Umman Hakkında Temel Bilgiler

“Ateşin anası” anlamına gelenUmman Sultanlığı deve yolculukları, çöl kampı, maceracıları bekleyen kanyonları ile 1001 Gece Masalları ülkesi gibidir. Muskat limanının ticari faaliyetler alanında anahtar görevi gördüğü ülkede Portekiz’e dek varan geniş bir ticaret ağı vardır. 309.500 kilometrekarelik alana yayılmış ülke mutlak monarşi ile yönetilmektedir. Sultan Kabus yönetimindeki ülkede erkek egemenliği hâkimdir.

oman-sur.jpg

Erkeklerin dishdasha dedikleri bileklere kadar uzun elbiseler giydiği ülkede kadınların kıyafetleri göz alıcıdır. Bölgeden bölgeye farklılık gösteren kostümlerinde kadınlar canlı renkleri tercih ederler. Kıyafetlerinde seçtikleri renkler kabilelerinin geleneksel özelliklerine dair de ipuçları vermektedir. At ve deve yarışı, arap yelkenlisi, boğa dövüşü, şahin avı ülkede en sevilen spor dallarıdır.

Editörün Kaleminden

Umman’ın Başkenti, Şehirleri ve Bölgeleri

Dört bölgeye ayrılan Umman’ın başkenti ve aynı zamanda en büyük kenti Muskat’tır. Muskat’ı içine alan Kuzey Umman bölgesi Hazar Dağları, Al-Batinah kıyısı ile oldukça turistiktir. Merkez Kıyı Umman bölgesi büyüleyici kumulları ve eski kaleleri ile meşhurdur. Zufar bölgesi Yemen sınırındadır ve son olarak Boş Alan adını verdikleri dördüncü bölgeleri geniş ve vahşi çölleriyle Suudi Arabistan’a dek uzanmaktadır. Ülkenin diğer önemli şehirleri arasında Matrah, Mirbat, Suveyh ve el-Habura sayılabilir.

Umman Nerededir?

Güneybatı Asya ülkesi olan Umman Arap yarımadasının güneydoğu kıyısında yer almaktadır. KuzeybatısındaBirleşik Arap Emirlikleri’nin olduğu ülke batısında SuudiArabistan, güneybatısında Yemen ile komşudur. Ülkenin güney ve kuzey kıyıları Hint Okyanusu, kuzeydoğusu ise Basra Körfezi ile çevrelenmiştir.

Umman’a Nasıl Gidilir?

oman-muscat1.jpg

Umman’a gitmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının vize alması gerekmektedir. Umman turistik vize süresi 30 gün olmak üzere verilirken yine ikinci bir 30 gün daha Umman turistik vize sürenizi uzatabilirsiniz. THY'nın Umman'ın başkenti Muskat'a her gün karşılıklı olarak direkt uçuşları bulunmaktadır. Yolculuk yaklaşık 4 saat 35 dakika sürmektedir. 

Umman’a Ne Zaman Gidilir?

Umman’da iklim bölgeden bölgeye değişiklik göstermektedir. Ülkeyi ziyaret etmek için en popüler dönem hava sıcaklığının 25 derece ile 35 derece arasında olduğu ekim ve nisan arası dönemdir. Geceleri daha serin olan ülkede hava sıcaklığı 17 ile 19 derece arasına kadar gerilemektedir. Dolayısıyla geceleri yaşanması muhtemelen soğuk hava için hazırlıklı olmanızda fayda var.

Umman Kültürü

Ummanlılar genelde alçakgönüllü insanlardır. Sultanları hakkında konuşurken saygılı olmanızı beklerler. Çocuklu aileleri yolda gördüğünüzde çocuklarını sevmenizden çok hoşlanırlar, ayrıca Ummanlılar iletişime açıktırlar. Muskat gibi büyük kentler haricinde dolaşırken karşı cinsten birine gülümsemek konusunda dikkatli olun. Çünkü bu doğrudan flört ettiğiniz anlamına gelmektedir ve toplum tarafından hiç hoş karşılanmamaktadır. Aynı şey konuşurken de geçerli, karşı cinsle konuşmanız da çok alışık oldukları bir şey denemez.

Umman halkı mütevazı olduğu kadar duygusaldır da. Bu yüzden en ufak bir eleştiriniz kalplerini kıracaktır. Umman’da tokalaşmak en yaygın selamlaşma biçimidir. Ülkede kılık kıyafet konusunda dikkatli olmanız gerekmektedir. Şort ve omzu açık kıyafetler giymek yasaktır. Ayrıca kumsallardan denizkabuğu, kaplumbağa yumurtası ve istiridye gibi şeyler toplamak da yasaktır. Son olarak eşcinselliğin yasak olduğu ülkede fotoğraf çekerken dikkatli olmanız ve izin almanız gerekmektedir.

Umman Mutfağı

jungle-food-1.jpg

Umman doğu ile batı arasında bir ticaret noktasıdır. Dolayısıyla mutfağında bunun esintilerini görmek mümkündür. Hindistan’dan gelen baharatlar ülke mutfağında önemli yere sahiptir, özellikle çorba ve et yemeklerinde çokça kullanmaktadırlar. Muskat’ın en geniş yemek alternatiflerine sahip olduğu coğrafyada en ilgi çekici yemekler ise balık yemekleridir. Genelde tavuk ve kuzu etinin tüketildiği ülke mutfağı için pilav vazgeçilmezdir ve hemen her yemeğin yanında mutlaka servis edilmektedir. Ummanlıların en çok tükettiği ve sevdiği içecek ise kakule kahvesidir.

Ülke mutfağının en özel tatlarından biri shuwayı mutlaka deneyin. Yeraltındaki kil fırınlardaağır ateşte iki gün boyunca pişirerek hazırladıkları şifalı bitki ve baharatlarla marine edilmiş bu yemek unutamayacağınız lezzetlerden olacaktır. Rosto ederek hazırladıkları kralbalığı yemeği mashuaiyi ise pilav ve limonla servis ediyorlar. Ülke mutfağının bir diğer geleneksel lezzeti mishkak kömür ateşinde şişe dizerek pişirdikleri etyemeğidir, etleri karabiber, kakule, karanfil ve hint hurması ile marine ederler. Halwa adını verdikleri helvaya benzeyen tatlılarını ise şekerin yanı sıra safran, kakule ve gülsuyu işe tatlandırırlar. Kimi zaman fındık ve meyve ekledikleri de olur.

Alkol tüketiminin yasak olduğu ülkede yabancı turistler bazı otel ve restoranlarda alkol bulabilirler. Eve götürmek için alkol almak isterseniz ise konsolosluktan bunun için lisans almanız gerekecektir. Ülkede beklenen bahşiş miktarı %10 civarında olup Müslüman olmayanlar için minimum alkol tüketimi yaş sınırı ise 21’dir.

Umman'dan Alınacak Hediyelik Eşyalar 

Umman’dan dönerken alabileceğiniz pek çok geleneksel hediye çeşidi vardır. Bunların en başında gümüş ve altından mücevherler, khanjars adını verdikleri Ummana özgü işlemeli hançerler, bakır cezveler sıralanabilir. Ayrıca ülkenin güneyinde yetişen huş ağacından yapılma tütsüler, el örgüsü işler ve keçi yününden kilimler de diğer hediye alternatifleridir. Bu arada eğer satın aldığınız hançer 50 yıldan daha eskiyse almadan önce ülke dışına çıkarabilmek için sertifikası olup olmadığını kontrol etmeniz gerekmektedir.

Umman’ın iki tane çok büyük çarşısı vardır. Bunlardan ilki Muttrah’tadır. Daha çok gümüş ve altın işlemeleri bulabileceğiniz bu çarşı Nizwa’ya göre daha küçüktür. Nizwa’daki çarşı ise Arap dünyasının en büyük çarşısıdır. Burada ülkeye özgü pek çok el yapımı ürünü kolayca bulabilirsiniz. Bunun yanı sıra Muskat büyük alışveriş merkezleriyle meşhurdur. Dünya markalarının pek çoğunu da bulabileceğiniz Muskat modern mağazalarıyla da cezbedicidir.

Umman’ın Festivalleri

Umman genelde dini festivallere sahiptir. Özelikle Ramazan ve Kurban bayramı döneminde ve kandillerde çeşitli dini ritüeller gerçekleştirilir. Aynı zamanda kültür sanat etkinlikleri de çokça düzenlenmektedir. Ülkede her sene temmuz ayında düzenlenen Salalah Turizm Festivali boyunca sokaklar sanatçıların üretimleri ve kültürel etkinliklerle dolup taşar. Umman Güzel Sanatlar Topluluğu, Uman Kadınlar Topluluğu, Umman Saray Ordusu gibi organizasyonların da eşlik ettiği festival başkentin farklı mekânlarını ve sokaklarını kapsar.

Ocak ve mart ayları arası dönemde Kültürel Tiyatro Programları gerçekleştirilir. Ürdün, Almanya, Mısır, Gürcistan gibi ülkelerden gelen pek çok tiyatro topluluğunun bir araya geldiği program boyunca Muskat, Al Flayj Kalesi, Salalah ve Al Marooj Tiyatrosu gibi mekânlarda gerçekleştirilen oyunlar ücretsizdir. Umman Yemek Festivali ise ülke mutfağını tanıtmayı amaçlar. Şubat ayında gerçekleştirilen festival kapsamında Kurum Ulusal Parkında toplanan şefler ve şef adayları ülke lezzetlerini ziyaretçilerin beğenisine sunar. Ayrıca Umman’da kaplumbağaların kumsalda yumurtalama dönemini görmek için en ideal dönem eylül ayıdır. Yaklaşık 20 bin kaplumbağanın Kızıldeniz kıyısındaki Ras Al Haad ve Ras Al Jinz kumsallarını doldurduğu döneme şahitlik etmeye pek çok turist gelir.

Umman‘ın Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

· Yeni Yıl (1 Ocak),

· Miraç Kandili,

· Ramazan Bayramı,

· Uyanış Günü (23 Temmuz),

· Kurban Bayramı,

· Sultan Kabus’un Doğumgünü (18 Kasım),

· Ulusal Gün (18 Kasım),

· Hz. Muhammed’in Doğumgünü (12 Aralık)

Umman’da İklim ve Hava Durumu

countries-autocracy-governments_72902a4805de02a5.jpg

Beyaz kumsalları, turkuaz suları ile yıl boyu sıcak olan Umman’da tropik çöl iklimi yaşanmaktadır. Umman'da yazlar oldukça sıcak ve nemli geçer. Gün içinde sıcaklıkların 38 derecenin üzerine çıktığı ülkede geceler ise 29 derece civarındadır. Kimi bölgelerde sıcaklığın 54 dereceye kadar yükseldiği gözlemlenir. İlkbahar ve sonbahar döneminde biraz daha ılık yaşanan iklim 29 ile 35 derece arasında seyretmektedir. Kış aylarında nem oranının azaldığı ülkede sıcaklıklar 16 derece ile 24 derece arasında gidip gelmektedir. Sahil bölgeleri, iç bölgelere göre daha çok yağmur alır.

 

Umman’ın Kısa Tarihi

İnsanlık tarihinin en eski yerleşim yerlerinden olan Umman’ın tarihi Taş Devri’ne kadar dayanmaktadır. Sümer tabletlerinde adı geçen Umman 7. yüzyılda İslam dinini benimsemiştir. 1400lerin sonuna Portekiz kolonilerinin istila ettiği ülke 1581-1588 yılları arasında Osmanlı Türklerinin kontrolüne geçmiştir. Kolonyel mücadelenin uzun yıllar devam ettiği ülke 18. yüzyılda Yaariba Hanedanı’nın egemenliği sırasında güçlenmiştir. 1730’da, Portekizlilerin Doğu Afrika’da bulunan Mombasa ve Zanzibar gibi sömürgelerini ellerine geçiren Umman’da 1740’lardaki iç savaşların sonunda Ahmet ibni Said sultan seçilmiştir.


O tarihten bugüne aynı haneye mensup yöneticiler tarafından kontrol edilen ülke 1967 senesinde petrol üretimine başlayınca daha da güçlenmiştir. 1970 senesinde Sultan Said’in oğlu Kabus İbni Said tarafından devrilmesinin ardından sosyal ve ekonomik alanda pek çok reform gerçekleştirilmiştir. 1980 senesinde ABD ile anlaşma imzalayan ülke, Amerika’dan alacağı ekonomik ve askeri desteğe karşılık Amerika’ya liman ve havaalanından yararlanma hakkı tanıdı.

Umman Ekonomisi

Serbest piyasa ekonomisine dayanan Umman’ın en büyük gelir kaynağı petrol ihracatıdır. Tarım ve endüstrinin de gelişmiş olduğu ülkedetahıl ve sebze üretimi ülke ihtiyacını karşılayacak düzeyde değildir. Bu yüzden ithal edilmektedir. Yabancı yatırımcılara açık olan Umman’da son yıllarda turizm sektöründe önemli bir gelişme söz konusudur. Orta Doğu’nun en büyüleyici ülkelerinden olan Umman’da bilhassa kültür turizmi çok gelişmiştir. 2012 senesinde başkent Muskat Arap Turizmi’nin başkenti seçilmiştir.

Ülkenin gayrı safi milli hasılası 9 milyar 605 milyon Dolar'dır. Kişi başına düşen milli gelirse 5 bin 650 Dolar'dır.

 Umman'da Din Ve İnanç

Umman’ın resmi dini İslam’dır. Ülkenin yüzde 95’lik çoğunluğunu oluşturan Müslümanların yanı sıra ülkede Hristiyan ve Yahudi nüfus da yaşar. Fakat bu nüfus yerli halktan ziyade genelde ülkede bulunan yabancı çalışanların oluşturduğu nüfustur. 

Umman’da Bulunan Türkiye Dış Temsicilikleri

MUSKAT BÜYÜKELÇİLİĞİ

Adres: WAY NO: 3042 BUILDING NO:3270 SHATI AL QURUM POSTA ADRESİ: P.O.BOX:47, P.C.115 MSQ MUSCAT SULTANATE OF OMAN MUSCAT SULTANATE OF OMAN

Telefon: 00 968 24 697050 00 968 24 697051

Faks: 00 968 24 697053

[email protected]

http://muskat.be.mfa.gov.tr

Görev Bölgesi: Oman

Umman’da Konuşulan Diller

Umman’ın resmi dili Arapça’dır. Ülkede yaygın olarak konuşulan bir diğer dil ise Baluchi’dir. Ayrıca yok olmak üzere olan yerli halka ait diller de mevcuttur. Bunlar arasında Kumzari, Harsusi, Mehri, Hobyot gibi diller vardır. İngilizce’nin iş dünyasında oldukça yaygın konuşulduğu ülkede Almanca da yabancı dil olarak konuşulmaktadır. 

Umman Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type G / 250V / 13 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 19.8oC
    • Şub 21.9oC
    • Mar 25.1oC
    • Nis 30.4oC
    • May 34oC
    • Haz 35.6oC
    • Tem 35oC
    • Agu 33.8oC
    • Eyl 31.6oC
    • Eki 28.8oC
    • Kas 25.6oC
    • Ara 21.8oC

Kısa Kısa

 
Nüfus: 3.286.936
Dili: Arapça
Para Birimi: Riyal
İklim: Çöl İklimi