Sana Hakkında Bilinmesi Gerekenler

yemen-11.jpg

Batı Asya’daki en güzel Arap ülkelerinden biri olan Yemen Cumhuriyeti’nin hem en büyük şehri hem de başkenti olan Sana, dünyanın en eski meskenlerinden biridir. Nuh Peygamber’in oğlu Sam tarafından kurulduğuna inanılıyor. Bu sebeple de kente ‘Sam’in Şehri’ de deniliyor.

UNESCO’nun Dünya Mirası Sit Alanı olarak kabul ettiği kent, her ne kadar geçen yıllardaki savaşlarda sit alanlarına dahi bomba yemiş olsa da hâlâ, karakteristik mimari güzellikleriyle dikkat çekiyor.

126 kilometrekarelik şehir merkezinde 1.937.451 kişilik nüfusa sahip olan bu kalabalık kent Sana, Yeni ve Eski Şehir olarak ayrılıyor. Daha küçük olan Eski Şehir bölümünde, adından da anlaşılacağı üzere tarihi yapılar bulunuyor. Yeni Şehir ise 1960’lardan bu yana genişlemeye ve modernleşmeye devam ediyor.

Sana pek çok yerde görülmeyen yarı kurak iklimiyle çoğu Arap ülkesine göre daha serin bir havaya sahiptir. Yaz aylarında sıcaklıklar 42 dereceye kadar çıktığından turistler daha çok ilkbahar ya da sonbaharda burayı ziyaret etmeyi tercih ediyor.

Her ne kadar kentin kültürel zenginliği ve turistik yerleri çok olsa da, son dönemde yaşanan savaşlar sebebiyle ekonomisi hâlâ tam anlamıyla turizme bağlı değil. Ancak şehir, geçmişten bu yana madencilikte önemli bir yere sahip. Akik, kalseduan ve akik taşı gibi önemli madenler, Sana’nın çevresindeki dağlardan çıkarılıyor.

Sana ile İlgili

Sana Nerededir?

Harita oluşturulamadı.

Arap Yarımadası’nın en güneyinde yer alan Yemen Cumhuriyeti’nin başkenti olan Sana, ülkenin batısında bulunmaktadır. Güneyinde Hezyaz ve Artil, doğusunda Sahar, batısında Luluwah ve kuzeyinde Bayt Marran vardır.

Sana’ya Nasıl Gidilir?

Sana şehri, uluslararası bir havaalanına sahiptir. Ancak Türkiye’den direkt uçuş bulunmamaktadır. Dubai üzerinden aktarmalı uçuşları mevcuttur. Havaalanından şehir merkezine gitmek için otobüsler vardır ancak bunların kalkış zamanları belirsiz olduğu gibi, otobüse ulaşmak için de biraz yürümek gerekir. Taksi kullanacaksanız mutlaka izinli taksi olmasına özen gösterin. Şehir merkezine yaklaşık 4.000 Yemen Riyali ödeyerek ulaşabilirsiniz.

Sana’ya Ne Zaman Gidilir?

Pek çok yerde görülmeyen yarı kurak iklimiyle çoğu Arap ülkesine göre daha serin bir havaya sahip Sana. Yaz aylarında sıcaklıklar 42 dereceye kadar çıktığından turistler daha çok ilkbahar ya da sonbaharda burayı ziyaret etmeyi tercih ediyor.

Sana’da Nerede Kalmalı?

Sana’da nerede kalmalı sorusunun en doğru yanıtı Yeni Şehir bölümü olacaktır. Eski Şehir’e yürüme mesafesinde olan alanda ödediğiniz ücretin karşılığını alabileceğiniz güzel oteller mevcut. Özellikle Tahrir bölgesinde 5 yıldız otellerden pansiyonlara kadar pek çok seçenek var.

Sana’da Gezilecek Yerler

Dünyanın en eski meskenlerinden biri olan Sana, UNESCO tarafından Dünya Mirası Sit Alanı olarak kabul edilen bir kenttir. Her ne kadar geçen yıllardaki savaşlarda sit alanları dahi bombalanmış olsa da hâlâ, karakteristik mimari güzellikleriyle dikkat çekiyor. Tarihi yapıları hem işçilikleri hem de devasalıklarıyla göz dolduruyor. Eski Şehir ve Yeni Şehir olarak ikiye ayrılan Sana’da gezilecek yerler daha çok Eski Şehir’de yer alıyor.

Görülmesi gereken diğer yerler: Askeri Müze, Ulusal Sanat Merkezi, Dar al Hayas a Sanania, Al-Bab Galeri, Qubbat al-Bakiriyah Camii, Abhar Hamamı, Ulusal El Sanatları Merkezi.

Devamını Oku

Sana Şehir İçi Ulaşım

oath-yemen-traffic-502x335.jpg

Sana’da yerel halk daha çok yürümeyi tercih etse de, hava sıcaklığı buna her zaman müsait olmayabilir. Sabah 06.00’dan gece 01.00’e kadar çalışan minibüsler tüm şehri dolaşmak için ideal. Kullanışlı oldukları kadar ücretleri de düşük, 50 Yemen Riyali ödeyerek binebilirsiniz. Bunun dışında motosiklet taksileri ya da normal taksileri deneyebilirsiniz. Her ikisinde de taksimetre işlemediğinden pazarlık yapmak şart.

Sana Mutfağı

8233439131_6c3b0fdcfe_z.jpg

Tarihinde pek çok kültüre ev sahipliği yapmış olan Yemen ülkesi ve başkenti Sana’da mutfak kültürü çok zengindir. Kurak ikliminden dolayı daha çok tavuk ya da koyun eti kullanarak yemek hazırlarlar. Bölgede en ünlü yemek ‘saltah’tır. Daha çok öğlenleri tercih edilen bu sulu yemekte kavrulmuş et, çemenotu, domates ve sarımsak yer alır. Bir diğer tadılması gereken yemek yine kuzu eti, patates, domates ve sarımsakla sulu bir şekilde hazırlanan ‘fahsa salta’dır. Her iki ürünü de restoranlarda bulmak mümkündür.

Sana’da hijyen açısından sokak satıcılarından yemek alınmaması tavsiye edilir.

Popüler restoranlar

Houmald Salta, Al-Shaibani Modern Restaurant, Ak-Fakher Restaurant, Zeyna Food, El-Deewan Restaurant, Palestine Restaurant, Mysore Palace Restaurant.

Bahşiş

Sana restoranlarında eğer siz vermezseniz ya da hesaba eklenmemişse, bahşiş verme zorunluluğu yoktur. Ama tabii ki hesabın %10’unu bahşiş olarak bırakırsanız mutlu olacaklardır.

Sana’da Alışveriş

MOH-17032011-14.jpg

Sana sokaklarında yürürken çevrenizde her zaman ürün satışı yapan insanlar, seyyar satıcılar ya da mağazalar görmeniz mümkün. Çoğu hediyelik eşya olabilecek ürünler arasında hançerler, elyapımı kemerler, keseler, kolyeler, bilezikler mevcut. Dilerseniz yerel kıyafetler de satın alabilirsiniz. Tabii ki her Arap ülkesinde olduğu gibi Sana’da da çeşit çeşit baharat bulmak mümkündür.

Sana Gece Hayatı

Sana’da akşam saatlerinde vakit geçirmek için daha çok çay ve kahve evlerine gidilir. Al Tahrir bölgesindeki ‘Friends Kafeteria’da yerel halkla hoş sohbetler edebilir, gece geç saatlere kadar vakit geçirebilirsiniz. Bir diğer seçenek de Hadda Sokak’taki Coffee Trader olabilir. Bunlar dışında Movenpick gibi otellerin lobi ya da restoranlarına gidilebilir.

Sana Festivaller

· Sana Yaz Festivali (Ağustos): Sana ve Yemen kültürünü, yaşam tarzını ve geleneklerini tanıtmak için kentin Eski Şehir kısmında yapılan Sana Yaz Festivali’nde yerel yemekleri tadabilir ve kültüre özgü dansları izleyebilirsiniz.

Sana Resmi Tatiller

· İşçi Bayramı (1 Mayıs)

· Birlik Günü (22 Mayıs)

· Ramazan Bayramı

· Kurban Bayramı

· Kuzey Yemen Devrimi Günü (26 Eylül)

· Devrim Günü (14 Ekim)

· Bağımsızlık Günü (30 Kasım)

· Peygamber’in Doğumgünü (1 Aralık)

*Yanında tarih belirtilmeyen tatillerin günü, yıla göre değişmektedir.

Sana İçin Faydalı Bilgiler

Acil yardım: 191

Yangın: 191

Polis: 194

Sana Vize İşlemleri

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Yemen’e girmek için vize alması gerekmektedir.

Sana Türkiye Dış Temsilcilikleri

Sana Türk Konsolosluğu

P.O. Box. 18371, Behind Hadda Hotel, Sana

Telefon: +967 1 432 890

[email protected]

Sana Para Birimi

Yemen Cumhuriyeti sınırları içerisinde yer alan Sana şehrinde Yemen Riyali (YER) para birimi kullanılmaktadır. 1 TL yaklaşık 89.29 YER’e denk gelmektedir.

Sana Resmi Dili

Yemen Cumhuriyeti’nin resmi dili Arapça’dır. Ancak hem ülke genelinde hem de Sana’da Balochi dili, Sami dilleri ve Rusça gibi pek çok dil de konuşulmaktadır.

Sana Saat Farkı

Sana (GMT +3) ile Türkiye (GMT +2) arasında 1 saat zaman farkı vardır. Yani Türkiye’de saat 16.00 iken Sana’da saat 17.00’dir.

Sana Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type A / 100-125V / 15 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 16oC
    • Şub 18oC
    • Mar 20oC
    • Nis 20oC
    • May 22oC
    • Haz 23oC
    • Tem 24oC
    • Agu 23oC
    • Eyl 22oC
    • Eki 18oC
    • Kas 16oC
    • Ara 15oC

Kısa Kısa

Nüfus: 1.937.451 / Dil: Arapça / Para Birimi: Yemen Riyali (YER) / İklim: Yarı Kurak / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 4 gün