Diğer birçok hayat40tansonra yazılarına konu olan yerler gibi Akçakoca da uzun zamandır aklımda olan yerlerden biriydi. Akçakoca, gerek son zamanlarda okuduğum başka arkadaşların yazı ve görsellerinin cazibesi, gerekse Koronavirüs günlerinde konaklamalı gezileri tercih etmemem sebebiyle; hem gezmek, hem fotoğraf çekmek hem de yazmak için en yakınımdaki ideal gezi noktalarından birisi oldu.
Ulaşım:
A- KONURALP MÜZESİ, B-PRUSIAS DA HYPIUM ANTİK KENTİ, C-FAKILLI MAĞARASI, D-AKÇAKOCA MERKEZ CAMİ, E-ORHANGAZİ İLKOKULU, F-TARİHİ YUKARI MAHALLE, G-CENEVİZ KALESİ VE SOLAT YALIYAR KAYASI, H-TARİHİ HEMŞİN KÖYÜ AHŞAP CAMİ, I-MELENAĞZI BALIKÇI LİMANI
Keşfet:
Keşfet kısmını, yukarıdaki görselde hazırladığım sıra ile maddeliyorum;1. Konurnalp Müzesi:
Düzce İline bağlı tarihi belde ile aynı ismi taşıyan müzeye giriş ücretsiz. Pazartesi günleri hariç her gün öğleden önce saat 10'da açılarak hizmet vermeye başlıyor. Müze 4 ana bölümden oluşuyor. Birinci ve en geniş alan bahçe kısmı;
İkinci Alan ise müze içerisindeki Arkeoloji bölümü. Daha çok Roma ve öncesi dönemlere ait değerli eserlerin sergilendiği alan;
Müzenin en değerli eseri, bu bölgede çıkarılmasına rağmen, orjinali İstanbul Arkeoloji Müzesinde muhafaza edilen " Kader, Şans ve Başarı Tanrıçası" Tykhe Heykeli. Gerçekten göz alıcı.
Müzenin diğer değerli eseri; Orpheus Mozaği. Bu mozaik, Arkeoloji Bölümünün girişi yasak olan, ortasında ve alt katında bulunuyor.
Müzenin diğer bir alanı ise; arkeoloji kısmı kadar ilgi çekici olmayan Etnografya Bölümü. Bu bölümde daha çok geleneksel kültürlere ait eserler sergileniyor.
Müzenin son alanı ise bizleri pek ilgilendirmeyen, konferans salonu. Geçelim ikinci durağımıza.
2. Prusias Da Hypium Antik Kenti:
Bu kentin çok önemli görülmesinin en önemli nedeni ise; geçmişten günümüze kadar gelen en sağlam antik kent olduğunun söylenmesi.
Bu arada antik kentte muhabbet ettiğim çalışan bir arkadaşın, fotoğrafını çekmemi söylediği ve geçen ay bulunan, değerli Medusa Kabartması;
Antik kentin hemen önü ve kısmen girişinde bir otağ, her iki yanında birer heykel ile mozaik bulunuyor. Bunlar tarihi eser değil, daha sonradan yapılmış ancak neden buranın önüne konulmuş, açıkçası bir fikrim yok. Hemen aşağı tarafta bulunan caminin yanında Konuralp Türbesi mevcut. İlgisini çeken arkadaşlar buraya da uğrayabilir.
Son olarak Konuralp Beldesinden çıkarken, bu bölgenin hemen her yerinde olan tarihi evlerden fotoğraf kareleri alabilirsiniz.
3. Fakıllı Mağarası:
Mağaranın giriş kısmı biraz ürkütücü görünüyor ve ilerledikçe de kaybolacakmışsınız hissi veriyor. Ancak girişi atlattıktan sonra problem kalmıyor. İçeride kaybolma şansınız yok çünkü tüm yollar yine giriş kapısına dönüyor.
Birçok kaynakta, mağara için astım ve nefes darlığına iyi geldiği söyleniyor. Açıkçası ben içeride farklı bir hava teneffüs etmedim. Nefes almakta zorlanacağımı düşünmüştüm ama öyle de olmadı. Sanırım mevsime bağlı bir hava sirkülasyonu var içeride. Yağmur çok yağdığında içeri çok fazla su girişi ve birikmesi olduğu söyleniyor. Dikkatli olmakta fayda var.
Burada ayakkabı tercihiniz önem kazanıyor. Yerler hem kaygan hem de birçok noktada ıslak.
Gezi rotamız üzerinde, bu mağara orjinal ve görülmesi gereken bir doğal oluşum.
4. Akçakoca Merkez Cami:
Farklı mimarisi ile Türkiye'nin en ilgi çekici camilerinin başında geliyor. Alt katındaki mağaza, dükkan yerleşimi gözlerinizi rahatsız etse de, içeri girdiğinizde sizi en az dışı kadar farklı bir iç mimari/yerleşim bekliyor.
Akçakoca Merkez tabi ki sadece yukarıda ki görsellerden ibaret değil. Caminin hemen önünde ufak bir saat kulesi, yan tarafında ise tarihi görünümlü bir adliye binası ve Atatürk Anıtı var.
Bunların hemen arkasında ise, güzel bir sahil kordonu, Akçakoca tanıtım panosu ve Anıtlar mevcut.
Sahilden batıya ilerlediğiniz zaman ise Akçakoca Limanı sizleri bekliyor. Burada renkli bir mendirek ile limanda bulunan korsan gemisi görmeye değer yerler.
5. Tarihi Orhangazi İlkokulu:
Bu tarihi ilköğretim okulunda geçireceğiniz zaman sadece 5 dk.
6. Tarihi Yukarı Mahalle:
Yaklaşık 160 evin korunma altına alındığı ve restorasyon faaliyetlerinin olduğu bir mahalle. Kalabalıkta gerçekten ilgi çekici olabilecek bir yer. Yoldan geçen bir amca ile kısa sohbetimizde "yöresel ürünler pazarına denk gelseydin, çok keyif alırdın" cümlesi de buranın pazar kurulduğunda daha hareketli ve keyifli bir yer olduğunu anlatıyordu
Burada gideceğiniz mevsime bağlı 15 dakika da kalabilir, 2 saat de kalabilirsiniz.
7. Ceneviz Kalesi ve Soyat Yalıyar Kayası:
Akçakoca denilince sanırım ilk akla gelen yerlerden biri de Ceneviz Kalesi. Her ne kadar harabe şeklinde olsa da görülmeye değer bir yer. İçerisindeki park gerçekten güzel düşünülerek yapılmış ve parktaki seyir teraslarından manzarayı izlemek büyük keyif.Ceneviz Kalesi'nden doğu tarafa doğru ilginç bir yapısı olan Soyat Yalıyar Kayası'nı görmek de mümkün. Açıkçası Kefken ve Sardala'daki kayalık oluşumundan çok farklı değil.
Ceneviz Kalesi ile Kaya arasında kalan bölgede Kadınlar Plajı isimli bir alan mevcut. Yaz döneminde, plaj açıkken 10 yaş üzeri erkek çocukların ve erkeklerin girmesi yasak. Tabi kış mevsimi olduğu için böyle bir yasak şu an söz konusu değil:-) Plajın en önemli özelliği dünyada ender rastlanan siyah taneli kuma sahip olması. Ancak biz gittiğimizde daha önce hiç almadığım kadar kötü bir koku vardı. O yüzden çok kalamadık ve buradan ayrıldık.
Son durağımıza doğru yola çıkıyoruz artık:-)
8. Tarihi Hemşin Köyü Ahşap Cami:
Son gezi noktamızdan sonra en başta da bahsettiğim gibi Karasu-Şile yolundan geri dönüş yapıyoruz. Yol üzerinde Melenağzı Balıkçı Limanı da güzel fotoğraflar çekebileceğiniz bir bölge. Ancak doğru mevsimde daha keyifli bir yer olduğu belli. Daha çok tatil maksatlı işletmelerin, yazlıkların olduğu güzel bir sayfiye yeri.
Bu arada burada gördüğünüz yer Melen Çayı, burası bildiğiniz gibi rafting için en çok tercih edilen bölgelerden biri.
Yorumlar