Yemen Hakkında Temel Bilgiler

Sana,_Yemen_(4324293041).jpg

Ortadoğu coğrafyasında Arap Yarımadası’nda yer alan Yemen resmi adıyla Yemen Cumhuriyeti, Arap Baharı’nda lider deviren ülkelerden biridir. Yemen eski çağlarda zenginliğiyle bilinen bir ticaret merkezi olma özelliğine sahiptir. Bu dönemde Arap dünyasının en önemli ülkelerinden biri konumunda olan Yemen Ümit Burnu’nun keşfiyle eski önemini yitirmiştir.

Devamını Oku

Yemen Nerededir?

Yemen, Orta Doğu’da Umman’ın batısında SuudiArabistan’ın güneyinde yer alan bir ülkedir. Arap Denizi, Aden Körfezi ve Kızıldeniz’e bakan sahillere sahip olan ülke Arap Yarımadası’ndadır.

Yemen’e Nasıl Gidilir?

Bazı firmaların Türkiye'den Yemen’in başkenti San’a’ya direkt uçuş seferleri vardı ancak Yemen’de yaşanan politik huzursuzluk nedeniyle San’a ve Aden seferleri 2015 yılının ortasında iptal edildi. Şu an Türkiye’den Yemen’e uçak seferi yapılmamaktadır.

Yemen’e Ne Zaman Gidilir?

Yemen.JPG

Yemen’de çöl iklimi görüldüğünden ülkede yaz aylarında bunaltıcı sıcaklar görülmektedir. Ayrıca yine bu dönbemde nem oldukça yüksektir ve zaman zaman kum fırtınaları görülmektedir. Bu nedenle Yemen yaz aylarında gezmek için uygun değildir. Ülkeye gitmek için en uygun zaman kasım ve şubat ayları arası dönemdir. Ayrıca mart ve nisan aylarındaki ziyaretler de bu dönemde görülen muson rüzgârları nedeniyle rahat geçmektedir. Aralık ve ocak aylarında ortalama 21 derece olan sıcaklık haziran ayında 40 dereceyi bulur.

Yemen Kültürü

met-17.jpg

Yemen sokaklarında kara çarşaf ve peçeleri altından alışveriş yapan kadınlar, belinde hançerleri, başlarında sarıkları ile çalışan adamlar, geleneksel giysileri ile oynayan çocuklara rastlamak mümkündür. Yemen’de kahve ve gat bahçeleri görülebilir. Gat bir tür uyuşturucudur ancak Yemenliler arasında çok popülerdir. Yemen kadın üzerinde toplumsal baskının en fazla hissedildiği ülkelerden biridir. Erkekler Cembiye adındaki aksesuar amaçlı olan kılıçlarıyla dolaşır. Yemen’de temel yapı malzemesi kerpiçtir. Ülkedeki yapılar bugün de geleneksel yöntemlerle üretilmektedir.

Yemen Mutfağı

18-Saltah-Bab-al-Yemen.jpg

Yemen mutfağı Arap yarımadasındaki diğer ülkelerin mutfağından büyük ölçüde farklılık gösterir. Yemen mutfağında kuzu etiçok tüketilir ve ülkenin en meşhur yöresel yemekleri de kuzu etiyle yapılır. Yemen mutfağında baharat çokça kullanılır özellikle çemen kullanımı çok yaygındır. En popüler yemekleri baharatlı bir çeşit et yahnisidir. Deniz ürünlerinin yaygın olarak kullanıldığı ülkede balık ile yapılan yemeklerde de yine baharat kullanılır. Yemen’in meşhur yemeklerinden biri içinde çok çeşit besin olan saltahtır. Oldukça fazla çeşidiyle diğer yerel yemekler arasında Aseed, Fahsa, Thareed, samak mofa, lahm mandi, fattah, shafut ve jachnun sayılabilir.

IMG_2436.JPG

Yemen mutfağında ekmeğin de önemli bir yeri vardır. Başlıca ekmek çeşitleri tawa, tameez, laxoox, malooga, kader, fateer, kudam, rashoosh, oshar ve khamira sayılabilir. Genellikle taboon adlı tandırlarda yapılan ekmekler arasında malooga, khubz ve khamira popüler ev ekmekleriyken pita ve roti ekmekleri satın alınabilen ekmeklerdendir.

Yemen’in balı meşhurdur.Bint alsahn adında bal ile bürünmüş hamur yemeği yerel yiyecekler arasındadır. Ülkede çay, siyah çay ve kahve tüketimi oldukça yaygındır. Yemen özellikle kahve üretiminde önemli bir ülkedir. En çok kullanılan tatlandırıcılar kakule, nane ve karanfildir. Qishr ve qahwa kahveleri yapılmaktadır. En ünlü kahve mocha kahvesidir. Ayrıca karkadin, naqe’e al zabib soğuk kuru üzüm içeceği ve diba denilen ezilmiş nektar da içecekler arasında sayılabilir.

Yemen’den Alınacak Hediyelik Eşyalar

yemen-main-market_h.jpg

Yemen, kahvenin ana vatanlarından biridir. Dolayısıyla Yemen’den alınacak şeyler arasında akla gelecek ilk şey de kahvedir. Yemen’de Arabica ve Robusta olmak üzere ikiye ayrılan kahve türlerinden Arabica türü yetiştirilir. Bu türün özelliğiyse yumuşak ve aromalı oluşudur. Arabica kahve türünün kafein oranı %1.2’dir. Yemen’den alınabilecek bir diğer hediye ise meşhur Yemen Balı’dır. Yemenli kadınların el sanatları ürünleri, el işlemesi kumaşlar, kahve kabuğu, taze zencefil, işlemeli kılıçlar, pamuklu yöresel kumaşlar diğer alınabilecek alternatiflerdendir.

Yemen’in Festivalleri

Yemen’de Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı dışında fazla kutlama gerçekleştirilmemektedir. Bu iki bayramın kutlandığı tarihlerde aile ziyaretleri, çeşitli dini ritüeller ve etkinlikler ülkenin dört bir yanında eş zamanlı gerçekleştirilmektedir. Ülkenin bir diğer dini bayramı Muharrem de yine benzer şekilde kutlanır. Ayrıca bu dönemde Hz. Muhammed ile özdeşleştirilmiş çiçekler ülkeyi süsler. Yemen’in en büyük tek festivali ise başkent San’a’da düzenlenen Yaz Festivalidir. Henüz çok yeni olan bu festivalde parklarda, tiyatrolarda, caddelerde ve tarihi mekânlarda pek çok aktivite düzenlenir. Ayrıca festival kapsamında ülkenin geleneksel el yapımı ürünlerinin yanı sıra kendi üretimleri olan endüstriyel araçlar da sergilenir.

Yemen’deki Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

Yemen’de İslami bayramların tarihleri ayın hareketine göre hesaplandığından tarihleri değişmektedir.

· Yeni Yıl (1 Ocak)

· İşçi Bayramı (1 Mayıs)

· Birlik Günü (22 Mayıs)

· 1962 Devrimi Yıldönümü (26 Eylül)

· İslami Yeni Yıl (3 Ekim)

· 1963 Devrimi Yıldönümü (14 Ekim)

· Bağımsızlık Günü (30 Kasım)

· Hz. Muhammed’in Doğum Günü (12 Aralık)

· Ramazan Bayramı

· Kurban Bayramı

Yemen’de İklim ve Hava Durumu

maxresdefault.jpg

Arap Yarımadası’nın ucunda yer alan Yemen çöl ikliminin hâkim olduğu bir ülkedir. Ülkenin güney kesimleri Umman Denizi’ne, batı kıyıları da Kızıldeniz ve Aden Körfezi’ne bakar. Bu kıyılar ılıman ve ekvatoral iklim esintileri barındırsa da ülkenin içlerine esen rüzgârlar ve fırtınalar ile bu etki daha da sıcak şekilde hissedilir. Ülkede yaz mevsimleri oldukça kurak geçer. Ülkede kış mevsimi sel oluşturacak kadar yağışlı geçer ve bu mevsimde fırtınalar görülür. Yemen belirli dönemlerde oluşan kum fırtınaları ve aşırı nemle tam bir çöl ülkesidir. Ülkeni iklim bakımından en rahat ayları eylül ve mart aylarıdır.

Yemen’in Kısa Tarihi

yemen-tours.jpg

M.Ö. 10. yüzyıldan ikinci yüzyıla kadar Saba devletinin hâkimiyeti altında olan Yemen, birçok krallığa ev sahipliği yaptı ve son krallık Etiyopyalılar tarafından 6. asırda yıkıldı. İlk iman eden Müslümanlar 7. asırda Yemen’e gelerek ülkede İslamiyet’i yaydılar. Türkler, Yemen’de ilk kez 11. yüzyıl sonlarında Selçuklu Sultanı Melikşah döneminde yerleşmeye başladı. Yemen, Birinci Dünya Savaşı’nın sonunda tamamen Osmanlıların elinden tamamen çıktı. Birçok ülkenin hâkimiyeti altına giren ülkede, 1990 yılında Yemen Arap Cumhuriyeti (Kuzey Yemen) ile Yemen Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin (Güney Yemen) birleşmesiyle Yemen Cumhuriyeti kurulmuştur.

Yemen’in Ekonomisi

YEMEN-10052NF.jpg

Yemen’in ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanır. Ürettiği başlıca tarım ürünleritahıl, pamuk, hurma, muz, darı, kahve ile çeşitli meyve ve sebzelerdir. Ülke ekonomisinde birinci derece öneme sahip hayvancılıkta da deve, sığır, koyun ve keçi yetiştirilir. Kuzey Yemen’de tuz üretilirken, Güney Yemen’de petrol ve doğal gaz çıkarılmaktadır. Güney Yemen’de petrol tesisleri de mevcuttur. Diğer sanayi kuruluşlarının başındaysa gıda maddesi, meşrubat ve sigara üreten tesisler gelir. Ülkenin başlıca ihracat ürünlerini mineral yakıtlar ve yağlar, tramvay dışında demiryolu araçları, balık ve su ürünleri oluştururken, ithalat ürünlerini hububat, tramvay dışında demiryolu araçları ve demir-çelik oluşturur. Yemen’in başlıca ticaret ortakları Çin, Suudi Arabistan, Tayland ve Türkiyedir.

Yemen’de Din ve İnanç

Yemen devletinin resmi dini İslamdır. Halkın %99’unun Müslüman olduğu ülkede nüfusun %1’lik dilimini de Hıristiyan, Yahudi, Hindu veya dini bir inancı olmayan kesim oluşturur. Müslümanların büyük bir kısmı Sünni diğer kısmı Şiidir. Sünni’lerinse geneli Şafii’dir. Ülkede çok az sayıda olmakla beraber İsmaili nüfus da yaşamaktadır.

Yemen’de Bulunan Türkiye Dış Temsicilikleri

SANA BÜYÜKELÇİLİĞİ

Adres: P.O. Box. 70, Jeddah 21411 (Madinah Road Al-Arafat Street Al-Hamra) Kingdom of Saudi Arabia

Telefon: +966 12 660 1607

Faks: +966 12 665 2280

[email protected]

http://sana.be.mfa.gov.tr

Yemen’de Konuşulan Diller

Yemen’in resmi dili ve ülke genelinde konuşulan dil Arapçadır.

Yemen Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type A / 100-125V / 15 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 26oC
    • Şub 26oC
    • Mar 27oC
    • Nis 29oC
    • May 31oC
    • Haz 32oC
    • Tem 32oC
    • Agu 32oC
    • Eyl 32oC
    • Eki 30oC
    • Kas 27oC
    • Ara 26oC

Kısa Kısa

 
Nüfus: 25,408,000
Dili: Arapça
Para Birimi: Yemen Riyali (YER) İklim: Çöl İklimi