Şeytan Sofrası

Şeytan Sofrası, Türkiye Cumhuriyeti’nin Ege Bölgesi’nde yer alan Balıkesir ilinin Ayvalık ilçesinde bulunmaktadır. Ayvalık ilçe merkezine 8 kilometre mesafede yer alan kayalık tepe üzerindeki Şeytan Sofrası, Ayvalık Adaları ve Midilli Adası manzarasına sahiptir.

Şeytan Sofrası’na gitmek için Ayvalık’a şehirlerarası otobüsler vasıtası veya özel araç ile ulaşmak gerekmektedir. Bölgeye en yakın havalimanı ise Balıkesir Edremit Koca Seyit Havalimanı’dır. Havalimanı, İstanbul ve Ankara havalimanları ile direkt bağlantıya sahiptir.

Ayvalık’a ulaşmanın yollarından biri de tren ve ardından otobüs aktarmasıdır. İzmir Mavi Treni ile Balıkesir’e, buradan da Ayvalık seferleri bulunan aktarma otobüsleri ile ilçeye ulaşım sağlamak mümkündür.

Ayvalık’a ülkenin birçok noktasından şehirlerarası otobüsler vasıtası ile ulaşım sağlamak mümkündür. Ayvalık’tan Şeytan Sofrası’na gitmek için ise ilçe merkezinden Sarımsaklı yönüne doğru gidilmelidir. Bu yönde tabelalar takip edilerek tepeye ulaşılabilmektedir. Yaklaşık 1 kilometrelik bir yokuş çıkılarak Şeytan Sofrası’na varılmaktadır.

Sönmüş bir volkanın lav birikintileri ile oluşmuş ve sofrayı andıran bir tepe olan Şeytan Sofrası, gün batımını seyretmek için turistlerin ziyaret ettiği bir noktadır. Tepede yer alan ayak izi şeklinde bir çukur olan Şeytan Sofrası’ndaki Şeytan’ın ayak izi de halkın madeni para atarak dilek dilediği eski bir lav birikintisidir. Demir parmaklıklarla çevrili Şeytan’ın ayak izi, turistlerin oldukça ilgisini çeken bir oluşumdur.

Şeytan Sofrası, görüntüsü kadar efsanesi ile de ilgi uyandırmaktadır. Hikâyeye göre; 1500’lü yıllarda, Osmanlı hâkimiyetindeki Ayvalık’ta yaşayan Rumlardan biri, kiliseye karşı geldiği için kilise tarafından dışlanmış ve şehirden kovulmuştur. Pelenelope adındaki bu kişi, Ayvalık’taki, şu anda Şeytan Sofrası olarak anılan, tepeye yerleşmiş ve yaşamını burada sürdürmeye başlamıştır. Çok şiddetli kuraklığın yaşandığı bir sene halk, kuraklığın kabahatini kiliseye karşı gelen Pelenelope’ye yüklemiştir. Bu sebeple halk toplanıp Pelenelope’yi öldürmek üzere tepeye çıkmıştır. Bu durumu haber alan Pelenelope, halka çok zengin bir sofra hazırlayıp onlara ziyafet çektirmiştir. Zengin sofranın keyfine dalan halk Pelenelope’yi öldürmeyi unutmuştur. Bu durumu fırsat bilen Pelenelope ise kaçıp canını kurtarmıştır. Bu olaydan sonra buraya Şeytan Sofrası adı verilmiştir. 

 

Şeytan Sofrası’nın bulunduğu mevkii olan Sarımsaklı’da geniş yelpazede konaklama seçenekleri mevcuttur. Şeytan Sofrası bir yandan Ayvalık’a da yakın olduğundan, buradaki konaklama tesislerini tercih etme imkânı da bulunmaktadır. Cunda Adası’nda yer alan şık butik oteller ise konaklama seçeneklerini çeşitli kılmaktadır.

Şeytan Sofrası, Ayvalık Adaları ve Midilli Adası’nın da göründüğü muazzam bir manzaraya sahiptir. Bu yüksek noktadan görülen geniş açılı görüş alanı, izleyene ihtişamlı hisler vermektedir. Bu tepe özellikle gün batımı manzarasını izlemek üzere yoğun ilgi görmektedir. Tepenin sahip olduğu seyir terasından, denizi, koyları ve 20’den fazla adacığı panoramik bir şekilde seyir imkânı bulunmaktadır.

Şeytan Sofrası, gün batımı saatlerine doğru oldukça popülerleşmektedir. Bu sebeple yoğunluk arttığından tepeye ulaşım da zorlaşmaktadır. Güneşin batışının keyfini yaşamak üzere Şeytan Sofrası, muhteşem bir nokta olarak değerlendirilmektedir.

Şeytan Sofrası Efsanesi

Turistik tepenin bir de efsanesi bulunuyor. Rivayete göre 1500’lerde Osmanlı himayesindeki Ayvalık yöresinde Rumlar yaşar. Penelope adında biri vardır ve kilise tarafından dine karşı geldiği gerekçesiyle kovulur. O da Şeytan Sofrası‘na giderek yıllarca yalnız başına bu tepede yaşar. Daha sonra yörede 1 sene boyunca kuraklık yaşanır. Yöre halkı yaşanan bu kuraklığı kiliseye karşı gelen Penelope’ye mal eder. Kuraklığın geçmesi için onu öldürmeye karar vererek tepeye giderler. Peneolope ise sinsice davranır ve kuraklıktan çıkan halka çok zengin bir sofra hazırlar. Kıtlıktan çıkan halk sofrayı görünce her şeyi unutur ve yiyeceklere yumulur. Durumu fırsat bilen Penelope kaçarak hayatını kurtarır. Şeytan Sofrası adının buradan geldiği de rivayet edilir.

Şeytan Sofrası Gün Batımı

Şeytan Sofrası gün batımı denince akla gelen ilk yerlerden biri olarak karşınıza çıkıyor. Hem Türk hem de Yunan adalarına selam verebileceğiniz harika manzara gün batımında sözcüklerin yetersiz kalacağı bir hal alıyor. Midilli ve Ayvalık‘ın büyüklü küçüklü adalarına hakim konumu ile Şeytan Sofrası sırf bu sebeple bile ziyaret ediliyor. Farklı bir alternatif daha isterseniz manzara için Cennet tepesine gidebilirsiniz.

Şeytan Sofrası Giriş Ücreti

Şeytan Sofrası'nın girişi ücretsizdir. Fakat eğer otomobilinizle gittiyseniz otoparka para ödemeniz gerekmektedir. 

Şeytan Sofrası Nasıl Gidilir?

Otomobil: Şahsi aracınızla gidecek olursanız, Ayvalık merkezden Sarımsaklı istikametine doğru yola çıkabilirsiniz. Yan tarafınızda bulunan denizin dönüş yaptığı yerdeki kavşakta Burada Şeytan Sofrası levhasını görürsünüz.

Otobüs: Toplu ulaşımı tercih edecek olursanız yaklaşık yarım saatte bir kalkan Ayvalık Belediyesi otobüsleri ile ya da taksi dolmuşları kullanabilirsiniz. Taksi dolmuşlar Cunda Adası-Ayvalık ve Ayvalık-Cunda Adası arasında sefer yapıyor. Rahatlığı ve uygun fiyatıyla tercih sebebi oluyor. Ayrıca Sarımsaklı Belediyesi’nin otobüsleri terminalden de Şeytan Sofrası’na gidiyor.

Deniz Yolu: İstanbul’dan yola çıkacak olursanız İstanbul Deniz Otobüsleri ile Bandırma’ya ulaşabilirsiniz. Bandırma’dan Ayvalık’a sefer yapan yerel otobüs firmaları bulunuyor. En kısa yolculuk için hızlı feribotlar cazip seçeneklerden biri.