Bir Güne Sığdırmaya Çalıştığım Bursa Gezimden Notlar

Hikayesi, hatırası olmayan şehirlerin insan kalbine dokunamadığını söylerler.. Ve geçmişi olan şehirlerin hikayeleri olduğunu..

Bursa gezim için sıkı bir çalışma sonrası toplam 23 adet gezilecek nokta belirledim:-)) Tamam dedim Bursa bu kadar:-)
 
Ben hayatımda bu kadar çok kahverengi tabelaya sahip başka bir şehir inanın görmedim. Ben 23 nokta belirledim ama inanın belki bunun 2 katından daha fazla görülecek yer var. Üstelik bu bahsettiğim sadece Bursa Şehir Merkezi.
 
Bursa'yı 2 bölümde incelemekte fayda var. Birincisi Kültür Mirası Eserler, ki bunlar ağırlıklı şehir merkezinde kümelenmiş, ikincisi ise Doğa Aktiviteleri. Ben bu gezimde, mevsimden dolayı Kültür Mirası Eserler ağırlıklı bir gezi yaptım ve size de bol fotoğraf az metin eşliğinde bu geziyi anlattım. Doğa aktiviteleri ise bahar veya yaz mevsimine artık.
 
Araştırdığım bütün gezi siteleri genelde Bursa Merkez için 1 gün, çevre ilçeler, köyler (Gölyazı, Mudanya, Trilye, Cumalıkızık) için 1 gün olmak üzere toplam 2 gün tavsiyesi veriyorlar. Ancak ben iddia ediyorum, 3 günden aşağı yapacağınız bir gezi size mutluluk değil, fazlası ile yorgunluk verecektir.

Ulaşım:

Eğer günübirlik Bursa gezisi yapacaksanız ve özel aracınız ile gidecekseniz, aracınızı Tophane Saat Kulesi'ndeki belediyenin açık otoparklarına bırakmanız. Buradan genel olarak tarihi yerlere geziniz yürüme mesafesinde. Biraz uzak olanlar için ise en ideali "Elektrikli Bisiklet". Gitmeden önce özellikle araştırdım ve bugüne kadar eğlence maksatlı kullandığım elektrikli bisiklet bu sefer ulaşım aracı olarak inanılmaz işime yaradı. Bursa'da da Martı Uygulaması ile elektrikli bisiklet kiralama imkanı mevcut. 
 
Gezi güzergahı ile ilgili hazırladığım görsel aşağıda. Bu plan size en iyi zaman planlaması ile en verimli geziyi sağlayacak rotadır.
Bursa Gezi Rotası

Keşfet:

Keşfet kısmını, yukarıdaki görselde hazırlanan sıra ile maddeliyorum;

1. Tophane/ Kale Bölgesi:

Yapımı kentin kuruluş dönemine dayanan Kale, Tophane semtini içine alıyor ve sanırım bu bölgenin en çok tarihi yapı barındıran bölgesi. Kale surları içerisinde yer alan Kale Sokak başlı başına tarih kokan bir bölge. Aslına bakarsanız hakkını vererek dolaşırsanız burası başlı başına 3-4 saatinizi alacak bir yer.
Kente Bakan Kale Surları

Kalenin toplam 5 adet giriş kapısı yer var. Bunlardan en çok bilineni Hisar Kapı (Saltanat Kapısı). Diğerleri ise; Kaplıca Kapısı, Zindan Kapı, Pınarbaşı Kapısı ve Yer Kapı.

Bursa Kalesi Hisar Kapı

Tophane Bölgesi'nin en çok ilgi ve ziyaretçi çeken kısmı ise, Tophane Parkı Saat Kulesi, Osman ve Orhan Gazi Türbeleri. Ayrıca bu parkta ki seyir terasları da teleferikten sonra en güzel Bursa manzarası izleyebileceğiniz yer.

Tophane Parkı Saat Kulesi

31 Ağustos 1905 tarihinde hizmete açılan Saat Kulesi, Sultan II. Abdülhamid'in tahta çıkışının 29'uncu yıldönümü için yaptırılmış. Saat Kules'inin yanında tarihi topları görme ve inceleme şansınız da var.

Tophane Parkı Saat Kulesi

Aynı park içerisinde Osmanlı Devleti Kurucusu Osman Gazi ve Oğullarından II. Padişah Orhan Gazi'nin ve akrabalarının türbeleri de var. Bu eserler aynı zamanda UNESCO Dünya Mirasları Listesi'nde de varlar.

Osman Gazi Türbesi

Bursa'nın fethi öncesinde Şapel (Büyük kiliseler içerinde bir azizin adına ayrılmış küçük ibadet yeri) olarak kullanılan bu yer, Osman Gazi'nin vasiyeti üzerine fetih sonrası oğlu Orhan Gazi tarafından mescide çevrilerek Osman Gazi'nin defnedildiği yer haline gelmiş. Yunan işgali döneminde burada yaşanan olaylar gerçekten üzücüdür. Bu sebeple Meclis'te yas ilan edildiği ve meclis kürsüsüne siyah örtü örtüldüğü bilinmektedir.  

Osman Gazi Türbesi

İçeride gün boyu canlı olarak Kur'an-ı Kerim okunmakta ve giriş kısmında saygı nöbeti tutulmaktadır.

Saygı nöbeti tutan Alpler nöbet değişimine ilerlerken

Park içindeki diğer türbe ise Orhan Gazi'nin defnedildiği alan. Burası da fetihten önce Saint Elias Kilisesi'ne ait bir yapı.

Orhan Gazi Türbesi

Parktaki bahsedeceğim son alan ise seyir terasları, arkanıza eski Bursa'nın tarihi evlerini alarak, 3 cepheden yeni Bursa'yı izlemeniz mümkün. Her ne kadar meşhur yeşil Bursa yapısı kaybolmuş ve her yer yapı dolmuş olsa da buradan manzara izlemek gerçekten keyifli.

Kuzey Cephe

Bu alandan sonraki niyetim Osmanlı zamanında yapılan son külliye, aynı zamanda Bursa'da defnedilen son Osmanlı Sultanı'na ait türbenin bulunduğu, Muradiye Külliyesi'ni ziyaret etmekti. Ancak yürüyerek gidip-gelmenin çok zaman alacak olması, çevrede elektrikli bisiklet olmaması nedeniyle gezimin sonuna sakladım. Fakat gezi sonunda da hem enerjimin kalmaması hem de otopark sıkıntısı nedeniyle ziyaret edemedim:-) Ancak buraya ararken rastladığım birkaç tarihi yerin fotoğrafını bırakıyorum aşağı.

İsa Bey Fenari CamiDaha fazla yürümeyi göze alamayıp döndüğüm nokta

Tophane bölgesini her ne kadar hakkını veremeden gezmiş olsamda ikinci bölgeye doğru yola çıkıyorum. İki bölge arasında en çok ilgimi çeken noktalardan biri ve bu iki yeri aslında birbirine bağlayan, Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk üç katlı hanı Balibey Hanı. Han içerisine girmek mümkün ama bütün dükkanlar haliyle kapalı ve mağara kısmına  pandemi nedeniyle giremiyorsunuz.

Balibey Han

2. Tarihi Hanlar ve Ulu Cami Bölgesi:

Bu bölge sanırım Bursa'nın kalbi. Ticaretin en yoğun olduğu, esnaf kültürünün iliklere kadar hissedildiği bir alan. Ve belki de gezmekten en büyük keyif alınacak yerlerden. Bölgede tamı tamına 12 adet büyüklü, küçüklü han mevcut. Bunların bir kısmı Kapalı Çarşı içerisinde bir kısmı ise kapalı çarşı çevre civarında. Ben bunlardan en çok ilgimi çeken Pirinç Hanı ve Koza Han'dan bahsedeceğim. Her iki handa da tadilat çalışmaları var. Tabi birde meşhur Kapalı Çarşıdan. Zaten Kapalı Çarşı dediğim yer, diğer hanların birleşiminden oluşuyor. Pirinç Hanı'ndan başlayalım. Unutmadan bu bölge de UNESCO Dünya Mirasları Listesi'nde.
Pirinç Han

1508 yılında II. Beyazıd tarafından yaptırılan han, kurulduğu yıllarda tahıl ve pirinç satıldığı için bu ismi almış. Aslına bakarsanız içeride tadilat görmek beni biraz hayal kırıklığına uğrattı. Rengarenk bir yer beklerken, karşılaştığım manzara çok da hoşuma gitmedi. Han içerisinde açık dükkan yok, faaliyetler tamamen durmuş. Ama hem fotoğraf çekmek hem de mimariyi görmek açısından kesinlikle görülmesi gereken bir yer. Üstelik bu dönemde bomboş:-)

Tarihi Pirinç Hanı

Bursa'nın hemen her yerinde olduğu gibi bu han içerisinde de tarihi çınarlara rastlamak mümkün

Tarihi Pirinç Hanı ikinci kat

Pirinç Han'dan çıktıktan sonra hemen karşıda tarihi ve ilginç yapı/dükkanlar da var.

Pirinç Han karşı sokağı

Buradan Kapalı Çarşı'ya girdim ama önce Koza Han'dan bahsedelim isterseniz. Bu han 1491 yılında yine II. Beyazıd zamanında yaptırılmış ve kurulduğu yıllarda ipek böceği kozalarının satışı yapıldığı için bu ismi almıştır. Han halen ipekçilik alanında Bursa ekonomisini katkı sağlamaya devam ediyor.

Tarihi Koza Han Girişi

İçeride devam eden tadilat faaliyetleri var ancak dükkanlar açık ve ticaret devam ediyor.

Tarihi Koza Han

İki handan sonraki durağımız Kapalı Çarşı. Burası inanın anlatılacak türden bir yer değil. Kaç girişi var kaç çıkışı var inanın anlayamadım. 

Kapalı Çarşı Batı Girişi

İçerisinde bir sürü farklı han ve her çeşit ürün için ayrı ayrı çarşılardan oluşuyor. 

İlk defa gelenin tabiri caizse başını gözünü döndürecek tarzda bir yer. En önemli iki çarşının fotoğrafını koyarak Ulu Cami'ye geçiyorum.
Kuyumcular Çarşısı (Bedesten)

Bu bölgedeki son durağımız meşhur Ulu Cami. Burada gördüğüm mimari ve iç dekorasyonu açıkçası başka yerde görmemiştim.

Bursa Ulu Cami

1399 yılında Sultan Yıldırım Beyazıd tarafından yaptırılan cami Bursa'nın simgelerinden birisi ve tam 20 kubbeli. (Görememiş olsam da kaynaklar böyle yazıyor.)

Bursa Ulu Cami

Nasıl gözümden kaçtı bilmiyorum ama hemen buranın 70-80 metre doğusunda (Koza Han yanı) Osmanlı'nın en eski Sultan Cami olan ve 1339 yılında inşa edilen Orhan Camii varmış. İnanın bu bölgenin hemen her yerinde bir tarihi eser mevcut. Bu sebeple dikkat etmezseniz gözden kaçan yerler olabiliyor.

Bu bölgeden sonraki durağımız, yine Atatürk Caddesi üzerindeki Heykel ve Bursa Kent Müzesi. Mesafenin geri dönüşünü  de düşündüğünüz zaman burada yardımımıza elektrikli bisiklet yetişiyor. Pek tabi taksi ile de gidebilirsiniz ama in-bin için taksi pek mantıklı olmaz diye düşünüyorum.

3. Bursa Heykel ve Bursa Kent Müzesi:

Doğruyu söylemek gerekirse daha önce bir kent müzesi gezmemiştim. Ve buradan inanılmaz keyif aldım.
Bursa Kent Müzesi

Müze karşılıklı 2 binadan oluşuyor. Fotoğrafta gördüğünüz binada açıkçası ilgimi çeken pek fazla bir şey yoktu. Ama karşısındaki binada Bursa'nın geçmişinden günümüze bütün kültürünü yansıtan harika eserler mevcuttu. İkinci bina bodrum katı ile birlikte 3 kattan oluşuyor. Giriş ücretsiz ve HES kodu sorgulaması yapılıyor. Müzeyi rehbersiz dolaşabiliyorsunuz.

Müze Giriş Katı

Kent Müzesi'nin yola bakan tarafında ise yine şehir sembollerinden Atatürk Anıtı yada halk arasında ki adıyla Heykel Meydanı mevcut.

Bursa Atatürk Anıtı

Atatürk Anıtı karşısında Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosu ve Tayyare Kültür Merkezi ve Sanat Galerileri mevcut. Merak eden arkadaşlar buralara da uğrayabilir. 

4. Setbaşı ve Irgandi Köprüleri:

Müze sonrası durağımız buralara çok yakın olan Irgandi ve Setbaşı Köprüleri.
Irgandi Köprüsü

Yıldırım ve Osmangazi ilçelerini birbirine bağlayan köprü, 1442 yılında yapılmış ve kentin sembollerinden biri haline gelmiştir. Aynı zamanda Çarşılı Köprü olarak da biliniyor. Ancak pandemi nedeniyle tüm dükkanlar kapalı.

Çarşılı Köprü

Irgandi Köprüsü'ne gidebilmek için üzerinden geçilen diğer bir köprü ise Setbaşı Köprüsü. Ne zaman ve kim tarafından yapıldığı tespit edilememiş. Zaten köprünün fotoğrafını çekmek pek mümkün değil, sadece üzerinden ulaşım maksatlı geçebiliyorsunuz.

Yine Irgandi ve Setbaşı Köprüleri arasında Kılıç Kalkan Evi isimli bir müze mevcut. Hemen yanındaki şehir kütüphanesi çalışanlarına sorduğumda kapalı olduğunu söylediler. Her ne kadar kapısındaki tabelalar açık olduğunu işaret etse de kapalı olduğu söylendiği için çok ısrarcı davranmadım.
Kapalı olduğu söylenen Kılıç Kalkan Müzesi

5. Yeşil Cami Bölgesi:

Bu bölge de Tophane ve Hanlar Bölgesi gibi tarihi yerlerin başında geliyor. Sadece Yeşil Cami ve Türbesi değil diğer sokak ve caddeleri de renkli, hareketli bir bölge.
Yeşil Türbe Girişi Renkli Evler (Dükkanlar)Yeşil Türbe

1421 yılında Çelebi Sultan Mehmed tarafından yaptırılmış olup, Timur yenilgisi sonrası fetret dönemine giren Osmanlı Devleti'nin yeniden dirilişini simgelemektedir. Yeşil deniyor ama neden mavi:-) Literatürde "Üretilmesi İmkansız Seramik" olarak geçen mavi, yeşil ve turkuaz renkli İznik Çinilerinden yapılmış olması nedeniyle bu ismi almış. 2014 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Alanı olarak kabul edilen bölgede yer almaktadır.

Yeşil Türbe İçi

Türbenin hemen alt tarafında yine ihtişamlı yapısı ile Yeşil Cami yer alıyor.

Yeşil Cami

Bu bölgede de çok sayıda tarihi çınar görebilirsiniz. Bu bölgeden ayrılırken hemen yakında bir külliye daha vardı ama zaman endişem nedeni ile içeri giremedim. Ancak yine de bir kare fotoğraf çekip arabayı park ettiğim Tophane Parkı'na dönmeye başladım.

Nasuh Paşa Hamamı

Neden arabaya döndüm derseniz, sonraki ziyaret noktalarım birbirine yakın ama kısmen tepelik olması ve bundan dolayı elektrikli bisiklet için uygun olmadığı düşüncesi ile arabaya dönüp, oradan son 3 noktaya doğru harekete geçtim. Sabah arabayı bıraktığımda saat 09.30 olan saatler şimdi 13.00'ı gösteriyordu. Bu saydığım alanlar, bir kaç yere gidememiş olmama rağmen toplam üç buçuk saatimi almıştı.

6. Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi:

Eski bir ipek fabrikasının müzeye dönüştürülmesi ile 2002 yılında hizmete açılmış ve Türkiye'nin ilk ve tek Anadolu Arabaları sergi müzesi olma özelliğini taşıyor.
İsmini bilmediğim Külliye
TOFAŞ Anadolu Arabaları Müzesi

Bu arada müze 2008 yılında tesis haline getiriliyor. İçerisinde yürüyüş alanı olarak kullanılan bir bahçe, kafe ve ölçü aletlerinin sergilendiği bir müze daha tesise ilave ediliyor.

İlk üretilen Murat 124 ve Murat 131

Müze gerçekten görmeye değer ve eğlenceli bir yer. Aynı kompleks içerisindeki diğer durağımız Ölçü Aletleri Müzesi.

Rahat Durunuz. Sonra 10 Kuruş Atınız.

Burada tahminim 1 saate yakın vakit geçireceksiniz. Müzeye giriş ücretsiz, HES Kodu gerekiyor ve rehber olmadan rahatça gezebiliyorsunuz. Pandemi nedeni ile diğer müzeler gibi burası da boş ve gezmek çok daha keyifli.

Bursa Teleferik'e çıkmadan önce planladığım son nokta ise Hünkar Köşkü isimli yerdi. Yolları biraz sıkıntılı ama daha önemlisi köşk pandemi nedeni ile kapalı...
Hünkar Köşkü

7. Bursa Teleferik:

Gelelim Bursa'daki son durağıma; Bursa'nın sembollerinden biri olan teleferik 1963 yılında hizmete giriyor. 2014 yılında da özelleştirilerek Bursa Teleferik adını alıyor.
Bursa Teleferik Ana Bina

9 km.lik uzunluğu ile tek hat üzerinde dünyanın en uzun teleferiği olma özelliğini taşıyor. Otoparkı mevcut ancak 1 saati 30 TL. :-) Ama çevrede bol bol ara sokak var ve arabanızı ücretsiz ve güvenli bir şekilde bırakabileceğiniz alanlar mevcut. Teleferik için ödeyeceğiniz ücret 60 TL. Kabinler toplam 8 kişi alıyor ve bekleme gibi bir durum söz konusu değil. Sürekli işliyor. Ana terminal sonrası 2 durak var ama Sarıalan ismi verilen istasyon henüz hizmete açılmadığı için burada duraklama yok ve direk olarak Kurbağa Kaya İstasyonu'na çıkıyorsunuz.

Teleferik Bursa Manzarası

Fotoğraf çekme adına çok ümitli olmayın. Kabinler kapalı ve camları çizik içerisinde olduğundan istediğiniz kareleri yakalamak biraz zor. Kurbağa Kaya İstasyonu bir tesis, aynı zamanda Uludağ Milli Parkı'nın girişi. Araba ile çıkmak istemeyenler için büyük kolaylık. Park girişinde minibüs vb. ulaşım araçları ile oteller bölgesine ulaşım kolay ve pratik.

Uludağ Milli Parkı Girişi

Teleferik için tavsiyem; yalnız gitmemeniz yönünde. Yolculuk 20 dk. civarı sürüyor. Yani uzun ve eğer yalnız iseniz manzara bir süre sonra keyfini, sıkılmaya bırakıyor. 

Benim gezim buralardan ibaret. Bazı noktaları planlamış olmama rağmen, bazılarını ise hiç duymamış olmam nedeniyle gezemedim. Aşağıya sadece liste şeklinde diğer kültür eserleri ve doğa aktivite alanlarını yazıp tavsiyeler kısmına geçiyorum.
 
Kültür Mirası Eserleri; Yıldırım Külliyesi, Emir Sultan Külliyesi, Muradiye Külliyesi, 3 adet Sinagog (üçü de Arap Şükrü Sokağında) ve Fransız Kilisesi.
 
Müzeler; Merinos Tekstil Sanayi Müzesi, Karagöz Evi Müzesi, Ormancılık Müzesi, Arkeoloji Müzesi, Atatürk Evi Müzesi.
 
Yaklaşık 20 civarı Kültür Sanat Merkezi mevcut. 
 
Doğa Aktiviteleri: Belirlenmiş toplam 59 destinasyon var:-)) Bazılarını buraya yazıyorum.
 
Küreklidere Şelalesi, Erikli Yayla, Alaçam Şelalesi, Gölbaşı Göleti, Saitabat Şelalesi, Dışkaya Yamaç Paraşütü, Aras Şelalesi, Karacabey Longoz Ormanları (görmek istediğim öncelikli yerlerden), Yeniköy Longoz Ormanları, Eskikaraağaç Köyü (Leylek Köyü)(Gölyazı ile birlikte planladığım yerlerden), Cumalıkızık, Trilye, Misi Köyü (Planlarım arasında), Ayvaini Mağarası, Kıranköy Dokuzlar Şelalesi, Oylat Şelalesi ve Mağarası (Planlarım arasında)İznik (yakın zaman planlarım içerisinde), Sansarak Kanyonu ve tabi ki Uludağ.
 
Bursa maceramız aşağıda vereceğim tavsiyeler ile sona eriyor.

Tavsiyeler:

  • Hakkını vererek bir Bursa gezisi arzu ediyorsanız, sadece merkez için ideal planlama 2 gün. Normal şartlarda yemek yiyeceğinizi de hesaba kattığınızda 1 gün pek mümkün değil. Ama bir gün biraz yorucu da olsa bu şartlarda (pandemi) Bursa Merkezi gezme şansınız var.
  • Mevsim için ideal zaman yağmur ve kar olmadığı sürece çok önemli değil. Zaten mevsimler değiştiği için sonbahar, ilkbahar demek çokta önemli değil. Ben Ocak ayında gezdim ve hava sıcaklığı 16 dereceye yakındı... Kıyafet konusu benim tarzımda gezenler için önemli. Bol yürüyüş, tırmanma vs. yapanların buna uygun giyinmesinde fayda var.
  • Mevsim tavsiyesi vermedim ama pandemi dönemi her yer ciddi anlamda boş ve gezmek için son derece ideal. Buraların pandemi öncesi kalabalığını tahmin dahi edemiyorum. Bu sebeple imkanınız varsa, bu dönemi gezi için değerlendirmeniz güzel olacaktır.
  • Fotoğraf sever arkadaşlar için inanılmaz kareler çekilecek harika bir şehir.
  • Bursa'ya İstanbul tarafından gidecek arkadaşlar için otoyol büyük kolaylık. Zaman gerçekten fark ediyor. Ancak ücretli yol geçiş ücretleri biraz fazla. Bakmadan girmeyin.
  • Elektrikli bisiklet kullanmayı mutlaka düşünün. Bunun öncesinde uygulama indirmeyi unutmayın. Bir takım bilgiler istiyor ama ben 6 aydır kullanıyorum ve henüz bir sıkıntı yaşamadım.
  • Teleferiğe tek binmeyin. Zaten mümkünse geziyi tek başınıza yapmayın. Yukarıda da bahsettiğim gibi sıkıcı olabiliyor bir süre sonra. 
  • Pandemi nedeni ile ben yemek işine teferruatlı bir şekilde girmedim. Ama Bursa'nın lezzetleri malum. İlerisi için bunları düşünün. Ayrıca eve kestane şekeri almadan dönmeyin:-)
  • Bursa'da konaklama yapmayacak iseniz, masrafınız ulaşım gideri, otopark, elektrikli bisiklet ve yemek olacaktır. Bunlarda sanırım kendini hissettiren harcamalar olmayacaktır.

Yorumlar

Hayat40tansonra.... gerisini siz doldurun:-))
10 Ara 2024, Salı - 08:09
Hayat40tansonra.... gerisini siz doldurun:-))

Yazar Hakkında

hayat40tansonra

Hayat40tansonra ....  diye yazıp gerisini size bırakıyorum. Gerek mesleğim gerekse bireysel olarak yurt içi ve dışında birçok şehir görme şansı yakaladım.