Taiz
Taiz Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Taiz Yemen’in güneyinde, dağlar arasında kurulmuş, deniz seviyesinden 1.400 metre yüksekte bulunan bir şehir. Şehir 600 bin kişilik nüfusuyla ülkenin 3. en büyük şehri ve ülkenin kültür başkenti olarak değerlendiriliyor. Taiz ülkenin en güvenli ve kozmopolitan şehri, yani şehirde farklı farklı kültürlerin izlerini görmek mümkün. Taiz 16. yüzyılda Osmanlı tarafından işgal edilmiş fakat neredeyse 400 yıl sonra, 20. yüzyılda bağımsızlığını geri kazanmış.
Şehrin bir diğer özelliği de ülkenin kahve merkezi olması. Bu kahve 20. yüzyılda bu bölgede üretilen en iyi kahve olma unvanına sahipmiş. Günümüzde de halkın en önemli geçim kaynaklarından birisi olmaya devam ediyor ve hala dünya çapında bir ünü var. Ayrıca kuyumculuk da halkın önemli uğraşlarından birisi.
Yemen’de konuşulan resmi dil Arapça ve kullanılan para birimi Yemen Riyali (YR). 100 YR yaklaşık 1,5 TL’ye denk geliyor. (Kur bilgileri Mart 2018’de güncellenmiştir.)
Taiz ‘de İklim
Taiz’de Savan iklimi görülüyor. Bölge düzensiz yağışlara sahip, genellikle yaz mevsiminde sıcak bir hava ve hafif yağışlar görülüyor, kışında ılık bir hava beklemek mümkün. Taiz deniz seviyesinin çok üstünde bulunduğundan ülkenin genelinden daha serin bir bölge olarak değerlendiriliyor.
Taiz’e Nasıl Gidilir?
Ülkemizden Yemen’in başkenti Sana’ya uçuşlar bulmak mümkün. Taiz ‘de bir havaalanı bulunuyor fakat ülkemizden buraya direkt uçuş bulunmuyor. Bu yüzden önce başkente gidip aktarmalı bir uçuş yapmanız gerekiyor. Taiz Havaalanı ise şehir merkezine yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Havaalanından sonra turistler için önerilen rahatlıkla bulabilecekleri taksilerle şehir merkezin ulaşım sağlamaları. Taksi ücreti buradan yaklaşık 2.000 YR tutuyor.
Taiz’de Ne Yapılır?
Taiz sokaklarında sizi tuğladan evler ve beyaz camiler bekliyor. Buraya gittiğinizde görmeniz gereken şeylerden bir tanesi kesinlikle Kahire Kalesi. Kale deniz seviyesinden 500 metre yüksekte bulunuyor ve şehri kuşbakışı gözleme imkânı sağlıyor. Kahire Kalesi’nin inşası 426 - 532 yılları arasında yapılmış ve yapıldığı günden beri bölgeyi ele geçiren farklı medeniyetlerin merkezi olmuş. Taiz ismi ise kalenin eski adıymış. 16. yüzyılda Osmanlıların Taiz’e gelmesiyle Kale’nin adı El Kahire Kalesi olmuş fakat zaman içinde şehrin adı Taiz olarak anılmaya başlamış.
Maalesef Kahire Kalesi 2015 yılında ülkede çıkan iç savaş sırasında çok fazla hasar almış. UNESCO kalenin yüzde 30’unun tahrip edildiği açıklanmış.
Taiz’e gittiğinizde görülmesi gereken bir diğer tarihi yapı da Ashrafiya Camii. Cami 1275 yılında yapılmış. Bu camide ayrıca medrese olarak kullanılan bir bölüm de bulunuyor. Bu medrese Yemen için üniversite statüsünde bulunuyor. Cami yıllar boyunca doğal ve beşerî birçok zarara uğramış fakat son yıllarda birçok restorasyon çalışması yapılmış ve duvar resimleri de dahil olmak üzere cami yenilenmiş. Ashrafiya Camii Taiz de bulunan en güzel en önemli iki ibadet mekânından birisi olma özelliğini korumuş. En önemli ibadet mekânlarından ikincisi olarak değerlendirilen Cami ise Mudhaffar Camii.Mudhaffar Camii de Taiz ’in merkezinde bulunuyor. Bu cami de 13. yüzyılda yapılmış ve Yemen’in hâlâ kullanımda olan en eski hamamına ev sahipliği yapıyor. Mudhaffar Camii aynı zamanda Yemen’de bulunan en büyük ve en çok kişinin aynı anda ibadet etmesine olanak sağlayan camii.
Yemen’in kendine özgü bir mutfağı bulunuyor, bu mutfaktaki yemekler oldukça çeşitli. Taiz’e gittiğinizde yerel yemekleri kesinlikle denemelisiniz. Ülkenin yüzde 99’u Müslüman olduğundan domuz eti konusunda hassasiyeti olanlar rahatlıkla yemekleri deneyebilir, zira domuz eti bu ülkede pek rastlanan bir et türü değil. Ülkede en çok kullanılan et kuzu eti. Ayrıca Taiz’in denize kıyısı bulunduğundan balık da bolca tüketilen besinler arasında. Midesi hassas olanların aklında bulundurması gereken şey ise her yemekte bolca baharat kullanılıyor olması.