Postojna Genel Bilgiler / Rehber
Postojna Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Slovenya’nın bir ilçesi olan Postojna çoğunlukla, sahip olduğu ilgi çekici mağarası sebebiyle ziyaret edilmektedir. Yaklaşık 9.200 kişinin yaşadığı kasaba, İç Carniola Bölgesi’nin idari, eğitim, kültür ve ekonomik merkezidir. Kasabadaki mağara, dünyanın en büyük karstik mağaralarından biri olması sebebiyle oldukça fazla ilgi toplamaktadır. Bu ilgi çekici mağaranın yanı sıra Postojna’da canlı ve aktif bir atmosfer hâkimdir. Kasabada sanat meraklıları için birçok sanat galerisi ve müze hizmet vermektedir. Her bütçeye hitap edebilecek konaklama seçeneklerinin de var olduğu Postojna’da bir dizi kafe, restoran ve bar da bulunmaktadır.
Postojna’dan tarihî dokümanlarda ilk kez 1226 yılında bahsedilmiştir. Fakat yapılan araştırmalar bölgenin Yontma Taş Devri’ne kadar dayanan bir yerleşim tarihine sahip olduğunu ortaya çıkarmıştır. Postojna, 1432 yılında kaza statüsü almıştır. Ancak 1909 yılında ilçe haklarını elde etmiş olan Postojna, 1918 ile 1943 yılları arasında İtalyan hâkimiyetinde kalmıştır.
Binlerce ziyaretçiyi büyüleyen karstik mağarasının ihtişamı Postojna’yı oldukça popüler kılmaktadır. Mağaranın Postojna’ya sunduğu ayrıcalıklı konumun yanı sıra kasabanın kültürel atmosferi da değerlendirmeye alınacak niteliktedir. Yıl boyunca birçok festivalin gerçekleştiği Postojna, macerasevenlerin de ilgisini çekecek aktivite imkânlarına sahiptir. Konaklamak için çiftlik evi, otel ve pansiyon seçenekleri ile de birçok kişiye hitap edebilen Postojna, Slovenya’nın gezilip görülecek cazip noktalarından biridir.
Postojna Nerededir?
Postojna, Orta Avrupa’nın güneyinde yer alan Slovenya Cumhuriyeti’nin güneybatısında yer almaktadır. Postojna Belediyesi’nin merkezi olan Postojna, İtalya’nın Trieste kentine 35 kilometre mesafe uzaklıktadır. Kasaba, İç Carniola Bölgesi’nde bulunmaktadır.
Postojna’ya Nasıl Gidilir?
Postojna ulaşım açısından elverişli bir konumda yer almaktadır. Slovenya’nın başkenti Ljubjana’dan veya Koper şehrinden veya İtalya’nın Trieste kentinden kara yolu ile ulaşım sağlamak mümkündür. Yolculuk araba ile Ljubjana’dan 40 dakika, Trieste’den ise yaklaşık 35 dakika sürmektedir.
Ljubjana, Koper, Rijeka ve Trieste şehirlerinden Postojna’ya günlük otobüs seferleri de düzenlenmektedir. Ana otobüs garı kasabanın merkezinde yer almaktadır.
Kasaba merkezine yaklaşık 1 kilometre mesafede bulunan tren istasyonunun ise Trieste ve Ljubjana ile bağlantısı bulunmaktadır.
Postojna’da Görülecek Yerler
Postojna’da görülecek yerlerin başında efsanevi yapıdaki mağarası gelmektedir. Avrupa'nın en sık ziyaret edilen mağara kompleksi olan Postojna Mağarası, 24 kilometre derinliğe sahiptir. Slovenya’nın başta gelen turist çekim merkezlerinden biri olan Postojna Mağarası, Pivka Nehri tarafından meydana getirilmiştir ve ziyarete 1819 yılında açılmıştır. 1872 yılında ziyaretçiler için ilk turist tren rayları mağaranın içine döşenmiştir. Elektrikli aydınlatmalar ise 1884 yılında eklenmiştir. I. Dünya Savaşı sırasında Rus savaş esirlerine mağaranın içinde köprü inşa ettirilmiştir. II. Dünya Savaşı sırasında ise Alman işgal kuvvetleri yaklaşık 1.000 kadar petrol varilini depolamak için mağarayı kullanmış; 1944 yılının nisan ayında ise Sloven partizanlar burayı ateşe vermiştir. 7 gün süren yangın mağarayı tahrip etmiş ve girişinin kararmasına sebebiyet vermiştir.
Mağaranın yaklaşık 5 kilometresi, turistlerin gezebileceği şekilde ziyarete açıktır. 2015 yılında yapılan keşiflerle 20 metre olan mağaranın derinliği, 24 metreye ulaşmıştır. Dünyanın tek yer altı postanesine sahip olan Postojna Mağarası’na giriş ücretlidir.
Postojna’nın 9 kilometre kuzeyinde yer alan Predjama Kalesi, Predjama köyünde yer almaktadır. Bir mağaranın bağlantısı gibi görünen efsanevi kale, Orta Çağ’ın dillere destan şövalyesi Erazem Predjamski’nin aylar boyu kuşattığı bir yapıdır. 1202’den beri burada duran kale, oldukça ilginç görünümünden dolayı Slovenya’nın en çok fotoğraflanan kale yapılarından biri olabilir. Kayalığın içine inşa edilmiş, gizli geçitleri olan bu kale güzelliği ile büyülerken bir yandan ürkütücü bir havaya da sahiptir. Gizli geçitleri bulunan ve zor erişilebilir yapısıyla korunaklı olan Predjama Kalesi, birçok soylu aileye ev sahipliği yapmıştır. Kale’nin içindeki odalarda Orta Çağ’dan kalma objeler sergilenmektedir. Bu sayede kale sakinlerinin nasıl bir hayat yaşadığına sair fikir edinme şansı doğmaktadır.
Yılın yaklaşık 8 ayı görünen Cerknica Gölü ise birçok canlı türüne ev sahipliği yapan doğal bir alandır. 15. yüzyıldan beri tarihî kayıtlarda yer bulan Cerknica Gölü’nde 276 kuş türü, 45 memeli ve 125 kelebek türü kaydedilmiştir. Müthiş peyzaj manzarasıyla büyüleyen gölde, kuru olmadığı mevsimde kayıkla gezinti yapılabilmektedir.