Katar Hakkında Temel Bilgiler

Katar Devleti, Arap Yarımadası'nın doğusunda bulunan bir Basra Körfeziülkesidir. 1971 yılında bağımsızlığına kavuşmuş olan Katar 19. Yüzyılın ortalarından beri Al Thani ailesi tarafından yönetilmektedir. Katar’ın resmi dili Arapça olsa da, burda yaşayan çok sayıda yabancı nüfusun da etkisiyle İngilizce, Urduca, Fransızca, Malayalam ve Tagalog dilleride yaygın bir şekilde kullanılan dillerdir. Katar’da haftasonu tatili cuma ve cumartesi günleri olarak belirlenmiştir ve dükkanların çoğu cuma namazı vaktinde kısa bir süre için kapalı olabilmekle birlikte hafta sonu da açıktır. Katar’ın başkenti olanDoha ismini Arapça bir kelime olan ve "büyük ağaç" anlamına gelen ‘Ad-Dawha’ dan almıştır. Katar Arap ülkeleri içinde 2022 FIFA Dünya Kupasına ev sahipliği yapacak ilk ülke olacaktır.

Katar, 27 Eylül 2017'de elektronik seyahat izin sistemini başlatmıştır. Bu sistemle Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri, Schengen ülkeleri, Avustralya, Kanada, İngiltere, ABD veya Yeni Zelanda geçerli oturma izni veya vizesine sahip olan yolcuların ülkeye girişi kolaylaşmıştır. Gerekli dokümanların ibraz edilmesiyle online olarak ETA belgesi alınarak ülkeye giriş yapılabilmektedir. Detaylı bilgi için linke tıklayabilirsiniz. 

Katar Nerededir?

Katar’ın kara sınır komşusu SuudiArabistan olup diğer tarafları BasraKörfezi ile çevrilidir. Kuzeybatısında Bahreyn, batı ve güneyinde Suudi Arabistan, doğusunda Birleşik Arap Emirlikleri ve kuzeyindeİran bulunur.

Katar’a Nasıl Gidilir?

Katar’a İstanbul ve Ankara’dan haftanın hemen her günü direkt ve aktarmalı uçuş bulunmaktadır. Bu uçuşlar Doha’ya yapılmaktadır.

Katar’a Ne Zaman Gidilir?

Yazın sıcaklıklar aşırı yüksek olduğu için akşamları hava hafif serinlemekle birlikte insanlar yaz aylarında genellikle içerde kalmayı tercih etmektedir. Kış ayları çok daha serin ve dışarda vakit geçirmek için daha uygun bir mevsimdir. Ekim-kasım-aralık ayları Katar’ı gezmek için en uygun dönemdir.

Katar Kültürü

Toplu taşıma neredeyse yoktur, dolayısıyla araba kiralamanız gerekebilir. Amerika’daki zincir restoranların pek çoğunun Doha’da şubesi mevcuttur. Türkler olarak yemek sıkıntısı yaşayacağımız bir ülke değildir. Damak tadımıza uygun kebapları her yerde yiyebilirsiniz. Benzin istasyonu sayısı sanılanın aksine çok azdır. Cuma günleri 11. 30-12. 30 arası marketler, kafeler kısaca tüm işlemeler cuma namazı sebebiyle resmi olarak kapalıdır.

Katarlı olmayan kadınlar için kıyafet yasağı yoktur. Sanılanın aksine az alışveriş merkezi vardır, bu nedenle de içinde bakkalından optikçisine her şeyi barındırıp hayat kurtaran benzin istasyonları çok önemlidir. Katar’ın içki satan tek dükkânı QDC adlı yerdir. İçki içebileceğiniz mekânlar sadece 4 ve 5 yıldızlı otellerdir.

Katar Mutfağı

Ortadoğu mutfağının hâkim olduğu Katar’da ayrıca İtalyan, Çin ve Hint mutfağına dair restoranlar da bulabilirsiniz. Özellikle alışveriş merkezlerinde bulunan restoranların menüleri mutfak açısından çeşitlilik arz eder. Oldukça zengin olan ülkede çok pahalı yemekler görme ihtimaliniz de yüksektir. Bunun yanında, Katar’daki Uzak Doğu restoranlarına da kesinlikle uğramanızı öneririz. En az bir Uzak Doğu ülkesindeki lezzetle bu mutfağın Katar’da sunulduğunu göreceksiniz.

Geleneksel Katar mutfağı ise Arap ve Ortadoğu mutfağının bir katışımıdır. İran ve Hint mutfağından da etkilenmiştir. ‘Machbūs isimli geleneksel yemekleri pirinç pilavı et ve sebzelerden oluşur. Deniz ürünleri ve hurma geleneksel mutfakta önemli yer arz eder. Dğer önemli ulusal yemekleri, pirinç pilavı, et ve sebzelerden yapılan bol baharatlıKabsa, şeker, safran, tarçın, kakule ile pişirilen erişteden oluşan ve üstünde yumurta ile servis edilen Balaleet ve fırında pişirilmiş kuzu eti ve pirinç pilavından oluşan Ghuzi’dir. Katar’da kahve kakule ile aromalandırılır, genellikle kendinden şekerlidir ya da hurma ile tatlandırılmıştır. Qahwahelw isimli Katar kahvesi ise turuncu renklidir, kahvenin kakule safran ve şekerle karışımından elde edilen içecek genelde sütle servis edilir. Naneli limonatası da çok ferahlatıcı ve lezzetli bir geleneksel içecektir.

Katar'dan Alınacak Hediyelik Eşyalar 

Doha’daki modern sanat müzesi Mathaf’ın ve İslam Sanatları Müzesi’nin hediyelik eşya dükkânlarında lüks ve oldukça yüksek fiyatlı hediye seçenekleri bulabilirsiniz. Bu seçenekler arasında mücehver, ipek elbiseler, porselen vazolar da var. Doha’daki diğer bir hediyelik eşya cenneti ise Souq Waqif isimli pazardır. Burada oryantal tarzda koku ve parfümşişeleri, ince işçilikle üretilmiş metal duvar süsleri, ipekli pamuklu özel dokuma kumaşlar ve bunlardan yapılan eşarplar gibi seçenekleriniz vardır. Katar’dan alınabilecek en popüler hediyeler ise oyuncakdeveler, yerel hurma, inci ve mücehver.

Katar Festivalleri

Katar’da her yıl büyük bir coşkuyla kutlanan dini günler dışında, uluslararası cazibesi olan kültürel etkinlikler de düzenlenmektedir. Her yıl mart ayında düzenlenen Doha Kültür Festivali bunların en büyüğüdür. Müzik, şiir, tiyatro ve dansın bir arada olduğu festivalde sayısız etkinlik yapılır.

Nisan ayında Doha’da düzenlenen Erkekler Su Kayağı ve Wakeboard Dünya Kupası uluslararası katılımın olduğu en önemli spor etkinliğidir. Haziran ayında Doha’da başlayan ve iki ay boyunca süren Summer Wonders Festival of Fun, ailelerin ve çocukların keyifle katıldığı, parklar gibi kamusal alanlarda yapılan pek çok etkinliğin olduğu bir festivaldir. Bu etkinlikler arasında deve ve at sürme etkinlikleri, sirkler, çeşitli yarışmalar ve tropik yağmur ormanlarına düzenlenen geziler de vardır.

Kasım ayında düzenlenen Class I Powerboat Races, Katar Su Sporları Feserasyonu tarafından düzenlenir ve beş gün boyunca tekne yarışları yapılır.

Katar’da Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

İslami bayramlar ayın hareketlerine göre hesaplandığından tarihleri her yıl değişmektedir.

İslami Yeni Yıl (Ocak)

Ulusal Spor Günü (Şubat ayının ikinci salısı)

Mart Başı Banka Tatili (Mart)

Ramazan Bayramı

Kurban Bayramı

Ulusal Gün (18 Aralık)

Katar’da İklim ve Hava Durumu

Katar’da hava, yazları sıcak ve nemli kışları da ılık ve az yağışlıdır. Yazın temmuz ve ağustos aylarında sıcaklık genellikle 50 dereceye kadar ulaşır. Bununla birlikte kış ayları, geceleri soğuk olsa da, gündüzleri ılımandır.

Katar’ın Kısa Tarihi

Katar, uzun yıllar bölge aşiret beylerinin emri altında yönetilmiştir. Bölge genellikle göçebe kabilelerin yaşadığı yer olduğu için idaresinde de sık sık değişmeler meydana gelmiştir. 19. yüzyılda bölgenin idaresi bugünkü emir'in büyük dedesi olan MuhammedalSani'ye geçmiştir. Ülkede fiili Osmanlıegemenliği ilk olarak 1852'de, daha sonra ve kesin olarak 1871'de Muhammed el-Sani'nin daveti üzerine başlamıştır. Katar'ın bugünkü başkenti Doha şehrinde bugün ABD üssünün bulunduğu el-Obeid'e yerleşen Osmanlı birlikleri 1913'e kadar kalmışlardır. Osmanlı Devleti Katar üzerindeki haklarından 1913'te vazgeçer. Son Osmanlı askeri Katar'dan Ağustos 1915'te çekilir.I. Dünya Savaşı'nın çıkmasının akabinde 1916'da Katar İngiliz işgaline girer, 1971'de İngiliz hâkimiyetinden ayrılarak resmenbağımsız bir devlet olur.

Katar’ın Ekonomisi

PetrolrezervlerininkeşfedilmesindenönceKatarekonomisibalıkçılıkveinciavcılığınabağlıydı. Ama 1940'larda petrol rezervlerinin keşfiyle ülkenin tüm ekonomisi değişime uğradı. Bu değişim yüksek yaşam standartları ve büyük ülkelerin vatandaşlarına sunduğu sosyal hizmetleri de beraberinde getirdi. Ülke, dünyadaki en çok gazrezervlerine sahip ülkeler arasındadır. Bu büyük etken ülke vatandaşlarının refah seviyesini en üst basamaklara taşımıştır. Ülkede hemen hemen hiçbir tüketim maddesi üretilmemekte, dışarıdan ithal edilmektedir. Temel gelir kaynağı doğalgaz ihracatıdır.

Katar’da Din ve İnanç

Katar’ın resmi dini İslam’dır. Nüfusun yüzde 67’sini Sünni Müslümanların oluşturduğu ülkede en yaygın ikinci din yüzde 13 ile Hinduizm’dir. Bunu Hristiyanlık ve Budizm takip eder.

Katar Türkiye Dış Temsilcilikleri

DOHA BÜYÜKELÇİLİĞİ

Adres: Al Katifiya Zone 66 Al Rabwa Street 310 Diplomatic Area Dafna Doha-Qatar P.O. Box: 1977

Telefon: +974 4495 1300

Faks: +974 4495 1320

[email protected]

http://www.doha.be.mfa.gov.tr

Görev Bölgesi: Katar

Katar Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type D / 250V / 5 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 17oC
    • Şub 18oC
    • Mar 21oC
    • Nis 25oC
    • May 31oC
    • Haz 34oC
    • Tem 34oC
    • Agu 34oC
    • Eyl 32oC
    • Eki 29oC
    • Kas 24oC
    • Ara 19oC

Kısa Kısa

Nüfus: 2,155,446 Dili: Arapça Para Birimi: Katar Riyali İklim: Çöl İklimi