Karacabey Longozu'nda Bir Gün

"Yaşamak; bu modern zamanda, şehre biat etmişseniz, ölümcül bir hastalıktır" diyor yazar. Biz de AVM'lere, gökdelenlere, şehrin hızlı akışına  bir nefeslik de olsa ara verebilmek için fırsat kolluyoruz. Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Dağcılık Federasyonu Bursa İl Temsilciliği tarafından düzenlenen "Büyükşehir ile Adım Adım Bursa" projesi çerçevesinde Karacabey Longoz Ormanlarını keşfe karar veriyoruz. Benim ve yol arkadaşlarım için farklı bir deneyim, longozun ne olduğuyla alakalı kısa bir araştırma yapıyorum, seyahatlerim öncesinde en keyifli anlarda bu zamanlar oluyor.

Longoz, denize doğru akan derelerin getirdiği kumların birikerek kıyıda set oluşturması ve dere ağzını kapatması sonucu akarsuyun biriktiği yerde oluşan bir özel ekosistemdir. Zira Longoz ormanları nadir rastlanan orman çeşitliğidir. Longoz ormanları deniz seviyesinin altında ve birçok canlı bitki ve hayvan çeşidine ev sahipliği yapmakta. Aslında birçoğumuz Amazon filmlerinden ve dizilerinden aşinayız Longoz ormanlarına, Türkiye'de İğneada (Kırklareli), Acarlar (Sakarya) ve Sarıkum'daki (Sinop) longoz ormanlarının yanı sıra, Kızılırmak Deltası'nda da (Samsun) longoz niteliğine sahip ormanların çok küçük kalıntıları kalmış. Doğa yürüyüşü yaptığımız Karacabey Longozu, Karacabeyli doğa fotoğrafçısı Alper Tüydeş'in bölgenin tanınması için yaptığı çalışmalar meyvesini vermiş.

Orman

Güney Marmara akarsularının büyük bölümünün birleşmesiyle oluşan Susurluk Irmağı, Bursa’nın Karacabey ilçesine bağlı Yeniköy yakınlarında Marmara Denizi ile buluşmaktadır. Susurluk Irmağı’nın oluşturduğu Kocaçay Deltası, göl, bataklık, kumul ve longoz ormanından meydana gelmektedir. Marmara Denizi’nin güney kıyısında yer alan delta, göl, bataklık, kumul ve subasar orman ekosistemlerinden meydana gelir. Deltanın batı yarısında, toplam alanı 194 hektar olan ve Maliç Deresi tarafından beslenen Dalyan ve Poyraz gölleri, 600 ha alan kaplayan sazlıklar, 730 hektarlık bir alana yayılmış dişbudak, kızılağaç ve söğütlerden oluşan subasar ormanlar ve çok çeşitli floraya sahip geniş bir kumul bandı bulunmaktadır.

Deltada üreyen türler arasında kara leylek, pasbaş patka, bataklık kırlangıcı, akça cılıbıt, küçük balaban, gece balıkçılı, alaca balıkçıl, küçük ak balıkçıl, gri balıkçıl, kuğu, yeşilbaş, çıkrıkçın, macar ördeği, elmabaş patka, ak kuyruklu kartal, sakarmeke, poyrazkuşu, sumru, küçük sumru ve pek çok ağaçkakan türü sayılabilir. Ayrıca göç esnasında küçük karabatak, ak pelikan, kışın ise sakarmeke başta olmak üzere büyük sayıda sukuşu bulunur.

Ayşe Teyze

Pazar sabahı saat 9:10'da Bursa Merkez'den yola çıkıyoruz. Ekmekçi Köyü'nü biraz geçtikten sonra yürüyüşümüze başlayacağımız yere varıyoruz. Saat 10:20 'de iki saatlik (yaklaşık 6 km) ilk etap yürüyüşümüze başlıyoruz. Yer yer engebenin olduğu kadastro yoluyla başlayan yolculuğumuz sıkıntısız şekilde ilk mola yerimiz Boğazköy’de son buluyor. Yürüyüş boyunca çeşit çeşit ağaçlar ve kuşkonmazlar bize eşlik ediyor. Boğazköy de verdiğimiz molada köy kahvesinde çayımızı yudumluyoruz. Elektrik direğinin tepesine yuva yapan leylekler gülümsetiyor bizleri ve fotoğraflıyoruz acaba şehir merkezlerinde kaç leylek yuva yapabilir ki? Longoz çevresinde ve köylerde büyükbaş ve küçükbaş hayvan sürülerine denk geliyoruz.

Mola yerimizde denk geldiğimiz bir hayvan sürüsünü fotoğraflarken sürünün sahipleri Ayşe teyze ve amcayla tanışıyoruz, daha doğrusu tanışmak için ben adım atıyorum çünkü şive pek tanıdık geliyor. Memleketim olan Artvin'in Şavşat ilçesinden göç etmişler köye, Ayşe teyze elinde örgüsü "Biz Şavşat'ta da hayvanları otlatırken böyle el örgüsü yapardık evladım" diyor, memlekete gidip gitmediğimi soruyorlar yazları gitmeye çalıştığımı söylüyorum. İzinlerini alarak portrelerini çekiyorum. Yollara düşen, yolda bulunan herkesin bir hikâyesi vardır, bu yüzden her seyahatimde bu toprakların yüzlerini fotoğraflamak benim için vazgeçilmez bir uğraş.

Nilüfer Çiçeği

İkinci etap yürüyüşümüzde Boğazköy’den başlayıp Longoz'a giriş yapıyoruz. Nisan, mayıs aylarında açan nilüfer çiçekleri karşılıyor bizi, nilüfer çiçeği adeta bataklıkta açan bir gül misali. Her ne kadar Karacabey Longozu yeni yeni tanıtılmaya başlansa da yer yer Longozun içindeki yer yer kirlilik bizleri hayal kırıklığına uğratıyor. Orman boyunca birçok canlı türünü fotoğraflıyoruz.

Karacabey Longoz Ormanları şehrin yoğunluğundan günübirlik kaçışlar için iyi bir gezi rotası, özellikle doğa fotoğrafçıları için yılın her döneminde güzel kareleri yakalama şansını veriyor ziyaretçilerine. Bu ormanda yapılan çalışmalarla beraber 217 farklı kuş türü tespit edilmiş. Ayrıca Longoz ormanı kamp kurmak içinde uygun bir çevreye sahip.