Beyrut Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Beirut-is-a-beautiful-city-and-we-have-gathered-25-photos-that-prove-just-that.jpg

BeyrutLübnan'ın başkenti ve en büyük şehridir. Lübnan'ın Akdeniz kıyılarında bir yarımadada bulunan Beyrut, ülkenin en büyük ve ana limanına sahip olma özelliğini taşımaktadır. Ayrıca şehre hayat veren Beyrut Nehri kentin doğu kenarında güneye doğru uzanır. Beyrut tarihi 5000 yıl öncesine kadar gider. Bu nedenle başkent, dünyadaki en eski şehirlerden biridir. Beyrut'tan resmi yazılı tarihte ilk kez bahsedilmesi M.Ö. 15. yüzyıldan kalma antik Mısır Tell el Amarna mektuplarında görülür. Tarih içerisinde Beyrut, milattan önce ve Osmanlı’ya kadar olan süreci, Osmanlı hakimiyetindeki dönemiFransız mandası altında geçen yılları ve bağımsız olduğu Lübnan zamanları olmak üzere dört ana evreden ve kültürel çeşitlilikten geçmiştir.

Beyrut, Lübnan'ın hükümet koltuğu olması ve merkezi bölgede bulunması nedeniyle birçok banka ve şirketi sınırlarında bulundurur ve Lübnan ekonomisinde merkezi bir rol oynar. Elbette şehrin en temel ve kozmopolit özelliği, bir liman şehri olması ve tarih boyunca dünyanın en önemli ticaret merkezlerinden biri olup pek çok medeniyetle iç içe global bir merkez özelliği taşımasıdır. Finans, bankacılık, reklamcılık, lojistik özellikleri değerlendirildiğinde Beyrut, Küreselleşme ve Dünya Kentleri Araştırma Ağı tarafından bir Beta Dünya Kenti olarak seçilmiştir. Ancak Lübnan İç Savaşı'nın yıktığı Beyrut'un kültürel peyzajı, büyük çaplı yeniden yapılanma sürecine girmiştir.

 

Devamını Oku

Beyrut ile İlgili

Beyrut Nerededir?

Lübnan’ın başkenti olan Beyrut, Asya kıtası içerisinde yer almaktadır. Orta Doğu’da bulunan şehir, Akdeniz kıyılarında konumlanır. Beyrut bir yarımadadan oluşmaktadır. Şehir, liman ve limanın arkasına yaslanan dağlar boyunca gelişmiştir.

 Beyrut Nasıl Gidilir?

image2623.jpg

Uluslararası öneme sahip kentte havalimanı bulunmaktadır. İstanbul’dan düzenli olarak her gün şehre uçuş seferi düzenlenmektedir. İstanbul- Beyrut yolculuğu uçakla yaklaşık 1.5 saat sürmektedir.

Devamını Oku

Beyrut’a Ne Zaman Gidilir?

630.jpg

Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü şehre gitmek için en uygun dönem ilkbahar ve sonbahar aylarıdır. Beyrut’ta en sıcak günler Ağustos ayında yaşanmaktadır ve ortalama sıcaklık 27 derecenin üzerine çıkmaktadır. Ocak ayı ise dağlık kesimlerde don olaylarının liman kesiminde ise kuru soğukların oluştuğu dönem olduğundan özellikle bu iki ayda şehri ziyaret etmemeniz tavsiye edilir.

Beyrut’ta Nerede Kalınır?

Bir Orta Doğu ülkesi olan Lübnan’ın başkenti Beyrut, Akdeniz kıyısında yer alan bir şehirdir. Lübnan’ın da küçük bir ülke olması sebebiyle, Beyrut’un yüzölçümü de büyük sayılmaz. Ülkenin tek metropolü kabul edilen Beyrut, bir Orta Doğu şehrinden beklendiği kadar tarih dokusunun yanı sıra hareketli bir gece hayatına da sahip olmasıyla ünlüdür. 



İpucu: Otellerde seyahatinizden iki veya üç ay öncesinde rezervasyon yaparsanız çok daha uygun fiyatlara yer bulabilirsiniz. Ayrıca Beyrut otel fırsatlarını buradan görebilirsiniz.

Devamını Oku

Beyrut Otelleri

Lübnan'ın başkenti Beyrut, sahip olduğu ünüyle Lübnan'dan daha çok ön plana çıkan bir şehirdir. Tıpkı ülkemizde İstanbul'un konumu gibi Beyrut'ta da ülkenin en dikkat çeken şehri olma durumu geçerlidir. Beyrut şehrinin nüfusu 1,5 milyondan fazladır. Lübnan nüfusunun 4 milyonun biraz üzerinde olduğu düşünüldüğünde bu oldukça yüksek bir orandır. Bununla birlikte ülke dışında yaşayan 20 milyon Lübnanlı olduğu düşünülmektedir.Beyrut şehrinin anadili Arapçadır. Ancak şehirde oldukça yoğun bir şekilde İngilizce ve Fransızca da biliniyor.Şehir 1943 sonrası bağımsızlığını ilan etmiştir. 1970'lere dek şehir kültür, sanat ve ekonomi merkezi iken, 1975-1991 arası yaşanan savaş dönemi şehir ve ülke için kötü bir dönemin başlangıcı olmuştur. Ancak Lübnan'ın ve Beyrut'un kötü zamanları geride bıraktığını söyleyebiliriz. Giderek toparlanma sürecine giren şehir, gelişmesini turizm alanında da sürdürmektedir.Lübnan'ın başkenti ve en önemli merkezi olan Beyrut şehri, yıllar içerisinde giderek artan bir turist yoğunluğu yaşamaktadır.Beyrut'a gidecekseniz ve bölgedeki tesisleri merak ediyorsanız Beyrut otelleri yazımızı keyifle okuyabilirsiniz.

Beyrut otelleri
Devamını Oku

 Beyrut Şehir İçi Ulaşım

bus1.jpg

Beyrut içerisinde ulaşım yoğun olarak otobüslerle sağlanmaktadır. Bunun yanı sıra taksi kullanımı da oldukça yaygındır. Farklı geleneksel ulaşım seçenekleri bulabileceğiniz şehirde, Harissa Tepesi ve kent merkezi arasındaki teleferik deneyimini de yaşamanızı tavsiye ederiz.

Ulaşım için otobüsleri tercih ederseniz, şu anda iki toplu taşıma şirketi bulunmaktadır. Mavi ve beyaz şehir otobüsleri filosunu işleten OCFTC ve LCC, kırmızı ve beyaz minibüslerden oluşan bir filo ile çalışır. Otobüs ücretleri ya 500 ile 1000 Lübnan Poundu arasındadır. Otobüs seferleri şehirde neredeyse tüm noktalara ulaşmaktadır. Çok sık sefer aralıkları bulunan otobüslere elinizle sinyal verdiğinizde otobüs her yerde duracaktır.

Beyrut'ta araba kullanmak, özellikle şehir merkezinde, günün büyük kısmı için tavsiye edilmemektedir. Trafik ağır akar ve özellikle yoğun saatlerde trafikte iyice kilitlenir. Ayrıca çok katlı ve sokak dışındaki otoparklar dışında park yeri bulmak zor olabilir. Sokaklarda Türkiye’de olduğu gibi karlı ve saatli ücret tarifeleriyle park yapabilirsiniz ancak oralarda da yer bulabilmek için şanslı olmanız gerekir.

Devamını Oku

Beyrut Mutfağı

Lebanese-food.jpg

Beyrut’ta elbette mutfağı belirleyen meşhur Lübnan Mutfağı lezzetleridir. Lübnan Mutfağı lezzetleri saymakla bitmez. Akdeniz karakteristiğinden oluşan tam tahıl, meyve, sebze, nişasta, taze balık ve deniz ürünlerinin bolluğunu içeren mutfakta, hayvansal yağlar az miktarda tüketilir. Tavuk eti, kırmızı etten daha sık yenir. Kırmızı et yenildiğinde genellikle tercih edilen, kıyılarda kuzu, dağlık bölgelerde keçi eti olur. Ayrıca genellikle limon suyu ile zenginleştirilmiş bol miktarda sarımsak ve zeytinyağı kullanılır. Zeytinyağı, otlar, sarımsak ve limon, Lübnan yemeklerinde bulunan tipik lezzetlerdir.

Anason aromalı bir likör olan Arak, Lübnan’ın ulusal içeceğidir ve genellikle geleneksel keyifli bir Lübnan yemeği ile servis edilir. Lübnan'da bir diğer tarihi ve geleneksel içecek şaraptır. Lübnan'da bazı tatlılar özel olarak hazırlanır. Örneğin meğli, ailede yeni doğmuş bir bebeği kutlamak için kullanılır.

Yemeden dönmemeniz gereken lezzetler arasında ise; manqoushe, zahter, humus, falafel, tabboule, muhammara, mutabbal, kızarmış karnabahar, mercimek çorbası,makadami, ashta gibi lezzetler yer alır. Muhteşem içerikleri ve sunumlarıyla Lübnan lezzetlerine aşık olabilirsiniz.

Beyrut’ta Alışveriş

Beirut-Souks.jpg

Bilindiği üzere, Lübnan yemekleriyle ünlüdür. Şuruplar, turşular, zahter, zeytinyağı veya sabun gibi gıda dışı ürünler gibi geleneksel satın almak için en iyi yerleri şehir merkezinde bulabilirsiniz. Les Terroirs du Liban, Hourani Merkezi, Dünya Fuar Ticaret Örgütü'nün yerel üyesi olan bir mağazadır. Ürün yelpazesine zahter, zeytinyağı, şarap, şurup, reçel, turşu, humus, sabun gibi ürünler dahildir. Ürünlerin çoğu organiktir. Ancak bu gibi yiyecek maddelerini bu ünlü yer dışında süpermarketlerde de bulabilirsiniz.

Lübnan’da ünlü tasarımcıların butiklerini ziyaret etmek ve koleksiyonlarını görmek isterseniz, Elie Saab, Tony Ward, Basil Soda, Pierre Katra ve Robert AbiNader gibi bölgelere gidebilirsiniz. Ayrıca kentin çevresinde pek çok yenilenmiş, süslü tasarımcı merkezleri bulunur. Bunların başında Downtown Beyrut ve birkaç yıldır tekrar canlanan Hamra Caddesi gelmektedir.

Mar-Elias Caddesi, Beyrut'un güneyindeki yoğun bir caddedir. Mağazaların birçoğu Lübnan markaları olduğundan, çoğu markanın yerel ve ucuz olduğu bir yerdir. Rue Verdun bölgesi ise çeşitli üst düzey alışveriş merkezleri ve mağazalar içeren bir alışveriş caddesidir. Ayrıca kentte pek çok büyük alışveriş ve yaşam merkezi de bulabilirsiniz.

Şehirdeki Souk El Tayeb Beyrut'un ilk organik çiftçi pazarıdır. Burada yerel ürünler ve zanaatkârların el işi ürünlerini inceleyip sevdiklerinize güzel hediyeler satın alabilirsiniz. 7 Mayıs tarihinde açılan Pazar Pazarı’na gitmek isterseniz mutlaka erken kalkın ve yerli halka katılın. Doğu taraftaki Beyrut Nehri'nin yanında, antika mücevherler, giyim ve boncuklar ve pek çok eklektik ürünü seçilmeden alabilirsiniz.

Beyrut’ta Gece Hayatı

mg_13181.jpg

Beyrut, neredeyse ülke nüfusunun yarısının yaşadığı bir şehirdir. Etnik çeşitliliği, karma yapısı ve yüksek ekonomisiyle bu turistik şehir geceleri oldukça hareketli bir yapıya sahiptir. Beyrut’ta gece eğlenceye doymak istiyorsanız, gideceğiniz mekana önceden karar verip rezervasyon yaptırmanız çok önemlidir. Aksi halde tıklım tıklım olan bu mekanlarda yer bulmanız neredeyse imkansızlaşır. Birbirine yakın ve yürüme mesafesinde bulabileceğiniz gece kulüpleri ve eğlence mekanları, daha çok Hristiyan vatandaşların yaşadığı bölgede toplanmıştır. Beyrut’ta birinci sınıf bir eğlenceyi gireceğiniz hemen her mekanda yakalayabilirsiniz. Merkezdeki renkli ve ışıklı caddeler gece boyunca sizi beklemeye hazır olacaktır.

Behind The Green Door, ortalama bir bütçeyle ayrılabileceğiniz iyi müzik imkanı yakalayabileceğiniz bir mekandır.

Sky Bar’a giderseniz, burası Beyrut’un eski ve klasik mekanlarından biridir. Yüksek sesli ve eğlenceli bu mekan, oldukça pahalıdır. Sky Bar, Avrupa’da bir çok kez yılın eğlence mekanı seçilmiştir. Rezervasyonsuz içeri asla adım atamayacağınız bu yere mutlaka gidip eğlenceli partilere katılmalısınız.

Devamını Oku

Beyrut Festivalleri

maxresdefault.jpg

Gelişen ve değişen Beyrut, renkli gece hayatı, sosyal hayatı ve tarihi dokusunun yanı sıra festivalleriyle de ziyaretçilerini büyülemektedir. Eğer şehre ne zaman gideceğinize karar veremediyseniz, ilginizi çeken bir festival tarihine uçak biletlerinizi alabilirsiniz.

Beyrut Uluslararası Film Festivali: Ekim ayında her yıl düzenlenen Beyrut Film Festivali, Orta Doğu’daki filmleri genellikle Arapça veya Fransızca olarak sergilemektedir. Filmlerin içerikleri değişkenlik gösterdiği gibi çoğu yoğun politik olabilir.

Beyrut Uluslararası Caz Festivali: Temmuz ayı boyunca her yıl dört gün düzenlenen festivaldir. Lübnan'ın en büyük uluslararası caz sanatçılarından ve müzisyenlerinden bazıları Beyrut marina yakınlarında bir araya gelerek kaliteli müziğe imzalarını atmaktadır.

Festival du Cinéma Francophone: Mart ve Nisan ayları arasında iki hafta boyunca düzenlenen filmler festivalin isminden de anlaşılacağı gibi Fransızca'dır. Festival, manda yönetiminin izlerinden biridir.

Büyük Pazar Festivali: Canlı DJ'lerle yapılan plaj partisi, yaz aylarında her pazar günü çeşitli tatil beldelerini ve plajlarını gezerek düzenlenir.

Bacardi Gecesi Festivali: Yaz boyunca, Mix FM tarafından organize edilen dünyanın en iyi djleri ve gruplarını ağırlayan yıllık festivaldir.

Beyrut Resmi Tatiller

Yılbaşı (1 Ocak)

Noel Bayramı ve Epifani (6 Ocak)

Aziz Marun Günü (9 Şubat)

Refik Hariri Anma Günü (14 Şubat)

Hz. Meryem'e Hz. İsa'ya Hamile Kalacağının Bildirilmesi Yortusu (25 Mart)

Kutsal Cuma (Maruni, Katolik ve Ortodoks) (25 Mart)

Paskalya Bayramı (27 Mart)

Kutsal Cuma (29 Nisan)

İşçi Bayramı (1 Mayıs)

Direniş ve Kurtuluş Günü (25 Mayıs)

Ramazan Bayramı (Sunni ve Şii mezheplerine göre bayramın başlangıç günü değişmektedir.) (7 Temmuz)

Meryem Ana Günü (15 Ağustos)

Kurban Bayramı (Sünni ve Şii mezheplerine göre bayramın başlangıç günü değişmektedir.) (11 Eylül)

Hicri Yılbaşı (2 Ekim)

Aşure Günü (11 Ekim)

Bağımsızlık Günü (22 Ekim)

*Yukarıdaki tarihler 2017 yılına aittir. Tarihler yıla göre değişebilmektedir.

Beyrut İçin Faydalı Bilgiler

Acil yardım: 140

Yangın: 175

Polis: 112

 Beyrut Türkiye Dış Temsilcilikleri

Beyrut, T.C. Beyrut Büyükelçiliği’nin görev alanı içerisine girmektedir.

T.C. BEYRUT BÜYÜKELÇİLİĞİ

Telefon: +961 (0) 4 52 80 61/62/63

Konsolosluk-Acil: +961 76 08 43 88

E-posta: [email protected]

Adres: Rabieh, Zone II, 1st Street Metn, Lebanon

Beyrut Para Birimi

Lübnan sınırları içerisinde yer alan Beyrut’ta para birimi olarak Lübnan Poundu (LBP) kullanılmaktadır. 1 Lübnan Poundu yaklaşık 0,0025 Türk Lirasıdır.

Beyrut’un Resmi Dili

Lübnan’ın resmi dili Arapçadır. Özellikle Beyrut’un güney bölgesinde yoğunlukla Arapça konuşulur. Ancak Lübnan’ın tarih içerisinde bir dönem Fransız mandasında bulunması nedeniyle Fransızca ve bunun yanında İngilizce de konuşulmaktadır.

Devamını Oku

Beyrut Saat Farkı

Lübnan, (GMT+2) ve Türkiye(GMT+3) saat dilimlerini kullanmaktadır. Beyrut ve Türkiye arasında 1 saatlik bir zaman farkı vardır. Beyrut saati Türkiye’ye göre 1 saat geridedir.

Beyrut Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 13oC
    • Şub 14oC
    • Mar 15oC
    • Nis 18oC
    • May 21oC
    • Haz 24oC
    • Tem 26oC
    • Agu 27oC
    • Eyl 26oC
    • Eki 23oC
    • Kas 19oC
    • Ara 15oC

Kısa Kısa

Nüfus: 1,916,100/ Dil: Arapça / Para Birimi: Lübnan Poundu (LBP) / İklim: Akdeniz İklimi / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 4 gün