Lübnan Hakkında Temel Bilgiler

beirut-lebanon-sea-front-1.jpg

Lübnan, Doğu Akdeniz kıyısında yer alan ve yönetim şekli cumhuriyet olan bir ülkedir. Ülkenin batı şeridini Akdeniz sahilleri oluştururken kuzeydeki ve doğudaki sınır komşusu ise Suriye'dir. Lübnan'ın güney sınırı komşusu ise İsrail'dir.

Başkenti Beyrut olan Lübnan'ın tarihi çok eski dönemlere dayanır. Antik Çağ'ın en önemli medeniyetlerinden biri olan Fenikeliler bu ülke topraklarında yaşamışlardır. Birçok kültürün ve dinin uyum içinde yaşayabildiği ülke, kendini diğer Ortadoğu ülkelerinin ilerisinde görür. Ayrıca küçük bir ülke olmasına rağmen çok sayıda tarihi esere ve yapıya sahip olması Lübnan'ı önemli bir turizm noktası haline getirmiştir.

Devamını Oku

Lübnan'ın Başkenti, Şehirleri ve Bölgeleri

7075383-Color-Lebanon-map-with-regions-over-white-Stock-Photo.jpg

Lübnan'ın başkenti ve en büyük şehri 2 milyona yakın nüfusa sahip olan Beyrut'tur. Ülkenin diğer önemli ve büyük kentlerinin başında ise Tripoli ve Sidon gelir. Lübnan 6 farklı bölgeyi temsil eden valiliklere ayrılmıştır. Bu valilikler Kuzey, Güney, Lübnan Dağı, Bekaa,Nebatiye ve Beyrut valilikleridir. Başkent Beyrut'un kendine ait bir valiliği bulunurken Tripoli kenti Kuzey'e Sidon kenti ise Güney'e bağlıdır. Ülkenin diğer büyük kentleri ise Lübnan Dağı bölgesinde kalır.

Lübnan Nerededir?

Ortadoğu'da bulunan Lübnan Akdeniz'in doğu kıyısında yer alır. Aynı zamanda Suriye'nin batı sınırında olan Lübnan'ın diğer sınır komşusu İsrail'dir. Lübnan'ın Ürdün'le kara sınırı olmasa da bu iki ülke birbirine oldukça yakındır.

Lübnan'a Nasıl Gidilir?

Çoğu havayolu şirketi Türkiye ile Lübnan arasında direkt seferler düzenlemektedir. İstanbul'dan Beyrut'a havayolu ile 2 saatte ulaşabilirsiniz. Türkiye vatandaşları Lübnan seyahatlerinde, 90 günü aşmamak kaydıyla, vize muafiyetine sahiptir. Beyrut şehir merkezi ile havalimanı arasında 15 dakikalık bir mesafe bulunmaktadır.

Lübnan Ne Zaman Gidilir?

img_0827.jpg

Akdeniz ülkesi olan Lübnan'ı ziyaret etmek için en uygun dönem yaz aylarıdır. Yağmurun neredeyse hiç yağmadığı Haziran ve Ağustos ayları arasında ortalama sıcaklıklar 30-35°C civarında seyreder. Sonbahar ve ilkbahar ayları da ziyaret için iyi bir zaman olabilir fakat bu dönemlerde turizm faaliyetlerinin yaz aylarındaki kadar yoğun olmaması bir dezavantajdır.

Lübnan Kültürü

Lübnan'daki yaşam tarzı Ortadoğu'daki toplumlardan bir hayli farklıdır. Farklı dinlerin hakimiyeti Lübnan'da çok çeşitli bir sosyal hayat dizayn etmiştir. Diğer İslam ülkelerine göre daha az tutucu olan bu ülkede katı kurallar yok denecek kadar azdır. Gece hayatının oldukça hareketli olduğu ülkede alkol tüketimi konusunda herhangi bir kısıtlama yoktur. Kapalı alanlarda sigara içme yasağı bulunmamaktadır ancak çoğu işletme sigara içmeyenler için ayrı alanlar sunar. Lübnan'da bulunduğunuz süre içerisinde kaliteli bir sosyal yaşamın önünde hayat pahalılığı dışında hiçbir engel yoktur.

Lübnan Mutfağı

Lübnan mutfağının ana malzemelerini tahıl, nişasta, sebze ve meyve ürünleri oluşturur. Beyaz etin kırmızı etten daha fazla tüketildiği ülkede birçok geleneksel tat bulunur. En meşhur yemeklerden başlıcaları "lebeniye" (nohut ve yoğurttan yapılan bir çorba), "falafel" (kızarmış soğanlı nohut ezmesi) ve "maluf" adıyla bilinen fasulye ezmesidir. Türkiye'de tavuklu pilavı nasıl her köşe başında görebiliyorsak Lübnan'da da falafeli sokaklarda sık sık görmek mümkündür.

Devamını Oku

Lübnan'dan Alınacak Hediyelik Eşyalar

img_1129.jpg

Lübnan'dan alınacak hediyelik eşyaların başında kıyafet ve butik ürünleri gelir. Özellikle Lübnan'ın ve bölgenin moda merkezi konumunda olan Beyrut'ta oldukça meşhur moda tasarımcıları vardır. Turistler tarafından en çok satın alınan bir diğer ürün ise nargiledir. Belki de ilk kez göreceğiniz çeşitli şekillerde dekore edilmiş Lübnan nargilelerinin her daim yanınızda taşıyabileceğiniz küçük modelleri de mevcut. Geleneksel Ortadoğu giysilerinden olan kaftanlar da her yerde görebileceğiniz ürünlerdendir. Yöresel motiflerle işlenmiş, rengarenk ve yamalı kaftanlar Lübnan hatırası olarak alabileceğiniz eşyaların başında gelir. Hediyelik eşya pazarının oldukça gelişmiş olduğu bu ülkede tercih edebileceğiniz diğer ürünler ise bakır cezve, el dokuması halılar ve tavla setleri olarak sıralanabilir.

Lübnan'ın Festivalleri

Baalbeck.jpg

Lübnan'da alışılmışın dışında festivallere rastlamak mümkündür. Antik dünyanın yedi harikasından biri olarak kabul edilen Baalbeck şehri Lübnan'dadır. Baalbeck Uluslararası Festivali bu antik kentte gerçekleştirilen ve Ortadoğu'dakien eski ve prestijli etkinliktir. Her yıl düzenlenen ve iki ay süren bu festival temmuz ve ağustos aylarında gerçekleştirilir. Festival programında ise konserler ve dans gösterileri bulunur.

Lübnan'daki bir diğer festival ise 200 yıllık bir sarayda haziran ayından ağustos ayına kadar süren Beiteddine Festivali'dir.

Tyre Festivali de geçmişle bugünü buluşturan festivallerden biridir. Denizlerin kraliçesi olarak bilinen Fenikeli Tyre adına düzenlenen bu festivalde folklorik düğün partileri, geleneksel sergiler, tiyatrolar ve eğlence aktiviteleri düzenlenir.

Biblos Uluslararası Festivali ise Fenikeliler'in kurduğu ilk şehir olduğuna inanılan 7000 yıllık Biblos kentinde düzenlenir. Festival kültür etkinlikleri ve eğlence organizasyonlarından oluşur.

Lübnan'daki diğer festivaller Al Bustan Festivali, Douarnenez Sinema Festivali, Beyrut Uluslararası Belgesel Festivali ve Beyrut Moda Haftası şeklinde sıralanabilir.

Lübnan‘daki Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

· Yeni Yıl (1 Ocak),

· Noel Bayramı (6 Ocak),

· Aziz Marun Günü (9 Şubat),

· Refik Hariri Anma Günü (14 Şubat),

· Kutsal Cuma(Maruni,Katolik ve Ortodokslar için) (25 Mart),

· Paskalya Bayramı (Mart-Nisan)

· Kutsal Cuma (29 Nisan)

· İşçi Bayramı (1 Mayıs)

· Direniş ve Kurtuluş Günü (25 Mayıs)

· Ramazan Bayramı (mezheplere göre tarihleri değişmektedir)

· Meryem Ana Günü (15 Ağustos)

· Kurban Bayrmaı (mezheplere göre tarihleri değişmektedir.)

· Hicri Yılbaşı (2 Ekim)

· Aşure Günü (11 Ekim)

· Bağımsızlık Günü (22 Kasım)

Lübnan'da İklim ve Hava Durumu

slider-summer-package-cheap-tickets-flight-booking-hotel-lebanon.jpg

Lübnan'da yazları sıcak ve kuru, kışları soğuk ve yağışlı geçen ılıman Akdeniz iklimi hakimdir. Yaz aylarında yağışın neredeyse hiç görülmediğiülkedenem oldukça yüksektir. Ortalama yaz sıcaklıkları geceleri 25°C, gündüzleri ise 35°C'dir. Kıyı kesiminde sıcaklıkların kimi zaman 40°C'yi geçmesinden dolayı Lübnan halkı nem ve sıcaklıktan etkilenmemek için nispeten daha serin ve yağışlı olan Lübnan Dağları bölgesine seyahat ederler. Kış aylarında kar yağışının sadece yüksek rakımlı Lübnan Dağları'nda görüldüğü ülkede sonbahar ve ilkbahar ayları bol yağış görülür.

Lübnan'ın Kısa Tarihi

Lübnan toprakları bin yıllardır onlarca medeniyete yaşam vermiştir. İlk olarak Fenikeliler'in yerleştiği bu topraklara daha sonra Asurlular, Babilliler, Persler, Makedonlar, Romalılar ve Osmanlılar sahip olmuştur. Yaklaşık 400 yıl boyunca Osmanlı İmparatorluğu'na bağlı kalan Lübnan, Osmanlı'nın dağılmasıyla Fransız mandası altına girmiştir. 1943'te Fransa'dan bağımsızlığını ilan eden yeni devlet, -dini grupların çatışmalarını engellemek adına- dinlerin eşitlik ilkesi üzerine kurulmuştur. 1945'te Birleşmiş Milletler'e üye olmuştur. İsrail'in kurulmasıyla birlikte yüz binlerce Filistinli mültecinin Lübnan'a göçü ülkede iç savaş ortamı yaratmıştır. Hristiyanlar'ın, Şiiler'in ve Sünniler'in birbirleriyle savaştığı 1975-1990 yılları arasında iki yüz bin civarında insan hayatını kaybetmiştir.

Lübnan'ın Ekonomisi

tourism-6-1000x800.jpg

Lübnan gelişmekte olan bir ekonomiye sahiptir. Ekonomisinin yüzde 75'ini özel sektöre borçlu olan ülkenin en gelişmiş sektörü bankacılıktır. Endüstriyel sektörlerin en büyükleri ise metal ürünleri, tarım, kimya ve ulaşım ekipmanları üretimidir. Rekabetçi ve serbest bir ekonomiye sahip olan Lübnan'ın ekonomisi hizmet odaklı olduğu için en gelişmiş sektörleri bankacılık ve turizmdir. 2009 yılından sonra yıllık ortalama yüzde 8'lik büyümeler kaydeden Lübnan, 2013 yılından sonra Suriye İç Savaşı'ndan ekonomik olarak etkilenmiş ve yıllık büyümesi yüzde 1 civarlarına düşmüştür.

Lübnan'da Din ve İnanç

ChurchMosque.jpg

Ortadoğu'nun din ve inanç bakımından en renkli ülkesi olan Lübnan'da Müslümanların toplam nüfus içindeki oranı yüzde 54'tür. Ülkedeki Müslüman halkın yarısı Şii mezhebine bağlıyken kalan kısmı Sünni'dir. Hristiyan halkın oranı ise yüzde 40'tır. Ülkedeki diğer azınlık dinleri ise Dürzîlik, Yahudilik ve Hinduizm olarak sıralanabilir. 18'den fazla inanışa ev sahipliği yapan Lübnan, inançların harmonisinin en güzel örneklerinden biridir.

Lübnan'da Bulunan Türkiye Dış Temsicilikleri

Beyrut Büyükelçiliği

Adres: RABIEH, ZONE 2, 1st STREET, NO: 12 METN, LEBANON

Telefon: +961 (0) 4 52 80 61/62/63

Fax: +961 (4) 40 75 57

E-mail: [email protected]

Web Sitesi: www.vilnius.be.mfa.gov.tr

Kişisel Başvuru Saatleri: 09:00 - 15:00

Görev Bölgesi: Lübnan

Lübnan Konuşulan Diller

Lübnan'ın resmi dili ve en fazla konuşulan dili Lübnan Arapçası'dır. Lübnan'ın en çok konuşulan ikinci dili ise zamanında Fransız sömürgesi olmasından dolayı Fransızca'dır. Ülkenin neredeyse yüzde 40'ı Fransızca bilmektedir. Bir diğer popüler dil ise İngilizce'dir. Lübnan'daki ortaokulların yüzde 70'inde yabancı dil olarak Fransızca dersi verilirken kalan yüzde 30'luk ortaokulda İngilizce dersleri verilir. Halkın büyük çoğunluğu Fransız mandasına tepki olarak çocuklarının İngilizce eğitim görmesini tercih eder. İngilizce dilinin popülaritesinin sürekli arttığı Lübnan'da kullanılan diğer diller ise toplamda yüzde 5'lik dilime denk gelen Almanca, Ermenice ve Kürtçe'dir.

Lübnan Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 12oC
    • Şub 13oC
    • Mar 15oC
    • Nis 17oC
    • May 20oC
    • Haz 23oC
    • Tem 26oC
    • Agu 26oC
    • Eyl 25oC
    • Eki 23oC
    • Kas 18oC
    • Ara 15oC

Kısa Kısa

Nüfus: 4,965,914 Dili: Arapça Para Birimi: Lübnan Lirası (LBL) İklim: Akdeniz İklimi Big Mac Index: -