Tuzer Genel Bilgiler / Rehber
Tuzer, Tunus’ta bir vaha kenti olmakla birlikte aynı zamanda Tuzey vilayetinin de merkezidir. Kuzey Afrika’da Akdeniz’e de kıyısı olan bu İslam cumhuriyetinin ili olan Tuzer, Tunus’un orta kesimlerinde konumlanır. Şehirde, ülkenin tamamında olduğu gibi Tunus dinarı kullanılır ve 1 Tunus dinarı da yaklaşık olarak 1,80 Türk lirası eder. Yaklaşık olarak 38 bin nüfusu olan kent, egzotik yerler, uygun fiyatlı geziler için ideal bir nokta olarak bilinir.
Tuzer tarihi hakkında biraz bilgi vermek gerekirse Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu ve Vandal Krallığı zamanında bölgenin Bizans yerleşim yeri olduğunu söyleyebiliriz. Binlerce palmiye ağacının yaşam sürdüğü Tuzer, motorlu taşıtlar hayatımıza girmeden önce Sahra Çölü üzerinden yapılan ulaşım hattında oldukça önemli bir yere sahipti. Burada Sahra Çölü’nde safari turları yapabilir, develer üzerinde geziler gerçekleştirebilir halkın turistlere olan misafirperver yaklaşımının tadını çıkarabilirsiniz.
Tuzer Gezilecek Yerler
Tarih boyunca önemli bir noktada konumlanan Tuzer’de turistik geziler yapabileceğiniz cazibe merkezleri bulunuyor. Ayrıca kendine has atmosferi ile doğal bir plato görünümünde olan kentte Star Wars hikâyesinin bazı sahneleri de çekilmiştir.
Sahra Çölü: Özellikle Fata Morgana seraplarını görebilmek için mutlaka gitmeniz gereken Sahra Çölü hayat boyu unutmayacağınız gezilerden biri olmaya aday. Fata Morgana’nın ne olduğunu söyleyecek olursak ufkun üzerinde dar bir bantta görülen sıra dışı ve kompleks bir mucize olduğunu ve bu yüzden herhangi bir seraptan farklı olduğunu söyleyebiliriz. Genellikle bir Fata Morgana hızla değişim gösterir. Serap, birbiri üstüne yığılmış birkaç ters ve dik görüntüler içerirken Fata Morgana alternatif sıkıştırılmış ve gerilmiş bölgeler sunar. Bunun en iyi örneklerini Sahra Çölü’nde görüp gerçekliğin nasıl değişken olduğu konusunda hayrete düşebilirsiniz.
Chott El Djerid: Güney Tunus’un en büyük endorfik tuz gölü olan doğal harikası bölge Avuç İçi Ülkesi olarak da tercüme edilebilir. Deniz seviyesinin 10 ile 25 metre arasında altında kalan göl zaman zaman beyaz, yeşil ve mor tonlarında görünür. Fotoğraf çekmeyi unutmamanız gereken doğa harikası Sahra Çölü’nün en büyük tuz tavası olarak bilinir.
Ouled El Hedef: Eski şehir olarak bilinen bu yerleşim yerel tuğlaların başarılı bir örneği olarak bilinir. Dar sokaklar, duvarlar ve cepheler, Tunus'un en belirgin ve güzel mimari tarzlarındandır. Kentin restorasyon süreci ise yaklaşık olarak 10 sene boyunca devam etmiştir.
Ayrıca Dar Boğazı Müzesi, Tuzer’deki yöresel ürünlerin satıldığı pazarları ve ünlü şair Echebbi’nin heykelinin olduğu yeri de ziyaret edebilirsiniz.
Tuzer Ekonomi
Turizmin Tuzer’de ağır bir şekilde ve uzun zamanda geliştiğini söylesek de günümüzde çöl turizminin merkezi olarak kabul ediliyor. Ayrıca her sene düzenlenen ve kasım, aralık aylarına denk gelen Uluslararası Oases Festivali de kentin önemli gelir kaynakları arasında bulunuyor.
Tuzer Yeme İçme
Tuzer’e gittiğinizde mutlaka tatmanız gereken lezzetler arasında biberli, kimyonlu ve limonlu bir meze olan harissa beğenebileceğiniz bir yemek. Ayrıca domates ve biber içerikli yaz yemeği olan mechouia da sıcak ve soğuk olarak yenilebilir. Brik ise Tunus mutfağının en önemli yemekleri arasında yer alıyor. Milli yemeklerden biri de kıyılmış dana veya kuzu etinden yapılan kefta. Belki de en ünlü yemek olan KhobzMella’yı pişirmek için ise açık ateş gerekiyor. Pişirme tekniğinin oldukça önemli olduğu bu yemeği çoğu Tuzer restoranında sipariş edebilirsiniz.
Tuzer İklimi
Tunus’ta hem Akdeniz iklimi hem de çöl iklimi hüküm sürüyor. Akdeniz iklimi ülkenin kuzey kısmı için geçerliyken ülkenin güney kesiminde Sahra Çölü sebebiyle çöl etkisi yoğun hissedilir. Tuzer de tıpkı Nefta şehri gibi bir vaha şehri olarak karşımıza çıkıyor. Çölün hemen yanında sıcak ve soğuk su kaynakları bulunuyor. Yıllık sıcaklık ortalaması yaklaşık olarak 37 - 39 olan Tuzer’de bazen kış aylarında sıcaklık 0 derecenin altına düşebileceğinden, geceleri ve güneş doğmadan hemen önce don olayı yaşanabilir.
Tuzer Konaklama
Çöl turizminin göz bebeği olan Tuzer’de çok sayıda otel alternatifiniz bulunuyor. İstediğiniz konfor ve konseptteki otelleri tercih edebilirsiniz. Otel fiyatları ise gecelik ortalama 180 ile 400 Türk lirası arasında değişiklik gösteriyor. Burada kalabileceğiniz otellerden bazıları El Mooradi Tozeur, Residence El Arich, Residence Loued.
*Fiyatlar Kasım 2018 tarihinde güncellenmiştir. Dönemsel olarak değişiklik gösterebilir.
Tuzer’e Ne Zaman Gidilir
Genellikle düzensiz yağışların olduğu ve bunaltıcı sıcakların yılın genelinde görüldüğü Tuzer için en uygun ziyaret zamanının, az yağış aldığı ve sıcaklığın da 18 – 22 derece arasında değiştiği ekim, kasım, aralık ve ocak ayları olduğunu söyleyebiliriz. Mayıs, haziran ve temmuz aylarında sıcaklığın 40’lı dereceleri bulması sebebiyle bunaltıcı sıcaklara gezi yapamayacağınızı söyleyebiliriz.
Tuzer Ulaşım
Şehir otobüs ve taksi açısından sorunsuz bir yer olarak biliniyor. Özellikle turizm aylarında oldukça yoğun bir trafik oluyor. Ayrıca önceden rezervasyon olmadan araç kiralayabileceğiniz çok sayıda acente bulunuyor. Ayrıca şehrin içinde yürüyüş yaparak gezi noktalarına ulaşabileceğinizi söylemekte fayda var. Tozeur-Nefta Uluslararası Havaalanı yaz aylarında yoğun bir uçuş haritasına sahip oluyor. Türkiye’den direkt ve aktarmalı uçuşlarla Tunus’a ulaşıp oradan da otobüs veya araçla Tuzer’e varabilirsiniz. Uçak bilet fiyatları 1.400 ile 7.000 Türk lirası arasında değişiyor. Uçak biletini uygun almak için önceden harekete geçmeniz faydanıza olacaktır.
*Fiyatlar Kasım 2018 tarihinde güncellenmiştir.