akdeniz ve Kuzey Afrika hâkimiyeti ve gerekse Avrupa’nın Afrika ile olan münasebetleri bakımından büyük bir stratejik öneme sahiptir. Tunus’un coğrafi konumu, göçebe Berberilerden sonra, daha çok deniz yoluyla gelen çeşitli etnik toplulukların ülkeye yerleşmesinde en büyük faktör olmuştur.

M.Ö. 12. yüzyılda Fenikeliler bölgeyi keşfetti ve M.Ö. 9. yüzyılda bölgede Kartaca kuruldu. Kartacalılar, Sicilya ve İspanya'ya kadar koloniler kurdular. O dönemde yeni kurulmakta olan Roma İmparatorluğu için tehdit oluşturmuşlardır. Ancak Pön Savaşları’nda yenilip Tunus'tan sürülmüşlerdir. Şimdilerde Tunus’un yer aldığı bölge, Roma egemenliğinde Afrika Eyaleti olarak yönetilmiştir. Başşehir Tunus 1574 yılına kadar tekrar Hafsi Hanedanlığı’nın elindeydi. Bu dönemde Barbaros Hayreddin Paşa ve Turgut Reis 1556’da Gafsa’yı, 1558’de Kayrevan’ı ele geçirince Tunus’un doğu ve güney sahilleri Osmanlıların eline geçmiş oldu. Cerbe Adası deniz üssü olarak kullanıldı.

Barbaros Hayreddin Paşa, İspanya’daki Endülüslü Müslümanlardan 100 bin kişiyi kurtararak Kuzey Afrika’ya getirdi. 1574’te Uluç Ali Reis ile Sinan Paşa, Tunus şehrini (Halkul-Vad Kalesini) ele geçirince Tunus, Osmanlı Devletinin eyaleti oldu. Fransa, bazı Tunuslu aşiretlerin Cezayir’e yaptıkları akınları ve bazı toprak taleplerini bahane ederek 1881’de Tunus’a asker çıkardı. Aynı yıl yapılan Bardo Antlaşması’yla Tunus Beyi, dış hükümranlığı, siyasi ve ordu işlerini bir Fransız Genel valisine bıraktı. Tunus’un Muher ve güney kesiminde başlayan ayaklanmalar güçlükle bastırıldı. Vali Paul Cambon, yeni bey Ali bin Hüseyin’e (1882-1902) Marsa Sözleşmesini kabul ettirince (1883), Fransız himayesi resmen kurulmuş oldu.

Devamını Oku

Tunus’un Ekonomisi

medicpasture.gif

Her ne kadar ülkenin bir bölümü çölle kaplı olsa da, Tunus’un ekonomisi ağırlıklı olarak tarıma dayalıdır. Çünkü kalan toprakları buna çok elverişlidir. Nüfusun yüzde 60’a yakını tarım sektöründe çalışmaktadır. Özellikle zeytin konusunda dünya sıralamasında önemli bir yere sahiptirler. Bunun dışında narenciye, meyve, sebze ve hurma yetiştirilen ürünler arasındadır. Hayvancılık açısından koyun, keçi, sığır ve kümes hayvanları yetiştirilmektedir.

Ağır sanayinin gelişmiş olmadığı ülkede deri, kâğıt, gıda ya da elişi gibi hafif sanayi bölümlerinin ekonomiye katkısı mevcuttur.

Son yıllarda turizmin de önem kazandığı Tunus’ta, bu konuda pek çok yatırım yapılmaktadır.

 Tunus Din ve İnanç

Tunus halkının yaklaşık yüzde 98’i Müslüman'dır. Kalan yüzde 2’lik kısmı Hristiyanlar, Museviler ve diğer inançlara sahip kişiler oluşturur.

Tunus’ta Bulunan Türkiye Dış Temsicilikleri

TUNUS BÜYÜKELÇİLİĞİ

Adres: LOT No:4, Av. Hedi KARRAY Centre Urbain Nord B.P.134-1082 TUNIS/TUNISIE

Telefon: 00 216-70 132 300 (10 hat)

Faks: 00 216-71 767 045

[email protected]

http://tunus.be.mfa.gov.tr

Görev Bölgesi: Tunus

Tunus’ta Konuşulan Diller

Tunus ülkesinin resmi dili Arapça’dır. Ancak bunlar dışında “Tounsi” ya da “Derja” olarak adlandırılan Tunus Arapçası ile Berberi dilleri de konuşulanlar arasında yer alır. Her ne kadar resmi bir yanı olmasa da ticari ilişkilerde, eğitimde ve basılı yayınlarda Fransızca da kullanılır. Ülke içinde pek çok tabelada da yer alır.

Tunus Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 11.1oC
    • Şub 10.9oC
    • Mar 13oC
    • Nis 15.4oC
    • May 19.1oC
    • Haz 23.3oC
    • Tem 26.4oC
    • Agu 26.7oC
    • Eyl 24.3oC
    • Eki 20.3oC
    • Kas 15.6oC
    • Ara 12.2oC

Kısa Kısa

  Nüfus: 10.982.754 Dili: Arapça Para Birimi:   Tunus dinarı (TND) İklim: Akdeniz İklimi – Çöl İklimi Big Mac Index: